.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 22 февруари 2013 г.

ТОРТА С ЯГОДИ,МАСКАРПОНЕ И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА БЛОГА!!!

Днешната ми публикация е малко по специална за мен.А поводът за това е първият Рожден ден на Вкусно и Сладко кулинарни рецепти.Преди една година на днешната дата 22.02.стартирах блога. Съвсем на шега публикувах първата рецепта ,като екперимент,опит че дори и от чисто любопитство без да предполагам,че ще се превърне в едно от най-любимите ми хобита.Изключително много се радвам,че този блог съществува и покрай него експериментитах с много нови и непознат за мен продукти,ястия,готварски техники ,научих и продължавам да  уча много нови неща за готвенето,за хляба,за необятния свят на тортите ,шоколада и сладкишите, и най-вече за себе си.Естествено искат ми се разни неща,като блогът да е по систематизиран и оформен,да включа нови теми и рубрики,които съм замислила но всичко по реда си.
Благодарна съм за приятелите,които намерих чрез общата ни страст към хубавата храна.С някой вече се познаваме на живо с други се надявам да се срещнем.
Благодаря ви от сърце за вниманието и времето,което отделяте да четете и коментирате публикациите ми,за милата и ценна подкрепата на всички вас които ме вдъхновяватe,за безбройните мили думи и писма,които ми носят най-вече усмивки и удоволствие.
За всички вас макар и виртуално по парченце торта поднесено с много любов!!!
ПРОДУКТИ
За блата
6яйца
200гр.захар
2ванилии
1бакпулвер/9,5гр./
300гр.брашно
За крема
200гр.заквасена сметана
30%масленост
250гр.Маскарпоне
2яйца
кората на 1/2портокал
250гр.ягоди
2ч.л.агар-агар
6/8с.л.захар
захарен сироп за сиропиране
За декорация
400мл.течна сладкарска сметана
120захар
100гр.ягоди
50гр.шоколад
В купа разбийте белтъците с 2,3с.л.захар.
В друга купа разбийте жълтъците с останалата част от захарта.Към сместа прибавете на части пресятото брашно,размесено с ванилията и бакпулвера.
Разбитите на сняг белтъци прибавете към тестото,като разбърквате с шпатула.
Намажете с мазнина форма за блат с диаметър около 24см.На дъното на формата постелете хартия за печене предварително изрязана по размера на формата.
Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 35/40минути.
Изпеченият блат оставете да се охлади напълно и го разрежете на три еднакви хоризонтални части.
Направете си захарен сироп от една чаена чаша вода,една чаена чаша захар и ванилия.Ако обичате по сладки десерти,като мен увеличете количеството захар.
Измийте,почистете и нарежете на малки парченца около 250гр.ягоди.С вилица много  леко  пасирайте част от ягодите.
1.В купа разбийте белтъците със 3/4с.л.захар.
2.В друга купа разбийте жълтъците със 3/5с.л.захар.
3.В купа разбийте маскарпонето.Към разбитото сирене прибавете заквасената сметана по възможност с около 30%масленост.Настържете кората на половин портокал и я прибавете,към крема.Прибавете и разбитите жълтъци  и разбъркайте с шпатула .

   ***Кремът е направен без топлинна обработка на яйцата.Ако ви притеснява това разбийте жълтъците на водна баня по следният начин.Жълтъците се разбиват със захарта с миксер, докато побелеят. Слагат се в подходящ съд за водна баня.Сложете на котлон тенджерка с вода и я оставете да заври.Купата с жълтъците се слага във водата,като продължавате да разбърквате до сгъстяване на крема.Оставете жълтъците да се охладят преди да ги добавите към крема.По същият начин се приготвя прочутият крем за сладкиши Забайон само,че към него се прибавя и вино Марсала.
4.Разтворете в студена вода 2ч.л.агар- агар.Количеството вода е много малко  ,колкото да разтворите агара.Загрейте сместа на котлон без да кипва.Прибавете агара към ягодите и разбъркайте.
5.Прибавете ягодите към крема и разбъркайте с шпатула.Опитайте на вкус крема и ако е нужно добавете пудра захар.
6.Разбитите на сняг белтъци на порции прибавете към крема като разбърквате внимателно с шпатула за да остане пухкав крема.Приберете крема за кратко в хладилник за да се стегне.
7.Вземете едната част от нарязаните блатове и обилно сиропирайте.
Върху блата разпределете половината от крема и загладете.
Върху крема сложете вторият блат,леко притиснете,сипопирайте блата и разпределете останалата част от крема. Загладете крема и поставете третият блат.Притиснете блата и сиропирайте.
Стегнете тортата с ринг и я приберете в хладилни за да се стегна за няколко часа а най-добре за една нощ.
8.Разбийте около400мл.течна сладкарска сметана със 120гр.захар.По желание може да увеличите количеството захар.Към сметаната прибавете няколко капки червена сладкарска боя.Кремът на тортата е с леко розов цвят от ягодите и затова оцветих и сметаната в светло розово.На снимки много не си личи :) ...ама тортичката е с много приятен розов цвят.
9.Отстранете ринга на тортата и разпределете сметаната.Загладете тортата и шприцовайте сметана.Нарежете няколко ягоди и декорирайте тортата.
Разтопете на водна баня 50гр.шоколад.Направете си малък шприц от готварска хартия.Напълнете шприца с разтопен шоколад и украсете тортата.








