.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 7 май 2012 г.

ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ С КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ С КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
Слепени бисквитки с вкусен крем от дулсе де лече,течен шоколад,малко бренди, пухкаво прясно масло и шоколадова глазура.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
60гр.меко масло
60гр.разтопен шоколад
1/2ч.ч.захар
1/2кафена лъжичка бренди
1яйце
2ч.ч.брашно
1бакплувер
брашно за доомесване
за меко и гладко тесто

ЗА КРЕМА
2с.л.течен шоколад
3с.л.кафяво кондензирано мляко
/дулсе де лече/
60гр.меко масло
2с.л.пудра захар
1/3кафена лъжичка бренди





по желание щипка канела

ЗА ГЛАЗУРА
50гр.шоколад
1с.л.прясно мляко

Пресейте брашното с бакплувера.Направете кладенче и в него сипете мекото масло,захарта,яйцето,бренди или някакъв друг алкохол и разтопеният шоколад.От изброените продукти замесете тесто,като добавяте по малко брашно за доомесване.Тестото трябва да меко и гладко,като внимавате да не стане твърдо.Върху леко набрашнен плот разточете  кора и ринг изрежете кръгчета.Ако при разточването карата ви се напука,проста я збийте леко с ръце и ще се оправи.Тестото е маслено и подлежи на оформяне. Подредете ги в тава с постлана готварска хартия и ги изпечете в нагряна фурна на 180градуса за 8/10 минути или до леко порозовяване.
Пригответе крема,като разбиете маслото със захарта.Добавете 3с.л. дулсе да лече,като продължавате да разбивате.Прибавете течният шоколад и няколко капки бренди.Приберете крема в хладилник за около час за да се стегне.
Намажете една бисквитка с крем и я слепете с друга.Наредете бисквитките върху скара и ги полейте с разтопен шоколад.
Приберете ги в хладилник за да се стегне шоклколада.
Може да си направите и бисвитки с натрошени ядки и сушени плодове и парченца шоколад.Късайте топчета и ги разстелете  на дланта си,като оформите плоски питки.Поръсете натрошени ядки и сушени плодове.Притиснете леко отгоре.
Изпечете сладките отново на същата температура до леко порозовяване.Времето за печене зависи от големината на сладките ви.

АГНЕШКО БУТЧЕ С ОРИЗ И ЧЕРВЕН ФАСУЛ

 Агнешко бутче с ориз и червен фасул

 Крехко, печено и сочно агнешко бутче,шпиковано с подправки, с златиста коричка и ориз със червен боб - невероятна комбинация!

ПРОДУКТИ
1агнешко бутче
/1 плешка/
1връзка пресен лук
1глава стар лук
10зърна черен пипер
пресен джоджен
3скилидки чесън
още 1глава лук за
шпиковане
сол
черен пипер
черевен пипер
1ч.ч.брашно за овалване
3/4с.л.олио
зеленчукова бульон

ЗА ОРИЗА
200гр.сварен червен фасул
250гр.ориз
1връзка пресен лук
1морков
1/2пиперка
пресен джоджен
сух джоджен
червен пипер
сол
черен пипер

Измийте и почистете агнешкото бутче.Подсушете го и го посолете с сол и черен пипер и щипка червен пипер.Шпиковайте месото,като направете няколко малки разрезчете и в тях поставете зърна черен пипер,нарязан на по едро лук и цели скилидки чесън и клончета пресен джоджен.
Оваляйте бутчето леко в брашно и го запечатайте в нагрята мазнина до леко зачервяване.Запържете 1връзка ситно нарязан пресен лук.Прехвърлете бутчето в тава,добавете лука,ситно нарязан джоджен  и полейте с зеленчуков бульон толкова,че да покрие бутчето до половина.Посолете и поръсете черен пипер.Покрийте тавата с алуниниево фолио и печете на 220градуса за около 1 и 15минути.Махнете фолиото и запечете месото до златисто.
В друг съд запържете с 2с.л.олио, нарязаната на ситно слава лук и стръковете пресен лук.Моркова и чушката на ситно.Добавете ориза и го запържете за минутка.Прибавете и 200гр.сварен червен фасул.Поръсете с щипка червен пипер.Разбъркайте добре и полейте с 3ч.ч.бульон сол.Посолете със сол,черен пипер и щипка сух джоджен.Накълцайте на ситно пресен джоджен и го добавете към ястието. Оставете ястието да покъкри за около 5минути.
Изпеченото бутче прехвърлете в подходящо плато.
Сипете ориза в тавата в която сте пекли месото.Ако ви се струва,че бульонът от печенето на месото е прекалено мазен,просто махнете част от него.Довършете готвенето на ориза във фурна.
Прехвърлете ориза при печеното крехко бутче.Поръсете със ситно нарязан пресен лук и декорирайте,както на вас ви харесва.



