.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 4 март 2012 г.

ТАРТА С ПРЕСНИ ЯГОДИ И ШОКОЛАДОВ КРЕМ

ТАРТА С ПРЕСНИ ЯГОДИ И ШОКОЛАДОВ КРЕМ
Продукти
за кората
ТАРТА
2ч.ч.брашно
1ч.л.бакпулвер
150гр.масло
100гр.захар
2жълтъка
настъргана кора от лимон
1с.л.водка
за крема
2жълтъка
3с.л.брашно
1/2ч.ч.захар
300мл.прясно мляко
1с.л.нес кафе
100гр.шоколад
кубче масло
ягоди и кондензиран мляко

Започнете с приготвянето на кората.В купа смесете продукти за направата на основата. Замесете меко и гладко тесто,оформете го на топка и го разточете върху набрашнен плот,като диаметърът на кората трябва да е по-голям от формата в която ще печете тартата.Разстелете внимателно тестото и с ръце оформете борд по стените на формата за печене.Изрежете с нож излишното тесто и оформете.Набучете с вилица на места кората за да не се надуе прекалено много при печенето.Също така за да не се надуе прекалено ,може да сложите върху кората една шепа суров бял боб и след като изпечете платката отстранявате боба.Загрявате фурната на 200градуса и изпичате платката да зачервяване около 15,20минути.
Пригответе крема,като в тенджерка смесите следните продукти 2жълтъка,захарта,брашното прясното мляко с нес кафе.Загрявате сместа на слаб огън,като разбърквате непрекъснато за да не стане на бучки крема.След като крема се сгъсти,отстранете от котлона и добавяте начупен шоколад,като продължавате да разбърквате за да не хване кора крема.Добавяте кубче масло.Оставете крема да се охлади и ги изсипете върху изпечената и охладена платка.
Подреждате нарязани пресни ягоди или малини и поръсвате с кондензирано мляко.Сервирайте тартата  добре охладена.
Да ви е сладко!

РОГЧЕТА СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ

РОГЧЕТА СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ
РОКЧЕТА
Продукти
500гр.брашно
200гр.сирене
200гр.кашкавал
300мл.кисело мляко
1и1/2ч.л.сода бикарбонат
1ч.л.сол
130мл.разтопена мас
или масло
1яйце за намазване

Кашкавалът и сиренето се настъргват на едро ренде,смесват се с млякото,размесено с содата.Прибавят се течната мас и солта.Разбърква се добре и постепенно се добавя брашното.Замесва се меко тесто да не лепне по ръцете.Тестото се разделя на 3 части и  всяка част
се раточва върху набрашнена повърхност на тънка кръгла кора.Нарязва се на триъгълници и се навиват на рулца.
Може да се сложи парче сирене или кашкавал за плънка,но и без плънка кифличките се много вкусни.Рогчетата се подреждат на разстояние едно от друго във тавичка върху хартия за печене.Намазват се с четка с разбито яйце.Изпичат се в нагрята фурна на 180градуса за около 20минути до порозовяване.

събота, 3 март 2012 г.

КРЕМ ПИТА

КРЕМ ПИТА
КРЕМ ПИТА
Продукти
100грама кори за баница
100гр.масло
за крема
3жълтъка
5с.л.брашно
400мл.прясно мляко
2ванилии
1ч.ч.захар
Пригответе крема като смесите продуктите.Загрявате сместа на бавен огън ,като разбърквате непрекъснато докато се згъсти.Не я оставяйте да заври.Махнете крема от котлона и разбърквайте докато се охлади за да не хване кора.Добавете кубче масло.Намажете с масло и поръсете с брашно правоъгълна форма с махащо дъно.Разтелете 1лист от корите ,като половината кора да остане извън формата за да може накрая да се захлюпи питата.Намажете котата обилно с масло,сложете отгоре и друга кора и така 3 пъти.Наливате крема и поставяте кора отгоре му.Намазвате с разтопено масло и така се сладат 3 кори.Накрая захлюпете питата с долните кори.Получава се като вързопче.Ако е необходимо накъсаите още кори отгоре.Намажете обилно с масло.Изпечете крем питата в предварително нагрята фурна на 180градуса до порозовяване около 20мин.След като изтине се поръсва обилно с пудра захар.Желателно е да се консумира на другия ден за да омекнат корите.