27 коментара:

  1. Танче, това си е истински рожден ден мила моя:) с торта- достойна за повод като този!
    Твоето блогче заслужава този жест…едно чудесно местенце за твоите вкусни кулинарни вдъхновения, което с удоволствие посещавам:)
    Желая ти здраве и вдъхновение за теб, за блогчето много години, много рецепти и много почитатели да го посещават и взаимстват идеи които споделяш с всички нас!
    Тортата е просто вълшебна и от снимките ти личи как всичко правиш с много любов:)
    Топла прегръдка от мен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо Дани силно те прегръщам и ти благодаря за милите думи и пожелания.С най голямо удоволствие се отбивам при теб в твоето уютно,слънчево и красиво кътче изпълнено с много вкусотии, красота,много цвят и топлина.

      Изтриване
  2. ¡Oh, my God! This is lovely and delicious! Congratulations! I love it.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите Bouquet Garni.Радвам се,че ви харесва тортата.Поздрави!

      Изтриване
  3. Охо! Неустоима е и много красива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря Траянче.Радвам се,че ти харесва тортичката!

      Изтриване
  4. Тортата е повече от перфектна, Танче! Изглежда невероятна! Честит роджен ден на твоето блогче и продължавай все така кулинарно да твориш!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наде благодаря ти за милите думи и пожелания,много ме зарадваха.Поздрави и хубав уикенд ти желая!

      Изтриване
  5. Танче, честита блогогодинка!
    В блога ти намирам много интересни рецепти и с удоволствие го посещавам!
    Желая ти да продължиш все с такава любов да твориш!
    Тортата е разкошна, невероятна, достойна да се отбележи хубавия повод!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили благодаря за хубавите думи и пожелания.И аз с най-голямо удоволствие посещавам твоето уютно,позитивно местенце с прекрасни рецепти и красиви снимки.Сърдечни поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  6. Честита годинка, Таня. Още повече вдъхновение и желание да имаш. Всичко е чудесно, а тортата за повода е просто изкушение.
    Поздрави с пожелания за всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери за хубавите думи и пожелания.Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Благодаря Jasna.Радвам се,че ти харесва декорацията.Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  8. Честита годинка!Тортата е чудесна, снимките са прекрасни!Поздравления! Дали разбрах правилно, яйцата в крема остават сурови? Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Соня!Радвам се,че ти е харесала тортата.Е снимките не са перфектни :):):).. ама фотографа толкова може.Да правилно си разбрала яйцата в крема са сурови.Благодаря,че ме подсети още сега, ще допълня рецептата,че яйцата може да се разбият и на водна баня.Поздрави и хубав ден ти желая!

      Изтриване
  9. Честита една годинка и от мен, Танче! :)
    Тортичката е много красива, а с ягодите още по-пленителна! :)
    Поздрави и слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Светле!Радвам се,че ти е харесала тортичката.Поздрави и хубав укенд ти желая!

      Изтриване
  10. Танче, честита годинка на това прекрасно местенце! Винаги с интерес надничам тук! Невероятна торта, няма нужда да казвам, че това съчетание на съставки е неустоимо! Взимам си парченце и те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Катенце за милите думи.И аз с голямо удоволствие и интерес се отбивам в твоето уютно и много интересно местенце.Прегръдки бонбонче!

      Изтриване
  11. Танче, не съм прочела още рецептата, но бързам да ти кажа, че изглежда шеметно! Страхотна декорация, а и тези ягодки, ммм... Връщам се да чета подробно :)
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита годинка, Танче! Вече си "проходила" и ти пожелавам бързо израстване на блога. Много почитатели и изобилие на вкусни рецепти! Рецептата на тортата е страхотна, а за изпълнението вече казах :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Снежи за хубавите пожелания.С голямо удоволствие посещавам твоето уютно местенце с прекрасни фотоси и изобилие от вкусни рецепти.Прегръдки и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Чудесна торта за чудесен повод :) Честита годинка,Танче! Много вдъхновения занапред и много Вкусни и Сладки моменти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нас благодаря за хубавите пожелания.:):):)

      Изтриване
  14. Честита ти годинка на блога, Таня :)
    Да си го списваш с все същата любов и желание и да подслаждаш нас, посетителите му :)
    Страхотна торта! Много свежа, а с този крем - няма как да не е вкусна!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите пожелания Пепи.Поздрави и хубава седмица ти желая!

      Изтриване

***Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на http://tania-goleva.blogspot.com.es/Допуска се публикуване на материали от блога само с посочване на източника и добавяне на линк към www.tania-goleva.blogspot.com.es
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email