.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 29 март 2013 г.

ЗА ДОБО УТРО-МАСЛЕНИ КИФЛИЧКИ С КАШКАВАЛ И ГЪБИ

ПРОДУКТИ за 6бр.
За тестото
120гр.брашно
100гр.масло
щипка сол
1жълтък
20мл.вода
брашно за доомесване и
разточване

За плънката
100гр.гъби
1морков
1/2зелена пиперка
магданоз
сол
50гр.кашкавал
1жълтък за намазване
сусам
В купа сипете брашното,направете кладенче и в него прибавете 100гр.меко масло,щипка сол,1жълък,20мл.вода.
С допълнително брашно,замесете средно твърдо тесто.Оформете го на топка и го приберете за кратко в хладилник.
Направете плънката за кифличките,като измиете и почистите около 100гр.гъби по възможност различни видове.
Нарежете гъбите на парченца и ги задушете в тиган с кубче масло.Нарежете моркова и пиперката на лентички и ги прибавете към гъбите.Посолете плънката на вкус.Прибавете ситно нарязан магданоз.Оставете плънката да се охлади.
Разточете  тестото върху набрашнен плот на тънка кора.
Изрежете си кръгчета,намажете много леко краищата с разбит белтък,поставете в центъра на всяко кръгче парченце кашкавал и част от плънката.
Прегънете и оформете кифличките с помощта на формичка или с ръце.

Подредете кифличките в тава на разстояние една от друга.Намажете с  жълтък разбит с няколко капки прясно мляко и поръсете със сусам.
Изпечете кифличките в нагряна фурна на 200градуса до леко зачервяване за около 15минути.
Кифличките са чудесни поднесени  и топли и студени.
Да ви е сладки!
 !!!!!!!! Приятели за съжаление все още имам проблем с блога.Публикуваните ми нови постове не се показват в Списъка ви за четене в Blogger и по-точно списъкът с блогове които следите.Изпратих запитване към екипа на Blogger,като се надявам да откликнат и да разрешим проблема в най-близко време.Моля ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или има информация да сподели.

неделя, 24 март 2013 г.

ПЛОДОВА ПИТА

Продукти
За блата
100гр.меко масло
100гр.бяла захар
2с.л.кафява захар
2жълтъка
120гр.кисело мляко
130гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
2белтъка

За сиропиране
2ч.л.мед
1ч.л.вода

За крема
3с.л.крем сирене за мазане
/може да се замени с Маскарпоне или Рикота/
3с.л.кисело мляко/или заквасена сметана/
2с.л.пудра захар
кората на 1/2лимон
Плодове по избор
1/2бурканче конфитюр
1/2бурканче конфитюр от кайсии
1/2пакетче желатин
В купа разбийте белтъците с 3с.л.от бялата захар.
В купа разбийте мекото масло със останалото количество бяла захар и 3с.л.кафява захар.Прибавете жълтъците,като продължавате да разбивате до хомогенна маса.
Прибавете киселото мляко към сместа.
Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и 2ванилии и го прибавете на два,три пъти към тестото.
Прибавете на порции разбитите белтъци,като разбърквате с лъжица.
Разстелете  тестото върху правоъгълна или квадратна тава с постлана хартия за печене.
Изпечете платката в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.При мен за около 15минути.
Изпеченият блат оставете да се охлади и го разделете на две еднакви равни части.
Намажете едната част с крем от 3с.л.крем сирене ,3с.л.кисело мляко/или заквасена сметана/и кората на 1/2лимон или портокал.
Крем сирене може да се замени с Маскарпоне или сирене Рикота.
Платките са много нежни и меки и нямат нужда от напояване,но аз ги напоих много леко с 2ч.л. мед разтворен в 1ч.л.вода.
Върху крема поставете втората част от блата,леко оформете и притиснете.Ако е нужно изравнете краищата на сладкиша.
Намажете с останалото количество крем.Върху крема внимателно намажете с конфитюр по избор.Аз използвах конфитюр от малини.Загрейте на котлон половин бурканче конфитюр от кайсии с които,ще гланцирате плодовете за да не почернеят и за да се стегнат плодовете.При разрязването на сладкиша на порции плодовете,ще си останат стегнати.
Разтворете желатин по описаният начин на опаковката и го прибавете към  конфитюра от кайсии.Оставете леко да се желира.
Нарежете на парченца плодове с каквито разполагате малини,ягоди,ябълка,портокал и др.
Намажете с четка плодовете с конфитюра от кайсии.Приберете сладкиша в хладилник за да се стегне и охлади.
Нарежете плодовата пита на квадратни или правоъгълни парченца и сервирайте в подходящи чинии.
Да ви е сладко!!!

