.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 29 септември 2014 г.

Пита на топчета с кашкавал и риган

ПРОДУКТИ
За тестото
600гр.брашно
1пак.суха мая
700мл.топла вода
2 и 1/3ч.л.сол
2с.л.захар
За овалване и плънка
30/40мл.олио
1яйце
100гр.галета
80гр.кашкавал/или сирене
риган




1.В купа пресейте брашното,размесете го с маята,солта и захарта,направете кладенче и в него сипете 700мл.топла вода.
Замесете рядко и лепкаво тесто, покрийте го с чиста кърпа и го приберете в хладилник за няколко часа,докато удвои обема си,най-добре да го замесите от вечерта и на сутринта,ще е удвоило обема си.
2.Сипете в купичка олио,потапяйте си ръцете и късайте топчета с големина на орех.Потопете всяко топче в разбито яйце и го оваляйте в галета.Оформете на топчетата,до колкото е възможно,поради факта,че тестото е доста меко.
3.В тавичка подредете топчетата едно до друго.
4.Поръсете питата с обилно количество кашкавал или сирене а най-добре и двете.Поръсете с щипка сух риган.
5.Загрейте фурната на 200 градуса и на дъното и поставете малка метална купичка с гореща вода,за овлажняване на въздуха във фурната.Печете питата първоначално на 200градуса за около 10минути а после намалете градусите на 180 и печете още около 20минути или до зачервяване.
След изпичане оставете питата леко да се охлади на стаена температура и я сервирайте топла.
Да ви е сладко!

Кавърма с телешко,свинско месо и пилешки дробчета

ПРОДУКТИ
400 гр.телешко филе
250 гр.свинско филе
240 гр.пилешки дробчета
1 праз-лук бялата част/120гр./
130гр.пресни печурки
1,2 моркова
2 глави лук
1 глава чесън
1 зелена пиперка
150 мл.доматен сок/пюре/
1ч.л.червен пипер
прясна целина
магданоз
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
олио
алуминиево фолио
1.Измийте, почистете от ципите пилешките дробчета, оваляйте ги в брашно и ги заделете на страна.
2.Измийте и подсушете телешкото и свинското месо.Нарежете месата на порцийки.Леко посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
3.Измийте и нарежете праза,лука,пиперката,моркова на колелца.Почистете и измийте печурките,ако са по-големи ги нарежете на две ,ако са по-малки ги оставете цели.
4.Обелете чесъна без да отделяте скилидките и с остър нож отрежете само връхчетата.
5.Загрейте на котлон тенджерка с 2,3 с.л.олио.Поставете телешкото месо и го запържете,колкото да се запечата.Извадете месото и го поставете в глинена тавичка.
6.В същата мазнина запържете за кратко свинското месо,колкото да се запечата/леко да побелее/.
7.Извадете месото и го прибавете,към телешкото месо.
8.В същата тенджерка задушете за кратко зеленчуците.Ако е нужно добавете 2,3 с.л.олио.Задушете първо нарязаният лук,праза,нарязаната на колелца чушка,нарязаните на шайбички моркови,прибавете и главата чесън и измитите и почистени цели гъби.
9.Към зеленчуците прибавете около чаена лъжичка червен пипер и доматено пюре/сок/
10.Полейте зеленчуците с вода /около 250мл./ и ги оставете за кратко,колкото да кипне.
11.Посолете зеленчуците,поръсете с прясно смлян черен пипер.По желание може да добавите и 1,2 листа дафинов лист.
12.Изсипете зеленчуците при месата,прибавете целина и магданоз,разбъркайте ястието за да се размесят продуктите,покрийте съда с алуминиево фолио или капак и сложете тавата във студена фурната да се пече на температура около 200/220 градуса за около 1,40минути.
      Поднесете ястието топло с подходяща прясна ,сезонна салата или туршия.А които обича люто,мариновани пукани люти чушлета най-отиват на това вкусно ястие.

 ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШКИ/за свекърви и тъщи/
люти чушки/чорбаджийски,рибки,
шипка или др, зелени злодейки
марината за 1 буркана
1ч.ч.оцет винен
1/3ч.ч.олио
2ч.л.захар
1ч.л.мед
2ч.л.сол
1/2ч.ч.вода
2ск.чесън
1/2морков
магданоз
 Количеството марината е за приготвянето на 1 буркан/с вместимост 500гр./  пукани чушки/около 350гр. за 1 буркан/
Измийте и подсушете чушките.Отрежете дръжките.
Опукайте на котлон чушките и топли го подреждайте в буркан,като помежду им слагате скилидки чесън,морков нарязан на колелца и пресен магданоз.
 Направете маринатата,като кипнете на котлон оцета,олиото,захарта,солта,меда.
С горещата марината полейте чушките,затворете с капачка и обърнете буркана за да се запечата от топлината.

