.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 3 май 2015 г.

Кекс със сладко от праскови

ПРОДУКТИ
4яйца
140гр.захар
100мл.олио
1ч.ч. с вместимост 200гр. сладко от праскови
/или друго по ваш избор/
310гр.брашно
1ванилия
7гр.бакпулвер
1каф.лъж.сода бикарбонат
щипчица сол
100мл.гореща вода
1 суп.лъжици течен шоколад




1.Разбийте яйцата със захарта и към тях добавете на тънка струйка олиото.
2.Към сместа добавете 1чаша/200мл./ сладко от праскови или друго сладко по ваш избор.Разбъркайте и добавете пресятото и размесено с щипка сол и набухвателите брашно.
3.Към тестото прибавете на тънка струйка 100мл.вряла вода,като разбърквате непрекъснато.
4.Отделете около 1/3 от тестото и го оцветете с лъжица течен шоколад.
5.Намажете с мазнина и поръсете с брашно обла форма за печене с дупка по средата.Пресипете бялото тесто а върху бялото,пресипете кафявото тесто.
6.Изпечете кекса в нагряна фурна на 180градуса за около 35минути.
След изпичането на кекса си направете проверка /дали е изпечен кекса/ по познатия начин с клечка за зъби.Оставете кекса да се охлади напълно и го извадете от формата за печене.
По желание поръсете кекса с пудра захар или го сервирайте,нарязан на парченца със сладко.

Кюфтета със зрял фасул

ПРОДУКТИ
500гр.кайма смес
1/2ч.ч.ориз
сол,млян черен пипер и чубрица
1глава лук
1морков
1червена пиперка
2,3 скил.чесън
1ч.л.червен пипер
1ч.ч.доматен сок
дафинов лист,риган
сол,черен пипер
1,200мл.вода или зеленчуков бульон
500гр.сварен зрял фасул



1.Омесете каймата със сол,смлян черен пипер и чубрица.Към каймата добавете ориза и отново я омесете.Оформете малки кюфтенца и ги оваляйте в брашно.Загрейте на котлон,тиган с 2,3 лъжици олио.Леко изпържете кюфтетата,колкото да променят цвета си.Извадете ги с решетъчна лъжица и ги заделете на страна.
2.Загрейте на котлон тенджера с 2,3 суп.лъж.олио.Задушете лука нарязан на ситно,чушката нарязана на лентички,моркова нарязан на колелца,чесънът нарязан на ситно.Задушете за 2,3минути зеленчуците,прибавете лъжичка червен пипер,полейте с доматеният сок и оставете зеленчуците да покъкрят за около минута,две.Полейте зеленчуците с вода или зеленчуков бульон.Оставете ястието да заври и добавете кюфтетата,дафиновият лист,сол и черен пипер/млян/.
3.Оставете ястието да къкри на слаб котлон за около 30минути и към него прибавете 500гр.сварен фасул.Поръсете ястието с риган и го оставете да покъкри за още 15/20минути.
Поднесете ястието топло с подходяща салата,според сезона.

събота, 2 май 2015 г.

Риба Бонито с картофи на фурна

ПРОДУКТИ
700гр.риба Бонито/или Паламуд/
1глава лук
3вида пипер-зелен,червен,жълт
2+3 скил.чесън
1дафинов лист
стръкче розмарин
щипка кимион
1чаена чаша доматен сок
пресен магданоз
сол,млян черен пипер
1кг.картофи
1.Измийте почистете и нарежете на малки парчета рибата.Посолете я със сол и прясно смлян черен пипер.Загрейте на котлон тиган с 2 лъжици олио и леко запържете за крадко рибата,колкото да се запечата/побелее/.Извадете рибата от тигана и я поставете в тава за печене.
2.В тиган с 2,3 суп.лъж.олио задушете един по един зеленчуците,като започнете от нарязаният на ситно лук,пиперките нарязани на лентички,3 скил.чесън нарязан на ситно.Полейте зеленчуците с чаша доматен сок,прибавете дафиновият лист,розмарина и щипка кимион.Посолете със сол и прясно смлян пипер.Оставете соса да покъкри за минута,две и го пресипете в тавата при рибата.
3.Почистете,измийте и нарежете картофите на шайбички.Загрейте на котлон тиган с 2,3 суп.лъж.зехтин.Пуснете в мазнината 2 цели скилидки чесън и прибавете картофите леко да се запържат за около 2,3 минути.
4.Прибавете картофите към останалите продукти в тавата.Разбъркайте с лъжица и полейте ястието с вода/зеленчуков бульон/,колкото почти да покрие ястието.Поръсете с нарязан на ситно магданоз.
5.Печете ястието в нагрята фурна на 220градуса до готовност на картофите и редуциране на соса.
Поднесете ястието топло,поръсено със ситно накълцан магданоз и със зелена салата.