петък, 22 март 2013 г.

ЗА МОЕТО СЛЪНЧЕВО МОМИЧЕ

В днешният пост няма да има рецепта,няма и да има снимки на вкусотийки а,ще пиша за  една млада дама с красивото име Марияна,много красива,винаги усмихната, слънчева и лъчезарна,като Пролетта,упорита, много амбициозна и не на последно място изключително волева и със силен характер.

Доста често се замислям от къде черпи сили това мое дете,след толкова перипетии и бури в живота й.През последните месеци доста често ми се случва да плача и да съм тъжна ,поради факта,че се боря с вятърни мелници(който се е сблъсквал със здравната система знае за какво говоря) и човекът, който винаги е до мен и ме търпи е Мимка,както я наричаме на галено у дома.
Винаги знае как да ме разсмее и да повдигне духа ми с блага дума,с малък жест или пък с някоя  снимка на любимото ни кученце Джеска,че дори и с мъмрене.


Мечтата на Мариянка е да стане фотограф.Пристъпва леко и все още неуверено към тази своя мечта.


Мечтае си да учи фотография и някой ден да и подарим собствен професионален фотоапарат и да снима,да снима,както казва тя света.
Пожелавам и настъпващата Пролет да и донесе най-вече много много здраве,много усмивки,сбъднати мечти, вяра и търпение,

верни приятели и благи вести.
Честита Пролет мила моя Мимка!!!



четвъртък, 21 март 2013 г.

САХЕР ПАСТИЧКИ

Предложението ми днес за подслаждане е за малки пастички с шоколадова платка,лек и нежен аромат на кайсии и много ,много шоколад!!!:)Един нов поглед към неповторимата Виенска класика и една от най-популярните торти Сахер!
ПРОДУКТИ
4 яйца
120 г захар
60 г разтопен черен шоколад
60 г брашно
1 супена лъжичка какао на прах
60 г масло

 конфитюр от кайсии
 


 За глазурата
150 г черен  шоколад
3 супени лъжици олио


В купа разбийте белтъците със захарта.
В купа разбийте 60гр. меко масло,разтопеният на водна баня шоколад и жълтъците.                      
Към маслено шоколадовата смес прибавете на порции разбитите белтъци,като разбърквата със дървена лъжица.
Пресейте брашното, размесете го с една супена лъжица какао и го прибавете на порции,към тестото.
Пресипете сместа за блата в правоъгълна тавичка с постлана хартия за печене.Разпределете равномерно сместа.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 18минути.
                                          Рецептата е адаптирана от сп.Mezze
След изпичането на блата го оставете да се охлади.
Нарежете блата на 3равни части.Намажете едната част с конфитюр от кайсии.Поставете втората част от блата и отново намажете с конфитюр от кайсии.Поставете  третата част на блата ,оформете и притиснете леко платките.
Приберете сладкиша в хладилник за да охлади.
За глазурата разтопете на водна баня 150гр.шоколад и 3с.л.олио.
Нарежете сладкиша на малки квадратни или правоъгълни пастички./около 15бр/
Полейте всяка пастичка с глазурата и ги оставете върху метална скара.Прехвърлете пастичките в подходяща чиния и ги приберете в хладилник за да охладят.
Декорирайте пастичките с разтопен шоколад или със захарни цветя или фигурки.
Рецептата е адаптирана от сп. Mezze
          Честита Пролет  приятели!







 

 

понеделник, 18 март 2013 г.

