.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 26 септември 2013 г.

Пита Слънчоглед,франзели и сиренки


ПРОДУКТИ
950гр.брашно
1,5ч.ч.вода
20гр.мая за хляб
3ч.л.сол
1жълтък
5с.л.с калпаче кисело мляко
2/3ч.л.мед
1/2ч.ч.бира
3с.л.олио
олио за намазване
брашно за доомесване и разточване
1жълтък за намазване

 В купа поставете 950гр.брашно,направете кладенче и в него сипете маята,предварително разтворена в чаша хладка вода,солта,меда,жълтъка,млякото,бирата,3с.л.олио и останалото количество вода.


Замесете меко и гладко тесто,намажете го с няколко капки олио/около 1/3 кафена лъжичка,завийте го с чиста кърпа и го оставете да удвои обема си за около 50 минути.
Премесете тестото.

   Оформянето на пита
Откъснете част от тестото,която ще ви потрябва за среда на питата.
Останалото тесто разточете на правоъгълна кора,нарежете я на ленти,без да разрязвате краищата,както е показано на показната снимка.Намажете с олио,завийте на руло и
прехвърлете внимателно рулото в обла тава с постлана хартия за печене и оформете на венец.
По средата поставете тестото,което отделихте.
Оставете питата да удвои обема си за около час.Намажете я с разбит жълтък с няколко капки прясно мляко.Много леко набучете с вилица средата,колкото да се образуват малки дупчици за декорация.Поръсете леко с галета по ръба ,където се съединяват двете части.
Изпечете питата в нагряна фурна на 200градуса за около 35/40минути или до зачервяване.


Оформяне на франзели
Разделете тестото на равни части.Всяка част разточете върху набрашнен плод на правоъгълна кора.
Завийте кората по дължина на руло и оформете краищата.

 
Прехвърлете франзелите в тава,с постлана хартия за печене или във форми за приготвяне на франзели.

Оставете франзелите да удвоят обема си,направете разрези и ги намажете с разбит белтък.

Поръсете франзелите леко с брашно.Изпечете ги в нагряна фурна на 200градуса за около 15минути или до зачервяване.



Тестото е подходящо и за направата на солени кифлички или сиренки.
Да ви е сладко!

Шоколадов сладкиш със смокини

* Сладкиш с шоколад,канела,смокини и крем сирене.С много нежна консистенция,мек и сочен с аромат на масло и шоколад.

ПРОДУКТИ
125гр.масло
150гр.тъмен шоколад
4яйца
120гр.кафява захар
260гр.брашно
щипка канела на вкус
щипка сол
1ч.л.бакпулвер
60гр.крема сирене
5,6бр.пресни смокини
шепа филирани бадеми
пудра захар за поръсване



В  купа  смесете маслото с шоколада.Разтопете ги на водна баня,като разбърквате до разтапяне.
В купа разбийте яйцата със захарта и на тънка струйка,като разбивате постоянно,прибавете леко охладената шоколадово-маслена смес.
Смесете сухите съставки брашното,солта,бакпулвера и канелата,пресейте ги и ги добавете  към кексовата смес.
Разбъркайте до хомогенна маса.
Отделете около 4с.л.от сместа и към нея прибавете 60гр.крем сирене.

Разбъркайте докато се смесят съставките.
Постелете с хартия за печене обла или правоъгълна малка форма за печене.
Пресипете по-голямата част от сместа и загладете.Отгоре разстелете сместа с крем сиренето.
Нарежете няколко смокини и ги поставете върху сладкиша.
Поръсете с шепа филирани бадеми.Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.

След изпичане оставете сладкиша да се охлади и го нарежете на квадратни или правоъгълни парчета.По желание поръсете сладкиша с пудра захар.
Да ви е сладко!

сряда, 25 септември 2013 г.

