.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 24 януари 2013 г.

СЛАДКИШ С КРУШИ

ПРОДУКТИ

3жълтъка
1яйце
100гр.маргарин
200гр.захар
3белтъка
2ванилии
125мл.кисело мляко
1бакпулвер
220гр.брашно
2с.л.какао
3бр.круши




В купа разбийте белтъците с 2,3с.л.захар.
В друга купа разбийте маргарина със захарта.Прибавете едно по едно жълтъците и яйцето.Прибавете киселото мляко.
Пресейте брашното и го размесете с ванилията и бакпулвера.
Към кексовата смес прибавете част от брашното,като редувате с разбитите белтъци.Започвате с брашно и завършвате в брашно.
Отделете половината тесто и към него прибавете 2с.л.какао размесено с 1с.л.брашно.
Намажете с масло правоъгълна малка тавичка.Постелете хартия за печене и сипете тестото с какао.Разпределете равномерно тестото.
Върху кафявото тесто прибавете бялото и внимателно загладете.



Измийте,подсушете и обелете крушите.Нарежете ги на половинки,почистете ги от семенната част и ги нарежете на тънки резенчета.Леко разтворете нарязаните половинки като леко отворено витрило.
Внимателно прехвърлете нарязаните круши върху кексовата смес без да ги притискате.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 40/45минути.
След изпичане оставете да се охлади и го извадете от формата за печене.Поръсете сладкиша с пудра захар и го нарежете на квадрати.Сладкишът е много лек,сочен с аромат на ванилия и круши и е още по вкусен ако престои едно денонощие преди консумация.
Да ви е сладко!




сряда, 23 януари 2013 г.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca са  сладкарски продукт направен от  подсладено тесто- твърдо брашно/с високо съдържание на глутен/, вода, захар, яйца, квас и свинска мас ,нежно поръсени с пудра захар,с хрупкава коричка и с пълнеж най-често от cabello de angel /сладко от тиква/Този сладкарски продукт е  постоянно произвеждан и консумиран в Майорка,с дълга традиция, и е  част от културното и историческо наследство на Майорка.
Е за в момента не ми се е отдала възможност да посетя острова,затова си направих едно кулинарно пътешествие.
Рецептата е адаптирана от:http://www.mis-recetas.org/recetas/show/25797-ensaimadas-de-mallorca  
и от:http://www.lolacocina.com/2011/10/ensaimadas.html

ПРОДУКТИ
800гр.твърдо брашно
/с високо съдържание на глутен/
300мл.вода
250гр.захар
2яйца
щипка сол
40/50гр.мая за хляб
около 300гр.мас
олио 

За пълнежа
cabello de angel /сладко от тиква/или друго сладко 

*Преди да започнете трябва да знаете,че тестото трябва да се меси докато е напълно гладко и еластично.За това е най добре да се използва подходящ миксер  .Ако не разполагата с такъв месенето ще ви отнеме най-малко половин час.
*Маста не може да я замените с друга мазнина.Няма да се получи същият резултат.

В малка купичка си направете закваска,като в около 30мл.вода разтворите маята.Прибавете щипка захар и толкова брашно/около3,4с.л./,колкото да получите кашичка с консистенция на гъсто кексово тесто.
Покрийте закваската с чиста кърпа и оставете на топло за около 20/30минути.
Сложете в купата на миксера брашното,захарта,щипка сол,закваската,2яйца, водата и месете първоначално за около5минути на ниска скорост,докато всички продукти се смесят.Увеличете скороста и месете докато тестото стане гладко и еластично.
След като тестото е готово го извадете от купата,премесете го,оформете го на топка и го намажете с малко олио.
Поставете тестото в купа,завийте го и го оставете да почива за около час.
Разделете тестото на равни части около 80гр всяка,оформете леко топчета и ги оставете да починат за около 30минути. 
Много леко намажете плота с олио.
С точилка разточете първото тесто да се удължи и изтъни.Намажете с размекната мас и го разтегнете с ръце да стане още по тънко/на принципа на дърпана баница/
Разстелете от плънката само в едната широка част на кората.Половината от кифличките намазах съсcabello de angel /сладко от тиква/ а другата половина със мармалад от дюли.Може да сложите и някакво друго сладко,важното е да е гъсто.  Завийте кората на руло и оформете не много стегнато охлювче.По същият начин оформете и останалото тесто.
Подредете кифличките в тави на разстояние едно от друго.
Оставете кифличките да втасат за най малко 6/7часа.
Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.Изпечените кифлички поръсете със пудра захар.
Да ви е сладко !



