.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 3 юли 2012 г.

ХРУПКАВИ КИФЛИЧКИ

Чудех се какво да приготвя за плажа на моета слънчице Мариянака.Сандвичи...не иска.Е ще приготвям кифлички. 
Невероятно вкусни кифлички с три вида брашно,масло и плънка от сирене и кренвирши.Кифличките бяха толкова вкусни и хрупкави,че...за плажа останаха само две.Малко егоистично,но..хапнахме си ги двечките самички с уговорка,че ще приготвя същите кифлички само за момчетата.И така ща не ща опекох и втора доза хрупкави и ароматни кифлички.
ПРОДУКТИ
120гр.бяло брашно
100гр.соево брашно
100грпълнозърнесто брашно/брашно интеграл/
20гр.мая
1ч.ч.топло прясно мляко
1ч.л.сол
1непълна с.л.захар
2с.л.олио
брашно за доомесване
и разточване
100гр.сирене
2бр.кренвирши
125гр.масло
жълтък 1с.л.прясно мляко за намазване
сусам

В купа смесете трите вида брашно.Направете кладенче и в него прибавете 1ч.л.сол и 1непълна супена лъжица захар и 2с.л.олио.Разтворете маята в хладко прясно мляко и добавете към брашното.Замесете меко и гладко тесто/да не лепне по ръцете/.Оставете тестото да почине за около 15минути и го разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.В средата на кората поставете парченца масло /да образуват правоъгълник по малък от кората.Прегънете краищата на кората към центъра,като се застъпват.Получава се малък правоъгълник.Завийте кубчето тесто в стреч фолио и го приберете в хладилник за около 40минути.
Извадете тестото от хладилника и го разточете на правоъгълна кора.Отново разстелете маслото по средата на правоъгълника и прегънете краищата на кората навътре,като се застъпват.Завийте тестото и го приберете в хладилник за около 30минути.
Извадете тестото и го разточете върху набрашнен плот на правоъгълна, колкото ви  е възможно по-тънка кора.Отрежете кората на две части.От едната част нарежете кръгчета с формичка,намажете краищата с разбит белтък и по средата сложете парченце сирене.Сгънете всяко кръгче и прищипете краищата.


Другата част от тестото нарежете на правоъгълници.Поставете по парченца кренвирш във всеки триъгълник и завийте на рулца.
Подредете кифличките в тава на разстояние една от друга.Оставете ги да починат за около 30/40минути.Намажете кифличките с разбит жълтък и прясно мляко и ги поръсете със сусам.
Изпечете кифличките в нагряна фурна първоначално на 210 градуса за около 5/7минути ,намалете градусите на 180 и допечете кифличките до зачервяване.

РИЗОТО С КАЙСИИ,МЕРЛУЗА,ПЪРЖЕНИ СКАРИДИ И СЛАДКИ ПЪРЖЕНИ ХЛЕБЧЕТА

ПРОДУКТИ
За ризото
200гр.ориз
1глава лук
1морков
1/2зелена пиперка
2бр.печурки
2/3бр.кайсии
50гр.масло
2с.л.пармезан
магданоз
1/2ч.ч.кава- полусухо пенливо вино
 или бяло вино
500мл.зеленчуков бульон

За мерлузата
500гр.филе от мерлуза
сол
смлян черен пипер
1/2ч.ч.брашно
олио за пържене

За соса към мерлузата
2моркова
1скилидка чесън
1дафинов лист
1/2ч.ч.бяло вино
1с.л.сос уорчестър 
1/2глава лук
2с.л.зехтин
2с.л.доматено пюре
сол
смлян черен пипер
щипка къри

8бр.кралски скариди
/gambones,gambas/

За сладките хлебчете
130гр.брашно
10гр.мая
щипка сол
20гр.захар
1с.л.меко масло
60гр.вода
брашно за доомесване
олио за пържене

Започнах описанието на ястието с приготвянето на ризотото,но вие си пригответе ориза най-накрая за да бъде топъл и да се сервира веднага.

В тефлонов тиган запържете с кубче масло лукът нарязан на ситно,пиперката,морковът нарязан на тънки лентички,гъбите на филийки.Прибавете ориза и го запържете .Ако е нужно добавете зехтин.Полейте ястието със кава или бяло вино и оставете да покъкри на слаб огън,като разбърквате от време на време.Нарежете кайсиите на четвъртини и ги прибавете към ориза.Прибавете зеленчуковият бульон и оставете ястието да покъкри за около 15 минути или до сваряването на ориза.Отстранете от котлона поръсете ястието с 2с.л.пармезан,добавете кубче масло и върнете ориза обратно на огъня за 1/2минути или до поемане на маслото.Поръсете с ситно нарязан магданоз.