Фасул с бекон,зеленчуци и кашкавал


ПРОДУКТИ
300/350гр.фасул/бял боб/
1глава лук
1морков
1малък стрък праз лук
1ч.л.червен пипер
1скилидка чесън
80гр.бекон
4с.л.доматено пюре или белени домати
от консерва
100/150гр. настърган кашкавал
олио
сол,пресен джоджен
и други подправки по избор подходящи за фасул

Измийте и накиснете фасула в студена вода за няколко часа,а най-добре за нощ.
Напълнете подходяща тенджера със студена вода и варете фасула за около 20минути.Изхвърлете водата в която е врял фасула и напълнете отново тенджерата със студена вода.По желание може да повторите процедурата с изхвърлянето на водата още веднъж. Оставете фасула да къкри,като добавите 1/2глава лук нарязан на ситно и 1морков нарязан на колелца.Варете до омекване на фасула.
Прехвърлете свареният фасул в огнеупорен съд с малка част от бульона.Не прекалявахте,целта е при сервиране,ястието да не е прекалено воднисто.
Нарежете бекона на лентички,запържете го в тиган без мазнина и го прибавете към фасула.
В нагрят тиган с 2с.л.олио или зехтин запържете нарязаните на ситно лук и праз лук.Прибавете нарязаната на ситно скилидка чесън.Добавете и чаена лъжичка червен пипер.Запържете за секунди и добавете доматено пюре или домати от консерва.Задушете сместа за кратко и я добавете в тавичката при фасула и бекона.
Разбъркайте ястието,посолете и ръсете с пресен джоджен и други подправки по избор.
По желание прибавете 1,2с.л.олио или зехтин.
Настържете кашкавал и запечете ястието на фурна за около 20/25минути на 200градуса или до зачервяване на кашкавала.
Сервирайте ястието в съда в който сте го приготвели,със подходяща салата.
Да ви  е сладко!

В него се съдържат на практика всички основни хранителни вещества, необходими на организма, при това в удивително благоприятно съотношение. - See more at: http://tonus.bg/n/6664-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B1-%D0%B4%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5.html#sthash.tTsS8bgk.dpuf
Според диетолозите фасулът е една от най-балансираните храни, използвани от човека. В него се съдържат на практика всички основни хранителни вещества, необходими на организма, при това в удивително благоприятно съотношение. - See more at: http://tonus.bg/n/6664-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B1-%D0%B4%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5.html#sthash.tTsS8bgk.dpuf
Според диетолозите фасулът е една от най-балансираните храни, използвани от човека. В него се съдържат на практика всички основни хранителни вещества, необходими на организма, при това в удивително благоприятно съотношение. - See more at: http://tonus.bg/n/6664-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B1-%D0%B4%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5.html#sthash.tTsS8bgk.dpufНяма да ви обождавам във хранителните,диетични качества на фасула

неделя, 22 септември 2013 г.

Шоколадови бонбони с маскарпоне,портокалови корички и сурови ядки

Много рядко си позволявам да приготвя нещо вкусно лично за себе си,ей така без причина и повод.Преди няколко дена прочетох една фраза в един от любимите ми блогове,които посещавам с удоволствие  при Снежи ,която някак си ме докосна.
    -За моментите без повод, когато просто ти се иска да поръсиш с пудра захар душата.Красиво нали?Е не излапах бонбоните сама споко,споделих ги с приятелчетата у дома,но все пак поръси и аз душата си с пудра захар.
Вкусни и лесни за приготвяне,домашни
  шоколадови бонбони с маскарпоне,портокалови корички и ядки.Е имат си и един недостатък,бързо се излапват.

ПРОДУКТИ за 15/20бр.

100гр.шоколад
2с.л.с калпаче сирене Маскарпоне
1/3кора от портокал
120гр.сурови ядки микс
по желание шепа стафиди напоени с 

ром,бърбън или друг алкохол
За глазура
200гр.шоколад
1/2кафена лъжичка олио
Разтопете на водна баня 100гр.шоколад
оставете го леко да се охлади.В купа разбийте 2с.л.с калпаче маскарпоне, и към него прибавете настъргана кора на 1/3портокал.Прибавете топлия шоколад към маскарпонето и бързичко разбъркайте,защото маскарпонето е студено а шоколада топъл и ако се забавите,ще ви бъде трудно.Получава се гъста смес ,а не лъскава и гладка,заради смесването на топъл шоколад със студено маскарпоне.


