.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 29 януари 2016 г.

Най-вкусните шоколадови десерти


Че са много вкусни си е истина,не преувеличавам.Приготвих ги за десет минути а се излапаха за секунди.


ПРОДУКТИ за 8 бр.

200гр.паста от кашу/тахан от кашу
4супени лъжици оризова меласа или друга меласа
4 супени лъжици какаово масло
50гр.сушени череши
150гр. черен шоколад
30/40гр.белени сурови бадеми
кокосови стърготини за поръсване






паста от кашу
1.В купа смесете паста от кашу с меласата.Разтопете на водна баня какаовото масло/може да се замени с кокосово масло/ и го прибавете,към сместа.


2.Черешите ако са сухи ги накиснете за кратко във вода или алкохол за да набъбнат.
Загребвайте с ръце от сместа,поставете по-средата черешка и оформете на топче с големината на пресни череши.Подредете оформените топчете в чиния и ги приберете във фризер за около 2,3 минути.
3.Извадете топчетата от фризера и с ръце ги слепете едно за друго по-три на десерче.От топлината на ръцете топчетата леко омекват и се слеят без проблем.Набучете бадем във всяко топче.


4.Разтопете на водна баня шоколада и с него полейте десертите.
Поръсете с кокос десертите и ги приберете за 2,3 минути в хладилник за да се стегне шоколада.
***Паста от кашу/или тахан от кашу и какаово масло може да се закупи от всички био магазини.
Сушени череши могат да се закупят от био магазини,магазини за подправки или квартални зеленчукови магазини.


четвъртък, 28 януари 2016 г.

Манголд(Acelga ) с бекон

Ястието е много лесно за приготвяне.От ония манджички е
който са простички на вид и с малко съставки,но с превъзходен вкус.
Срещнах по магазините  в Испания някакъв обемист треволяк,който не бях виждала на българския пазар и си нямах представа как се приготвя.Както често се случва приятелки,като се видят на по кафе си говоря и за манджи.Разговорихме се с една дружка за въпросният треволяк и тя взе,че ми донесе още на следващия ден приготвяно ястие с аселга,за да го опитам на вкус.
Допадна ми много вкусът на този зеленчук и от тогава, често присъства на нашата трапеза.
Аселга или манголд със сигурност,ще допадне на любителите на листните зеленчуци  с  приятният си аромат на прясно откъсната царевица ( поне на мен ми мирише на царевица) и вкус подобен на лапад. Манголд или наричан още спанаково или листно цвекло е листен зеленчук с който могат да се приготвят вкусни основни ястия с месо,картофи,крокети и зеленчукови кюфтета,манголд с нахут.Зеленчукът е подходящ и  за пълнеж на емпанади, кишове и баници и за приготвянето на вкусна лазаня, омлети,супи и сосове.
А ето и рецептата за Манголд с бекон.


ПРОДУКТИ
1кг. Манголд
200гр.бекон
2скилидки чесън
1супена лъжица брашно
олио
сол на вкус





*1.Измийте и нарежете манголда на лентички.Поставете нарязаният зеленчук в тенджера с подсолена вода и го сварете за около 15/20минути или до омекване.Оставете свареният зеленчук да се охлади и го прецедете.

    *2.В тиган запържете  200гр. нарязан бекон.Прибавете и около 2,3 супени лъжици олио.Добавете чесъна нарязан на ситно.Към ястието прибавете лъжица брашно и разбъркайте с лъжица за да се размесят съставките и да не се получат бучки от брашното.Прибавете свареният и отцеден манголд и разбърквайте 2,3 минути за да се смесят съставките.
Посолете ястието на вкус и го отстранете от котлона .Сервирайте ястието топло с яйца на очи и лентички хрупкав бекон.

сряда, 27 януари 2016 г.

Сиропирана пита с орехи и сладко от кайсии

ПРОДУКТИ
420гр.брашно+за доомесване и разточване
1ч.л. сол
2суп.лъж. захар
2суп.лъж. олио
125гр.кисело мляко
20гр.мая
200мл.хладка вода
За плънката
120гр.орехи
4,5 суп.лъж. сладко от кайсии
щипка канела
За сиропа
1 чаена чаша с калпаче захар
ванилия
1,5 чаени чаши вода
20гр.масло

1.В купа сипете брашното,направете кладенче и в него сипете една чаена лъжица сол,две супени лъжици захар,две супени лъжици олио,125гр.кисело мляко,разтворете маята в 200мл.хладка вода и я прибавете,към останалите продукти.
2.Замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Завийте купата с тестото с чиста кърпа или стреч фолио и я приберете  на топло за около 30минути.
3.Направете плънката ,като в купа, сместите 120/150гр.смлени орехови ядки,4,5 супени лъжици сладко от кайсии и щипка канела.
4.Премесете тестото,разделете го на две,за да е по-удобно за разточване.Разточете тестата на тънки кори и с ринг изрежете кръгчета.Във всяко кръгче поставете част от плънката и оформете,като пакетче/кесийка/.Подредете пакетчетата едно до друго в тава или форма с отделящо се дъно около 26см.Приберете оформената пита на топло за около 20минути.
5.Изпечете питата в нагряна фурна на 180градуса за 30минути.
6.След изпичане оставете питата да се охлади и я полейте със топъл захарен сироп,приготвен от една чаена чаша с калпаче захар,ванилия,чаша и половина вода и кубче масло.

7.Оставете питата за няколко часа да се охлади и да поеме захарният сироп.
Преди сервиране поръсете питата леко с пудра захар.

Леща с пуешко месо и бяло вино

ПРОДУКТИ
500гр.пуешко месо от бут
млян черен пипер
100гр.брашно
олио
2глава лук
1стрък праз/бялата част/
3,4 скилидки чесън
2 морков
1 чаена лъжица червен пипер
200мл.бяло вино
150мл.доматен сок
300/400гр. леща
сол,риган,магданоз

1.В тенджерка поставете 300/400гр.измита и почистена леща,1 настърган морков,нарязана на ситно 1/2 глава лук.Прибавете и 2,3 скилидки чесън и 1 суп.лъжица олио.Прибавете и литър вода и сварете лещата на умерен огън.Заделете сварената леща на страна.
2.Измийте и подсушете месото,поръсете с прясно смлян черен пипер и го оваляйте в брашно.
3.Загрейте на котлон тенджера с олио и изпържете за кратко месото,колкото леко да промени цвета си.Извадете месото в чиния и го заделете на страна.
4.В тенджерата прибавете едно по едно 2,3 скилидки чесън,нарязаният на ситно лук и нарязаният на ситно праз.Задушете за около минута,две и прибавете морковът,нарязан на колелца.Към ястието прибавете и чаена лъжичка червен пипер.Разбъркайте ястието и прибавете 150мл.доматен сок/белени домати от консерва или доматено пюре/.Прибавете към ястието 200мл.бяло вино и го оставете да покъкри за около 5 минути.
5.Полейте ястието с литър вода или зеленчуков бульон и го оставете да покъкри под похлупак за около 30 минути/или до сваряване на месото.
6.След като месото се свари,към ястието прибавете и сварената леща и част от бульона на лещата.
7.Посолете ястието на вкус,прибавете щипка сух риган и оставете ястието да покъкри ,за още
  около 10минути.Сервирайте ястието топло,поръсено с ситно накълцан магданоз.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...