.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 21 октомври 2012 г.

ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ

ПРОДУКТИ
За блата
2жълтъка
3яйца
260гр.захар
1/2ч.ч.олио
кората на половин лимон
160гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
4с.л.какао
1кафена лъжица нес кафе
2с.л.смлени бадеми
1/2ч.ч.прясно мляко
2белтъка

За крема
2пакетчета куахада
500мл.прясно мляко
300гр.млечен шоколад
100гр.бита сметана
200гр.крема сирене

Кайсиено сладко
50гр.захар
30мл.вода

За глазура
100мл.течна сладкарска сметана
150гр.черен шоколад

За декорация
50мл.течна сметана
150гр.шоколад
30гр.масло
шоколадови стърготини



Смесете сухите съставки-брашното,бакпулвера,ванилия,какао,кафе и смлени бадеми.
В купа разбийте белтъците с щипка сол и 2,3с.л.захар.
В друга купа разбийте яйцата,жълтъците и захарта.Добавете настъргана лимонова кора и олио на тънка струйка.
Добавете част от сухата смес,като продължавате да разбивате.Прибавете и част от прясното мляко,като редувате суха смес с прясно мляко до изчерпване на количествата.
С дървена лъжица или шпатула прибавете на порции разбитите белтъци към сместа,като разбърквате леко за да остане пухкаво тестото.
Пресипете сместа във форма за сладкиши с отделящо се дъно постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 45минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади.
Нарежете блата на 3 хоризонтални част.
Направете крема като приготвите 2пакетчета куахада в 500мл.прясно мляко.
След като крема куахада се сгъсти прибавете 300гр.шоколад начупен на парченца.Разбърквайте докато се разтопи шоколада и се получи хомогенна маса.
Оставете крема да се охлади и към него прибавете 200гр.разбито крема сирене до пухкав крем.
Прибавете и около 100мл.бита сладкарска сметана.
Приберете крема в хладилник за няколко часа за да се стегне.
Сглобете тортата,като напоите със захарен сироп по желание леко едната част от блатовете. Блатът е много сочен и крехък и няма нужда от напояване но по желание на моите сладури аз си напоих блатовете.
Намажете блата с 2с.л.кайсиено сладко.Разпределете половината от шоколадовия крем върху блата.
Поставете вторият блат и по желание леко напоете.Отново намажете със сладко и разпределете останалият крем.
Завършете като поставите и третият блат и отново леко напоете.
Стегнете тортата с ринга на формата в която сте изпекли блата.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади.
Махнете ринга на тортата и загладете отстрани ако има излишен крем и неравности.
Направете глазура,като кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Добавете 150гр.черен шоколад кум сметаната.Разбърквайте до хомогенна маса.
Оставете глазурата да се охлади и с нея покрийте тортата.Загладете глазурата отстрани и отгоре и приберете тортата в хладилник за около 2часа.
За декорация настържете шоколадови стърготини и внимателно ги поставете в центъра на тортата.
Кипнете на котлон около 50мл.сметана.Към сметаната прибавете 150гр.шоколад.Разбърквайте докато се разтопи шоколада и се образува лъскава хомогенна маса.
Добавете кубче масло към шоколадовия крем.
Оставете крема да се стегне и охлади и с него декорирайте тортата .
Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.

вторник, 16 октомври 2012 г.

ДОМАШНИ БАГЕТИ

ПРОДУКТИ
За 2бр.
250мл.вода
370гр.твърдо брашно
1/2ч.л.сол
1ч.л.суха мая
1белтък
1ч.л.вода
брашно за разточване
грис или царевично нишесте
за поръсване

В купа пресейте брашното и към него прибавете солта и сухата мая.
Направете кладенче и добавете 1ч.ч.хладка вода.
Замесете гладко и еластично тесто.

Ако не разполагате с твърдо брашно може да го замените и с обикновенно.

Върху леко набрашнен плот месете тестото в продължение на 5/10минути.