петък, 26 септември 2014 г.

Шоколадова тарта с карамелизирани круши и карамел

ПРОДУКТИ
За блата
80 мл.течна сладкарска сметана
100 гр.тъмен шоколад
220 гр.брашно
1 ч.л.бакпулвер
щипка сол
40 гр.кафява захар
100 гр.меко масло
    За плънката
300 гр.круши/1 голяма круша/
2,3 с.л.бяла захар
1 ч.л.мед
 За крема
200 гр.бяла захар
300мл.течна сладкарска сметана
1 желатин/по желание/10гр.
шоколадови стърготини за декорация
форма за печене 18/20см.с отделящо се дъно
    1.Пригответе си блата,като кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Отстранете сметаната от огъня и към нея прибавете,начупеният на парченца тъмен шоколад/черният шоколад не е подходящ,защото количеството захар.за направата на платката е малко ,съобразено е и се компенсира със сладката плънка и крема а черният шоколад не е толкова сладък.
Оставете шоколада да се отпусне за кратко и го разбъркайте до пълното му разтапяне.
  2.В купа пресейте брашното,размесете го със солта и бакпулвера,направете кладенче и в него сипете охладената шоколадова смес,захарта и размекнатото масло.Замесете меко тесто да не залепва по ръцете.
 3.Намажете с масло форма с отделящо се дъно.Разточете върху набрашнен плот тестото и го прехвърлете във формата за печене.Оформете борд по стените на формата.Тестото е ронливо и ако ви е трудно да го разточите,оформете блата,като късате части от тестото и така запълните дъното на формата за печене и оформите борд.
Набучете с вилица тук там дъното и борда на вече оформеният блат,за да не се надуе прекалено при изпичане.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 8,9минути.След изпичане оставете платката да се охлади.
 4.Измийте,обелете и почистете крушата.Нарежете я на продълговати не много дебели лентички.В тефлонов тигана сипете 2,3 с.л захар,оставете да се карамелизира за кратко и като разбърквате отвреме на време с дървена лъжица,прибавете лентичките круши и 1 ч.л.мед/не повече защото плънката ще се разводни/Оставете захарта да придобие леко кехлибарен цвят и отстранете сместа от котлона.Оставете плънката да се охлади и я разпределете по дъното на блата.
 5.Сипете в тенджерка 200гр.захар и я карамелизирайте до кехлибарен цвят.Разбърквайте захарта за да се разтопи напълно.Към карамела изсипете сметаната и разбърквайте,като внимавате да не се изгорите.Щом сместа стане еднородна отстранете от котлона и я оставете да се поохлади,като разбърквате за да не хване коричка.
 6.В купа разбийте с миксер 200 мл.течна сладкарска сметана./Не е необходимо да я разбивате със захар,защото ще се смесва с карамела.
 7.Тук е момента да решите дали,ще добавите и желатин,към крема.В случая аз не съм сложила,но тортата си я хапнахме след,като се охлади и стегна в хладилника за 24 часа.За това препоръчвам да използвате желатин или агар-агар за да се стегне по бързо и лесно.
Ако,ще използвате желатин го разтворете в в,3с.л. студена вода,загрейте го на котлон без да кипва.Вземете 2с.л.от топлият карамел,към него прибавете 1 с.л. от сметаната и към сместа прибавете желатина.
 8.Смесете леко охладеният карамел със битата сметана/добавете я на 2,3 пъти.Ако ви в трудно смесването първоначално разбийте с миксер а след това продължете с дървена лъжица.Прибавете и сместа с желатина.
 9.Приготвеният крем разпределете върху крушите,загладете и приберете сладкиша в хладилник за да се стегне.
Преди да сервирате сладкиша го поръсете със стърготини от шоколад.
П.С.Сладкишът може да се приготви и в по -голяма форма за печене,като удвоите продуктите за плънката.Тестото е достатъчно,крема също.Сладкишът ще се получи по нисък отколкото ако се използва по малка форма за печене.
Да ви е сладко!

сряда, 24 септември 2014 г.

