.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 31 август 2013 г.

АГНЕШКО С КАРТОФИ,МАСЛИНИ И НАХУТ

ПРОДУКТИ
600/800гр.агнешко месо
2скилидки чесън
150мл.бяло вино
сол,черен пипер
1/2връзка магданоз
1ч.л.червен пипер

1глава лук
1зелена пиперка
20мл.олио/зехтин/
2с.л.доматено пюре
1кг.картофи
150гр.сварен нахут
1дафинов лист
10бр.черни маслини
сол,магданоз
Измийте, почистете и нарежете месото.Поставете месото в купа и към него прибавете накълцаният на ситно магданоз,нарязаният на ситно чесън,червен пипер,прясно смлян черен пипер и сол на вкус.Разбъркайте месото за да се смеси с подправките и прибавете около 150мл.бяло вино.
Оставете месото да се маринова за около 2,3часа.
Загрейте на котлон тиган и в него поставете месото леко отцедено от виното.Оставете месото в тигана колкото леко да побелее и да се запечата за около 2,3минути.
Извадете месото от тигана и го прехвърлете в глинен съд или тавичка.
В тиган с 2,3с.л.олио или зехтин задушете нарязаният на ситно лук и нарязаната на лентички чушка за около 2минути.
Прехвърлете зеленчуците към месото.Полейте ястието с зеленчуков бульон или вода,колкото да покрие месото до средата.Печете на фурма на 210градуса за около 30минути.
Към ястието прибавете 1дафинов лист,нахута,маслините и доматеното пюре.Разбъркайте ястието и ако е необходимо долейте още вода.Посолете и върнете ястието във фурмата за около 30минути.
Измийте,обелете и нарежете картофите.Прибавете ги към ястието,поръсете с магданоз и черен пипер на вкус и запечете във фурната до готовност.Сервирайте ястието топло със зелена салата.
Да ви е сладко!

четвъртък, 29 август 2013 г.

СЛАДКО ОТ СМОКИНИ И ДЕСЕРТ С ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ И СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

Обожавам сладко от смокини.До преди няколко години не се престрашавах да си направя,попадах на рецепти, които не ми допадаха. Смокините се накисват във вар и това ми звучеше някак си  много странно и страшно.А и да намеря вар е малко трудна, да не кажа невъзможна задача.Затова се доверих на Пенка Чолчева .Първите нещо които сложих в куфара си при идването ми в Испания и поради ограничения в багажа бяха една извехтяла готварска книга на Пенка Чолчева и една любима книга на Емили Бронте. Ако можех бих си взела цялата си библиотека е и няколко бурканчета сладко от смокини, приготвени от свекърва ми но уви на първо време нямаше как да взема всичко любимо.Та да не се отплесвам и да се върна към сладкото.Много сполучливо и вкусно сладко се получава и без да се накисват смокините във варена вода.С малки изменения от мен при приготвянето ви записвам рецептата и начина на приготвяне.
ПРОДУКТИ
30 бр.узрели смокини
1кг.захар
3ч.ч.вода
1ч.л.лимонена киселина
1 кухненска кърпа или кухненска попивателна хартия