Прибавете ситно смлени ядки асорти.Разбъркайте до хомогенна маса и приберете във фризер за около 5минути.
Извадете сместа за бонбони и с ръце оформете малки топчета.По желание по-средата на всяко топче поставете по 2,3стафиди,предварително накиснати в алкохол.Подредете ги в чиния на разстояние едно от друго.Приберете ги за кратко около 5минути в хладилник.
За глазурата
Разтопете на водна баня около 200гр.шоколад с 1/2к.л.олио.
Разбъркайте шоколада,за да се разтопи напълно а и за да е по лъскав при глазирането.
Прехвърлете оформените топчета върху подходяща метална скара,за да може да се оттича излишния шоколад от глазурата.

Полейте всяко топче с шоколад и декорирайте с шоколадови пръчици или захарни фигурки.Приберете бонбоните във хладилник за около 20минути.Може да оваляте бонбоните в подсладено какао,но така няма да се стегнат,както с шоколадова глазура.

Ако разполагате със силиконови формички ги напълнете със разтопен шоколад.

Обърнете формата и с леко почукване изсипете шоколада в купа.С нож оберете излишният шоколад от формата.
По този начин шоколада полепва само по стените на формичките и може да си ги напълните с плънка.В този пост,може да видите стъпка по стъпка,как се приготвят шоколадови бонбони в силиконови форми.
Приберете формата във фризер за около 15/20минути.
Напълнете шоколадовите капсулки с приготвената плънка,загладете и по желание завършете с пласт шоколад.Ако разполагате с книжни капсулки си поставете всяка бонбона в капсулка и ги подредете в подходяща метална или картонена кутия.

Да ви е сладко! 

петък, 20 септември 2013 г.

Мармалад от сини сливи,пестил и пурички с мая


Мармаладите и домашно приготвените конфитюри са от ония сладки прегрешения,които човек може да си позволи да похапне,в някой лежерен неделен ден в акомпанимент на домашно приготвени палачинки.Да приготвяш конфитюр и сладка си е цяла магия,обикновени сливи се превръщат във вълшебен топъл,ухаещ мармалад и не можеш да се стърпиш да не си намажеш една филийка.Доста често употребявам думата страхотно,ще я използвам и за този мармалад,няма какво да си кривя душата ,защото мармалада си е наистина страхотен,с нежна консистенция,мек и нежен вкус и без никакви добавки,като ванилия,карамфил или индрише,ароматът на сините сливи е достатъчна радост за небцето.В днешния пост ще представя две домашно приготвени вкусотии от сини сливи мармалад и пестил по рецепта на Иван Пейчев.Естествено ще има и първа проба - пурички с мая и пестил.
   МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ
ПРОДУКТИ
1кг.сини сливи
300/350гр.захар
250гр.вода

Измийте и почистете от костилките плодовете.
Нарежете ги на кубчета.Поставете нарязаните плодове в тенджера и ги полейте с 250мл.вода.По желание прибавете и аромати по избор карамфил,индрише или ванилия.Похлупете тенджерата и варете плодовете за около 15минути,като ги проверявате от време на време да не загорят.
Оставете плодовете леко за се охладят и ги пасирайте.
За да се получи мармалада с по-нежна консистенция по желание си го прецедете през цедка.
Върнете плодовото пюре в тенджерата,
прибавете захарта 250/300гр.Разбъркайте плодовото пюре и опитайте,така може да прецените сладостта.
Количеството захар зависи от сладостта на плодовете.
Върнете тенджерата на котлона и варете за около 10минути,като разбърквате с дървена лъжица.Щом мармалада започне да пръска силно,намалете котлона и варете,като разбърквате непрекъснато за още около 15/20минути.
Ако ви се струва,че котлона ви е силен изключвайте го от време на време.
Мармалада е готов,щом се получи гъста консистенция – като се разбърква с лъжицата да прави черта по дъното на съда в който се вари,или сместа да пада от лъжицата на едри парцали, а не на струйка.Готовият мармалад сипете в предварително измити бурканчета, които затваряте веднага и обръщате с капачките надолу, така не е необходимо да стерилизирате бурканчетата.
     ПЕСТИЛ ОТ СИНИ СЛИВИ
Като дете обожавах пестил от сливи,но някак си с течение на годините позабравих вкуса на пестила.
Огромни благодарности на  Иван Пейчев за прекрасната рецепта,с която си припомних вкуса на пестила.

