.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 16 март 2012 г.

МИДИ МАРИНЕРА

МИДИ МАРИНАРА


МИДИ МАРИНАРА
Продукти
1кг.миди
2с.л.зехтин
1скилидка чесън
1малка глава лук
1/2ч.ч.бяло вино
кубче масло
пресен магданоз
сол
лимон

Накиснете мидите в студена вода за около 30минути.Почистете ги добре.
В голям тиган загрейте зехтина,добавете лука и чесъна,нарязани на ситно,задушете за няколко минути и добавете мидите.Полейте с виното,добавете магданоза накълцан на ситно,добавете и кубче масло.Посолете и похлупете.Оставете мидите да покъкрят за около 5,10минути.
Сервирайте мидите топли  в голяма купа
заедно със соса в който са приготвени и с резенчета лимон.

ТУРСКИ ШЕКЕР ИЗКУШЕНИЯ

ТУРСКИ ШЕКЕР ИЗКУШЕНИЯ

За любителите на сиропираните десерти,днес ще ви предложа едни популярни  сладки изкушения от Истанбул,гордия наследник на Константинопол.
Много приятни на вкус,сиропирани със приятно съчетание на захар,мед ванилия и печено бадемче.Количеството захар за сиропирането може да замените със натурален подсладител Стевия продават го по всички магазини с натурални продукти и подправки.

Добавете надпис

Продукти
125гр.меко масло
1ч.ч.захар
2яйца
1ч.ч.грис
1бакплувер
1ванилия
2ч.ч.брашно
 бадеми
1яйце

за сиропа
0.600мл.вода
0,500захар
1ванилия
2с.л.мед






Разбийте маслото със захарта.Добавете едно по едно яйцата ,гриса,брашното размесено с бакпулвера и ванилията.Замесете меко еластично тесто.Направете топчета,големи колкото орех и ги наредете в намаслена тава на разстояние едно от друго.Намажете топчетата с разбито яйце и забучете по едно бадемче по средата на всяко топче.

Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.
Оставете сладкишчетата да изстинат и ги залейте със горещ захарен сироп.
Опитайте ги нещо божествено са.Да ви е сладко.



четвъртък, 15 март 2012 г.

СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ШИПКОВО СЛАДКО

СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ШИПКОВО СЛАДКО

Продукти
5жълтъка
СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ШИПКОВО СЛАДКО
250гр.захар
400гр.брашно
120гр.масло
200мл.прясно мляко
100гр.орехи
1бакпувер
1ванилия
1/2бурканче шипков мармалад

за глазурата
3 белтъка
щипка лимонтозу
1ванилия
150грама захар

Разбийте 3 белтъка със 150грама захар,щипка лимонтозу и ванилия.
 В друга купа разбийте жълтъците със захарта.Прибавете меко масло,ванилия,млякото и брашното размесено с бакпулвера.Смесете съставките  много добре и разстелете върху правоъгълна тава постлана с готварска хартия.Изпечете в нагряна фурна на 180градуса докато порозовее.След като е готов блата,оставете го леко да се охлади и го намажете със сладко от шипки.Поръсете сладкиша със едро смлени орехи.
Най отгорае разстелете разбитите белтъци.Сложете сладкиша отново във фурната за да засъхне глазурата на около 100 около час час и половина.
Оставете сладкиша да се охлади и нарежете на пастички.

СУПА ОТ МОРСКИ ДАРОВЕ

СУПА ОТ МОРСКИ ДАРОВЕ

Продукти
2филе бяла риба
100гр.опашки от големи скариди

СУПА ОТ МОРСКИ ДАРОВЕ
1среден калмар
1малка глава лук
1морков
1/3от тиквичка
10бейби морковчета
1даф.лист
1/2лимон
 1с.л.доматено пюре
масло
сол черен пипер
щипка шафран
крутони
1яйце
1с.л.брашно
1/2ч.ч.ориз
1ск.чесън

Сипете 2литър вода в тендерка добавете филе от бяла риба,скаридите необелени,калмарите нарязани,чесън и 1/2 от лука направете рибен бульон.В друга тенджера задушете в маслена баня нарязан на ситно лук и моркови на лентички.Добавете 1с.л.брашно и сипете прецедения рибен бульон.
След като заври супата прибавете ориза,дафиновия лист и нарязаната на ситно тиквичка.Оставете да покъкри за около 10минути и прибавете доматеното пюре и бейби морковите.Добавете и рибата,обелените опашки от скариди,калмарите на щайби.Оставете да покъкри за още около 10 минути.Добавете шафран,сол,черен пипер.Застройте супата с 1жълтък и сока от половин лимон.Сервирайте супата топла ,поръсена със магданоз,кубче масло и крутони.



