.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 30 май 2013 г.

КЕЙК С МОРКОВИ,ЛЕШНИЦИ И БЕЛТЪЧНО-КАРАМЕЛЕНА ГЛАЗУРА

Нежен кейк от моркови,печени лешници,канела,боровинки и в допълнение пухкава белтъчно карамелена глазура.
ПРОДУКТИ
1яйце
70гр.бяла захар
30гр.кафява захар
60мл.олио
суха смес
50гр.бяло брашно
30гр.пълнозърнесто
брашно/интеграл/
10гр.какао
1равна кафена лъжичка бакпулвер
1равна кафена лъжичка сода бикарбонат
1ванилия
щипка канела
щипка сол

30гр.печени счукани лешници
80гр.настъргани моркови
шепа сушени боровинки
/или др.сушени дребни плодове/
   За белтъчно карамелена глазура

2белтъка на стаена температура
3/4с.л.захар за разбиване на белтъците
2/3с.л.захар за карамела
В купа смесете сухите подправки брашната,какаото,содата,бакпулвера,ванилията,канелата и солта.
В друга купа разбийте до побеляване едно голямо яйце с двата вида захар.Прибавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбърквате.
Прибавете на 2,3 пъти сухата смес,към яйчената,като разбърквате с лъжица.
Настържете морковите и ги прибавете към тестото.Натрошете печените лешници и ги прибавете към сместа.Разбъркайте тестото и прибавете шепичка боровинки или някакви други дребни сушени плодове.
Намаслете форма с диаметър 18см.Постелете на дъното на формата хартия за печене изрязана по формата за печене.
Изрежете лентичка от хартията за печене и я постелете по стените на формата.
Пресипете тестото във формата за печене и леко загладете.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за 40минути.След изтичане на времето за печене направете проверка с клечка за зъби за да се уверите,че кейка е изпечен.
След изпичане оставете кейка напълно да се охлади и отстранете внимателно хартията за печене,като внимавате да не натрошите кейка защото е много нежен.
Рецептата за кейка е адаптирана от Alimenta
Белтъчно карамелена глазура


е адаптирана от тук
В купа разбийте 2белтъка на стаена температура с една ванилия и 3 или4с.л.захар.
Карамелизирайте на котлон 2,3с.л.захар/само захар/ като внимавате да не прегори.
Горещата карамелизираната захар веднага смесете на тънка струйка с белтъците,като продължавате да разбивате.
С готовата глазура декорирайте кейка.Украсете с пресни череши или по ваш избор. Противно на емблематичния виц за зайчето в случая кейка с моркови не е гаден.Кейкът е страхотен и горещо го препоръчвам и в комбинация с шоколадов крем или шоколадов ганаш.
Да ви е сладко!


вторник, 28 май 2013 г.

КИФЛИЧКИ,СОЛЕНКИ И ХЛЕБЧЕТА

ПРОДУКТИ
60гр.меко масло
1яйце
1жълтък
2с.л.олио
1ч.л.захар
1/2ч.л.сол
125гр.кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
100гр.пълнозърнесто брашно
/интеграл/
100гр.соево брашно
щипка сух джинджифил
80/100гр.бяло брашно
Плънка за кифличките
60гр.студено масло
100гр.настърган кашкавал
Плънка за соленките и хлебчетата
крема сирене и мак
белтък за намазване
мак за овалване
 
В купа разбийте 60гр.меко масло с едно яйце и жълтък.Добавете две супени лъжици олио.
Към сместа прибавете 125гр.кисело мляко,размесено със содата.
Прибавете захарта,солта и щипка джинджифил.
Към тестото прибавете пълнозърнестото брашно,соевото и бялото брашно.
Замесете меко и гладко тесто да не лепне по ръцете.
Приберете тестото за кратко в хладилник.

      Оформяне на кифличките
Разточете тестото на кора с дебелина около 0,5мм.С ринг изрежете кръгчета и ги подредете по 5 със застъпване.
Поръсете с част от плънката ,поръсете мак и навийте внимателно кръгчетата на руло.
С остър нож разрежете по средата на рулцето.Получават се 2розирчи.
Прехвърлете кифличките в формички за кексчета.
Изпъчете кифличките в нагряна фурна на 200градуса за около 15минути.