ХРУПКАВИ ПИЛЕШКИ КРИЛЦА

ХРУПКАВИ ПИЛЕШКИ КРИЛЦА
300гр.пилешки крилца
Хрупкави пилешки крилца
галета
за марината
2с.л.горчица
2с.л.зехтин
4с.л.соев сос/HEINZ/
1с.л.кетчуп
щипка чесън на прах
щипка джинджифил
за чесновия сос
3с.л.майонеза
1с.л.кисело мляко
1скилидка счукана чесън
Смесете всичките съставки за маринатата .Почистете и нарежете на две пилешките крилца.Поставете ги в маринатата за 2/ 3 часа.Оваляйте маринованите крилца обилно в галета и ги подредете в тавичка върху хартия за печене.Оставете ги да починат за около 20 минути.Полейте ги с няколко капки олио и ги изпечете в предварително нагрята фурна първоначално на 250градуса за около 8/10 минути и след това намалете на 200градуса.Пекат се за около 20/30минути.Сервират се с чеснов сос и препечени хрупкави резенчета хляб.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА ПО СЕЛСКИ

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА ПО СЕЛСКИ
Пилешки дробчета по селски
/Мезе за твърдо питие/
200гр.пилешки дробчете
брашно, галета
1глава лук
70гр.пресни гъби
1червена пиперка
1к.ч.бяло вино
сол
черен пипер
1с.л.доматено пюре.
резенче лимон

Дробчетата се почистват,измиват и се овалват в брашно и галета.Запържват се в маслена баня.След като се запържат се изваждат в чиния и в същата мазнина се задушават 1глава лук нарязан на ситно,гъбите нарязани на филийки,нарязаната чушка.Върнете дроба при зеленчуците и налейте бялото вино и доматеното пюре.Поръсете черен пипер и посолете.Мезето се сервира топло с шопска салата и добре охладена Бургаска мускатова ракия.

ПИНЧО С БЕКОН СИРЕНЕ И ГЪБКА

ПИНЧО С БЕКОН,СИРЕНЕ И ГЪБКА
Пинчо с бекон,сирене и гъбка
Продукти
за 4броя
4 малки филийки черен хляб
4гъби
1маринована капия
зелени маслини
4лентички бекон
70гр сирене
1скилидка чесън
1с.л.зехтин
20гр.кашкавал
сол,черен пипер
за соса
2с.л.майонеза
1/2с.л.кисело мляко
щипка чесън на прах

Гъбите се посоляват и се  запичат с парченца кашкавал  във загряна фурна на 230 градуса за около 10 минути.
Нарязва се сиренето на парчета,колкото е широк бекона.Взема се лентичка бекон и се увива внимателно около сиренето.Препичат се в тефлонов тиган от всички страни.Изважда се върху чиния с постлана салфетка.
Филийките се препичат и още топли се намазват със зехтин и чесън.
На клечка забучете първо резенче капия.След това набучете бекона със сиренето,маслината,гъбката.Шишчето се забучва върху хлебчето и леко се полива се сос чеснов сос.

петък, 2 март 2012 г.

ЧАБАТА

ХЛЕБЧЕТА ЧАБАТА/Ciabatta/

Хлебчета ЧАБАТА
Предлагам ви една рецепта за много
вкусни,хрупкави и въздушни хлебчета.

Продукти
за закваската
100мл.вода
30гр.мая
80гр.брашно
1с.л.захар

 за тестото
250мл.вода
450гр.брашно
4с.л.зехтин
1ч.л.сол
брашно за доомесване

Направете закваската,като
в купичка разтворите маята в 100мл.хладка вода.Към  маята прибавете 1с.л.захар и около 80гр.брашно/4,5с.л.брашно/.Покрийте закваската с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си/ около 15минути/
Сипете в купа 450гр.брашно.Направете кладенче и в него сипете закваска и останалите продукти зехтина,солта и 250мл.вода.Замесете меко и еластично тесто.Оставете го да почине за около 40минути.Премесете тестото и го оставете  да почине за още 10минути .Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълна кора.С остър нож нарежете на правоъгълници. Внимателно подредете хлебчетата в тава с  постлана  хартия за печене.Поръсете ги с брашно или грис.Оставете ги за около 30минути да втасат.Изпечете ги в предварително нагряна фурна на 180градуса.Във фурната задължително поставете  купичка с вода за висока влажност.Тези чудесни хлебчета печете до леко зачервяване за около 15минути.
Да ви е сладко!