неделя, 6 май 2012 г.

МНОГОЛИСТНА ПИТА


МНОГОЛИСТНА ПИТА

Днес е Гергьовден ..и без питка за здраве не може.Тази питка е много ароматна,ухаеща на масло и мляко,с невероятен леко сладникав вкус,пухкава и мека с златиста коричка.Подходяща е за всякакви хубави поводи.Направила съм я с много обич, за здраве на моят брат Георги.

ПРОДУКТИ
За закваската
100мл.топло прясно мляко
1с.л.захар
3/4с.л.брашно
40гр.мая

 За тестото
1кг.брашно
2ч.ч.прясно мляко
1ч.ч.кисело мляко
3с.л.олио
2ч.л.сол
1с.л.захар
брашно за доомесване

100мл.разтопено масло
1яйце за намазване
мак

В купа си направете закваската от изброените по-горе продукти.Консистенцията на закваската,трябва да бъде с гъстота на гъста каша. Покрийте я с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,докато си удвои обема.
В купа пресейте брашното и солта,направете в средата кладенче и в него сипете закваската,1с.л.захар,2ч.ч.топло мляко,киселото мляко и 3с.л.олио.
Замесете гладко и меко тесто,да не залепва по ръцете.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло за около час час и тридесет,може и повече.
Премесете тестото,разделете го на две части,едната част разделете на пет еднакви части.
Направете на топчета и ги оставете да починат за около 10/15минути.
Разточете всяко топче на обла кора с големината на тавата ви.
Намажете първата кора с масло,сложете втората и така докато наредите и петте кори.
С остър нож нарежете от средата на корите към края триъгълници 6/7 като се стараете да не стигнат разрезите до края на кората.Прехвърлете всеки триъгълник от долу нагоре,като заострената част на триъгълниците трябва да останат отгоре.
Прехвърлете си много внимателно първата част от питката в постлана с готварска хартия обла тава и си я оформете.Отделете си малко тесто от това,което не сте разточили за средата.
Втората част от тестото направете по същият начин само ,че след като намажете с масло, поръсете с мак между всяка кора.
Внимателно си прехвърлете и втората част от питката,като навитите триъгълници поставете между триъгълниците от първата част.
За третата част разточете обла кора,намажете я с масло,навийте я на руло и с ножица режете ,както е показано на снимката,като прехвърляте едно разрезче на ляво следващото на дясно.
Прехвърлете в тавата и оформете.По средата сложете топче.
Оставете питата да почине за около 20 минути на топло,намажете я с разбито яйце и я изпечете в нагряна фурна на 180 градуса при мен за 40 минути,като 10минути преди да я извадите от фурната я покрийте с алуминиево фолио за да не изгори.
След ,като сте я извадили от фурната може да я напръскате леко със студена вода и да я завиете с чиста кърпа за 10 минути или да я намажете с медена вода/1ч.л. и 1ч.л.вода/
Е това е рецептата за моята Гергьовска пита.Много ще се радвам ако ви е харесала.:) :) :)
***Не намаляйте количеството кисело мляко. Тестото с кисело мляко се превръща в едно от любимите ми. Става много пухкаво и се работи изключително лесно с него.



СОДЕНО ХЛЕБЧЕ С ПЛЪНКА

СОДЕНО ХЛЕБЧЕ С ПЛЪНКА
Много вкусно и приятно хлебче.С хрупкава основа и мека  и ароматна плънка.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
60 гр.меко масло
3с.л.размекната мас
2 и 1/2ч.ч.брашно
1с.л.сол
1/2ч.ч.кисело мляко с
1ч.л.сода бикарбонат
брашно за доомесване

ЗА ПЛЪНКАТА
3с.л.доматено пюре
1с.л.зехтин
1стрък пресен лук
пресен босилек
щипка сух риган
 3с.л.крема сирене
1кисела краставичка
1/2звлена пиперка
3бр.пресни гъби
50/100гр.сварено пилешко месо
или шунка,салам
50гр.настърган кашкавал
1с.л.галета
настърган пармезан