За добро утро - кифлички с овесени ядки,сирене и кашкавал

ПРОДУКТИ
За тестото
300 гр.бяло брашно
40 гр.фино царевично брашно
1 ч.л.сол
1с.л.мед
1ч.л.бакпулвер
1/3 ч.ч.разтопена мас/чаша с вместимост 300мл./
1/3 ч.л.ябълков оцет
125 гр.кисело мляко
100 мл.хладка вода
За плънката
50 гр.натрошени овесени ядки
1/3 ч.ч.прясно мляко
50/80гр.сирене
50гр.настърган кашкавал
В купа пресейте двете брашна.Прибавете бакпулвера и солта и размесете с брашното.Направете кладенче и в него сипете киселото мляко,меда,оцета,разтопената мас и водата.
Замесете меко и гладко тесто и го разточете върху леко набрашнен плот на кора с дебелина около 0,5см.


Направете си плънката,като в купичка накиснете за около 10 минути овесените ядки в прясното мляко.Към вече меките и накиснати овесени ядки прибавете натрошено сирене и настърган кашкавал.***Може да добавите и пресни подправки,аз не добавих,защото си имам едно капризно девойче и на тази бяла плънка,зеленийката ще се вижда.
С помощта на ринг нарежете кората на кръгчета.По средата на всяко кръгче,поставете част от плънката
.Върху всяко кръгче с плънка, поставете изрязано с помощта на декоративен валяк/нож/ второ кръгче,оформете с ръце и прещипете краищата с помощта на вилица.
Ако не разполагате с декоративен валяк набучете на няколко места с вилица второто къгче и го поставете върху плънката.Постелете с хартия за печене тава и поставете оформените кифлички.По желание за по-златист загар, може да намажете кифличките с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък.Изпечете кифличките в нагряна фурна на 180гр. за около 15/18минути до зачервяване.
Да ви е сладко!


понеделник, 22 септември 2014 г.

Тиквеник с карамелена заливка

 Ако обичате десерти и сладкиши с тиква, по точно тиквеник  сочен,вкусен и сладък с обилно количество печени орехови ядки и кехлибарна карамелена заливка, то това в вашата рецепта.Опитайте!
ПРОДУКТИ
за обла тава с диаметър 24см.
200гр.кори за баница
1,200гр.тиква
150гр.едро натрошени запекъни орехи
100мл.слънчогледово олио
3с.л.кафява захар
1кафена лъжичка канела
   За захарният сироп
150мл.кафява захар
150мл.вода
  За карамела
200гр.бяла захар
100мл.течна сладкарска сметана

Измийте,подсушете и обелете тиквата.Настържете я на едро ренде.Към настърганата тиква,прибавете едро натрошените орехи,3с.л.кафява захар и канелата.С помощта на лъжица размесете продуктите за плънката.Постелете с хартия за печене обла тава с диаметър 24см.
Разстелете на плота корите за баница.Намажете първата кора с олио и поръсете с част от плънката.Навийте на руло ,като използвате 2 кори.Нарежете рулото на малки парчета/рулца/.
Подреждайте в тавичката едно до друго рулцата с разреза нагоре.По същият начин си оформете останалите кори до запълване на тавата и до изчерпване на количествата.
Изпечете тиквеника в нагряна фурна на 200гр.за около 30минути или до зачервяване.
Полейте топлият тиквеник с студен захарен сироп,приготвен от 150мл.кафява захар и 150мл.вода.За направата на карамеленият сос се доверих на Вили.
Пригответе си карамела,като изсипете в касеролка 200гр.захар.Карамелизирайте захарта на котлон до кехлибарен цвят.Внимателно изсипете 100 мл.течна сладкарска сметана, разбъркайте с дървена лъжица за кратко до получаване на карамелен сос,като внимавате да не се изгорите.
Оставете карамела леко да се охлади,като го разбърквате за да не хване коричка.
Полейте тиквеника с карамела.Оставете за няколко часа сладкиша да се охлади и да си поеме ароматите и е готов за сервиране.
Да ви е сладко!

събота, 13 септември 2014 г.