Намажете купа с няколко капки олио и поставете тестото.Покрийте купата с чиста кърпа или със стреч фолио и я приберете на топло за около 30/40минути,докато тестото удвои обема си.
След като тестото е втасало извадете го от купата и го поставете върху леко набрашнен плот.
С пръсти притеснете леко тестото за да извадите излишният въздух.
Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да почине за около 10минути.
Разрежете тестото на две части и всяка част разточете на правоъгълник.
Навийте всяка част на руло и оформете краищата.
Поставете багетите във форма леко намазана с мазнина и поръсена с царевично нишесте или грис.
Ако не разполагата с форма за багети си ги изпечете в тавичка постлана с хартия за печене.
Оставете багетите на топло за около 30минути да удвоят обема си.
Разбийте 1белтък с ч.л.вода и със сместа намажете багетите.С остър нож направете по  3,4разреза върху всяка багета.
Изпечете багетите в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.Извадете ги и отново ги намажете с разбит белтък.Върнете багетите във фурната за около 5минути да се доизпекат.
След изпичане оставете багетите да се охладят  върху метална скара.



понеделник, 15 октомври 2012 г.

МАЛИНОВА ТОРТА

Вкусна,сочна и лека торта с прекрасен плодов вкус  и с нежно ухание на мед, портокал,малини  и мляко.

ПРОДУКТИ
За блата
3яйца
1ч.ч.захар
1ванилия
1ч.ч.брашно
1бакпулвер

За крема
250гр.сирене Маскарпоне
200мл.течна сладкарска сметана
1/2ч.ч.захар
кората на половин портокал
200мл.подсладено кондензирано мляко

За напояване
2с.л.мед
2/3с.л. вода

 За декорация
150гр.малини
портокал
бишкоти

В купа разбийте яйцата със захарта.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и ванилията и го прибавете към разбитите яйца.
Разстелете тестото в форма за печене,постлана с хартия за печене с диаметър 18/20см.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.
Готовият блат оставете да изстине напълно.
Разрежете блата на две или три хоризонтални половинки.
В купа разбийте сметаната с половин чаена чаша захар.
Разбийте маскарпонето до пухкав крем.Настържете портокалова кора и я добавете към сиренето.
Разбийте кондензираното мляко и на порции го прибавете към сиренето маскарпоне.
Прибавете и сметаната,като леко разбърквате за да остане пухкав крема.
Приберете крема в хладилник и го оставете да се охлади за няколко часа.
Напоете едната част от блата и прибавете крем.Загладете крема и сложете пресни малини. Сложете вторият блат,леко напоете и прибавете останалото количество крем.
Разпределете крема отгоре и отстрани на тортата и загладете.
Залепете бишкоти отстрани на тортата и стегнете.
Декорирайте тортата с пресни малини и резенчета портокал.

По желание може да гланцирате плодовете,като загреете сока на един портокал.Добавете към него 1/2ч.л.желатин или агар агар и с мека четка намажете плодовете.
Оставете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне а най добре за ден.


събота, 6 октомври 2012 г.

ЗА ДОБРО УТРО - КИФЛИЧКИ С ГРАХ,КАШКАВАЛ И ПУШЕНИ КОТЛЕТИ

ПРОДУКТИ
за 10броя
2ч.ч.брашно размесено с
1/2ч.л.сода бикарбонат
щипка сол
щипка захар
125гр.кисело мляко
30гр.меко масло
3с.л.олио
щипка къри
1яйце
брашно за доомесване

За плънката
50/100гр.сварен грах
150гр.кашкавал
150гр.пушени свински котлети
1жълтък за намазване
маково семе

От гореизброените продукти замесете меко и гладко тесто.Разделете го на малки части и всяка част разточете на кръгчета.
Поставете всяко кръгче във формичка за кифлички  по средата сложете част от плънката и затворете,като притиснете за да се запечатат краищата на кифличките.



Ако не разполагате със формичка разточете кръгчета.По средата на всяко кръгче сложете малко от плънката , намажете краищата с разбит белтък и прегънете.С помощта на вилица леко запечатайте всяка кифличка.Подредете кифличките в тава на разстояние една от друга,намажете ги с разбит жълтък и ги поръсете с маково семе.
Изпечете кифличките в нагрята фурна на 180градуса за около 15/20минути.
Сервирайте кифличките топли с каничка айран.