 1.Измийте и отрежете дръжките на смокините.Още веднъж измийте плодовете, защото при отрязването на дръжките потича бяла течност като мляко,която лепне.
 2.Сложете плодовете в подходяща тенджерка полейте ги с вода,колкото да ги покрие.Изварете плода за около 5 минути.
 3.Изсипете водата,извадете смокините една по една върху кърпа или попивателна хартия за да се подсушат.
 4.В тенджера кипнете на котлон 1кг.захар и 3ч.ч.вода.Оставете захарният сироп леко да се сгъсти за около 15 минути и прибавете една по една смокините.
 5.Оставете сладкото да къкри до необходимата гъстота.От време на време отпенвайте сладкото.По време на варенето си проверявайте на 2,3пъти готовността на сладкото.С лъжичка капвайте по капка от сладкото върху чинийка.Първоначално капката ще се разлива но постепенно при сгъстяването ще спре.
Сладкото ви е готово ако капната капка от сладкото спре да се разлива.
 6.Няколко минути преди да отстраните сладкото от огъня около 2,3минути прибавете лимонтозу за да не се захароса сладкото.
Отстранете сладкото от огъня и го оставете за няколко часа да престои.
След охлаждане сиропа се отпуска и затова трябва отново да се върне на котлона и да се вари за около 10 минути  до леко сгъстяване.
Още топло го пресипете в  измити и подсушени бурканчета,затворете с капачки, като внимавате да не се изгорите.Обърнете бурканчетата с капачката надолу за да се запечатат от топлината на сладкото.Не е необходима допълнителна обработка за консервиране.
 Сладкото от смокини освен че си го хапваме директно от бурканчетата :)
намира приложение и като добавка към торти,сладкиши и десерти.
Споделям и една нова рецепта за десерт със смокини,бита сметана,бисквитки напоени с кафе и дулсе де лече/карамелено мляко/.
Продукти

400мл.течна сладкарска сметана
1малка консерва Дулсе де лече
1ч.ч.приготвено кафе/нес/
5,6бр.бисквити
4,5бр.смокини от сладко
какао за поръсване

Разбийте сметаната и заделете на страна.
В купа разбийте карамеленото мляко и към него прибавете сметаната,като си заделите за декорация.
В 4купички разпределете крема.
Потопете няколко бисквитки в разтворено нес кафе и ги разпределете върху крема.
Нарежете смокините и ги прибавете към бисквитките.Приберете кремовете в хладилник за да се охладят и стегнат.
Преди да поднесете декорирайте с остатъка от битата сметана и поръсите с какао.
Сервирайте десертите охладени.
Дулсе де лече може да си направите и в домашни условия.Желателно е да си направите няколко консерви защото се вари над 2часа и не си заслужава да се прави с една консерва.
Начинът на направа е следният.
В подходяща тенджера поставете консервите подсладено кондензирано мляко,цели консерви без да се отварят.Покрийте изцяло с вода консервите и варете на котлона за около 2,3часа.При варенето водата се изпарява затова е необходимо да доливате на няколко пъти с  вода за да са покрити консервите.След изтичане на времето оставете кутиите да се охладят и са готови за употреба.
Да ви е сладко!

понеделник, 26 август 2013 г.

ШАРЛОТА АСОРТИ

ПРОДУКТИ
20бр.бишкоти
200мл.сироп за напояване

200мл.течна сладкарска сметана
2жълтъка
100гр.захар
5с.л.кондензирано подсладено мляко
200гр.цедено кисело мляко
3лентички желатин
1банан
1праскова
За декорация
различни плодове
праскови,круши,банан и др.

Идеята за тази вкусна тортичкa
е адаптирана от  Аrca de recuerdos
В купа разбийте сметаната и я приберете в хладилник.Разбийте на водна баня жълтъците със захарта до побеляване и ги оставете да се охладят.
Към жълтъците прибавете на порции 5с.л.кондензирано мляко.Разбийте с вилица киселото мляко за да няма бучки при смесването.
Към крема прибавете киселото мляко.
Пасирайте 1банан и го прибавете към крема.Нарежете на малки парченца 1праскова и я прибавете към крема.
Накиснете в студена вода 3 лентички желатин за около 5минути.Прехвърлете накиснатият желатин в топъл сок/2с.л./
Оставете желатиновата смес да се охлади и я приберете във фризер за кратко,колкото да се желира съвсем леко.
Смесете желатина с крема,разбъркайте добре и приберете крема в хладилник за да се стегне леко за няколко часа.Към крема прибавете на порции битата сметана.
Нарежете бишкотите на две половинки.
Потапяйте леко бишкотите в сок от компот или захарен сироп.
Наредете бишкотите,като леко се застъпват по борда  на форма с отделящо се дъно и диаметър около 24см.Стените на формата е добре да са облицовани със  стреч фолио.Запълнете и дъното на формата с бишкоти.
Пресипете крема във формата и внимателно загладете.
Приберете шарлотата в хладилник за да се стегне.Декорирайте тортата с нарязани плодове с каквито разполагате.
Ако не я хапвате веднага е желателно да се глазират плодовете за да не почернеят.Розовото кремче за декорация е на dr.Oetker Delicia fresa
Да ви е сладко!

