.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 30 юни 2012 г.

ТИРАМИСУ С МАЛИНИ

Лятото е комбинация от слънце,море,музика,студени коктеили и любов.През този прекрасен сезон ставаме по-усмихнати,по-щасливи,пъстри и красиви.Е тази година моето семейство  ще се разминем с мечтаната слънчева Тоскана,но това не ни пречи, през уикенда да се забавляваме.Ходим я на пикник или на разходка в планината или на някое прохладно заведение на по бира или кафе с приятели, а прохладните съботни летни вечери ни събират и правят времето прекарано заедно с любими хора прекрасно и вълшебно.Е днес очаквам приятели на  барбекю и се чудих с какъв десерт да ги изненадам.Нямам време да приготвя някаква торта а и честноооо в това хубаво лятно слънчево и цветно време, нямах никакво желание да се пека пред печката вместо да съм навън на разходка със семейството си. Та ми хрумна да направя тирамису в коктейлни чаши.В чаши защото на сладкишът му трябва време за да стегне а нямам такова.В чаши,тирамисуто е  със същият превъзходен вкус,добре охладено и за да бъде нещо по различно реших да прибавя и малини за разкош.:) :) :)
ПРОДУКТИ
500гр.маскарпоне
около 300/400гр.бишкоти
5яйца
200гр.захар
2ванилии
кора на половин лимон
1с.л.бренди
1ч.ч.нес кафе
какао на прах
300гр.малини
2лентички желатин
Разделете белтъците от жълтъците.В купа разбийте белтъците с 3с.л.захар.
В друг съд разбийте жълтъците с останалото количество захар.
Разбийте сиренето до пухкав крем.Добавете ванилията и настъргана лимонова кора.Накиснете в студена вода 2лентички желатин за 5минути.100гр.от малините пасирайте с 2с.л.захар и загрейте на котлон до кипване.Ако желаете прецедете през цедка и прибавете размекнатите лентички желатин.Оставете малините да се охладят и ги прибавете към жълтъците.Прибавих желатин за да се стегне по бързо крема,но по принцип не слагам желатин,достатъчно е да охладите тирамисуто за ден,сладкишът се стяга и няма нужда от допълнителни продукти за желиране.
Внимателно прибавете сместа с жълтъци и малини,към маскарпонето.Прибавете на порции и разбитите белтъци.Ако ви притесняват яйцата ги разбийте на водна баня.Може да замените яйцата със сметана.
Приберете крема в хладилник за да се охлади.



Разтворете 2ч.л.нес кафе в 1ч.ч.вода.Прибавете захар на вкус и 1с.л.бренди.Оригиналната рецепта за тирамису е с кафе еспресо,но аз предпочитам нес кафе.
Начупете бишкоти на малки парченца,потапяйте ги в кафе и ги подредете на дъното на коктейлни чаши.Сипете част от крема,няколко малини и поръсете с какао.Отново наредете потопени бишкоти,малини и крем.
Приберете чашите в хладилник за да се охладят и стегнат сладкишите  за няколко часа.При сервиране украсете с малини и листенца мента.

сряда, 27 юни 2012 г.

БИСКВИТИ - ОРЕХОВКИ


ПРОДУКТИ

120гр.захар
70гр.брашно
80гр.смлени орехи
2яйца
1ванилия
Разбийте белтъците с щипка лимонена киселина.
В друг съд разбийте жълтъците с захарта.Прибавяйте брашното,орехите и разбитите на сняг белтъци.Редувайте ги до изчерпване на количествата.Напълнете шприц или сладкарски пош и шприцовайте кръгчета върху постлана с готварска хартия тава,на разстояние едно от друго.Поръсете шприцованите кръгчета с едро смлени орехи.
Изпечете ореховките в нагряна фурна на 190градуса до порозовяване.След изпичането на ореховките ги оставете да се охладят и ги подредете в подходяща чиния или приберете хрупкавите ореховки в кутия за сладки.Бисквитките са чудесни  поднесени с кафе,чай,сладолед или просто се насладете на чудесният орехов аромат и  вкус.