КОТЛЕТИ С ОРИЗ НА ФУРНА

ПРОДУКТИ
500/700гр.Свински котлети
сол,черен пипер
100мл.бяло вино
1ч.ч.зеленчуков бульон
кубче масло/или олио
За ориза
1ч.ч.ориз
2стръка праз лук
1пиперка
50гр.бекон
1/2к.л.червен пипер
сол,черен пипер
1к.л.вегета или друга зеленчукова
подправка
2ч.л.зеленчуков бульон
Нарязаните и почистени котлети посолете със сол и черен пипер. Запечатайте котлетите от всяка страна на тиган с кубче масло или олио. Полейте котлетите с бяло вино и ги оставете да се задушат за няколко минути.Прехвърлете месото в подходяща тава,заедно със соса,прибавете чаша бульон,2,3с.л.олио и запечете в нагряна фурна на 210гр.за около 15минути.
В  тиган с кубче масло или друга мазнина задушете 2стръка праз,нарязан на ситно.Прибавете бекона нарязан на лентички или кубчета и пиперката,нарязана на ситно.
Към зеленчуците и бекона прибавете една чаена чаша ориз.Разбъркайте за да смеси ориза със зеленчуците и бекона и прибавете 1/2кафена лъжичка червен пипер.Посолете със сол,черен пипер и зеленчукова подправка.
Полейте ястието с чаша зеленчуков бульон и оставете да покъкри за около 5минути.
Извадете тавата с котлетите от фурната и прибавете ориза към месото.Прибавете към ястието 2ч.ч.зеленчуков бульон и запечете във фурна до приготвяне на ориза.
Поднесете ястието топло със зелена салатата или туршия.
Да ви е сладко!



вторник, 12 март 2013 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

ПРОДУКТИ
За блата
6яйца
120гр.пудра захар
1ванилия
1бакпулвар
150гр.брашно

За крема и декорация
600мл.течна сладкарска сметана
150гр.захар
400гр.черен шоколад
250гр.рикота
7/8бр.бишкоти
4/5бр.смокини/от сладко/
50гр.филирани бадеми
захарен сироп за напояване


В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и ванилията и го прибавете на порции към яйчената смес,като разбърквате с шпатула.
Намажете с олио форма за печене с диаметър 22/24см., постелете на дъното хартия за печене и пресипете сместа за блата.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около 30/35.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади,отстранете хартията за печене и разрежете блата на две хоризонтални части.
 1*В купа разбийте 400мл.течна добре охладена сладкарска сметана със 150гр.захар и я приберете в хладилник.
Половината количество от битата сметана,ще използвате за крема а другата половина за декорацията.
 2*В малка касеролка загрейте 100мл.течна сладкарска.Отстранете сметаната от котлона преди да заври.
 3*Към сметаната прибавете 200гр.черен шоколад начупен на парченца.Оставете за минута шоколада да се разтопи и разбъркайте енергично до получаване на гладък крем.Разтворете 2ч.л.агар-агар/или желатин/ и го прибавете към топлият шоколад.Оставете шоколада да се охлади.Ако оставите тортата достатъчно време в хладилник за да се стегне,може да не добавяте агар-агар или желатин към крема.При мен тортата трябваше да се консумира след два часа и за да не рискувам добавих 2ч.л.агар-агар.
 4*В купа разбийте 250гр.рикота.Към рикотата прибавете половината количество от шоколада.
Разбъркайте с шпатула до хомогенна маса.
 5*Към крема прибавете на порции половината количество от битата сметана.Разбъркайте с шпатула и приберете крема за кратко в хладилник.


 6*Сиропирайте едната част от блата.Пресипете шоколадовия крем и загладете.Нарежете няколко смокини от сладко и ги разпределете върху крема.
Начупете бишкоти Савоярди на половинки,потапяйте ги за секунда в захарен сироп и ги разпределете върху блата.Не прекалявайте с количеството бишкоти.Целта е при разрязването на тортата да се виждат бишкотите а не да се получи платка от бишкоти.
 7*Поставете вторият блат и го сиропирайте.
 8*Стегнете с ринг тортата и я приберете в хладилник за да се стегне.
  Декорация
В касеролка загрейте 100мл.течна сладкарска сметана.Към сметаната прибавете 200гр.черен шоколад начупен на парченца.
Разбъркайте шоколада до хомогенна маса,оставете го да се охлади и към него прибавете на порции битата сметана,която ви остана от крема.
Намажете тортата с шоколадовия крем.С останалото количество крем напълнете шприц и декорирайте тортата.Поръсете с филирани бадеми.
Приберете тортата в хладилник за да се охлади  за няколко часа и е готова за консумация.
Да ви е сладко!