АРОМАТНО ПЕЧЕНО БОН ФИЛЕ


ПРОДУКТИ
800гр.свинско бон филе
сол,черен пипер
1к.л.къри
4с.л.горчица
1скилидка чесън
галета за овалване
олио за изпържване
3,4скилидки чесън
стръкче розмарин
За соса
1с.л.доматено пюре
1глава лук
2,3моркова
1ч.ч.бяло вино
1дафинов лист
Измийте и почистете месото от ципите.Посолете го със сол ,прясно смлян черен пипер и къри.
Намажете месото обилно с горчица,поставете го в купа,завийте го в стреч фолио и го приберете на хладно за няколко часа.Идеята за мариноване с горчица я видях в Блоговодите от блога на Драго Вкусни моменти
Бон филето може да го замените с контра филе или свински врат.Аз лично предпочитам врат по крехко и вкусно месо е, но децата ми предпочитат бон филе.
Загрейте на котлон тиган или тенджера с около 3с.л.олио.В тигана прибавете 2,3скилидки чесън и стръкче розмарин.
Оваляйте месото в галета и го запържете в нагрято олио за около 2,3минути от едната страна и 2,3от другата или до леко зачервяване.При обръщането внимавахте да не отстраните галетата по месото.
Извадете месото от тигана и го поставете в подходяща тавичка.Поръсете го още розмарин.
В тигана в които запечатахте месото задушете за около 2минути лука нарязан на ситно,морковите,2,3 цели скилидки чесън.
Размийте в чаша вино една супена лъжица доматено пюре и полейте зеленчуците.Прибавете 1дафинов лист.Оставете да покъкри за около 3,4минути , посолете и поръсете с черен пипер.
Прехвърлете сос в тавичката при месото и долейте вода,колкото да покрие 1/2от месото.
Завийте тавичката с алуминиево фолио и печете в нагряна фурна за около час и 10минути на 220градуса.
След изтичане на времето махнете фолиото,намалете фурната на 200градуса и допечете месото до леко зачервяване.
С помощта на клечка за зъби проверете готовността на месото.
Извадете месото в подходяща чиния за сервиране.Нарежете го на тънки филийки , полейте със соса от тавичката и поръсете ситно накълцан магданоз.
**По желание сгъстете соса по следният начин.
Загрейте на котлон касеролка с кубче масло или олио.Прибавете 1с.л.соево брашно или бяло,разбъркайте енергично и полейте с прецеденият сос от месото.
Сервирайте печеното, ароматно и вкусно месо топло с една идея от мен за печени картофки за гарнитура.Е при мен идеята не ми се получи ,защото фурната ми пак отказа и сервирах месото с варени картофи и зелена салата.
Да ви е сладко!





КЮФТЕТА ЯХНИЯ С НАХУТ

ПРОДУКТИ за 3порции
400гр.кайма смес
сол на вкус
щипка чубрица
щипка кимион
щипка смлян черен пипер
1/2малка глава лук
40гр.ориз/2щепички/
пресен магданоз
брашно за овалване на кюфтетата
олио за изпържване

За соса
3,4с.л.олио
1глава лук
1морков
300гр.белени домати от консерва
800мл.зеленчуков бульон или вода
дафинов лист
3скилидки чесън
2с.л.соево брашно
1ч.л.червен пипер
250гр.сварен нахут

Омесете каймата с подправките,ориза,посолете и направете малки кюфтенца около 12бр.Оваляйте кюфтетата в брашно и ги изпържете в олио,толкова колкото леко да се запечатат без да ги препържвате.
В нагряна тендера с 3,4с.л.олио запържете за минута лукът нарязан на ситно.Добавете морковът нарязан на тънки шайбички.Прибавете и почистените скилидки чесън без да ги нарязвате.
Прибавете и 2с.л.соево брашно и 1ч.л.червен пипер,като разбърквате енергично .
Към ястието прибавете около 300мл.белени домати които предварително сте пасирали.
Долейте и около 800мл.зеленчуков бульон или вода.
Оставете ястието да заври и прибавете кюфтенцата.Посолете ястието,прибавете дафиновият лист,захлупете с капак и оставете ястието да къкри на слаб огън за около 15/20минути.
Към ястието прибавете 200/300гр.сварен нахут.Оставете ястието да покъкри за още 5/10минути и отстранете от огъня.Сервирайте ястието топло,поръсено с магданоз.
Да ви е сладко!