ЗАПЕКАНИ ПАЛАЧИНКИ СЪС СМЕТАНА И КАШКАВАЛ

Запекани в глинен съд палачинки с плънка от шунка,гъби,босилек.Поляти с доматено пюре и запекани със сметана,магданоз и кашкавал.
ПРОДУКТИ
7/10бр.палачинки
в зависимост от тавата
За плънката
100гр.пресни печурки
1малка глава лук
1,2скилидки чесън
150гр.шунка
1/2зелена пиперка
5/6листенца пресен босилек
щипка къри
сол,черен пипер
150гр.кашкавал
100мл.доматено пюре
За заливката
2с.л.зехтин
150гр.настърган кашкавал
150мл.сметана за готвене
щипка червен пипер

Направете си около 10броя палачинки.
Пригответе си продуктите за плънката.Нарежете лука на ситно,гъбите на филийки,пиперката на тънки шайби,настържете кашкавала,шунката на кубчета и босилека на ситно.



В тигана с 1,2с.л.зехтин поставете 2скилидки чесън за да овкусят допълнително зехтина.В леко нагрятият зехтин поставете лука,чушката,шунката и нарязаните гъби.Оставете да се задуши за минутки и прибавете босилека и щипка къри.Посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
Намажете глинена тавичка с 1с.л.зехтин.
Намажете първата палачинка с доматено пюре,поставете част от плънката и поръсете с настърган кашкавал.Може да поръсите и с пресен магданоз.
Навийте палачинката и внимателно я поставете в глинената тавичка.По същият начин си направете и останалите палачинки до запълваме на тавата.Полейте с 1с.л.зехтин и 2/3с.л.доматено пюре.Настържете кашкавал и го смесете с 150мл.готварска сметана и щипка черен пипер.Полейте палачинките със сметановата заливка.Поръсете с щипчица червен пипер и ситно нарязан магданоз.
Запечете палачинките в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.
Оставете глиненият съд леко да се охлади и сервирайте сочните и вкусни палачинки.



понеделник, 25 юни 2012 г.

СЛАДОЛЕД СЪС СМОКИНИ,БАДЕМИ,ЧЕРЕШИ И ШОКОЛАД


От няколко седмици се каня да направя домашен сладолед и все го отлагах с надежда,че скоро ще си купя машина за сладолед но уви...развали ми се микровълновата фурна,боилера,фурната,колата ииии ...машината за сладолед май ще почака :) :) :)
Е направих си сладоледа с все още работещото ми верен приятел :) - миксерът.Сладоледът стана невероятен.Разделих го на три.Към едната част прибавих нарязани смокини,към втората парченца шоколад а към третата череши и прясно изпечени бадеми.До тук звучи добре ...но има и още.Направих си домашни хрупкави и много вкусни кошнички нежно намазани с разтопен шоколад,който спомага, да не омекнат кошничките.Във всяка кошничка поставих по топка от трите сладоледа и ги полях с три заливки-шоколадова,черешова и заливка от смокини.Получиха се чудесни домашно приготвени мелби ,красиви и много вкусни.
ПРОДУКТИ
За сладоледа
200мл.прясно мляко
2жълтъка
2ванилии
150/200гр.пудра захар
200мл.подсладено кондензирано мляко
200мл.сладкарска сметана
2,3бр.зелени смокини от сладко
30гр.печени белени бадеми
50гр.шоколад
2,3с.л.сладко от череши