ПРОДУКТИ
2кг.сини сливи
900/1000гр.захар
500гр.вода
2с.л.пектин

Измийте и почистете плодовете от костилките и ги сложете в дълбока тенджера.Прибавете аромати по желание индрише,ванилия и др.Варете на умерен огън под похлупак за около 30минути,като наблюдавате и разбърквате от време на време за да изври водата.Пасирайте сливите и прецедете през цедка.Върнете в тенджерата плодовото пюре,добавете пектина,като ръсите по малко и разбърквате за да не стане на бучки.Добавете захарта и варете около 20минути,като разбърквате постоянно.След като сместа започне силно да пръска,намалете на слаб огън и доварете за още около20/30минути.Трябва да се получи гъста консистенция – като разбърквате с бъркалката да прави черта по дъното на тенджерата. Или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка. Насипете пестила в подходящи форми квадратни или правоъгълни и го оставете да стегне.
Изменила съм малко рецептата на Ванката,времето за варене при мен е по-малко,предполагам че зависи от сорта сливи и от силата на огъня.
Пестила освен за похапване и допълнение на закуски е много подходящ за пълнежи на кифлички,сладкиши и сладки,не се разлива така, както се разливат сладката при печене а си остава цял.
   ПУРИЧКИ С МАЯ И ПЕСТИЛ

ПРОДУКТИ
За тестото
250гр.брашно
1ванилия
щипка сол
10/15гр.мая за хляб
70гр.масло
50гр.мас
100мл.топла вода
4с.л.захар
1жълтък
кората на 1/4лимон
пестил 
Рецептата за тестото е адаптирана от Lana-La cuisine creative
В купичка разтворете маята със 1ч.л.захар,100мл.хладка вода и толкова брашно,че да се получи гъста кашаичка.
Повийте купата с чиста кърпа и я приберете на топло да удвои обема си за около 15минути.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,захарта,ванилията,щипка сол,жълтъка,мека мас и меко масло.

Към тестото прибавете и лимонова кора.
Замесете меко и гладко тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
 
Разделете тестото на две части за да ви е по-удобно,оформете го на топки и разточете всяка част на обла кора.

Нарежете кората на малки триъгълници.
Във всеки триъгълник поставете по парченце пестил и завийте на рулца.

Подредете пуричките в тава с постлана хартия за печене.
Изпечете ги в нагряна фурна на 180гр.за около 15минути или до леко зачервяване.
След изпичане обилно оваляйте пуричките в пудра захар.
 Да ви е сладко!

сряда, 18 септември 2013 г.

Ябълков тарт с Филаделфия и бадеми

ПРОДУКТИ
За тестото
150гр.брашно
60гр.пудра захар
щипка сол
120гр.меко масло/но не прекалено/
За плънката
200гр.сирене Филаделфия
40гр.захар
1яйце
1ч.л.мед
За ябълките
2бр.големи сладки ябълки

40гр.захар
канела
шепа филирани бадеми

За направата на тартата,ще ви необходима форма за печене с отделящо се дъно.Продуктите са за форма с диаметър 20см.Ако желаете да приготвите сладкиша в по-голяма форма,си удвоете продуктите на кората и прибавете към плънката още 1,2ябълки.
Измийте и обелете ябълките.Отстранете семенната част на ябълките и ги нарежете на филийки около 5мм.Поставете ги в купа,поръсете ги със захар на кристали и канела.Разбъркайте за да полепне хубаво захарта.Рецептата е адаптирана от Stephanie Jaworski -Joy Baking и в оригинал тартата се приготвя с ябълки сорт Грени Смит.
У дома най много се консумира този вид ябълки,много приятни на вкус,много сочни и киселки,но приготвянето на сладкиши с по-кисел сорт ябълки не ми допада,а и на дегустаторите у дома също,затова замених ябълките със по-сладък сорт.Скоро приготвях подобен вид сладкиш с кисели ябълки и при печенето сока от ябълките попи в крема и се получава с прекалено кисел вкус,ябълките хем сладки от добавяне на захар хем кисели и определено не е по наш вкус.