сряда, 21 август 2013 г.

КРОСТАТА С ПРАСКОВИ И ШОКОЛАД

ПРОДУКТИ
За тестото
2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1ч.ч.захар
2жълтъка
1ч.л.бакпулвер
1с.л.бренди/или друг алкохол/

100гр.бисквити
100гр.парченца шоколад
170гр.подсладено кондензирано мляко
2яйца
300гр.праскови




Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера.
Направете кладенче и в него сипете захарта,жълтъците,мекото масло нарязано на кубчета и алкохола.


Замесете меко и гладко тесто.
Отделете 1/3от тестото.Завийте двете теста и в стреч фолио и ги приберете в хладилник.
Разточете по-голямото тесто на кора и внимателно я поставете във форма с отделящо се дъно с диаметър около 24/26см.За улеснение разточете тестото с помощта на две парчета стреч фолио.Едното парче фолио поставете на плота под тестото а другото над тестото,така ще се улесните при разточването на тестото и при прехвърлянето му във формата за печене.
Оформете борд по стените на формата за печене.
Приберете формата в хладилник докато приготвите продуктите за пълнежа.
Начупете 100гр.бисквити с каквито разполагате и ги разпределете равномерно по дъното на  сладкиша.
Върху бисквитите разпределете парченца шоколад около 80гр.
В купа разбийте с миксер 2яйца на и към тях прибавете на порции 200гр.кондензирано мляко със стаена температура.
Разпределете равномерно яйчено-млечната смес върху шоколада.
Измийте и обелете около 300гр.праскови.Нарежете ги на малки парченца и ги разпределете върху сладкиша.
Тестото което отделихте,настържете на едро ренде върху сладкиша.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 200градуса за около 30/35минути.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади и отстранете ринга от формата за печене.
Поднесете сладкиша нарязан на триъгълни парчета или квадратни,поръсен с пудра захар или с шоколадова заливка.Ако оставите сладкиша да престои няколко часа а най-добре за нощ,ще е още по вкусен.
Да ви е сладко!

понеделник, 19 август 2013 г.

ТОРТА С ОРЕХОВО-МАСЛЕН КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

ПРОДУКТИ
За блата
всички продукти да са на стаена
температура
125гр.меко масло
80гр.кафява захар
100гр.бяла захар
4яйца
3с.л.олио
160мл.подсладено кондензирано мляко
340гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
100мл.прясно мляко
За крема
3жълтъка
200гр.захар
125гр.масло
40мл.сок по избор
2лентички желатин
200гр.заквасена сметана
250гр.маскарпоне
150/200гр.орехи
200гр.шоколад за декорация
50гр.шоколад за поръсване
карамелен сироп за напояване