За кошничките
50гр.меко масло
50гр.пудра захар
60гр.брашно
1и 1/2белтъци
30,40гр.шоколад за намазване
В купа разбийте жълтъците с 100гр.от захарта.Прибавете прясното мляко.Сварете крема на  водна баня,като котлонът ви трябва да е на ниска степен. Разбърквате енергично.Трябва да се получи крем с гъстота на гъсто палачинково тесто.Не оставяйте крема да заври.Така приготвеният крем оставете да се охлади напълно,като разбърквате за да не хване коричка.
Разбийте сметаната с останалото количество захар.Приберете сметаната в хладилник за да се охлажда.
Смесете сметаната с яйченият крем и на порции прибавете кондензираното мляко,като разбърквате с миксер.
Пресипете сладоледа в подходящ за замразяване съд и го приберете в фризер за около 3часа,като на 3,4пъти го разбърквате с миксер за да не кристализира.На последното разбъркане разделете сладоледа на три в едната част сложете счукани бадеми и нарязани на ситно смокини.Към втората част прибавете настърган шоколад и малки парченца шоколад.Към третата част прибавете сладко от чареши.Разбъркайте сладоледите много добре и ги приберете в фризер за окончателното им замразяване.
Кошничките си направете,като разбиете мекото масло с захарта.Прибавете брашното и смесете продуктите добре.Прибавете белтъка не е необходимо да го разбивате.Разбъркайте с лъжица до пълното поемане на белтъка.Ако ви е по лесно си разбъркайте с ръце.Сместа е рядка.
Постелете готварска хартия върху тава и с лъжица загребете от сместа и разстелете и оформете кръгчета.
Изпечете в нагряна фурна на 160градуса за около 15минути или до зачервяване на краищата на кръгчетата.
Пригответе си предварително 1,2купички.След като са изпечени кръгчетата,трябва да работите бързичко защото се втвърдяват.Вземете внимателно с малък нож едно горещо кръгче и го поставете върху една обърната купичка притиснете леко и оформете с кърпа.Притиснете за секунди,махнете кърпата и внимателно за да не се счупи отделете готовата вече втвърдена кошничка.Така си направете и другите,като работите бързо.Оставете кошничките да се охладят и намажете дъното на всяка кошничка с разтопен шоколад.Шоколадът ще предпази кошничките да не станат влажни от сладоледа.Приберете ги за кратко в хладилник за да се стегне шоколада.Напълнете си кошничките с топки от трите сладоледа.Полейте с шоколадова или черешова заливка и поръсете с едросмлени бадеми.
Получиха се много вкусни мелби в хрупкави кошнички с които ще зарадвате любимите си хора.Да ви е сладко!!!


неделя, 24 юни 2012 г.

ВИТИ БАНИЧКИ С КАШКАВАЛ И СУСАМ

Невероятно вкусни и ароматни закуски с плънка от настъргано студено масло,кашкавал и щипка шарена сол.С хрупкави препечени,намазани с кисело мляко и жълтък корички и с  мека,нежна и ароматна среда.С леко препечен кашкавал и нежно поръсени с сусам.
тестото с което направих тези чудесни закуски разделих на две.От половината тесто направих 4броя Вити невероятно вкусни банички с кашкавал и сусам,които изпълниха цялата къща с прекрасен аромат на прясно масло и препечен кашкавал.А от другата част на тестото направих тънки вити франзелки,намазани с масло и поръсени със семена.Хрупкави,ароматни и също много вкусни.Тази прекрасна рецепта е адаптирана от Айла.
ПРОДУКТИ
За тестото
700гр.брашно
500мл.топло прясно мляко
1/2ч.ч.олио
2яйца
1и1/2ч.л.сол
1и1/2с.л.захар
30гр.мая
брашно за доомесване и разточване

За плънката
200гр.кашкавал
60/80гр.масло
щипка шарена сол
60гр.масло масло за намазване
1,2с.л.кисело мляко
1жълтък
сусам и др.семена





От горе изброените продукти замесете меко тесто/да не лепне по ръцете.Оставете тестото да почине за около 15/20минути.
Ако искате да си направите и двата варианта на рецептата си разделете тестото на две части.
Едната част разделете на 4части и ги оформете на топчета.
Разточете всяко топче на тънка кора.Нарежете кората на тънки лентички по показаният начин.
В кута си настържете кашкавала с едро ренде и по същият начин си настържете бързичко и маслото.Разбъркайте плънката колкото е възможно поръсете щипка шарена сол и приберете плънката в хладилник.
Върху разточената и нарязана на лентички кора поръсете част от плънката.Започнете да навивате на руло от единият край диагонално.Полученото рулце навийте на охлювче.По същият начин си направете и другите три банички.Прехвърлете ги в постлана с готварска хартия тавичка.Оставете ги да починат за около 30минути.Намажете ги с разбит жълтък с 1 или 2 супени лъжици кисело мляко.Поръсете ги със сусам.
Изпечете баничките в нагряна фурна на 200градуса до златисто.

ВИТИ ХРУПКАВИ ФРАНЗЕЛКИ
Направете си тънките хрупкави франзелки,като разделите тестото на 5,6равни части.Разточете всяка част на тънка кора и ги нарежете по същият начин.Намажете корите с разтопено масло и ги навийте по същият начин диагонално.Прехвърлете много внимателно навитите кори в постлана с готварска хартия правоъгълна тава.Оставете ги да починат за около 30минути,намажете ги с жълтък и кисело мляко и ги поръсете със семена.Изпечете франзелките в нагряна фурна на 200градуса до златисто.