ХЛЯБ РУСТИК

ХЛЯБ РУСТИК/Barra Rustica/
Испански домашен хляб
хляб Рустик
..Много вкусно и хрупкаво черно хлебче

Продукти
600гр.пълнозърнесто брашно
200мл.вода
200мл.прясно мляко
30гр.зехтин
1с.л.мед
1с.л.сол
40гр.мая
брашно за доомесване

Загрявате леко водата заедно с млякото,меда и зехтина.След като се охлади слагате маята да се разтвори.Сипете брашното в купа,направете кладенче.Прибавете солта и сместа със маята.Замесете гладко тесто да не залепва по пръстите.Ако е необходимо добавете още брашно.Оставете да почива за около 30минути,докато удвои обема си.Омесете втори път тестото и оформете франзелите.Направете прорези във формата на хикс,и поръсете с брашно или грис.Прехвърлете ги в подходяща тавичка поръсена с брашно и оставете хлебчетата да удвоят обема си за около час.Пекат се в загряна фурна на 200градуса за около 20/25минути.

четвъртък, 1 март 2012 г.

ШОКОЛАДОВИ САРАЛИЙКИ

ШОКОЛАДОВИ САРАЛИЙКИ
 Продукти



300гр.кори за баница
150гр.орехи
80гр.шоколад
2с.л.захар
2с.л.грис
настъргана портокалова кора
щипка канела
100гр.масло
ШОКОЛАДОВИ САРАЛИЙКИ
за сиропа
300мл.вода
200гр.захар
1ванилия
За заливка
200гр.разтопен шоколад

В купа смесвате настърган шоколад,смлени орехи или бадеми,грис,настъргана портокалова кора,щипка канела и захар.Намазвате кора с разтопено масло и поръсвате от плънката.На около 5см.от края на широката част на кората.Поставяте дълъг шиш и навивате около иглата кората.Навитата кора поставяте в правоъгълна тава и с леко избутване вадите иглата.Получава се набръчкване на кората.Повтаря се по същия начин с останалите кори.Саралийките се поливат с 50мл.разтопено масло и внимателно се нарязват на малки хапки.Пекат се в нагрята фурна на 180градуса до зачервяване.Приготвя се захарен сиропа, и с него се заливат изстудените саралийки.Оставят се за около час/два  в сиропа,но не и повече защото не трябва да са напоени прекалено шоколадът няма да полепне. Изваждат се от захарния сироп и се потапят една по една  в  разтопен на водна баня шоколад.Декорирайте саралийките с шоколадови пръчици и ги приберете в хладилник за да се стегнат.Да ви е сладко!


вторник, 28 февруари 2012 г.

ПИТКА ПИДЕ


ТУРСКА ПИТКА-PIDE


Продукти
20гр.мая
500гр.брашно
1и1/2ч.л.сол
2с.л.захар
380мл.прясно мляко
2с.л.олио
за намазване
1с.л.прясно мляко
1жълтък
сусам

В купичка смесете  50мл.затоплено прясно мляко,маята,2,3с.л.брашно и захарта.Оставете на топло за около 10 минути.В друга купа пресейте брашното.Добавете сместа/закваската/ с маята,солта и останалото мляко.Замесете меко, еластично и  гладко тесто.Намажете тестото с олио и го оставете да втаса за около 50минути.След като втаса разделете тестото  на две части и всяка част омесете  добре.Оставете ги да починат за малко.С длани оформете плоски тънки питки и с  намажете с разбито яйцето и 1ч.л.мляко.Поръсете със сусам и отавете питките да втасат още веднъж за около30минути.Изпечете питките в предварително нагряна фурна на 200градуса за около 12/15минути или до златисто.Във фурната задължително сложете метална или глинена купичка с вода.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...