От  горе изброените продукти замесете средно по твърдост тесто.Разточете го на кръг с дебелина около 0.5мм.Прехвърлете го в намазана с мазнина и поръсена с брашно обла тавичка.Подвийте и леко прищипете със застъпване краищата на кора.Трябва да се получи лек борд.
Намажете платката с крема сирене.Полейте от доматена смес - доматено пюре,зехтин,щипка сух риган и нарязани на ситно 3/4 листенца пресен босилек.
Прибавете нарязаната на ситно пиперка,нарязана киселата краставичка, гъбите на филийки,накъсайте пилешкото месо и го прибавете,към плънката,лука на ситно.Поръсете със настърган кашкавал размесен леко с галета.Полейте леко със зехтин и настържете пармезан около 1с.л.
Изпечете хлебчето на 200 градуса до леко зачервяване.При ме за 20минути.
Оставете хлебчето леко да се охлади и си го хапнете докато е още топличко.



петък, 4 май 2012 г.

ПОРТОКАЛОВ СЛАДКИШ С ОРЕХОВ КРЕМ И МАСКАРПОНЕ

ПОРТОКАЛОВ СЛАДКИШ С ОРЕХОВ КРЕМ И МАСКАРПОНЕ

Сладкиш с портокалов блат и пухкав крем от маскарпоне,смлени орехи,кондензирано мляко и лешникова паста.Ароматен, нежен и приятен на вкус.С заливка от шоколад,лешникова паста и маскарпоне.Гарниран със бадемов сладолед е невероятна комбинация от вкусове.
А ето и продуктите и начина на направата му.

Продукти
5яйца
1 и 1/2ч.ч.захар
1ванилия
2 и 1/2ч.ч.брашно
200мл.прясно мляко
125мл. масло
1бакплувер
кората на 1портокал

ЗА КРЕМА
250гр.сирене маскарпоне
5с.л.подсладено комдензирано мляко
3с.л.пудра захар
1ч.л.лешникова паста
50гр.смлени орехи

ЗА ЗАЛИВКАТА
50гр.шоколад
3с.л. от крема
1ч.л.лешникова паста



Отделете белтъците от жълтъците.В купа разбийте белтъците със 1/2ч.ч.захар и щипка лимонена киселина.
В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар.Прибавете,към разбитите жълтъци течно масло на тънка струйка,като разбивате непрекъснато.Настържете на ситно ренде кората на 1портокал.Добавете и 200мл.прясно мляко.Прибавете 2 и 1/2ч.ч.пресято брашно,размесено с бакпулвера и  ванилия.Разбъркайте добре  до  хомогенна смес,която е със средна гъстота на кексово тесто.
Прехвърлете сместа в постлана с готварска хартия кръгла кексова форма,за предпочитане с махащо дъно.Може да си приготвите блата и в правоъгълна форма.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180 градуса за около 40/45минути или до зачервяване.За да сте сигурни,че блатът ви е изпечен направете проверка по стария изпитан начин с клечка за зъби.




Оставете блата да се охлади и го пригответе за пълнене с крем.С ринг изрежете кръгчета на разстояние едно от друго около 1/2см..Аз си направих разтоянието между дупките по голямо ама така има по малко крем.Нарежете   кръглите изрезки на тънки кръгчета и ги поставете в дупките направени с ринга.Върху кръгчетата с лъжичка сипете от крема и запълнете дупките до горе.Завършете запълването,като похлюпите с по още едно тънко кръгче.Така крема си остава вътре във блата.
А крема си пригответе,като в купа разбиете сиренето маскарпоне до пухкав крем.Прибавете 5с.л.кондензирано мляко и 3с.л.пудра захар,като продължавате да разбивате.Отделете 4с.л.от сместа,ще ви трябва за заливката.Прибавете и 1ч.л.лешникова паста.Добавете и 50 гр.смлени орехи, разбъркайте и ...крема ви е готов.
Пригответе си заливката,като към сместа,която отделихте прибавите50грама разтопен шоколад и 1ч.л.лешникова паста.Ако ви се получи по гъста заливка,добавете няколко капки прясно мляко.
Полейте небрежно сладкиша с заливката .Декорирайте със филирани бадеми и разтопен черен шоколад.Поднесете сладкиша леко охладен с пресни плодове или  сладолед поръсен със ядки и шоколад.
Ако са ви останали изрезки и крем,направете си тези малки весели пастички - три малки кръгчета от изрезките слепени с крем и поляти с шоколад.