събота, 23 юни 2012 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С МУС НУТЕЛА

Торта с шоколадови блатове ,нежен мус от шоколад Нутела,парченца печени бадеми и шоколадови лентички за декорация.
ПРОДУКТИ
За блата
100гр.меко масло
40гр.какао
100мл.вода
100мл.прясно мляко
150гр.брашно
160гр.захар
1ч.л.сода бикарбонат
1щипка сол
2яйца
50гр.черен шоколад
1ванилия




петък, 22 юни 2012 г.

КАРТОФЕНИ БУХТИ

ПРОДУКТИ
400гр.картофи
150гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
щипка индийско орехче
сол
20гр.масло
брашно за доомесване
и разточване
олио за пържене

Сварете картофите в подсолена вода.
Отцедете ги и още топли ги пасирайте.Добавете маслото,брашното,бакпулвера,щипка индийско орехче и щипка сол.Омесете меко и гладко тесто,направете го на топка и го приберете в хладилник за 30/40минути.
Разточете тестото върху набрашнен плот и изрежете формички с ринг.Изпържете кръгчетата в нагорещено олио до златисто.
Поднесете картофените бухтички топли гарнирани със сирена,домати,задушени в масло печурки и пресни подправки-босилек,пресен лук,майоран.

вторник, 19 юни 2012 г.

ПАСТИ С ШИПКОВ МАРМАЛАД

Имах едно бурканче шипков мармалад и щях да приготвям едно невероятно вкусно руло с шипков мармалад.Но както често ми се случва с приготвянето на десерти започвам с една идея а ...приготвям съвсем друго.Много често някой от моите сладури ме пита,какво ще приготвяш а отговорът ми е - Нали знаеш нещо.:) :) :)Е така се случи и с този десерт.Щеше да е руло но станаха пастички.:)
Нежни пастички с  пухкава платка покрита с шипков мармалад,нежен крем и сметанова глазура.
ПРОДУКТИ
За блата
3яйца
1ч.ч.захар
2ванилии
5с.л.олио
1бакпулвар
2ч.ч.брашно
 за намазване 1бурканче
мармалад от шипки

За крема
2яйца
120гр.захар
60гр.меко масло
2с.л.пудра захар
1с.л.дулсе де лече
1пакетче желатин

За глазура
200мл.сладкарска сметана
50гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2с.л.кондензирано мляко
3/4ягоди

В купа разбийте яйцата с захарта и ванилията.Прибавете лъжица по лъжица олиото,като продължавате да разбърквате.Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го прибавете на 2,3пъти към яйчената смес.Разбъркайте до хомогенна смес.
Разстелете тестото в правоъгълна тава постлана с готварска хартия.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса до много леко порозовяваме за около 12/14минути.Извадете блата и го оставете да се охлади.
Изстиналият блат намажете с мармалад от шипки и го разделете на две половинки.Разтворете 1пакетче желатин в 30мл.студена вода загрейте желатина без да завира. Разбийте белтъците с половитата захар,щипка сол,щипка лимонена киселина.Може да си разбиете жълтъците и белтъците на водна баня.
Разбийте жълтъците с останалото количество захар.В друга купа разбийте мекото масло с 2/3с.л.пудра захар.Прибавете разбитото масло към жълтъците и добавете 1с.л.дулсе де лече за леко карамелен цвят.
Добавете разбитите на сняг белтъци към масленият крем.Прибавете желатина към крема и разбъркайте добре.Крема трябва да се стегне веднага след като добавите желатина.
Намажете крема върху едната част на блата а другата част на блата сложете върху крема.
Приберете сладкиша да се охлади.
Разбийте 200мл.сладкарска сметана с половината захар.Добавете 2с.л.кондензирано мляко.В друг съд разбийте меко масло с останалото количество захар.Смесете сметановият крем с масленият.
Нарежете сладкиша на квадрати и намажете със сметановият крем.Загладете крема и отгоре направете леки вълнички.Вълничките ги направих с широка пласмасова лъжица.Нарежете няколко ягодки и с тях декорирайте пастичките.
Може да ги украсите с смлени орехи или гриляж или просто да настържете парченца шоколад за декорация.