Почистете и нарежете филетата мерлуза.Посолете с сол и смлян черен пипер.Оваляйте рибата в брашно и я изпържете в олио до златисто.Извадете рибните филета и ги поставете в чиния с постлана попивателна хартия.
Направете си соса за рибата,като запържите нарязаният на ситно лук,чесънът и нарязаните на ситно моркови.Добавете доматите и дафиновият лист.Прибавете виното,щипка къри и 1с.л.сос уорчестър.Оставете сос да покъкри посолете със сол и смлян черен пипер.Може да поръсите соса с 1ч.л.натурално нишесте за сгъстяване.Пасирайте и прецедете соса и с него полейте рибните филета.

Измийте и  почистете скаридите.Ако желаете може да ги обелите аз ги предпочитам необелени,така се запазва сочността на скаридите.Запържете скаридите до златисто в нагрят тиган с 2/3с.л.зехтин.Изпържените скариди извадете в чиния с постлана попивателна хартия.

неделя, 1 юли 2012 г.

СЛАДКИШ С КАЙСИИ,ШОКОЛАД И ЛЕШНИЦИ

Прекрасен маслен сладкиш с невероятно съчетание на печени лешници,ароматни кайсии,ванилова захар и шоколад. 
ПРОДУКТИ
3яйца
125гр.меко масло
140гр.захар
2ванилии
300гр.брашно
1бакпулвер
130мл.прясно мляко
ванилена захар
шепа лешници
10бр.кайсии
70гр.бял шоколад
70гр.черен шоколад
4с.л.сметана
пудра захар
череши и др.плодове

В купа разбийте мекото масло с захарта до пухкав крем.Прибавете едно по едно яйцата,като разбърквате добре до хомогенна маса.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията.
Прибавяйте към маслената смес брашното на порции,като редувате с млякото.Започнете с брашно и завършете с брашно.
Присипете тестото в обла форма с отделящо се дъно постлана с готварска хартия.Измийте и подсушете кайсиите и ги нарежете на половинки.Подредете половинките кайсии с отвора на горе без да ги натискате в тестото.Поръсете с печени едро смлени лешници и ванилова захар.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 175градуса за около 40минути или до зачервяване.
Проверете с клечка за зъби сладкиша.

Оставете сладкиша да се охлади.Разтопете белият шоколад на водна баня с 2с.л.сметана.Разтопете и черният шоколад с 2/3с.л.сметана.Оставете шоколадите да се охладят и с тях запълнете кайсиите. Декорирайте с лешници, с череши,малини или някакви други пресни плодове,поръсете нежно с пудра захар.
Сладкишът е с още по прекрасен вкус ако престои един ден.Да ви е сладко!!!

събота, 30 юни 2012 г.

ТИРАМИСУ С МАЛИНИ

Лятото е комбинация от слънце,море,музика,студени коктеили и любов.През този прекрасен сезон ставаме по-усмихнати,по-щасливи,пъстри и красиви.Е тази година моето семейство  ще се разминем с мечтаната слънчева Тоскана,но това не ни пречи, през уикенда да се забавляваме.Ходим я на пикник или на разходка в планината или на някое прохладно заведение на по бира или кафе с приятели, а прохладните съботни летни вечери ни събират и правят времето прекарано заедно с любими хора прекрасно и вълшебно.Е днес очаквам приятели на  барбекю и се чудих с какъв десерт да ги изненадам.Нямам време да приготвя някаква торта а и честноооо в това хубаво лятно слънчево и цветно време, нямах никакво желание да се пека пред печката вместо да съм навън на разходка със семейството си. Та ми хрумна да направя тирамису в коктейлни чаши.В чаши защото на сладкишът му трябва време за да стегне а нямам такова.В чаши,тирамисуто е  със същият превъзходен вкус,добре охладено и за да бъде нещо по различно реших да прибавя и малини за разкош.:) :) :)
ПРОДУКТИ
500гр.маскарпоне
около 300/400гр.бишкоти
5яйца
200гр.захар
2ванилии
кора на половин лимон
1с.л.бренди
1ч.ч.нес кафе
какао на прах
300гр.малини
2лентички желатин
Разделете белтъците от жълтъците.В купа разбийте белтъците с 3с.л.захар.
В друг съд разбийте жълтъците с останалото количество захар.
Разбийте сиренето до пухкав крем.Добавете ванилията и настъргана лимонова кора.Накиснете в студена вода 2лентички желатин за 5минути.100гр.от малините пасирайте с 2с.л.захар и загрейте на котлон до кипване.Ако желаете прецедете през цедка и прибавете размекнатите лентички желатин.Оставете малините да се охладят и ги прибавете към жълтъците.Прибавих желатин за да се стегне по бързо крема,но по принцип не слагам желатин,достатъчно е да охладите тирамисуто за ден,сладкишът се стяга и няма нужда от допълнителни продукти за желиране.
Внимателно прибавете сместа с жълтъци и малини,към маскарпонето.Прибавете на порции и разбитите белтъци.Ако ви притесняват яйцата ги разбийте на водна баня.Може да замените яйцата със сметана.
Приберете крема в хладилник за да се охлади.