МАЛКИ КИФЛИЧКИ С ШУНКА И КАШКАВАЛ


Продукти
МАЛКИ КИФЛИЧКИ СЪС ШУНКА И КАШКАВАЛ
300гр.бяло брашно тип 500
200гр.твърдо брашно
/с високо съдържание на глутен/
1и 1/2ч.ч.прясно мляко
100гр.масло
30гр.мая
1яйце
1и1/2ч.л.сол
1/2ч.л.захар
брашно за доомесване

за намазване
1яйце
шунка
кашкавал

Затоплете част от млякото и в него разтворете маята .В купа смесете двата вида брашно.Ако нямате твърдо брашно/брашно с високо съдържание на глутен/,кифличките стават много хубави и с обикновено брашно.Направете кладенче в брашното,
изсипете млякото с маята,останалото мляко,яйцето,захарта,солта и меко масло.
Замесете меко,еластично и гладко тесто.Оставете го да втаса за около час,докато удвои обема си.
Разделете тестото на части за да ви е по лесно. Всяка част омесете добре с допълнително брашно, разточете на тънка кора и с ринг изрежете кръгли формички.В края на формичката поставете малко шунка и завийте на рулце,ката гледате краищата да са подвити на вътре,да се получат малки пакетчета.Половината ги направете с плънка от шунка,другата половина с кашкавал.
Наредете кифличките в тави с постлана хартия за печене на разстояние една от друга.Оставете ги да починат за около 20 минути.Намажете кифличките  с разбито яйце.
Изпечете кифличките в нагряна фурна на 180градуса за около 10/ 15 минути или до зачервяване.
Тези малки кифлички аз ги наричам двете хапки.Малки и вкусни симпатични бомбичи,с хрупкава коричка и меки отвътре.Толкова са вкусни,че се изяждат на две хапки,че даже и на една.
Да ви е сладко!

сряда, 14 март 2012 г.

САЛАТА ОТ РЕПИЧКИ

САЛАТА ОТ РЕПИЧКИ

САЛАТА ОТ РЕПИЧКИ
Продукти
150гр.репички
/10репички/
2сварени яйца
2с.л.течна сметана
1с.л.оцет
1с.л.зехтин
сол
магданоз

Нарежете репичките на филийки.Намачкайте жълтъците и добавете сметаната,зехтина и оцета.Посолете и разбийте соса.
Подредете репичките в чиния и ги полейте със соса.Отгоре настържете белтъците и поръсете нарязан на ситно магданоз.

СВИНСКО ФИЛЕ СЪС СМЕТАНОВ СОС,ГЪБИ И КРАСТАВИЧКИ

СВИНСКО ФИЛЕ СЪС СМЕТАНОВ СОС,ГЪБИ И КРАСТАВИЧКИ

СВИНСКО ФИЛЕ СЪС СМЕТ.СОС
Продукт

500гр.свинско филе
2с.л.зехтин
1глава лук
150гр.гъби
50гр.доматено пюре
2кисели краставички
200мл.течна готварска сметана
1ч.л.горчица
сол
черен пипер



Нарежете месото на тънки филийки,посолете и поръсете с прясно смлян черен пипер.Запечатайте филетата на тиган с 1,2с.л.за около 4,5 минути,като обръщате месото.Извадете месото в чинийка и оставете на страна.Нарежете на филийки лука,гъбите и краставичките.
СВИНСКО ФИЛЕ СЪС СМЕТ.СОС
Задушете ги в зехтина в който сте пържили месото.Добавете доматения сок и сметаната.След като сос заври посолете и добавете горчицата.Върнете месото в тигана/тенджера/ и оставете ястието да се задушава на слаб огън до сгъстяване на соса.
Сервирайте ястието топло с гарнитура от ориз.