неделя, 17 юни 2012 г.

СЛАДКИШ С ПРАСКОВИ, КАЙСИИ И БИШКОТИ

Споделих с вас тази рецепта първоначално без коментар, и няма как да е иначе,като не съм го опитала.Е вече опитах парченце,че и още едно и ви уверявам,че ...е много много вкусен.Вчера си купих праскови,които изглеждаха толкова вкусни,че не им устоях и макар ,че все още са доста скъпи не можах да се спра и си купих 2килограма.Купих си и половинка кайсии и те изглеждаха страхотни.Е не излязоха толкова вкусни колкото изглеждаха.И се чудех какъв десерт да спретна за да ги оползотворя.Когато приготвях сладкиша си мислех,че може би праскови и кайсии ще са в повече на сладкиша но за моя радост съм се лъгала.Сладкишът е невероятно вкусен.А съчетанието между прасковите и кайсиите е превъзходно.Маслено тесто с превъзходен плодов аромат хем на кайсии хем на праскови.Бишкотите са приготвени по съвсем друга технология и допълват превъзходния вкус на сладкиша.А ванилената захар с която поръсих сладкиша преди да го изпека завършва божествения вкус и аромат на десерта.
ПРОДУКТИ
125гр.меко масло
250гр.захар
2ванилии
3яйца
280гр.брашно
1бакпулвер

1ч.л.сода бикарбонат
100мл.прясно мляко

1с.л.ванилена захар
1кг.праскови
3,4бр.кайсии
1с.л.сладко от череши или
малини или някакво друго
около 10броя бишкоти
100мл.прясно мляко за напояване
пудра захар за поръсване

Измийте,подсушете и обелете 4,5броя праскови и 4кайсии.
В купа разбийте меко масло с 250гр.захар и 2ванилии.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Пресейте брашното заедно с бакпулвера и содата.Добавяйте на порции брашното към маслената смес,като го редувате с прясното мляко до изчерпване на количествата.Завършете с брашно.
Отделете 3,4с.л.от тестото и го смесете с една супена лъжица сладко от череши или някакво друго сладко с тъмен цвят.
Потопете много леко всяка бишкотка в прясно мляко и ги подредете в обла форма постлана с готварска хартия за печене.Върху бишкотите поставете 2 нарязани праскови на четвъртинки а обелените кайсии на половинки.Върху плодовете сложете тук там от цветната смес.Пресипете бялото кексово тесто върху цветното и внимателно загладете.Обелените останали праскови ги нарежете на половинки,махнете костилките и нарежете всяка половинка на лентички,като за витрило.Внимателно прехвърлете нарязаните праскови върху тестото,като не ги натискате да потънат.При печенето и надуването на сладкиша те сами леко ще потънат.Ако ги натиснете рискувате да не се виждат.Поръсете 1с.л.ванилена захар.
Опечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около час,като десет минути преди времето за изпичане проверете сладкиша по познатият начин с клечка забучена по средата трябва да излезе суха.Ако прецените,че сладкишът ви има опасност да се препече повече отгоре просто го покрийте с парче алуминиево фолии.
Оставете сладкиша да се охлади.Махнете хартията и го поръсете с пудра захар,като можете да не поръсвате върху прасковите за да се виждат.
Поднесете сладкиша охладен с ванилов сладолед.

събота, 16 юни 2012 г.

МАЛИНОВА ТАРТА С КРЕМ ОТ БЯЛ ШОКОЛАД И МАСКАРПОНЕ


Имах малко пресни ароматни и много вкусни малинни.Половината ги излапаха децата за секунди а другата половина се чудих на какъв сладкиш да ги приготвя.Исках да е някакво сладко изкушение да не е торта и да запазя малините в свежи,ароматни и пресни .И реших защо пък да не направа тарта.У дома обожаваме тартите във всякакви вариации а най- вече плодовите.Е представям ви малинова тарта с божествено вкусни малини с хрупкава платка и крем със сметана,малини,бял шоколад и маскарпоне.Чудесно съчетание на вкусове.
ПРОДУКТИ
За платката
230гр.брашно
70гр.меко масло
60гр.захар
1жълтък
1яйце
1бакпувер
щипка сол
брашно за доомесване
и разточване