Разтворете 2ч.л.нес кафе в 1ч.ч.вода.Прибавете захар на вкус и 1с.л.бренди.Оригиналната рецепта за тирамису е с кафе еспресо,но аз предпочитам нес кафе.
Начупете бишкоти на малки парченца,потапяйте ги в кафе и ги подредете на дъното на коктейлни чаши.Сипете част от крема,няколко малини и поръсете с какао.Отново наредете потопени бишкоти,малини и крем.
Приберете чашите в хладилник за да се охладят и стегнат сладкишите  за няколко часа.При сервиране украсете с малини и листенца мента.

сряда, 27 юни 2012 г.

БИСКВИТИ - ОРЕХОВКИ


ПРОДУКТИ

120гр.захар
70гр.брашно
80гр.смлени орехи
2яйца
1ванилия
Разбийте белтъците с щипка лимонена киселина.
В друг съд разбийте жълтъците с захарта.Прибавяйте брашното,орехите и разбитите на сняг белтъци.Редувайте ги до изчерпване на количествата.Напълнете шприц или сладкарски пош и шприцовайте кръгчета върху постлана с готварска хартия тава,на разстояние едно от друго.Поръсете шприцованите кръгчета с едро смлени орехи.
Изпечете ореховките в нагряна фурна на 190градуса до порозовяване.След изпичането на ореховките ги оставете да се охладят и ги подредете в подходяща чиния или приберете хрупкавите ореховки в кутия за сладки.Бисквитките са чудесни  поднесени с кафе,чай,сладолед или просто се насладете на чудесният орехов аромат и  вкус.

ЗАПЕКАНИ ПАЛАЧИНКИ СЪС СМЕТАНА И КАШКАВАЛ

Запекани в глинен съд палачинки с плънка от шунка,гъби,босилек.Поляти с доматено пюре и запекани със сметана,магданоз и кашкавал.
ПРОДУКТИ
7/10бр.палачинки
в зависимост от тавата
За плънката
100гр.пресни печурки
1малка глава лук
1,2скилидки чесън
150гр.шунка
1/2зелена пиперка
5/6листенца пресен босилек
щипка къри
сол,черен пипер
150гр.кашкавал
100мл.доматено пюре
За заливката
2с.л.зехтин
150гр.настърган кашкавал
150мл.сметана за готвене
щипка червен пипер

Направете си около 10броя палачинки.
Пригответе си продуктите за плънката.Нарежете лука на ситно,гъбите на филийки,пиперката на тънки шайби,настържете кашкавала,шунката на кубчета и босилека на ситно.



В тигана с 1,2с.л.зехтин поставете 2скилидки чесън за да овкусят допълнително зехтина.В леко нагрятият зехтин поставете лука,чушката,шунката и нарязаните гъби.Оставете да се задуши за минутки и прибавете босилека и щипка къри.Посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
Намажете глинена тавичка с 1с.л.зехтин.
Намажете първата палачинка с доматено пюре,поставете част от плънката и поръсете с настърган кашкавал.Може да поръсите и с пресен магданоз.
Навийте палачинката и внимателно я поставете в глинената тавичка.По същият начин си направете и останалите палачинки до запълваме на тавата.Полейте с 1с.л.зехтин и 2/3с.л.доматено пюре.Настържете кашкавал и го смесете с 150мл.готварска сметана и щипка черен пипер.Полейте палачинките със сметановата заливка.Поръсете с щипчица червен пипер и ситно нарязан магданоз.
Запечете палачинките в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.
Оставете глиненият съд леко да се охлади и сервирайте сочните и вкусни палачинки.



понеделник, 25 юни 2012 г.

СЛАДОЛЕД СЪС СМОКИНИ,БАДЕМИ,ЧЕРЕШИ И ШОКОЛАД


От няколко седмици се каня да направя домашен сладолед и все го отлагах с надежда,че скоро ще си купя машина за сладолед но уви...развали ми се микровълновата фурна,боилера,фурната,колата ииии ...машината за сладолед май ще почака :) :) :)
Е направих си сладоледа с все още работещото ми верен приятел :) - миксерът.Сладоледът стана невероятен.Разделих го на три.Към едната част прибавих нарязани смокини,към втората парченца шоколад а към третата череши и прясно изпечени бадеми.До тук звучи добре ...но има и още.Направих си домашни хрупкави и много вкусни кошнички нежно намазани с разтопен шоколад,който спомага, да не омекнат кошничките.Във всяка кошничка поставих по топка от трите сладоледа и ги полях с три заливки-шоколадова,черешова и заливка от смокини.Получиха се чудесни домашно приготвени мелби ,красиви и много вкусни.
ПРОДУКТИ
За сладоледа
200мл.прясно мляко
2жълтъка
2ванилии
150/200гр.пудра захар
200мл.подсладено кондензирано мляко
200мл.сладкарска сметана
2,3бр.зелени смокини от сладко
30гр.печени белени бадеми
50гр.шоколад
2,3с.л.сладко от череши