вторник, 5 март 2013 г.

СОЛЕНКИ С КРЕМА СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ
150гр.маргарин
150гр.крема сирене
1яйце
1/2 ч.л.сол
220гр.брашно
1ч.л.не пълна сода за хляб
семена за поръсване
1яйце за намазване
брашно за доомесване
и разточване

В купа разбийте 150гр. маргарин и 150гр.крема сирене.Към сместа добавете едно яйце,като продължавате да разбивате за кратко.
Прибавете на 2,3пъти брашното размесено с една чаена лъжичка сода за хляб и половин чаена лъжичка сол.
Замесете средно твърдо тесто/да не лепне по ръцете/.
Разточете тестото върху набрашнен плот и с помощта на резци или подходяща чашка си нарежете соленките.
Прехвърлете соленките в тава с постлана хартия за печене.Намажете соленките с разбито яйце и ги поръсете със сусам,мак или някакви други семена по избор.
Изпечете соленките в нагряна фурна на 210градуса до леко зачервяване за около 12минути.Соленките са чудесни за консумация и топли и студени,поднесени с каничка айран.
Да ви е сладко!

понеделник, 4 март 2013 г.

ПЕЧЕНИ КАРТОФЕНИ ПРЪЧИЦИ


Привет!!!Днес,ще споделя с вас една рецепта за печени картофки с хрупкава коричка и  много лесен за приготвяне сос към тях .Картофките са чудесно предястие,подходящи са и за гарнитура към печено свинско,пилешко месо и риба.С ароматна марината,оваляни в корнфлекс,галета и пармезан. 

ПРОДУКТИ
2бр.средни по големина картофа
За марината
4с.л.майонеза
1/2ч.л.горчица
щипка смлян черен пипер
индийско орехче
щипка сух риган

За панировката
80гр.натурален корнфлекс
1/2ч.ч.галета
2,3с.л.пармезан

За соса
3с.л.майонеза
2с.л.кисело мляко
1с.л.кетчуп
щипка сух чесън или
една скилидка чесън

Обелете и измийте картофите.
Разрежете картофите по дължина на две вертикални половинки .Отрежете краищата на картофите за да се получи,като правоъгълник.Изрязването е необходимо защото при печенето по тънките крайчета на картофките,ще се препекат повече а и така нарязаните картофи ще са с почти еднаква форма,като пръчици.
Нарежете всяка половинка картоф на лентички с дебелина 1см.но не по малко.
Кипнете на котлон малка подходяща касеролка с вода.Щом водата заври прибавете нарязаните картофи и ги оставете да покъкрят за 4,5минути.Отцедете  водата и оставете картофите да се охладят.
Направете марината,като разбиете майонезата с горчицата.Прибавете и подправките смляно индийско орехче,щипка риган и смлян черен пипер.
Оваляйте картофите един по един и ги оставете в маринатата за около час.
В подходяща чиния пригответе панировката,като натрошите около 80гр/3,4шепи/.корнфлекс
Прибавете галетата и пармезана и разбъркайте сместа.
Оваляйте картофите в сухата панировка и леко притиснете за да полепне сухата смес.
Подредете картофките в тава с постлана хартия за печене.Изпечете в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване за около 20/30минути,като времето на приготвяне зависи от дебелината на нарязаните картофи.
Направете си много лесен за приготвяне сос.Майонеза,кисело мляко,горчица,кетчуп и по желание сух чесън или скилидка смлян пресен чесън.
Картофките поднесете още топли с приготвеният сос.
Да ви е сладко!

неделя, 3 март 2013 г.