БАДЕМОВ КРЕМ


БАДЕМОВ КРЕМ

Продукти
200мл прясно мляко
400мл сладкарска сметана
150гр захар
1ванилия
100гр печени бадеми
16 грама желатин






Запечете на сух тиган бадемите,охладете ги на стаена температура и ги смелете в блендер.
Разтворете в студена вода желатина.
Затоплете прясното мляко и към него прибавете, разтворения желатин.Охладете млякото на стаена температура,докато започне леко да се желира.
Разбийте сметаната със захарта и ванилията.Прибавете на 3,4 пъти битата сметана,към прясното мляко.Разбийте с миксера за кратко.Към крема прибавете на 2,3 пъти смлените бадемите,като разбърквате леко с лъжица за да остане пухкав крема.
Разпределете крема в подходящи десертни купички.Приберете кремовете в хладилник за да се стегнат и охладят.Преди сервиране декорирайте кремовете с филирани или смлени бадеми или по ваш избор.


ФОКАЧА С ХАМОН,ПЕСТО И МОЦАРЕЛА

ФОКАЧА С ХАМОН,ПЕСТО И МОЦАРЕЛА


ФОКАЧА С ХАМОН,ПЕСТО И МОЦАРЕЛА
Продукти за тестото
500гр.брашно


30гр.мая
300мл.вода
5с.л.зехтин
брашно за доомесване

Продукти за плънката
2с.л.зехтин
1с.л.маслинова паста
1с.л.песто Дженовезе
/смляни маслини,босилек,пармезан
и др.подправки/
щипка риган
1ч.л.настърган пармезан
ФОКАЧА С ХАМОН,ПЕСТО И МОЦАРЕЛА
100гр.моцарела
50гр.хамон

Замесете меко и гладко тесто от горе изброените продукти.
Намажете го с 1с.л.зехтин,покрийте го с кърпа и го сложете на топло да почине за около час.
След като тестото е удвоило обема си премесете го и го разделете на две части.
Разточете ги на правоъгълна кора или обла.
Поставете платките в намазани тави със зехтин.
Поръсете със риган и сложете произволно по ваш избор маслиновата паста,пестото,моцарелата на малки части овита с малки парченца хамон.Накрая поръсете и настъргания пармезан.
Оставете фокачите да втасат още веднъж за около 20минути.
Изпечете в нагряна фурна на 220градуса около 15минути.
Тази вкусна,хрупкава и много ароматна фокача се консумира топла със доматен сос или чеснов.


вторник, 13 март 2012 г.

ОХЛЮВ С МАЛИНИ И БЯЛ ШОЛКОЛАД

ОХЛЮВ С МАЛИНИ И БЯЛ ШОКОЛАД


ОХЛЮВ С МАЛИНИ И БЯЛ ШОКОЛАД
Продукти за тестото
300гр.брашно
50гр.пудра захар
щипка сол
50мл.прясно мляко
100мл.вода
30гр.мая
1яйце

150гр.масло

конфитюр от малини
100гр.бял шоколад
яйце
захарен сироп

Замесете меко еластично тесто от брашното,маята разтворена в хладко мляко,водата,щипка сол и разбитото със захарта яйце.
Разточете тестото на правоъгълна кора.Разпределете маслото по кората,като гледате да не излиза извън нея.
Загърнете краищата на правоъгълника едно върху друго,така че да се получи квадрат.Като пощенски плик.Притиснете леко с пръсти и завийте тестото във стреч фолио.Оставете го в хладилник за около 30минути.Желателно е да престои за през ноща,но аз ви предлагам бързия вариянт.
ОХЛЮВ С МАЛИНИ И БЯЛ ШОКОЛАД
След като е престояло в хладилник,го разточете на правоъгълник,разстелете  масло по същия начин згънете тестото,като пощенски плик.Притиснете леко с пръсти и го завийте отново.Приберете го в хладилник за още 30 минути.
Тази процедура се повтаря общо три пъти.
Разделете тестото на две части и всяка част разточете на правоъгълник.
Намажете с малинов конфитюр и добавете натрошен бял шоколад.
Завийте на руло и нарежете на малки рулца около 3,4см.Наредете ги върху тава с постлана хартия за печене.Оставете ги в топла фурна да втасат около час,час и половина.
ОХЛЮВ С МАЛИНИ И БЯЛ ШОКОЛАД
Намажете ги с разбито яйце.Изпечете охлювчетата в нагряна фурна на 200градуса.Времето за печене е приблизително 10минути отгоре и отдолу и 10минути само отгоре.
Пригответе захарен сироп от 2части захар и 1част вода.
Още топли се намазват леко със сиропа.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...