неделя, 20 януари 2013 г.

ТОРТА С ШОКОЛАД И ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ

ПРОДУКТИ
За блата
3яйца
180гр.захар
5с.л.олио
125гр.кисело мляко
1бакпулвер
2ванилии
150гр.брашно
3с.л.какао

За крема
250мл.течна сладкарска сметана
200гр.млечен шоколад
200гр.Дулсе де лече
2,3лентички желатин
компот от праскови

За глазурата
200гр.Дулсе де лече
сметана

В купа разбийте яйцата със захарта.Прибавете на порции олиото,като продължавате да разбивате.
Към сместа прибавете киселото мляко в което сте разтворили бакпулвера.
Пресейте брашното и го размесете с какаото и ванилията.
Прибавете на 2,3пъти сухата смес към яйчената смес до изчерпване на количеството.
Намажете с масло обла форма за печене с диаметър около 22/25см. и я поръсете леко с брашно.Прехвърлете тестото в тавичката  и изпечете в нагряна фурна на 200градуса за около35минути.
Оставете изпеченият блат да се охлади.
Направете си крема,като в купа разбиете 250мл.течна сладкарска сметана.
В малка тенджерка сипете 3с.л.от сметаната и загрейте на котлон,като се стараете да не кипва.
Към топлата сметана прибавете 200гр.начупен на парченца млечен шоколад.Оставете за минутка да размекне шоколада и разбъркайте до хомогенна маса.
Накиснете за около5минути в студена вода 2или 3лентички желатин.
Извадете желатина и го загрейте на котлон с 2с.л.сироп от праскови.
В купа разбийте 200мл.Дулсе де лече и към него прибавете разтворения желатин.Прибавете на порции вече охладеният шоколад.
Към крема прибавете и 1/2от разбитата сметана.
Приберете крема в хладилник за около час/два,като от време на време го проверявате за да не се стегне прекалено.
Разрежете блата на две хоризонтални части.
Напоете едната част на блата със 3,4с.л. сироп от прасковите,които предварително сте кипнали на котлон с 3,4с.л.захар.
Нарежете прасковите на лентички и ги подредете върху блата.
Разпределете крема равномерно върху прасковите.
Сложете и вторият блат, леко го притиснете и го сиропирайте с 2,3с.л.сироп.
Стегнете тортата с ринг и я приберете за няколко часа в хладилник за да се стегне.
Направете си глазура,като разбиете 200гр.Дулсе де лече и на порции прибавете сметаната която ви остана от крема.
Приберете глазурата в хладилник за да стегне и охлади.
Намажете тортата с глазурата и украсете по ваш избор.

ПЪЛНЕНИ ГРАТИНИРАНИ ТИКВИЧКИ ЛУНА

Една рецепта за пълнени симпатични тиквички сорт Луна.За първи път виждам такъв сорт и .. се изкуших  да приготвя тези малки симпатични тиквени бомбички с пълнеж от три вида месо,зеленчуци, и джинджифил.Гратинирани с майонеза и ароматна коричка  кашкавал.

ПРОДУКТИ
4бр.Тиквички Луна
За пълнежа
2,3с.л.зехтин/или олио/
1/2глава лук
2скилидки чесън
1/2зелена пиперка
1морков
2лентички бекон
50гр.пушени гърди
1пилешко филе
1ч.л.доматено пюре
магданоз
щипка сух джинджифил
сол,черен пипер
1с.л.крема сирене