   Оформяне на соленки
Разделете тестото на две равни части.Върху набрашнен плот разточете тестото на правоъгълна кора.
Намажете леко кората с разбит белтък и намажете с плънка от крема сирене и мак.
Навийте кората на руло и приберете в хладилник за около 20минути.
Намажете рулото с белтък и го оваляйте в мак.
С остър нож нарежете рулото на малки парченца около 1см/1,5см.С пръсти леко оформете соленките и леко притиснете.Подредете соленките в тава с постлана хартия за печене с разрезите нагоре.
Изпечете соленките в нагряна фурна на 200гр.за около 10минути или до леко зачервяване.

Оформяне на хлебчетата
Тестото за хлебчетата се оформя както соленките.Разликата е, че рулото се нарязва на по големи парчета правоъгълни,квадратни или по ваш избор.Пекат се отново на 200градуса до леко зачервяване.На вид хлебчетата са малко неугледни,но  от трите вариации са най-вкусни.
Да ви е сладко!

 

понеделник, 27 май 2013 г.

ТОРТА С ЧЕРЕШИ,КРЕМ МАСКАРПОНЕ,БЯЛ ШОКОЛАД И КРЕМ СТРАЧАТЕЛА

ПРОДУКТИ
За блата
4яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.с калпаче брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
2ванилии

За крем с череши
400мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
500гр.Маскарпоне
кората на 1/2портокал
300гр.пресни череши
80гр.захар
2с.л.вода
3с.л.сладко от череши
2лентички желатин
1ч.л.ром/бърбън или др.
200гр.бял шоколад за сладкиши
За декорация
1пакетче крем Стачатела на др.Йоткер
плодове за декорация
филирани бадеми
За напояване
захарен сироп с мед
В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера,содата и ванилията.
Прибавете брашното на порции към яйчената смес.
Пресипете тестото за блата във форма с отделящо се дъно с диаметър около 24см,постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за 30минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го нарежете на 3хоризонтални части.
 Приготвяне на черешовият крем
1.В купа разбийте сметаната с 100гр.захар и я приберете на студено.
2.В купа разбийте маскарпонето и към него прибавете настъргана кора на половин портокал.
3.Измийте,почистете и махнете кокичките на 300гр.череши.Поставете черешите в касеролка с 80гр.захар и 2с.л.вода.Кипнете на котлона черешите и варете за около 10минути до леко сгъстяване на черешовият сироп.
4.Накиснете в студена вода за около 10минути 2 или 3/ за по стегнат/ крем лентички желатин.
Кипнете на котлон 3,4с.л.сладко от череши размесено с 1ч.л.ром или друг алкохол.Към сладкото прибавете желатина и разбъркайте до пулното му разтваряне.
5.Разтопете на водна баня 200гр.бял шоколад за сладкиши.Аз използвам този шоколад.Оставете разтопеният шоколад да се охлади и го смесете с помощта на миксер със сладкото от череши.
6.Прибавете към маскарпонето белият шоколад с черешово сладко.
7.Към крема прибавете на порции битата сметана,като разбърквате с лъжица.
Прибавете крема в хладилник за да се стегне.
  Сглбяване.
Поставете единият блат в подходяща чиния и го напоете със захарен сироп.100мл.вода,120гр.захар,2с.л.мед.
Поставете ринга от формата за блат около блата.Разпределете половината от крема.
Поставете втората част на блата и върху него разпределете черешите.Върху черешите разпределете останалият крем загладете и поставете третата част от блата.Сиропирайте леко и приберете тортата в хладилник/или фризер/ за да се охлади.
Декорирайте тортата с крем Страчатела,филирани бадеми или крокан и пресни плодове.
Крем Страчатела/бял крем с парченца шоколад/ аз добавих и 2капки червена сладкарска боя и леко разбърках с лъжица.
Получи се леко розов крем с откроени розови линии,които за съжаление на снимките не си личат много. 
Преди сервиране,оставете тортата в хладилник за да се охлади за няколко часа.



неделя, 5 май 2013 г.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


Нека светлината на Неговото воскресение озари пътя ни!





Нека има мир и любов в сърцата ни!
                         
Нека бъдем по-добри,благодарни и по-смирени!
                         
    
Честито Възкресение Христово!!! Нека в домовете ни винаги да има светлина, здраве и любов! Светъл празник!!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...