В купа поставете брашното,прибавете пудрата захар,щипка сол и меко масло,но не прекалено.
Замесете меко тесто.Ако е нужно прибавете още малко брашно.
Прехвърлете тестото във формата за печене предварително намазана леко с масло и оформете с ръце и с помощта на лъжица кората, направите борд по стените на формата.
Приберете кората в хладилник,докато си приготвите крема.
В купа разбийте с вилица Филаделфията/или някакъв вид крем сирене/.Добавете яйцето,захарта и чаена лъжичка мед.
Разпределете крема върху кората и го загладете,като не слагате цялото количество крем за да не стане прекалено,оставете около 2с.л.крем.Върху крема прибавете ябълките,като се стараете да не са равномерно подредени.
Поръсете ябълките обилно



с шепа сурови филирани бадеми.
Поставете формата с приготвената тарта в подходяща тавичка или поставете парче хартия за печене.Това се прави за да не капне масло и сок от ябълките във фурната ви.
Печете сладкиша в нагряна фурна първоначално на 230градуса за 10минути ,намалете градусите на 200 и печете за около 25/30минути.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади и внимателно отстранете ринга на формата.
Сервирайте сладкиша охладен на стаена температура,поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко!

Други рецепти с ябълки
Тарта с лимонов крем,ябълки,орехи и меренге
Сладкиш с ябълки,орехи и сушени сини сливи
Охлювчета с ванилов крем и ябълки
Венец с ябълков пълнеж

понеделник, 16 септември 2013 г.

Мармалад от праскови и круши

Страхотен мармалад,много вкусен,с много нежна консистенция,леко киселичък,прекрасен е за приготвяне на сладкиши,като допълнение към пържени филийки,понички,палачинки и др.тестени вкусотии.
ПРОДУКТИ
1,5кг.праскови и круши
300гр.захар
300мл.вода
1чаена лъжица с калпаче Пектин


Прасковите като количество да са повече от крушите/примерно съотношение килограм праскови и половин килограм круши/
Приготвям този мармалад  за втори път ,като първият път го направих, за   да оползотворя налично количество праскови,които бяха прекалено хлебни и безвкусни от късен сорт праскови с наситено оранжево-жълт цвят. Е от тези праскови и няколко круши се получи страхотен мармалад.

Измийте и обелете и почистете от костилките и семенната част плодовете.
Нарежете ги на кубчета.Поставете нарязаните плодове в тенджера и ги полейте с 300мл.вода.Похлупете тенджерата и варете плодовете за около 20минути,като ги проверявате от време на време да не загорят.
Оставете плодовете леко за се охладят и ги пасирайте.
За да се получи мармалада с по-нежна консистенция по желание си го прецедете през цедка.
Върнете плодовото пюре в тенджерата,прибавете пектина,като го поръсвате върху пюрето,разбърквайте за да не се получат бучици от пектина.
Прибавете захарта 250/300гр..Разбъркайте плодовото пюре и опитайте,така може да прецените сладостта.Количеството захар зависи  от сладостта на плодовете.
Върнете тенджерата на котлона и варете за около 10минути,като разбърквате с дървена лъжица.
Щом мармалада започне да пръска силно,намалете котлона и варете,като разбърквате непрекъснато за още около 10минути.Ако ви се струва,че котлона ви е силен изключвайте го от време на време.
Мармалада е готов,щом се получи гъста консистенция – като се разбърква с лъжицата да прави черта по дъното на съда в който се вари,или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка.Готовият мармалад сипете в предварително измити бурканчета, които затваряте веднага и обръщате с капачките надолу, така не е необходимо да стерилизирате бурканчетата.