За крема
100гр.малини
1с.л.захар
70мл.течна сладкарска сметана
150гр.бял шоколад
1ч.л.агар или 1пакетче
желатин
100мл.разбита сладкарска сметана
200маскарпоне
2/3с.л.захар

1малка кофичка заквасена сметана
2/3с.л.пудра захар
1/4кората на портокал
100/150грама малини за декорация
1/2с.л.малинова заливка

В купа пресейте брашното,бакпулвера и солта.Направете кладенче и в него сипете жълтъка,мекото масло и разбитото яйце с захарта.Замесете меко и гладко тесто.Направете го на топка и го завийте го в стреч фолио и го приберете в хладилник за тридесет минути.Върху набрашнен плот разточете тестото на тънка кора.Внимателно прехвърлете кората в намаслена и поръсена с брашно форма с отделящо се дъно.Направете си платката с борд,така тартата ще изглежда по добре при разрязването и ще задържа крема.Изпечете платката в нагряна фурна на 200градуса до леко зачервяване.Оставете платката леко да се охлади и я намажете с мед.
В малка купа намачкайте 100гр.малини с 1с.л.захар.Оставете ги на котлон да кипнат за 2,3минути.Отстранете от огъня и оставете малините да се охладят.
В купа начупете 150грама бял шоколад.Кипнете 70милилитра течна готварска сметана и я прибавете ,към начупеният шоколад.Разбъркайте добре докато се разтвори шоколада.Разтворете 1ч.л.агар/кантен/ в 1с.л.вода или 1пакетче желатин.Прибавете агара към малините разбъркайте добре и прибавете малините към белият шоколад.Прибавете белият шоколад и малините,към разбитото на пухкав крем маскарпоне.
Разбийте с 2/3с.л.захар 100мл.готварска сметана.С шпатула прибавете сметаната на порции,към маскарпонето.Оставете крема да се стегне.
Разбийте 1малка кофичка квасена сметана с 2,3с.л.пудра захар.Настържете малко портокалова коричка и приберете сметаната в хладилник.
Върху намазаната с мед платка намажете квасената сметана и леко загладете.Сложете си ринга на формата в която сте пекли платката.Прибавете крема и загладете.Полейте леко с малинова заливка.Най-отгоре подредете малини.Приберете тартата в хладилник за да се стегне най-добре за един ден.

четвъртък, 14 юни 2012 г.

ЗАДУШЕНА ПАНГА СЪС САЛАТА ОТ КАРТОФИ,ДОМАТИ,ЯЙЦА И МАРИНОВАН ПИПЕР

ПРОДУКТИ
1кг.филе от панга
1с.л.вегета
2скилидки чесън
смлян черен пипер
1/2глава лук
5,6мариновани пиперки
3резенчета лимон
1/2с.л.зехтин

Измийте и почистете рибните филета.Поръсете всяко филе с вегета.Поставете по половин маринована пиперка в края на всяко филе , откъм тънкият ми край.Навийте на руло,като дебелият край на филето трябва да остане отдолу на рулцето.Забучете всяко ролце по средата с клечка за зъби.Ако е по голямо го забучете с две клечки в двата края.Поръсете рибните рулца с прясно смлян черен пипер.Поставете лист алуминиево фолио върху подходяща тавичка.Подредете рибните рулца в фолиото.Нарежете половин глава лук на едро и го сложете при рибата.Сложете и 1,2скилидли чесън,2,3резенчета лимон.Полейте рибата с 1/2с.л.зехтин.Завийте рибата с фолиото и я изпечете в нагряна фурна на 210градуса за около 30минути.Извадете я от фурната.Отворете фолиото и оставете рибата леко да се охлади.Прехвърлете внимателно рулцата в подходяща чиния.Може да полеете рибата с някакъв сос примерно доматен или тартар.Пригответе салата като гарнитура към рибата зелена салата или картофена.
Ето едно предложение за картофена салата.
ПРОДУКТИ за 4порции
За салатата
1кг.картофи
4домата
1глава лук
4сварени яйца
4мариновани пиперки
оцет
зехтин или олио
смлян бял пипер
сол

Обелете и почистете картофите.Сварете ги цели в подсолена вода.Оставете ги да се охладят и ги нарежете на шайби.Подредете шайбите в подходящи чини.Нарежете лука на тънки резенчета и го поставете върху картофите.Нарежете доматите на кубчета и ги подредете по средата.Върху доматите подредете нарязани сварени яйца.Нарежете маринованите пиперки на малки кубчета и ги поставете върху яйца.