Млечна баница със сминдух

ПРОДУКТИ
400гр.кори за баница/или домашна юфка/
200/250гр.краве сирене
100мл.олио
3 яйца
100мл.вода
1/2 ч.л.сол
щипка сминдух
250мл.студено прясно мляко

1.Накъсайте корите за баница,поставете част от тях в тава и ги изпечете в нагрята фурна на 230градуса.Изпечете цялото количество кори на 3,4 пъти/ако ги изпечете на един,два пъти,корите няма да се запекат равномерно.
2.Намажете с олио обла или правоъгълна тава за печене.Начупете с ръце част от печените кори и ги разпределете по дъното на тавата.Полейте корите с олио и поръсете със сирене.
3.Върху сиренето начупете с ръце и разпределете втори пласт печени кори.Отново полейте с олио и поръсете със сирене.
4.Разпределете трети пласт кори леко ги притиснете с ръце,леко да се слегнат,полейте с олио и поръсете с останалото натрошено сирене.
5.Разпределете останалите кори,като ги натрошавате леко с ръце.Полейте с олио.
6.В купа разбийте яйцата със солта и водата.С помощта на лъжица полейте баницата.Поръсете с щипка сминдух.
7.Изпечете баницата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.Извадете изпечената баница от фурната и я полейте с чаша студено прясно мляко.
Покрийте баницата с чиста кърпа за около 20 минути за да се задуши,отвийте я оставете я леко да се охлади и я сервирайте,още топла,нарязана на парчета.

Сурови кошнички с извара и горски плодове

ПРОДУКТИ
За основата/без печене/
60гр.ечемични ядки
1суп.лъж.брашно от ленено семе
30гр.сурови бадеми
2суп.лъж.кокосово брашно
1ванилия
4,5гр.подсладител Стевия
2суп.лъж.брашно от Рожков
1суп.лъж.оризова меласа/или друга/
2суп.лъж. семена Чиа/накиснати във вода/
1суп.лъж.сусамов тахан
100мл.портокалов сок
3суп.лъж.не разтопено какаово масло


**За крема
120гр.извара
1суп.лъж.лешников тахан
1суп.лъж.кокосово брашно
1ванилия
1,2суп.лъж.оризова меласа/или друга
2гр.стевия
3суп.лъж.НЕ разтопено какаово масло
1,2суп.лъж.замразени горски плодове
**За декорация
сушени череши
ПРИГОТВЯНЕ НА ОСНОВАТА
1.В блендер смелете ечемичните ядки и бадемите.Пресипете ги в купа и към смлените ядки прибавете едно по едно брашно от ленено семе,кокосовото брашно,ванилията,4 или 5 гр.подсладител Стевия,брашното от Рожков.
 2.С лъжица размесете сухите съставки и към тях прибавете меласата,сусамовият тахан,накиснатите във вода семена Чиа и портокаловият сок.С лъжица размесете съставките и към тях прибавете какаово масло,разтопено на водна баня.
3.Постелете със стреч фолио формички за мъфини.Стреч фолиото,ще послужи за лесно изваждане на десертчетата след,като се стегнат и охладят.
4.Разделете сместа на 6 равни части.Оформете ги на топчета,леко ги сплескайте с длани,поставете всяка част във формичка и с ръце оформете кошнички.Приберете кошничките в хладилник за около час за да се стегнат.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Разбийте с миксер изварата и към нея прибавете една суп.лъж.лешников тахан/може да се замени с бадемов или кашу./Прибавете и 1 пълна суп.лъж.кокосово брашно,ванилия,стевията и меласата.
2.Настържете 3,4 суп.лъж. какаово масло,разтопете го за секунди на водна баня и го прибавете,към крема.Разбийте с миксер до гладък крем.
3.Към крема прибавете малка шепичка замразени горски плодове.Разбъркайте ,колкото да се размесят плодовете с крема.Приберете крема в хладилник за около час.
ОФОРМЯНЕ НА КОШНИЧКИ
1.Извадете формичките от хладилника и ги напълнете с крем.
2.Декорирайте кошничките с предварително накиснати във вода череши или украсете с пресни плодове.
Приберете десертите в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
Преди да ги извадите десертите от формичките,ги оставете за около 5 минути на стаена температура леко да се отпуснат.Извадете внимателно кошничките от формите ,отстранете фолиото и ги подредете в подходяща десертна чиния.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...