ЯГОДОВ МУС

ПРОДУКТИ
2белтъка/на стаена температура/
3с.л.захар

20мл.вода
80гр.захар

200мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
250/300гр.ягоди
2ч.л.агар-агар или желатин

1.В малка касеролка кипнете на котлон за секунди 20мл.вода с 80гр.захар без да разбърквате.Ако разполагате с готварски термометър премерете ,като температурата на сиропа трябва да 120градуса.Получава се захарен сироп с не напълно разтворена захар.Оставете касеролката  на края на котлона за да не изстива сиропа докато приготвяте белтъците.
2.В купа започнете да разбивате белтъците,първоначално на ниска скорост,като добавите и 3с.л.захар.Щом белтъците се сгъстят добавете на тънка струйка захарният сироп,като продължават да разбивате.
3.В купа разбийте 200мл.течна сладкарска сметана с 100гр.захар.
4.Измийте и почистете около 250/300гр.пресни ягоди.Пасирайте ягодите.Необходима  е една чаена чаша пюре от ягоди за крема и 1/2чаена чаша за декорация,като към пюрето за декорация прибавете и една супена лъжица захар.По желание може да прецедите пюрето за да отстраните семчиците,но аз предпочитам да не прецеждам пюрето.
Загрейте на котлон ягодовото пюре без да кипва.Разтворете в студена вода 2ч.л.агар-агар,загрейте го без да кипва и го прибавете към ягодовото пюре.Разбъркайте и оставете пюрето напълно да се охлади.Вместо агар-агар може да използвате желатин.Количеството желатин зависи от това с каква консистенция искате да направите крема.
5.Смесете с дървена лъжица ягодовото пюре със сметаната,като я добавяте на порции.
6.Към крема прибавете на порции и разбитите белтъци.



7.В подходящи коктейлни чаши или десертни прозрачни купички сипете по една супена лъжица от заделеното пюре за декорация.Нарежете по дължина няколко ягоди и ги поставете по ръбовете на чашите.Напълнете чашите с крем,полейте с ягодово пюре,поръсете с гриляж или печени бадеми а и  шоколада,ще е чудесно допълнение.Приберете чашките в хладилник за да охладят и стегнат ииии да ви е сладко!


събота, 2 март 2013 г.

ПИЛЕ С ПЕЧУРКИ,ПРАЗ И КАРТОФИ

ПРОДУКТИ
1/2пиле
300гр.печурки
2стръка праз лук
500гр.картофи
100гр.домати консерва 
кубче масло
1,2скилидки чесън
сол,черен пипер
100мл.бяло вино
100мл.пилешки бульон
50мл.течна готварска сметана
50/100гр.кашкавал
магданоз
Почистете и нарежете на порции пилето.Подсушете пилешките порции и ги поръсете със сол и прясно смлян черен пипер.
Обелете и измийте картофите и ги нарежете на колелца.
В тиган разтопете  кубче масло.Към маслото прибавете една или две цели скилидки чесън. Изпържете картофите за кратко до много леко зачервяване.Пресипете картофите в чиния и ги оставете на страна.
В същият тиган изпържете до зачервяване пилешкото месо.Така приготвеното месо прехвърлете в чиния и го оставете настрана.
Задушете нарязаният праз на колелца.Към праза прибавете печурките нарязани на половинки или  четвъртини.Задушете за кратко и прибавете  белени домати от консерва/или пресни/.Задушете за кратко и върнете пилешкото месо в тигана.Полейте ястието с около 100мл.бяло вино и оставете ястието да покъкри за около пет/десетина минути.
Намажете подходяща тавичка с мазнина и подредете картофите.Върху картофите подредете пилешкото месо със зеленчуците.Ако е нужно долейте зеленчуков или пилешки бульон.
Запечете ястието във нагряна фурна на 200градуса за около 45минути.
Поръсете върху ястието 50/100гр.настърган кашкавал и полейте с 50мл.течна готварска сметана.Върнете ястието във фурната до леко запичане на кашкавала.
Поръсете ястието със ситно нарязан магданоз.Поднесете ястието топло със зелена салата.
Да ви е сладко!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...