Направете дресинг от 2ч.л.оцет,2с.л.зехтин или олио,сол,млян бял пипер и много ситно нарязана капия.
Охладете салатите и при поднасяне ги полейте с дресинга.


сряда, 13 юни 2012 г.

ШАХМАТЕН СЛАДКИШ

Имах останали белтъци и се чудех как да ги оползотворя.Реших да направя някакъв кекс само с белтъци и може би с някаква глазура или заливка.И така си изпекох ангелски кекс.Но тъй като моите сладурчета обичат да си похапват сиропирани сладкиши или сладкиши с крем ,и за  да не се получи прекалено сух Шахматният сладкиш му добавих крем.  Шахматен сладкиш с бели и кафеви блатове слепени с крем от пухкаво прясно масло,сметана,лешници,кондензирано мляко и сладко от смокини.Нежно поръсен с сладко какао и гарниран с пресни плодове.
ПРОДУКТИ
За бял блат
6белтъка
3с.л.захар на кристали
100гр.меко масло
150гр.пудра захар
230гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ванилия
щипка сол

За кафевият блат
60гр.меко масло
100гр.пудра захар
60гр.какао
щипка сол
2яйца
1ч.л.бакпулвер
200брашно
100мл.прясно мляко
1ч.л.непълна амонячна сода
1ч.л.какао



За крема
100гр.меко масло
1/2ч.ч.пудра захар
100мл.бита сметана
5с.л.подсладено кондензирано мляко
2/3смокини от сладко
1ч.л.лешникова паста
сока на 1/3портокал


В купа разбийте белтъците с щипка сол и постепенно добавяйте 3с.л.захар на кристали.
В купа разбийте маслото и пудрата захар до пухкав крем. Прибавете на порции разбитите белтъци,като ги редувате с пресятото с бакпулвера брашно до изчерпване на количествата.Разбърквайте с шпатула.
 Намажете с масло и поръсете с брашно правоъгълна кексова форма.Присипете внимателно кексовото тесто и загладете.Ако ви се струва,че тестото е в в по голямо количество от колкото е необходим не слагайте цялото количество.При мен се получи така и от останалото тесто си изпекох малки кексчета.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.Оставете блата да се охлади.
Пригответе кафевият блат,като в купа смесите пресятото брашно,60гр.какао,щипка сол ,бакпулвера и ванилията.
В друга купа разбийте мекото масло с захарта.Прибавяйте едно по едно яйцата,като разбивате непрекъснато.В 100мл.прясно мляко разтворете 1ч.л.какао и 1ч.л.амонячна сода.
Към яйчената смес се добавя сухата смес и млякото,като се редуват.Завършва се със сухата смес.
Намаслете и набрашнете правоъгълна кексова форма.Присипете внимателно полученото кексово тесто и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути до леко зачервяване,като го проверите по познатият начин.Клечка за зъби набучена по средата на блата трябва да излезе суха.Оставете блата да се охлади.
Пригответе крема,като разбиете меко масло с захарта.Постепенно добавяйте на порции кондензираното мляко.Добавете и сока от портокал и лешникова паста.Смесете с шпатула масленият крем със сметаната.Нарежете на малки парченца смокини и ги добавете към крема.Оставете крема да се стегне.Ако крема ви се получи по рядък добавете 1ч.л.желатин разтворен в 1с.л вода.Може да си направите двойно количество крем ако искате сладкиша да е с повече крем.
Нарежете правоъгълните блатове хоризонтално и вертикално.В правоъгълна кексова форма постелете лист алуминиево фолио.То ще ви помогне за стягането на платките с крема и ще в улесни при изваждането на сладкиша.
Вземете една бяла и една кафява лента от блатовете и ги подредете една до друга на дъното на формата.Сипете част от крема и загладете.На вторият ред сложете други две ленти блат само,че върху бялата сложете кафява отново намажете с част от крема.При мен ми останаха 2ленти от блатовете.Ако бях ги сложила сладкишът щеше да стане прекалено висок и несъразмерен.
Стегнете леко сладкиша с фолиото и го приберете в хладилник за няколко часа а най- добре за ден. Извадете го внимателно от формата,махнете фолиото,оформете сладкиша и го поръсете обилно с какао.