Пълнена паста Лумакони (охлювчета) с доматен сос и кюфтенца

 Да си призная първоначално нямах намерение да публикувам рецептата за тази паста,знам ли може би я снимах набързо и не ми хареса как изглеждаше на снимките.На вкус ми хареса много,но децата нищо не казаха а по принцип като им е вкусно освен тракането на прибори се чува и най-харесваният от мен звук на масата Мммммм...и така си записах набързо продуктите за да не ги забравя или да пропусна нещо,и като не мънкаха децата си помислих,че най-вероятно не им се е харесало ястието,но днес си поискаха същото ястие и с прилежащи комлименти за пастата разбира се.Имаше и препоръка,ако можело да сложа повече сосче.Е грозни не грозни снимки..пиша рецептата,все пак блога си е моят рецептурник.
ПРОДУКТИ
200/250гр.паста Лумакони/охлюви/
За плънката
500гр.кайма смес
1морков
50гр.пресни Печурки
1малка глава лук
2ск.чесън
2лентички бекон
пресен босилек или сух
прясно смлян черен пипер
50/60гр.кашкавал
За соса
1,2с.л.зехтин
1малка глава лук
1,2ск.чесън
200/250мл.доматено пюре
босилек
40гр.моцарела
Отделете си около 100/150гр.от каймата за направата на кюфтенца.
   Сварете мидичките в подсолена вода по описание на опаковката.Махнете пастата 2,3минути преди да се се сварила,защото ще се запича и във фурна и има опасност да се превари.
Изсипете водата в която сте варили пастата.
   Пригответе си плънката,като в нагрят тиган или тенджерка с 2,3с.л.зехтин или олио запържите лука за секунди.Прибавете каймата и запържете за 2,3минути .Прибавете моркова нарязан на ситно.Накълцайте чесана и го прибавете към плънката.Добавете и гъбите нарязани на ситно.

Нарежете бекона на малки парченца и го прибавете към плънката.
Посолете и поръсете с прясно смлян черен пипер и босилек на вкус.
Оставете плънката леко да се охлади и прибавете около 50гр.настърган кашкавал.Разбъркайте плънката за да се размеси с кашкавала.
Намажете правоъгълна тавичка с масло или зехтин.
Напълнете всяко охлювче с плънка и ги подредете плътно едно до друго в тавичката.
     Пригответе си соса,като в нагрят тиган с 1,2 с.л.зехтин запържите за кратко 1малка глава лук.Нарежете 1,2ск.чесън на ситно и го прибавете към лука.
Към соса добавете 200/250мл.доматено пюре.По ваша преценка ако е нужно добавете малко вода,за да може соса да покъкри за 2,3минути.
Посолете със сол и черен пипер и поръсете с босилек на вкус.
С приготвения сос полейте пастата.

   Каймата която отделихте я омесете,подправете я със сол,черен пипер,щипка кимион и чубрица.
Оформете мини кюфтенца,като за супа топчета,оваляйте ги в брашно и ги изпържете.
Прибавете кюфтенцата към пастата.
Върху пастата настържете около 50гр.моцарела.
Запечете пастата на 200градуса за около 20минути.
Сервирайте пастата топла,като по желание поръсете с пармезан.
Да ви е сладко!

петък, 13 септември 2013 г.

Кексчета с кори за баница,праскови и ядки и мини банички с моцарела и шунка

Вероятно ви се е случвало при приготвянето на баници или баклави да ви останат 3,4 листа кори за баница и да се чудите как да ги оползотворите.В днешният пост ви предлагам две идеи в сладък и солен вариант.Семпли но много вкусни кексчета с кори за баница,кексово тесто и плънка от праскови,орехи или бадеми и канела,които със сигурност ще допаднат на любителите на щрудели и сладки баници,и мини банички във формички за мъфини с плънка от шунка,печена пиперка,моцарела и босилек.
ПРОДУКТИ
За кексчета 6бр.
3,4бр.кори за баница
50гр.разтопено масло
1бр.праскова
50гр.ядки/орехи или бадеми/
щипка канела/или ванилия/
2с.л.галета
2с.л.захар
  За кексовото тесто
1яйце
3с.л.захар
3с.л.разтопено масло
3с.л.прясно мляко
1ванилия
4с.л.брашно с малко калпаче
1ч.л.бакпулвер
1смокиня за декорация
пудра захар за поръсване