четвъртък, 3 май 2012 г.

ПРАСКОВКИ



Прасковки
ПРОДУКТИ
За тестото
4ч.ч.брашно
1ч.ч.захар
2яйца
1/2ч.ч.кисело мляко
2ванилии
1амонячна сода
1/2ч.ч.размекната мас
Брашно за доомесване
захар на кристали за овалване
готварска червена и жълта боя
подсладена вода или прясно мляко за напояване

ЗА КРЕМА
2жълтъка
3с.л.брашно
1,2 бр.ванилия
1/2ч.ч.захар
300мл.прясно мляко
20гр.масло
50гр. смлени орехи

В купа разбийте яйцата със захарта.Добавете размекната мас,киселото мляко ,в което сте разтворили амонячната сода.Добавете брашното и ванилиите.Замесете меко и гладко тест.Късайте топчета и ги оваляте в дланите си.Големината на топчетата определяте вие.Ако искате да са малки прасковките ви,направете топчета големи колкото голяма череша.Ако искате да са по големи съответно направете топчетата по големи.
Наредете топчетата в тавичка на разстояние едно от друго.Изпечете ги на 180 градуса в нагряна фурна до леко порозовяване.
Извадете ги от фурната,оставете ги да се охладят и издълбайте леко средата на долната  част на топчетата.***Трохите от издълбаването ,прибавете при топлия крем.


Пригответе ваниловият крем,като разбиете жълтъците със захарта.Добавете брашното и разбийте добре.***Брашното може да се замени с царевично или пшеничено нишесте.Прибавете прясното мляко и ванилията.Пригответе крема на слаб огън,като разбърквате енергично.Започне ли леко да се сгъстява крема, дръпнете тенджерата от котлона,разбърквате енергично и отново върнете тенджерата на котлона  за секунди.Така се получава  гладък крем без бучки.Оставете крема леко да се охлади и добавете кубче масло.Добавете трохите от издълбаните сладки и смлени орехови ядки.


Прасковки

С готовият крем слепете две по две сладките.Потапяйте ги леко в подсладена вода или прясно мляко оцветени с червена и жълта сладкарска боя.Оваляйте сладките в захар на кристали.По желание декорирайте прасковите с зелени листенца от чемшир или маслени зелени листенца.

сряда, 2 май 2012 г.

БАНИЦА С ТОЧЕНИ КОРИ И ПЛЪНКА ОТ СИРЕНЕ,ПИЛЕШКО МЕСО И ПРЕСЕН ЛУК

БАНИЦА С ТОЧЕНИ КОРИ И ПЛЪНКА ОТ СИРЕНЕ,ПИЛЕШКО МЕСО И ПРЕСЕН ЛУК

Много вкусна,ароматна и хрупкава баница със точени кори и плънка от сирене,пресен лук и пилешко месо.

ПРОДУКТИ
500гр.брашно
1,5ч.л.сол
30гр.мая
1,5ч.ч.вода
1/3чаена лъжичка
оцет

ЗА ПЛЪНКАТА
150гр.пилешко филе
или бутче
100гр.сирене
1/2стръка зелен лук
1яйце
2с.л.маргарин
2с.л.сметана за готвене
или 2с.л.прясно мляко
брашно за доомесване