настърган кашкавал
4ч.л.майонеза

Измийте и подсушете тиквичките.
Отрежете върховете за капачета и ги заделете на страна.С помоща на лъжица издълбайте вътрешността на тиквичките и я заделете на страна.
Пригответе си плънката,като в тиган с 2,3с.л. зехтин задушите лука и чесъна нарязани на ситно,чушката нарязана на лентички,моркова нарязан на лентички.Нарежете половината от изрезките на тиквичките и ги прибавете към другите зеленчуци в тигана.
Прибавете пилешкото месо нарязано на ситно,нарязаните на лентички бекон и пушени гърди.
Към плънката прибавете 1ч.л.доматено пюре,ситно накълцан магданоз.Посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
Поръсете плънката с щипка сух джинджифил .Прибавете към плънката за спойка една супена лъжица крема сирене или някакво друго сирене за мазане.
Отстранете от котлона приготвената плънка и я оставете леко да се охлади.
Напълнете  тиквичка с плънка и ги поставете в подходяща тавичка за печене.
В тавичката за печене прибавете около една чаена чаша вода/зеленчуков бульон/ или толкова количество течност,колкото да покрие 1/4от тиквичките.Полейте леко със зехтин и посолете ако е нужно.
Набучете капачетата с клечки за зъби и ги поставете върху тиквичките.С помощта на клечиците по лесно ще отделите капачетата след изпичане.
Печете тиквичките в нагряна фурна на 200градуса за около 40/50минути.
Извадете тиквичките от фурната и гратинирайте,като върху всяка тиквичка сложите по една чаена лъжица майонеза.Настържете кашкавал и внимателно поставете върху всяка тиквичка.
Допечете тиквичките до запичане на кашкавала.
Махнете клечките за зъби от капачетата и сервирайте тиквичките още топли в подходящо плато.
Да ви е сладко! 

вторник, 8 януари 2013 г.

ГЮВЕЧ

ПРОДУКТИ
500гр.свинско месо
50мл.олио
500гр.картофи
1тиквичка/около300гр./
3моркова
1глава лук
2,3скилиидки чесън
250мл.бяло вино
дафинов лист
смлян черен пипер
чубрица,магданоз,
сол
Нарежете месото на кубчета/като за шишчета/ и го задушете в тенджерка с 2,3с.л.олио.
Извадете месото в чинийка и задушете нарязаният на ситно лук,морковите нарязани на колелца и тиквичката нарязана на по едри кубчета.

Прехвърлете месото и зеленчуците в глинена тава,огнеупорен съд с капак или гювечета.
Нарежете картофите на филийки и ги прибавете към месото.

Нарежете на ситно 2,3ск.чесън и ги прибавете към продуктите в тавичката.

Посолете със сол,черен пипер.Прибавете към ястието дафинов лист,чубрица и по желание магданоз.

Разбъркайте всички продукти и полейте ястието с чаша бяло вино.
Захлюпете съда с капак или  с алуминиево фолио и печете във фурна на 220градуса за около час.
По желание може да запечете ястието,като десет минути преди времето за приготвяне отстранете капака на съда.
Сервирайте ястието топло със зелена залата.
 

ХЛЕБЧЕТА ЧАБАТА

ПРОДУКТИ
За закваската
100мл.вода
30гр.мая
80гр.брашно
1с.л.захар
За тестото

250мл.вода
350гр.бяло брашно
100гр.пълнозърнесто пшенично брашно
100гр.соево брашно
1ч.л.захар
4с.л.зехтин
1и1/2ч.л.сол
брашно за доомесване
 Направете закваската,като
в купичка разтворите маята в 100мл.хладка вода.Към  маята прибавете 1с.л.захар и около 80гр.брашно/4,5с.л.брашно/.Покрийте закваската с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си/ около 15/20минути/.

Сипете в купа бялото брашно/за предпочитане с високо съдържание на глутен/,пълнозърнестото брашното и соевото брашно.Направете кладенче и в него сипете закваска и останалите продукти зехтина,солта и 250мл.вода.
Замесете меко и еластично тесто.Оставете го да почине за около 40/50минути.
Премесете тестото и го оставете  да почине за още 10минути .Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълна кора.
С остър нож нарежете на квадрати,триъгълници или правоъгълници. Внимателно подредете хлебчетата в тава с  постлана  хартия за печене.Поръсете хлебчетата с брашно.Оставете ги за около40/50минути да втасат.Изпечете ги в предварително нагрята фурна на 180градуса до зачервяване.







СИРОПИРАНИ ОХЛЮВЧЕТА С ОРЕХИ И КАНЕЛА

ПРОДУКТИ
100мл.прясно мляко
4с.л.олио
2с.л.захар
1яйце
1ч.ч.едро смлени орехи
10/15гр.мая
350гр.брашно
канела
За сиропа
250мл.вода
250гр.захар
2ванилии
щипка лимонена киселина
1белтък


В купичка разтворете маята в 100мл.хладко прясно мляко.
Пресейте брашното в купа,направете кладенче и в него сипете прясното мляко с разтворената мая,захарта,яйцето и олиото.
Замесете меко и гладко тесто.Покрийте тестото с чиста кърпа и го приберете на топло за около 30минути.