Измийте и обелете прасковата,нарежете я на малки парченца.
В купа смесете нарязаната праскова,счуканите на едро ядки,захарта,канелата и галетата.
Намажете с разтопено масло една кора и върху нея сложете втора.
Отново намажете кората с масло и поставете трета кора.
Поръсете корите с плънка и навийте на руло.
Нарежете рулото на 6 еднакви по големина части и внимателно ги прехвърлете с разреза нагоре във формички за мафини.
Леко притиснете рулцата.
В купа разбийте яйцето и захарта.Добавете маслото,като продължавате да разбивате.Към сместа прибавете и прясното мляко.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.
Добавете брашното на 2,3пъти,към кексовото тесто.Разбъркайте до хомогенна маса.
С помощта на чаена лъжичка,загребвайте от кексовата смес и с нея полейте всяко кексче до изчерпване на количеството.
Върху всяко кексче сложете по парченце нарязана смокиня.
Изпечете кексчетата в нагряна фурна на 180градуса за около 20минути или до зачервяване.
След изпичане оставете кексчетата да се охладят,извадете ги от формичките и ги поръсете обилно с пудра захар.

   Мини банички с моцарела и шунка
ПРОДУКТИ за 4бр.

3,4бр.кори за баница
50гр.разтопено масло
1печена пиперка
20/30гр.шунка
50/80гр.моцарела
пресен босилек или щипка сух


Намажете корите една по една с разтопено масло,като ги подреждате една върху друга.
Подредете продукти за плънката,нарязани на лентички.Поръсете с босилек.
Навийте корите на руло.
С остър нож нарежете рулото на части/по 3 за всяка формичка/.
Внимателно прехвърлете нарязаните мини рулца в формички за мъфини по 3бр.на формичка.
Намажете баничките с масло и по желание с разбито яйце.
Изпечете баничките в нагряна фурна на 200градуса за около 14минути или до зачервяване.
Около 2минути преди да ги извадите от фурната ги поръсете с настъргана моцарела или кашкавал,върнете ги във фурната за да се разтопи кашкавала.
Извадете баничките от фурната, напръскайте ги леко с вода и ги завийте с чиста кърпа за около 2,3минути.
Оставете баничките да се охладят и внимателно ги извадете от формичките.
Да ви е сладко!

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Шоколадова торта с маскарпоне и портокалови корички

Преди два дена имах повод да почерпя, имах си рожденничка у дома.От седмици се позамислях каква торта да и спретна,въртяха ми се из главата първоначално много идеи,някакви въображаеми красиви торти, розова фонданова с цветя,бродерии,като за момиче,тортичка с еклери и много,много крем,детска торта с къщичка,пеперуди,гъбки и животинчета,никога не съм правила и имах голям мерак да направя такава детска приказка...ама къде ти то детето е 15 годишна млада дама,която си пожела шоколадова торта,но да не била обикновена а с много шоколад.А аз се постарах и да е малко кичозна като добавих и фонданови цветя,направени с помощта на фондан от  др.Йоткер и подръчни материали и инструменти.Ето я шоколадовата тортичка за моята щерка,която остана очарована от съчетанието на шоколад,портокалови корички и сочни медени блатове.
Продукти
За блата
4яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.с калпаче брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
2ванилии
   За крема
300гр.черен шоколад
или шоколад за глазури
350мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
250гр.маскарпоне
кората на 1/2портокал
3жълтъка
за напояване захарен или меден сироп
   За глазура
200гр.шоколад
200мл.течна сладкарска сметана
фонданови цветя за декорация