В купа разбийте 125гр. меко масло с двата вида захар.
Към разбитото масло прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Добавете 3с.л.олио на тънка струйка.
Към сместа прибавете кондензираното мляко.
Към тестото,започнете да прибавяте на 3,4пъти пресятото брашно размесено с бакпулвера и ванилията,като го редувате с прясното мляко до изчерпване на количествата.Започвате с брашното и завършвате с брашното .Разбърквайте с дървена лъжица.
Намажете с масло или олио обла форма за печене с махащо се дъно с диаметър около 26см.
Постелете по дъното и по стените на формата хартия за печене.
Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.За да сте сигурни,че блата е изпечен си направете проверка с клечка за зъби.
Оставете блата да се охлади и го нарежете на три части.
    Приготвяне на крема
Разбийте на водна баня жълтъците с половината количество захар.
В купа разбийте меко масло с останалото количество захар.Към маслото прибавете охладените разбити жълтъци.Накиснете в студена вода 2лентички желатин.Кипнете на котлон 40мл.сок по ваш избор портокалов,лимонов или др.Прибавете желатина към топлия сок.След като се охлади приберете сока за кратко във фризер леко да се желира.
Към яйчено масленият крем прибавете леко желираният сок.Разбийте маскарпонето и го прибавете към крема.Смелете около 150гр.орехи и ги добавете към крема.
С вилица леко разбийте заквасената сметана и я добавете към крема,като разбърквате с дървена лъжица.
Приберете крема в хладилник за да се стегне и охлади.
На дъното на обла форма с отделящо се дъно постелте обло парче хартия за печене.Изрежете 2ленти и ги поставете по стените на формата. Поставете едната част от блата във форма.Напоете с карамелен сироп приготвен по следният начин.
    В касеролка карамелизирайте около 1/2ч.ч.захар.След като захарта придобие необходимия карамелен цвят добавете около 1/2ч.ч.гореща вода.Оставете сиропа да покъкри докато се разтвори захарта.
Върху напоеният блат разпределете половината количество от крема.Поръсете с настърган шоколад.
Поставете вторият блат, напоете с карамелен сироп и разпределете останалият крем.Отново поръсете с шоколад и поставете третата част на блата.
Напоете със карамелен сироп.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за нощ за да се стегне и охлади.
Разтопете на водна баня 150/200гр.шоколад с 1ч.л.олио.Оставете шоколада леко да се охлади и полейте тортата.Захладете бързо защото шоколада се стяга много бързо.Рингът на тортата не се маха защото шоколада ще се разтече.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне шоколада.
Преди сервиране отстранете ринга на тортата и отстранете лентите от страните.
Загладете отстрани ако е нужно.
Декорирайте тортата със ситно настърган или едро настърган шоколад и шоколадови фигури.
При разрязването на тортата използвайте остър нож задължително потопен в топла вода за да не се начупва шоколада при рязането.
Да ви е сладко!

СЛОЕСТИ ХЛЕБЧЕТА

ПРОДУКТИ
500гр.брашно
15гр.мая за хляб
1чаена чаша и половина прясно мляко
1яйце
2с.л.олио
1,5ч.л.сол
3ч.л.захар
брашно за доомесване и разточване
1жъртък за намазване
60гр.масло



В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете чаша и половина хладко прясно мляко в което сте разтворили маята,захарта,солта,яйцето и олио.
Замесете меко и гладко тесто,покрийте с чиста кърпа и го оставете да втаса за около 30/40минути.

Премесете тестото оставете го да почине за около 5/10минути и го разточете на правоъгълна кора.

Намажете кората с меко масло и завийте на стегнато руло.Разделете рулото на две части за да ви е удобно.
Завийте рулата в стреч фолио и ги приберете във фризер за да се стегнат.
Нарежете рулата на шайби с диаметър 1см.
Разточете всяка шайбичка върху набрашнен плот на тънки питки.Във всяка питка по средата поставете плънка по избор/сирене и яйца,кашкавал и шунка,печено агнешко със зеленчуци и др./ но да не е прекалено течна за да не изтече при печене.
Оформете питката на триъгълник като хубаво прищипете краищата.

Оформените хлебчета подредете в тави с постлана хартия за печене на разстояние едно от друго с прищипаните краища надолу.
Оставете ги да починат за около 10/15минути и по желание ги намажете  с жълтък, разбит с около една чаена лъжичка прясно мляко или ги изпечете без глазура като по възможност с мека четка внимателно отстраните излишното брашно.
Изпечете хлебчетата в нагряна фурна първоначално на 220градуса а след около 5минути намалете градусите на 180градуса.Печете за около 20минути или до зачервяване.
Поднесете хлебчетата топли.Ако ви останат изрезки от нарязаните рулца и имате малки дечица си направете хлебчета във формата на пеперуди :)
Да ви е сладко!