Премесете тестото и го разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.
Намажете кората с разбит белтък.
Поръсете кората с едро смлени орехи и канела.

Навийте кората на руло и я нарежете на парченца с широчина 1/2см.
Подредете охлювчетата в тава с разреза нагоре и ги оформете.
Оставете охлювчетата да удвоят обема си за около 20/30минути и ги изпечете до леко зачервяване в предварително нагряна фурна на 240градуса.

Направете сиропа от 1ч.ч.захар,1ч.ч.вода,2ванилии.Оставете сиропа да покъкри за около 10минути и прибавете щипка лимонтозу.
Полейте  охладените охлювчета  с топъл сироп.Преди да ги сервирате, оставете охлювчетата за няколко часа да се сипопирата.







неделя, 6 януари 2013 г.

ФАСУЛ С ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПИТА С МАК И ОРЕХИ ЗА БОГОЯВЛЕНИЕ

Фасул с ориз и зеленчуци

200гр.фасул
200гр.ориз
2глава лук
2моркова
1зелена пиперка
1червена пиперка
олио
пресен или сух
джоджен,
1к.л.червен пипер
черен пипер,сол







Сварете зрелият фасул с една глава ситно нарязан лук,морковите нарязани на колелца и 2с.л.олио.
Нарежете на лентички зелената и червена пиперка и прибавете половината количество към фасула.

В тиган с 2с.л.олио задушете една глава лук,нарязан на ситно,нарязаните на лентички пиперки.Прибавете червеният пипер,нарязаният на ситно пресен джоджен/или сух/,измитият ориз.
В подходяща тава за предпочитане глинена или гювечета смесете свареният фасул и задушеният ориз.Размесете ястието ,посолете със сол и смлян черен пипер,долейте  бульон от вареният фасул и запечете ястието във нагряна фурна на 200градуса до приготвянето на ориза.

ПИТА
700гр.брашно
20/30гр.мая за хляб
3с.л.олио
2ч.л.сол
4ч.л.захар
брашно за доомесване и
разточване
олио за намазване
мак,орехи
Направете закваската за питата,като в купичка разтворете маята с около 50мл.хладка вода,щипка захар и 2,3с.л.брашно.
Покрийте купичката с чиста кърпа и я приберете на топло за да удвои обема си/за около 15минути/
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,3с.л.олио,солта и захарта.
От изброените продукти замесете меко и гладко тесто,намажете го с 1с.л.олио,покрийте купата с чиста кърпа и приберете тестото да удвои обема си за около 30/40минути.
Разделете тестото на 3части.
Разточете едната част на правоъгълна кора.
Намажете с олио/или разтопено масло/ и навийте на руло.
Нарежете рулото на малки парченца с големина около 1см. и ги подредете по краищата на  малка тавичка/форма за печене/ с отделящо се дъно,предварително намаслена и поръсена с брашно.
От втората част на тестото оформете едно голямо топче за среда на питката и четири по малки.
Третата част на тестото разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.
Намажете с олио или разтопено масло по желание поръсете с смлени орехи и навийте на руло.
Намажете рулото с мазнина и оваляйте в мак.
С ножица нарежете рулото,както е показано на снимката.
Прехвърлете внимателно тестото в тавата за печене и оформете.
Оставете питата да втаса за около десет минути и я намажете с смес от 1с.л.вода,1ч.л.олио и 1/2ч.л.мед или с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък.
Поръсете питата по средата с едро смлени орехи.
Оставете питата да почине за още 10/15минути и я изпечете в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
По ваша преценка за да не почернее прекалено,5минутки преди да я извадите от фурната я покрийте с алуминиево фолио.
Оставете питата да се охлади преди да я извадите от формата.
Да ви е сладко!

вторник, 1 януари 2013 г.

ЧЕСТИТА НОВА 2013ГОДИНА!

Да е мирна,щастлива,весела и успешна във всяко едно начинание!Нека Новата година донесе много здраве,повече усмивки,нови истински приятели,много щастие и благоденствие!Нека се научим да прощаваме,нека бавно остаряваме,нека повече да се обичаме и на себе си да приличаме!
Да ни е честита Новата 2013година!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...