В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера,содата и ванилията.
Прибавете брашното на порции към яйчената смес.
Пресипете тестото за блата във форма с отделящо се дъно с диаметър около 24см,постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за 30минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го нарежете на 3 хоризонтални части.
Приготвяне на шоколадовият крем
1.Кипнете на котлон 200мл.течна сладкарска сметана.Отстранете от огъня сметаната и към нея прибавете 300гр.тъмен шоколад,оставете шоколада да се отпусне за около минута и разбъркайте  с лъжица до хомогенна маса.
Оставете шоколада да се охлади,като от време на време разбърквате за да не хване коричка.
2.Разбийте до побеляване жълтъците с 50гр.захар.Оставете разбитите жълтъци да се охладят.
3.В купа разбийте 150мл.течна сладкарска с останалите 50гр.захар.
4.В купа разбийте сиренето с миксер за да не остане на бучки при приготвянето на крема.
5.Към Маскарпонето прибавете настъргана кора на половин портокал.
6.Добавете на порции охладените жълтъци.
Към крема прибавете и разтопеният и охладен шоколад.
7.Разбърквайте с дървена лъжица а не с миксер за да остане пухкав крема.
8.Прибавете крема в хладилник за около 30/40минути за да се стегне.
9.Извадете крема от хладилника и към него добавете на порции 150гр. битата сметана .
Приберете шоколадовият крем в хладилник за да се охлажда.
Сглобяване.
В подходяща декоративна чиния поставете едната част от нарязаният блат.
Сиропирайте и прибавете част от шоколадовият крем.Разпределете крема равномерно с помощта на лъжица и поставете вторият блат.Отново сиропирайте и прибавете шоколадов крем.Имайте в предвид,че крем ще ви е необходим и за декорация.
Разпределете равномерно крема и поставете третата част от нарязаният блат.Отново сиропирайте.Стегнете тортата с ринг и я приберете в хладилник за да се стегне за около 2,3часа.
Извадете тортата от хладилника,отстранете ринга и с останалият крем намажете тортата от всички страни.
     За глазура и декорация
Предлагам два варианта за глазура.
   1 вариант мека шоколадова глазура
Кипнете на котлон 200мл.сладкарска сметана.Към топлата сметана прибавете 200гр.тъмен шоколад.Оставете няколко секунди шоколада да се отпусне и го разбъркайте до хомогенна маса.Оставете глазурата леко да се охлади и с нея полейте тортата.Загладете бързичко и оставете шоколада леко да се разтече по страните на тортата.
2вариант твърда глазура
Разтопете на водна баня 200гр.шоколад с 1,2с.л.олио.Разбъркайте шоколада до пълното му разтапяне,оставете леко да се охлади и с него полейте тортата,като оставите шоколада леко да се стече по стените на тортата.
Аз съм избрала да декорирам тортата с фонданови цветя но ще е много красива и ако я декорирате с шоколадови фигурки.

сряда, 4 септември 2013 г.

ШОКОЛАДОВИ ТАРТАЛЕТИ С ОРЕХОВА ПЛЪНКА И ШОКОЛАДОВИ СЛАДКИ С ЛОКУМ

ПРОДУКТИ
100гр.шоколад
100гр.меко масло
3с.л.пудра захар
50мл.соево мляко
220гр.брашно
1ч.л.бакпулвер

За пълнеж1
локум
За пълнеж2
50гр.шоколад
1белтък
4с.л.пудра захар
100гр.орехи
50гр.шоколад за декориране

В купа разбийте 100гр.меко масло.Разтопете на водна баня 100гр.шоколад,леко охладете и го прибавете към разбитото масло.Към сместа добавете и 50мл.соево мляко.
****Ще се затрудните със смесването на млякото с маслено-шоколадовата смес, но това да не ви притеснява.При добавянето на брашното сместа,ще се хомогенизира.Соево мляко може да намерите във всички големи търговски вериги или магазини за здравословни храни.
Смесете брашното и бакпулвера и ги прибавете към тестото на 2,3пъти.
Омесете меко и гладко тесто.
   **Оформяне на сладки с локум
От тестото късайте топчета с големина,колкото малък орех.Сплескайте в дланта си топчето на питка и по-средата поставете парченце локум.Затворете и оформете с длани отново на топче.

Подредете в тавичка оформените сладки с локум.
По желание набучете по средата на всяка сладка парченце шоколад.
Изпечете сладките в нагряна фурна на 200гр.за около 13минути. Декорирайте сладките с разтопен шоколад.
**Оформяне на тарталети с орехова плънка и шоколад 12бр.
Тестото се приготвя по същият начин, описан по-горе.
Върху леко набрашнен плот разточете тестото на кора.С ринг изрежете кръгчета.Поставете всяко кръгче в силиконови форми за кексчета.Оформете с пръсти кошничките.
В купа разбийте 1белтък с 100/120гр.смлени орехи.
Във всяка тарталета поставете парченца шоколад и лъжичка от ореховата плънка.
Изпечете тарталетите в нагряна фурна на 200гр.за около 11/12минути.

Декорирайте сладките с разтопен шоколад.
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...