петък, 5 октомври 2012 г.

СЛАДКИШ С ШОКОЛАД,КАРАМЕЛ И ЛЕШНИЦИ

ПРОДУКТИ
За блата
200мл.течна сладкарска сметана
120гр.шоколад
4яйца
1ч.ч.захар
3с.л.олио
2и1/2ч.ч.брашно
1бакпулвер

За заливката
200мл.течна готварска сметана
1непълна чаена чаша захар
150/180гр.печени лешници
60гр.масло
80гр.шоколад




Пригответе блата,като кипнете на котлон 200мл.течна готварска сметана.Към сметаната прибавете 120гр.шоколад натрошен на малки парченца.Разбъркайте сместа до хомогенна маса и оставете да се охлади,като разбърквате от време на време.
В купа разбийте яйцата със захарта.Прибавете на тънка струйка три супени лъжици олио.Прибавете на порции брашното размесено с бакпулвера,като редувате брашното със сместа от сметана и шоколад.Започнете с брашно и завършете с брашно.
Разстелете тестото върху правоъгълна тава постлана с хартия за печене.
Изпечете платката в нагряна фурна на 180градуса за около15/16минути или до много леко зачервяване.
Оставете блата да се охлади.
В подходящ съд карамелизирайте захар.Количеството на захарта е около една непълна чаша захар.Към карамелизираната захар прибавете 200мл.течна готварска сметана и оставете сместа да ври до разварянето на карамела.Към карамелената смес прибавете около 150гр. смлени печени лешници.Прибавете и цели лешници за декорация.
Оставете карамелената смес леко да се охлади и добавете 60гр.масло.Разбъркайте до хомогенна маса.
Разстелете равномерно карамелената смес върху блата и оставете да се охлади на стаена температура.
След като сладкишът се е охладил го приберете в хладилник за да се стегне за около час.
Разтопете шоколад на водна баня.80гр.шоколад ще ви е достатъчен за да декорирате сладкиша си.
Оставете сладкиша да се охлади за около час.Преди да го сервирате нарежете сладкиша по ваш избор на малки квадрати,правоъгълници или друга форма.Декорирайте с още разтопен шоколад и лешници и поднесете в подходящи чинийки.




сряда, 3 октомври 2012 г.

КЕЙК С БОРОВИНКИ И СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛИ

Кейк с боровинки и сладко от портокали - много ароматен и вкусен с чудесно съчетание на сушени боровинки, сладко от портокали,мляко и ванилия.Нежно поръсен с пудра захар,с хрупкава коричка и мека,ароматна и сочна среда. 
ПРОДУКТИ
4яйца
1и1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.прясно мляко
2ванилии
2ч.ч.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
1,2с.л.сладко от поттокали
1сушени боровинки
ванилова и пудра захар за
поръсване

Разбийте яйцата със захарта.На тънка струйка прибавете олиото,като продължавате да разбърквате.
Към прясното мляко добавете една,две супени лъжици сладко от портокали и разбъркайте.

Към яйчената смес прибавете брашното,размесено със една чаена лъжичка сода бикарбонат и две ванилии,като редувате с течната смес от прясно мляко с портокали.Започнете редуването с брашно и завършете с брашно.
Намажете с масло правоъгълна форма за кекс.Поръсете я леко с ванилена захар или с брашно.
Пресипете кексовата смес във формата.
 


Оваляйте леко в брашно шепа боровинки и ги поръсете върху тестото.Поръсете тестото с една чаена лъжица ванилова захар.

Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за около 45/50минути.
Задължително направете проверка  по познатият начин с дървена клечица,за да сте сигурни,че кейкът ви се е изпекъл.




Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади.Извадете го внимателно от формата за печене и го сервирайте в подходяща чиния.

Поръсете кейка с пудра захар,нарежете го и го поднесете със мляко,сок или хубав ароматен чай или кафе.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...