сряда, 14 август 2013 г.

ОБРЕДНА ПИТА ЗА УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво тържествено от православната и католическата църква.  Той е посветен на смъртта на Божията майка .Народната традиция почита пресветата Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Православната църква определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".
На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това се раздават за здраве ,а за починалите близки се раздават осветени подавки с хлябове,грозде,диня и жито. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден се правят родови срещи,приготвя се курбан  за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша,грозде,мед, варено жито, царевица и тиква. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, кърпа и пари.
 Тази погача е направена за здраве,благоденствие,мир и любов за цялото ми семейство и най-вече за здраве на моята дъщеря Марияна,която на този свят ден е именичка.Да ни е жива и здрава!
ПРОДУКТИ
1кг.брашно
+брашно за закваската  и
за разточване 
2яйца
3с.л.олио
20гр.мая
3с.л.кисело мляко
3ч.л.сол
6ч.л.захар
2ч.ч.прясно мляко
За намазване
2жълтъка
2,3с.л.прясно мляко
5,6капки олио
семена за поръсване
медена вода
Количеството тесто е направата на средна по големина пита.Ако приготвяте по-голяма пита удвоете количеството тесто.
В купичка си направете закваската,като в 2,3с.л.прясно мляко разтворите маята.Към сместа прибавете няколко супени лъжици брашно за да получите гъста каша.Покрийте закваската с чиста кърпа и я приберете на топло докато удвои обема си за около 10/15минути.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете 2ч.ч.хладко прясно мляко,киселото мляко,двете яйца,солта,захарта,олиото и закваската.
Замесете меко и гладко брашно.По ваша преценка при замесването ако е необходимо добавете допълнително брашно.
Завийте тестото с чиста кърпа и го оставете да почива за около час.
Премесете тестото и го разделете на три части.
Оформете на топки и ги оставете да починат за около 15минути.Разточете едната топка на голяма правоъгълна кора.Измерете си диаметъра на тавата и така определете дължината на кората.
От втората част на тестото направете дълъг фитил с дължина колкото първата кора.
Поставете фитила по средата на разточената кора.Направете разрези на кората по показаният на снимката начин.Оформете и прехвърлете оформеното тесто в тава постлана с хартия за печене.
Третата част на тестото разделете на две.От едната част оформете топка за средата на питата а от другата част си направете рози,листенца или цветчета.
Оставете питата да удвои обема си за около 30/40минути.
Намажете питата с разбит жълтък с няколко капки олио и прясно мляко.Поръсете я със семена.
Изпечете питата в нагряна фурна на 180гр.за около 40,45минути.Наблюдавайте питата за да не изгори.Около 20-та минута може да я покриете с алуминиево фолио.
След изпичане намажете питата със захарен сироп/1ч.л.мед,1ч.л.вода/ и я завийте с чиста кърпа.
Честит празник!
Нека света Богородица да помага на всички и да ни пази от болести и лошотии!




понеделник, 12 август 2013 г.

