.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 6 март 2012 г.

ДУНАПРЕНЕН КЕКС - КЕКСЪТ НА МАМА

ДУНАПРЕНЕН КЕКС - КЕКСЪТ НА МАМА
ДУНАПРЕНЕН КЕКС
Този кекс от моето детство се правеше най често у дома.Затова аз го наричам кекса на мама Жечка.Ако обичате по сухи кексове този ще ви хареса.Моите вкусови предпочитания от детството са се променили доста и вече предпочитам по сочни кексове с ядки,със заливки,с пълнежи и какви ли не още,но ми е приятно и аз да приготвям този кекс от време на време за децата си.Кексът е без брашно, приготвя се с пшенично нишесте и без мазнина/масло,олио/
 В момента нямах цветно нишесте и направих кекса с натурално. С цветно нишесте става много ефектен цветен кекс. Ето и рецептата.

Продукти
4яйца
1и1/2ч.ч.захар
200гр.пшенично нишесте
с вкус на ягода,малина или
ДУНАПРЕНЕН КЕКС
натурално
1бакплувер
2ванилии
пудра захар

Разбъркват се яйцата със захарта.Постепенно се добавя пшенично нишесте размесено с бакпулвера и ванилията.Нишестето задължително трябва да е пшенично .Ако сложите царевично няма да се получи нищо.Сместа се изсипва в намазана с масло и набрашнена кексова форма с дупка по средата.Изпича се в предварително нагряна фурна на 180градуса за около 35минути.При изпичането кекса се надува много и се  напуква отгоре.За декорация се поръсва обилно с пудра захар.

 *** При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

27 коментара:

  1. Анонимен7 юли 2013 г., 8:59

    Брашното липсва олиото?! От тази пихтиеста смес кекс не се получава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотен стана. Мама го правеше, когато бях дете.


      Изтриване
    2. 200 г сухо нишесте = 200 г брашно. т. е. 1 чаена чаша ;)
      Правилна е рецептата. Аз съм го правила.

      Изтриване
  2. Разбира се, че се получава...страхотен е кекса...

    ОтговорИзтриване
  3. Единственият кекс, който винаги ми се получава :)

    ОтговорИзтриване
  4. Стана мноооого вкусен:) Благодаря за сполучливата рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  5. a za6to s carevi4no da ne stava ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото,просто не става.Опитвала съм и се получава тиклява сбита маса,която не става за ядене.

      Изтриване
    2. :( колко ви е голяма кексовата формичка?

      Изтриване
    3. Кексовата форма,която използвам е тефлонова с диаметър 24см.Може да се използва и форма с по-голям диаметър,но в никакъв случай по-малък диаметър,защото кексът се надува много и има опасност да излезе от формата.

      Изтриване
  6. Искам да се науча да правя кекс.:( помогнете

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спазвай рецептата и начина на приготвяне и ще се научиш.

      Изтриване
  7. Здравейте ,може ли да ми кажете на коя фирма има оцветено пшенично нишесте ? Единствено на Биосет намерих пшенично и то е само натурално

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,Мариета.За съжаление не мога да се сетя, кои фирми произвеждат цветно пшенично нишесте.В момента не съм в България,но при първа възможност,ще напиша от кои фирми съм купувала цветни пшен.нишестета.Последно си купувах от Била,но за фирмата не се сещам.

      Изтриване
  8. Страхотен стана! Не намерих цветно пшенично нишесте и добавих малко червена сладкарска боя, за да стане розавичък :) + формичката ми се оказа малка и съвсем малко преля, но си заслужаваше:)

    ОтговорИзтриване
  9. Stava i s carevi4no ni6este....strahoten e....sledva6tiat pat 6te ka4a snimka.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитвала съм да заменя пшеничното с царевично нишесте но на мен не ми се получи,не се наду,не се изпече,стана тикляв а и миришеше на всичко друго но не и на кекс.Със царевичното брашно е същата работа,винаги го смесвам с бяло брашно.

      Изтриване
  10. Искам да споделя разочарованието си от тази рецепта!!! Следвах стриктно указанията и най накрая се получи едно нищо!!! Едва отлепих кекса от формата, видът му е ужасен да не говорим за вкуса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам,какво сте объркали при приготвянето,но рецептата и описанието са точни.По тази рецепта Дунапренен кекс се приготвя в много български домакинства поне от 40години,надува се,изпича се,Не залепва по формата/няма как,ако е намазана с масло и набрашнена/,мек като дунапрен и най-важното вкусен.

      Изтриване
  11. Това е много стара рецепта, както пишете горе от 40 г. майка ми го прави, но наистина е малко капризен, може да спадне след като се надуе и вътре да остане суров, получавал ми се е, но по принцип рецептата е точна и е много вкусен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стара си е наистина рецептата.Мама го печеше в една голяма електрическа тенджера.Да точно така си е,малко е капризен,не трябва да се отваря фурната,температурата също е важна и времето за печене да се спази,формата за печене също е важна ако е по-малка,сместа,ще излезе от формата.

      Изтриване
  12. Ето и една баница от баба ми.Ако е голяма тавата с 2 пакета кори.Първо са намазнява добре тавата с разтопен маргарин или краве масло може да се добави и малко олио но не само защото става мазна.Слагат се 2 броя листа ръси се със сухо сирене и 2-3 лъжици от разтопената мазнина и това се повтаря до края.Накрая последните листа без сирене.Листата всеки път се редуват в различни посоки с цел да се запълни и уплътни добре тавата.Печаха я във фурната на дърва но да не е загрята много.Важно е че когато се зачерви отгоре се вади и се обръща на маса или на софра.Пак се изплъзва в тавата и се доопича така.Извадена се напръсква обилно с вода и се задушава с найлонче и кърпи.Традиционно я правехме за Нова година с късмети.Дано да ви се получи.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  13. По друга пък рецепта корите се навиват с натрошеното сирене на охлювче и пак в намазнена тава.Първо обаче се запича леко във фурната така след което се полива с полив от кисело мляко 4 или 6 яйца малко олио чаша лимонада сол и малко сода.Някои слагат отделно в полива натрошено на едро сирене или малко сметана вместо олио.Така са полива и се доопича.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  14. Реших най-накрая да го направя и аз и стана съвършен. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  15. Може ли да се сложи какао?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена,не ви препоръчвам да добавяте какао.Опитвала съм да добавя други продукти,като олио,масло,ядки,но кексът с добавка на допълнителни продукти не ми се получава.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...