понеделник, 11 юни 2012 г.

ТАРТАЛЕТИ С МУС ОТ БРЕНДИ,СМЕТАНА И ПОРТОКАЛ

Малки маслени бисквитки с мус от бренди,сметана и портокал.
ПРОДУКТИ
За бисквитките
230гр.брашно
70гр.меко масло
60гр.захар
1жълтък
1яйце

1бакпувер
щипка сол

брашно за доомесване
и разточване

За мус с бренди
3жълтъка
130гр.захар
1ванилия
1с.л.портокалов сок
кората на 1/3портокал
400мл.бита сладкарска сметана
1с.л.бренди
2 и 1/2ч.л.желатин

Накиснете желатина в 2с.л.вода.Загрейте го на котлон или в микровълнова фурна без да завира.Разбийте жълтъците,захарта,ванилията и портокаловият сок на водна баня,като разбърквате непрекъснато.Махнете съда от котлона и продължете да разбърквате,докато кремът се охлади.Добавете към яйчената смес желатина,бренди и ситно настъргана портокалова кора.Прибавете на порции разбитата сметана и оставете крема да се охлади и стегне.
В купа пресейте брашното,бакпулвера и солта.Направете кладенче и в него сипете жълтъка,мекото масло и разбитото яйце с захарта.Замесете меко и гладко тесто.Направете го на топка и го завийте го в стреч фолио и го приберете в хладилник за тридесет минути.Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина около 1см.С формичка изрежете кръгчета и внимателно ги прехвърлете в постлана с готварска хартия за печене.Може да си изрежете и по малки кръгчета.Те ще ви послужат за декорация да си направите тарталетките,като отворени мидички.Изпечете сладките в нагряна фурна на 200градуса до леко порозовяване.
Оставете бисквитките да се охладят и върху всяка шприцовайте от муса.
По средата шприцовайте сметана и забучете по черешка или някакъв плод.
От страни сложете от по малките кръгчета и мидичките ви са готови.
Приберете ги в хладилник за да се стегнат.

Остана ми от муса и реших да го шприцовам в две чашки.Напоих леко 8 бишкоти в разредено нес кафе,1ч.л.мед,1ч.л.бренди.

Във всяка чашка поставих по четири бишкоти и шприцовах крема.По средата за декорация малко сметана и една черешка.

събота, 9 юни 2012 г.

КАЛМАРИ ПАНЕ

ПРОДУКТИ
300грама пресни калмари
/със среден размер/
1яйце
2ч.ч.брашно
олио за пържене
1лимон

Измийте и почистете калмарите.Нарежете ги на шайби.Оваляйте ги в брашно.Потопете ги в разбито яйце и отново ги оваляйте в брашно.


Загрейте обилно количество олио и изпържете калмарите до златисто,като ги разбърквате от време на време.Извадете изпържените калмари върху попивателна хартия.Прехвърлете ги в подходяща чиния.Сервирайте ги топли с нарязани резенчета лимон.

МАРИНОВАНИ САРДИНИ

ПРОДУКТИ
1/2дузина пресни сардини
1яйце
1ч.ч.царевично брашно
зехтин
За марината
зехтин
1/2глава лук
3/4скилидки чесън
1/2ч.л.червен пипер
1ч.ч.бяло вино
1с.л.оцет
щипка захар
1дафинов лист,
мащерка
смлян бял пипер
магданоз
1/2ч.ч.вода
150гр.пипала от калмари
Измийте и почистете сардините.Оваляйте ги в брашно,потопете ги в разбито яйце и отново ги оваляйте в брашно.
Изпържете сардините в сгорещен зехтин.Извадете ги върху попивателна хартия.

В голям тиган с 2,3с.л.зехтин запържете лука и цели скилидки чесън.Добавете червеният пипер запържете за секунди и полейте с бялото вино и 1с.л.оцет.След като заври  върнете сардините и добавете измитите и почистени пипала от калмари.Прибавете дафиновият лист,щипка захар,смляният бял пипер,мащерката.Долейте 1/2ч.ч.вода и оставете ястието да покъкри на слаб огън за около 15минути до сгъстяване на маринатата.Поръсете ястието с ситно нарязан магданоз и посолете.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...