ЗА НАМАЗВАНЕ
олио
1яйце
щипка едра сол

Разтворете маята в 1ч.ч. хладка вода.Пресейте брашното и солта в купа,направете кладенче и в него сипете разтворената мая,1ч.ч.хладка вода и 1/3ч.л.оцет.Замесете меко и гладко тесто,покрийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около 30 минути.
Сварете пилешкото месо в подсолена вода със пресни зеленчуци-лук,морков,целина,магданоз или със 1ч.л.вегета.Накълцайте месото.
Направете плънката,като в купа разбиете1яйце добавете натрошено сирене,накълцаното сварено месо.Нарежете на ситно зелената част на 2стръка пресен лук и ги добавете към плънката.Разбъркайте леко и добавете 2с.л.сметана ако нямате сложете 2с.л. прясно мляко.Добавете и 2с.л.размекнат маргарин или масло.Разбъркайте леко докато се смесят продуктите.
Премесете,вече втасалото тесто и го нарежете на еднакви равни части.Направете ги на топчета и си оставете да починат за около 10 минути.На мен не ми се отдава много точенето на тънки и хубави кори и затова си оформям топчетата  големи колкото малко яйце.Така корите ми не стават много големи,но пък стават тънки.Ако вие можете да точите корите,разточете корите по вашият начин.
Разточете върху набрашнена повърхност първото топче с точилка на тънка кора.Намажете кората с олио и поръсете от плънката в единият край на кората.Завийте на руло,леко усучете веднъж или два пъти и сложете приготвената кора в намазнена и поръсена леко с брашно тава.По същият начин си направете и другите кори,докато се напълни тавата.Полейте баницата леко с олио или с разтопено масло,намажете с разбито яйце и поръсете със щипка едра сол.
Ако искате баницата да ви бъде много хрупкава и не прекалено надута,оставете я да почине за около 5 минути и я изпечете в нагряна фурна първоначално на 230 градуса за около 4/6 минути след това намалете фурната на 200градуса и печете баницата за около 35 минути или да зачервяване.Извадете я от фурната,напръскайте я с няколко капки вода и я покрийте с чиста кърпа за десетина минути.
Ако пък искате баницата да ви се надуе повече и да не е много хрупкава оставете я да втаса за около 20 минути и я изпечете по същият начин.Напръскайте леко с вода и я завийте с чиста кърпа за около 10 минути.
Аз предпочитам първият вариант по ми харесва да е тънка и хрупкава.Хапнете си тази много вкусна баничка топла.



ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ

ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ

ПРОДУКТИ
2яйца
125гр.меко масло
щипка сол
1ч.ч.захар
2ванилии
1 и 1/2ч.ч.брашно
1/2ч.ч.прясно мляко
1бакплувер
50гр.разтопен шоколад
2с.л.какао
50гр.шоколадови парченца или
ситно нарязан шоколад,шоколадови
пръчици
  1.ЗА БЯЛА ГЛАЗУРА
50 гр.разтопен бял шоколад
60гр.меко масло
3с.л.кондензирано мляко
4с.л.пудра захар
  2.ЗА ГЛАЗУРА КАФЕ
60гр.меко масло
1ч.ч.пудра захар
2ч.л.разтворено нес кафе
  3.ЗА ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
50 гр.разтопен шоколад
1с.л.какао
60гр.меко масло
3/4с.л.пудра захар


В купа пресейте брашното,солта,бакпулвера и ванилията.
В друга купа разбийте маслото и захарта до пухкав крем.Прибавете едно по едно яйцата.Прибавете 1/3от сухата смес,като продължават да разбърквате.Прибавете и 1/2от млякото и така редувайте суха смес и мляко,докато се изчерпи количеството продукти.Прибавете на порции разтопеният шоколад и малки парченца шоколад или шоколадови пръчици.Поставете хартиени формички в силиконови или метални формички за малки кексчета.Ако хартиените ви кошнички са от картон може и да не ги слагате в силиконови форми.Но ако са от тънките хартиени,трябва задължително да си печете в други форми,защото иначе ще се обезформят.С лъжичка запълнете хартиените кошнички малко под средата.Изпечете мъфините в нагряна фурна на 180градуса около 18/20 минути.Оставете ги да се охладят.
Пригответе си глазурите.За глазура 1 Разтопете за няколко секунди шоколада в микровълнова фурна ,но не за повече.Малко да се отпусне.Разбийте захарта с маслото и добавете кондензираното мляко.Добавете и разтопеният шоколад.Приберете глазурата за кратко в хладилник.
За глазура 2 Разтворвте 1ч.л.нес кафе в 12с.л.топла вода.Разбийте захарта с маслото и добавете 2/3ч.л.от концентрираното разтворено кафе.Отново приберете в хладилник.


За глазура 3 Разтопете шоколад за секунди в микровълнова фурна.Да се отпусне съвсем леко.Разбийте маслото със захарта добавете какао и леко разтопеният шоколад.Приберете глазурата в хладилник.
Шприцовайте глазурите върху мъфините и ги украсете по ваш избор.