Мерлуза с доматен сос,ябълка и зеленчуци и картофена салата със сьомга

Мерлуза с доматен сос,кисела ябълка,джинджифил,чесън и зеленчуци.Първоначално идеята ми беше да приготвя рибата със сос от пиперково пюре.Купих си няколко бурканчета с пюре от червени чушки, с много ниска цена и с много идеи за употреба от моя страна.Замечтах се как няма да пека и да меля червен  пипер за лютеница :) Чета на етикета мармалад от чушки без да предполагам,че наистина си е сладко от чушки.И така прибрах се у дома с прясна мерлуза и сьомга и солидно количество сладко от чушки.Добре че го опитах предварително и ..може да си представите изненадата ми.Ако в близките дни изскоча с публикация с някой десерт със сладко от червени  пиперки да не се изненадвате :)
A салатката е с картофи,тученица,маслини,лук,царевица,настърган пармезан и сусам.С дресинг от зехтин,балсамов оцет и малко лимонов сок.
ПРОДУКТИ
За Мерлузата
около 600гр.Мерлуза нарязана на шайби
/рибата може да се замени и с друга по ваш избор/
сол,смлян черен пипер
брашно
олио
За соса
100мл.доматено пюре
100мл.рибен бульон
1зелена пиперка
1малка глава лук
1морков
1,2скилидки чесън
1малка кисела зелена ябълка
пресен джинджифил/или сух/
магданоз
сол,млян черен пипер
Почистете и измийте рибата нарежете я на шайби.Посолете всяка шайба със сол и прясно смлян черен пипер.От главата и перките си направете вкусен рибен бульон,които ще ви трябва за соса.
Оваляйте рибата в брашно и я изпържете.Отделете изпържената риба в чиния.
В тиган с 2с.л.олио задушете един по един зеленчуците.Чесъна на цели скилидки,нарязаният лук,пиперката нарязана на лентички,джинджифила на тънки лентички/ако не разполагате с пресен заменете го със сух/,моркова половината на лентички другата половина  на кръгчета. Нарежете една малка кисела ябълка на малки кубчета и я прибавете към зеленчуците.
Задушете за около 3,4минути ако е нужно добавете малко мазнина.
Към задушените зеленчуци прибавете около100мл.доматено пюре и около 100мл.прецеден рибен бульон.Разбъркайте ястието и оставете да покъкри за около 2минути или до сгъстяване на соса.Посолете със сол и черен пипер.
Към соса прибавете рибата,разбъркайте леко като внимавате да не разкъсате рибата.
Отстранете ястието от огъня и сервирайте рибата в подходящи чинии с картофена салата.
За салатата
около 800гр.картофи
150гр.сьомга
шепа тученица
1/2глава лук
шепа маслини
и царевица
настърган пармезан
сусам

За дресинга
5с.л.зехтин
2с.л.балсамов оцет
лимонов сок
Сварете около 800гр.картофи.Оставете картофите да се охладят и ги поставете в купа.Към картофите прибавете нарязаният на полумесеци лук,маслини без костилки,тученица,царевица,рибата на кубчета/предварително изпържена или приготвена на пара/.
Поръсете салатата с настърган пармезан и сусам.
Сервирайте салатата с дресинг от зехтин,балсамов оцет и сока на половин лимон.
Повече информация какво е тученица и за полезните вещества които съдържа този бурен ще намерите тук.
Да ви е сладко!


МЛЕЧНИ ХЛЕБЧЕТА

Много апетитни малки  хлебчета с аромат на мляко и масло,подходящи за закуска.Приготвила съм ги в два варианта сладки и солени,като разликата е в количеството сол и захар.Подходящи са за закуска или поднесени като хамбургери с печено месо и салата.


ПРОДУКТИ
500гр.брашно
260мл.прясно мляко
50гр.масло
50гр.захар
щипка сол
1яйце
15гр.мая за хляб
20мл.захарен/меден/ сироп за намазване
20мл.прясно мляко за намазване
За соления вариянт на хлебчета намалете количеството захар 2ч.л.захар и съответно увеличете количеството сол на 1,5ч.л.



В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,меко масло,яйцето,и 260мл.хладко прясно мляко в което сте разтворили 15гр.прясна мая за хляб.

Замесете меко и гладко тесто. Ако е необходимо добавете малко брашно при замесването.
Завийте тестото с чиста кърпа и го оставете да почива за около час.
Премесете леко тестото и го разделете на малки части около 40/50гр.

Оформете малки продълговати хлебчета.

 **Аз съм избрах сладките хлебчета да оформя продълговато а солените хлебчета ги оформих като малки обли питки в форма на венец.

Поставете продълговатите хлебчета в тава с постлана хартия за печене на разстояние едно от друго.С остър нож направете върху всяко хлебче по четири или пет разреза.

Намажете хлебчетата със меден сироп/1ч.л.мед+1ч.л.вода/
Оставете хлебчетата да удвоят обема си за около 40минути.

Изпечете ги в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.
След изпичане намажете леко хлебчетата с прясно мляко.Оставете хлебчетата да се охладят преди сервиране.
Да ви е сладко!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...