Торта - Шоколадова" Алмонд"

При прочитане на рецептата,някой със сигурност може да се фрапира от количеството шоколад,който съм използвала.Бързам да спомена,че огромното количество шоколад е вложено в направата на две торти за Рожденият ден на дъщеря ми.Едната торта беше за да почерпки приятелите си а другата ..е тя си беше за наша почерпка.Детето  доста се изненада от бройката на  тортите и полюбопитства  да разбере как така и защо са две.Празник имам и аз все пак ,нищо че рожденният  ден си е личен празник,аз го приемам и за свой а и ние няма само да се облизваме,както гледаме тортата.Според мен тортата беше страхотна а и по думите  на рожденичката.Е имаше и дегустатори на които им беше прекалено сладка,прекалено шоколадова ,но пък имаше и такива,които си поискаха трето парче.Какво да се прави здраве да е,де да можеше да се угоди на всеки,вкусове различни.Тортите бяха с крехки и ароматни шоколадови блатове,сочен бадемови блатове,слепени с два крема ,бял крем от бял шоколад и заквасена сметана и кафяв крем от тъмен шоколад и разбити на сняг белтъци,с шоколадова глазура,декорирани с шоколадови трохи,морски фигурки от шоколад, нежно поръсени с щипчица пудра захар.
 П.С.Заглавието на тортата със сигурност не се връзва много на английско говорещите и ще има и критики със сигурност,че и злобни може би,но...изпращам им много усмивки :) :) :)
 ПРОДУКТИ
  ***За шоколадовите блатове
/продуктите са за направата на 2 правоъгълни блата/
300 гр.натурален шоколад
125гр. масло
1/3 ч.ч.какао/чаена чаша с вместимост 250мл./
1ч.ч.вода/250мл./
1 и 1/2 ч.ч.захар
4 яйца
125 гр.кисело мляко
230гр.брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.сода бикарбонат
  ***За бадемовият блат
100гр.смлени бадеми
100гр.пудра захар
50гр.брашно
1/2ч.л.бакпулвер
1/2ч.л.сода бикарбонат
3жълтъка
100мл.слънчогледово олио
125гр.кисело мляко
3белтъка
30гр.захар
   ***За крем- бял шоколад
100мл.течна сладкарска сметана
300 гр.бял шоколад
40гр.масло
200гр.заквасена сметана
  ***За крем-кафяв шоколад
100гр.течна сладкарска сметана
200гр.тъмен шоколад
20гр.масло
2 белтъка
2с.л.захар
  ***За глазура
100мл.течна сладкарска сметана
200гр.тъмен шоколад за глазури
20гр.масло
  *За декорация шоколадови фигурки,трохи от шок.блат,пудра захар за поръсване
Всички описани продукти са за направата на две торти.
          ***Приготвяне на шоколадовите блатове
1.В тенджерка сипете водата,маслото,захарта и какаото.Поставете тенджерката на котлон и оставете сместа да заври,като разбърквате с дървена лъжица от време на време за да се смесят продуктите и да не загорят.Отстранете сместа от огъня и към нея прибавете начупеният на парченца черен шоколад.Оставете за кратко шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Оставете шоколадовата смес да охлади на стаена температура,като разбърквате от време на време,за да не се образува коричка.
2.В купа разбийте с миксер яйцата и киселото мляко.Към сместа прибавете охладената шоколадова смес.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и содата и го прибавете към тестото.
3.Намажете с олио правоъгълна тава с размери около 37см./25см.Постелете правоъгълна тава с хартия за печене.Изсипете в тавата 1/2 от тестото и загладете с помощта на шпатула.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12/14 минути.Изпеченият блат охладете върху метална скара.По същия начин си изпечете и вторият блат.
  ***Приготвяне на бадемовият блат
 1.Разбийте с миксер белтъците с 30гр.захар и ги заделете на страна
 2. В купа смесете смлените бадеми,пудрата захар,брашното и набухвателите.Разбъркайте сухите съставки за да се смесят.Прибавете жълтъците,олиото и киселото мляко.Разбийте с миксер до хомогенна маса.Към тестото с помощта на дървена лъжица прибавете на 2,3 пъти разбитите на сняг белтъци.Разбърквайте леко за да остане пухкаво тестото.
 3.Постелете правоъгълна тава с приблизителни размери 37см./25см.Пресипете тестото и разпределете равномерно сместа с помощта на шпатула.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 22/25минути.Направете си проверка с помощта на клечка за зъби.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади върху метална скара.
           *** Приготвяне на крем-бял шоколад
Кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Отстранете от огъня и към сметаната прибавете 300гр.бял шоколад.Оставете шоколада за кратко да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Прибавете бучка масло и отново разбъркайте до пълното разтапяне на маслото.Охладете шоколада на стаена температура и към него прибавете заквасена сметана.Не във всички хранителни магазини може да се намери заквасена сметана и затова си я приготвям сама.Има няколко познати ми начина за приготвянето на заквасена сметана. С лимонов сок,със закваска и с лимонена киселина.В случая аз си я приготвих  много бързо и лесно с лимонена киселина/лимонтозу/.
Необходими са ви 200мл.течна сметана/35% масленост/ и 1/2 ч.л.лимонена киселина.Сипете в купичка добре охладена сметана,разбъркайте с лъжичка до еднородна смес и прибавете половин чаена лъжичка лимонена киселина.Разбъркайте с лъжица за да се разпредели равномерно лимоновата киселина.За секунди сметаната започва да се сгъстява.Приберете сметаната в хладилник за да се сгъсти и охлади.
Приготвения крем приберете в хладилник за да се стегне и охлади.
               ***Приготвяне на крем кафяв шоколад
Разбийте с миксер 2 белтъка с 2с.л.захар.
Кипнете на котлон100мл.течна готварска сметана.Отстранете сметаната от огъня и към нея прибавете 200гр.тъмен шоколад.Оставете за кратко шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Прибавете бучка масло и разбърквайте до стопяването на маслото.Оставете шоколада напълно да се охлади и към него прибавете на 2,3 пъти разбитите на твърд сняг белтъци.Приберете крема в хладилник за се стегне и охлади.
       СГЛОБЯВАНЕ НА ПРАВОЪГЪЛНА ТОРТА/с приблизителни размери 18см./12см./
  1.Разделете шоколадовият блат на две еднакви вертикални части.Поставете едната част на блата в метален правоъгълен ринг.Ако не разполагате с метален ринг може да стегнете тортата с помощта на ленти от алуминиево фолио.
 2.Върху шоколадовият блат разпределете равномерно 1/2 от крема с бял шоколад.
 3.Разрежете бадемовият блат на две еднакви вертикални части.Едната част от бадемовият блат поставете върху крема с бял шоколад./Заделете на страна втората част от блата.Тя ще е необходима за направата на втората торта.
 4.Върху бадемовият блат разпределете 1/2 от крема с кафяв шоколад.
 5.Върху крема с кафяв шоколад поставете кафявият блат.Леко притиснете с пръсти блата.Приберете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне.
     СГЛОБЯВАНЕ НА ОБЛА ТОРТА/с размери 18см./
 1.С помощта на метален ринг 18см. или на форма за торта с отделящо се дъно/18см/ изрежете две кръгчета от шоколадовият блат.
 2.Изрежете и останалият бадемов блат.
 3.Поставете едната шоколадова платка във форма за торти/18см./ с отделящо се дъно.
 4.Върху шоколадовият блат разпределете равномерно останалата половина от белият крем.
 5.Поставете бадемовият блат.
 6.Разпределете равномерно останалият крем с кафяв шоколад.
 7.Поставете и последният шоколадов блат.Леко притеснете с пръсти.
 8.Приберете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне.
 ***Приготвяне на глазурата
Кипнете на котлон100мл.течна готварска сметана.Отстранете сметаната от огъня и към нея прибавете 200гр.тъмен шоколад за глазури.Оставете за кратко шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Прибавете бучка масло и разбърквайте до стопяването на маслото.Оставете глазурата много леко да се охлади и с нея полейте тортите.
С останалите изрезки от кафявите блатове поръсете тортите с трохички.Поръсете леко трохите с пресята пудра захар.Завършете декорацията,като поставите върху тортата фигурки от шоколад.
Приберете тортите в хладилник за да се охладят и стегнат.
 
След толкова писане остана само да ви спомена,че ми останаха мъничко шоколадови изрезки и ги уползотворих в направата на тортичка.  Идеята ми беше да приготвя някакъв десерт в чаша с шоколадови трохици,лек бадемов крем и малиново желе.Да ама си запазвам идеята за по нататък.Докато мислено си дооформях

 идеята,неусетно се оказах отново с форма за торта в ръце и то любимата ми,най -малката и симпатична формичка за торти с която разполагам.Получи се  друга сладка картина с краски по
към жълто,оранжево,с меки бишкоти,напоени със сок от ананас,нежен яйчен крем с вкус на ананас и заквасена сметана.

Прибавих и плътен слой от шоколадови трохички от  изрезките от шоколадовата торта ,а за подсилване на плодовият аромат добавих и желе от домашно приготвено сладко от ананас и пресни плодове. Получи се малка семпла тортичка,която се приготвя много бързо и сравнително лесно а и най-важното с прекрасен вкус.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...