ПАЕЛЯ МАРИСКО

ПАЕЛЯ МАРИСКО
Паелята  е от любимите ми ястия в които,каквото и да сложиш/пилепко месо,риба,свинско,телешко,заешко,зеленчуци и др./ няма да сбъркаш,важното е да има ориз.Паелята много наподобява прочутата джамбалая или миди по бургаски.Рецептата която предлагам е съвсем типична по съставки паеля Мариско,която по принцип се приготвя изцяло  на котлон  но аз я приготвям най-често и на фурна.
Ето и продуктите и начина на приготвяне.
ПРОДУКТИ
1глава лук
3скилидки чесън
50гр.зелен фасул от консерва или
замразен
1зелена пиперка
1червена пиперка
1домат/или 2с.л.доматено
 пюре
4/5с.л.зехтин или
олио
1ч.ч.ориз
около 700мл. зеленчуков бульон
/3ч.ч./
щипка шафран
сол,черен пипер
150гр.големи скариди
150гр.рибно филе/
хек,мерлуза или др.
150/200гр.миди с черупките
150гр.калмари или сепия
Нарежете калмарите на шайби,рибата на парчета. Измийте и почистете мидите и скаридите.


Нарежете лука и чесъна на ситно.Чушките на ивички.Запържете в зехтин лука и чушките за минута.Добавете чесъна,зеленият фасул и доматеното пюре или нарязан на ситно домат.Оставете да покъкри за минутка и прибавете калмарите и нарязаната на парченца риба.Добавете ориза и разбъркайте,за да се смеси с останалите продукти.Залейте с част от бульон и оставете ястието  да покъкри за около 3/4минути. Посолете със сол,черен пипер и щипка шафран.Прехвърлете ястието в подходяща тава .Прибавете почистените миди и скаридите.Долейте ястието с бульон и печете във  нагряна фурна на 200градуса  за около 15/20минути или до приготвянето на ориза.
  *Ако желаете да си приготвите паелята по традиционият начин,ще ви трябва специален съд с които не всеки разполага, затова за целта си пригответе по дълбок тиган.
В зехтин задушете нарязаните на ситно лук и чушки.Добавете чесъна,зеленият фасул и доматеното пюре или нарязан на ситно домат.Оставете да покъкри за минутка и прибавете калмарите и нарязаната на парченца риба.Добавете ориза и разбъркайте,за да се смеси с останалите продукти.Залейте с част от бульон.Посолете със сол,черен пипер и щипка шафран.Прибавете мидите и скаридите.Оставете ястието да покъкри за /3/4минути.На този етап ястието се разбърква и долива с бульон до готовност на ориза. Големият майсторлък, който ми убягва категорично, е хем да стане почти сухо хем пък да не е прекалено.
Които и начин да изберете за приготвяне все е вкусно. Сервирайте паелята топла и..
Да ви е сладко!




вторник, 1 май 2012 г.

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - МАСЛЕНИ СЛАДКИ С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО И ШОКОЛАД

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - МАСЛЕНИ СЛАДКИ С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО И ШОКОЛАД
Много вкусни дребни сладки с вкус на карамел,масло, ванилия и шоколад.Много ароматни и крехки слепени по две със нежен крем от кафяво кондензирано мляко,масло и захар.Леко поляти с шоколад и поръсени с орехи.

Продукти
250 гр.брашно
125гр.меко масло
1ванилия
120гр.захар
2яйца
брашно за доомесване

ЗА КРЕМА
5с.л.кафяво кондензирано мляко

/дулсе де лече/
50гр.масло
4с.л.захар
шоколад за заливка

Замесете меко и гладко тесто от изброените продукти.Разточете тестото на кора дебела около 0.5мм.Нарежете тестото със форми за сладки.Подредете сладките в тавички постлани с готварска хартия на разстояние една от друга.Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса за около 10 минути или до леко порозовяване.Не ги печете по дълго време,защото ще станат прекалено хрупкави.Оставете сладките да се охладят.
Пригответе си крема с който ще слепите сладките две по две.В купа разбийте 5с.л.кафяво кондензирано мляко,50гр.масло и 4с.л.пудра захар.
Слепете сладките с крема и ги полейте със разтопен шоколад.
Шоколада разтапям в микровълнова фурна.Поставям в чаша 50гр.шоколад и 2с.л.прясно мляко.Поставям чашката за 15секунди в микровълнова фурна но не и повече,защото ще постигнете обратен ефект.Шоколада ще се стегне още повече и ще стане като айро шоколад.Извадете го и разбъркваите енергично доката млякото се поеме от шоколада.

Поръсете сладките със смлени ядки и ги приберете за кратко в хладилник за да се стегнат.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...