За кошничките
50гр.меко масло
50гр.пудра захар
60гр.брашно
1и 1/2белтъци
30,40гр.шоколад за намазване
В купа разбийте жълтъците с 100гр.от захарта.Прибавете прясното мляко.Сварете крема на  водна баня,като котлонът ви трябва да е на ниска степен. Разбърквате енергично.Трябва да се получи крем с гъстота на гъсто палачинково тесто.Не оставяйте крема да заври.Така приготвеният крем оставете да се охлади напълно,като разбърквате за да не хване коричка.
Разбийте сметаната с останалото количество захар.Приберете сметаната в хладилник за да се охлажда.
Смесете сметаната с яйченият крем и на порции прибавете кондензираното мляко,като разбърквате с миксер.
Пресипете сладоледа в подходящ за замразяване съд и го приберете в фризер за около 3часа,като на 3,4пъти го разбърквате с миксер за да не кристализира.На последното разбъркане разделете сладоледа на три в едната част сложете счукани бадеми и нарязани на ситно смокини.Към втората част прибавете настърган шоколад и малки парченца шоколад.Към третата част прибавете сладко от чареши.Разбъркайте сладоледите много добре и ги приберете в фризер за окончателното им замразяване.
Кошничките си направете,като разбиете мекото масло с захарта.Прибавете брашното и смесете продуктите добре.Прибавете белтъка не е необходимо да го разбивате.Разбъркайте с лъжица до пълното поемане на белтъка.Ако ви е по лесно си разбъркайте с ръце.Сместа е рядка.
Постелете готварска хартия върху тава и с лъжица загребете от сместа и разстелете и оформете кръгчета.
Изпечете в нагряна фурна на 160градуса за около 15минути или до зачервяване на краищата на кръгчетата.
Пригответе си предварително 1,2купички.След като са изпечени кръгчетата,трябва да работите бързичко защото се втвърдяват.Вземете внимателно с малък нож едно горещо кръгче и го поставете върху една обърната купичка притиснете леко и оформете с кърпа.Притиснете за секунди,махнете кърпата и внимателно за да не се счупи отделете готовата вече втвърдена кошничка.Така си направете и другите,като работите бързо.Оставете кошничките да се охладят и намажете дъното на всяка кошничка с разтопен шоколад.Шоколадът ще предпази кошничките да не станат влажни от сладоледа.Приберете ги за кратко в хладилник за да се стегне шоколада.Напълнете си кошничките с топки от трите сладоледа.Полейте с шоколадова или черешова заливка и поръсете с едросмлени бадеми.
Получиха се много вкусни мелби в хрупкави кошнички с които ще зарадвате любимите си хора.Да ви е сладко!!!


неделя, 24 юни 2012 г.

ВИТИ БАНИЧКИ С КАШКАВАЛ И СУСАМ

Невероятно вкусни и ароматни закуски с плънка от настъргано студено масло,кашкавал и щипка шарена сол.С хрупкави препечени,намазани с кисело мляко и жълтък корички и с  мека,нежна и ароматна среда.С леко препечен кашкавал и нежно поръсени с сусам.
тестото с което направих тези чудесни закуски разделих на две.От половината тесто направих 4броя Вити невероятно вкусни банички с кашкавал и сусам,които изпълниха цялата къща с прекрасен аромат на прясно масло и препечен кашкавал.А от другата част на тестото направих тънки вити франзелки,намазани с масло и поръсени със семена.Хрупкави,ароматни и също много вкусни.Тази прекрасна рецепта е адаптирана от Айла.
ПРОДУКТИ
За тестото
700гр.брашно
500мл.топло прясно мляко
1/2ч.ч.олио
2яйца
1и1/2ч.л.сол
1и1/2с.л.захар
30гр.мая
брашно за доомесване и разточване

За плънката
200гр.кашкавал
60/80гр.масло
щипка шарена сол
60гр.масло масло за намазване
1,2с.л.кисело мляко
1жълтък
сусам и др.семена





От горе изброените продукти замесете меко тесто/да не лепне по ръцете.Оставете тестото да почине за около 15/20минути.
Ако искате да си направите и двата варианта на рецептата си разделете тестото на две части.
Едната част разделете на 4части и ги оформете на топчета.
Разточете всяко топче на тънка кора.Нарежете кората на тънки лентички по показаният начин.
В кута си настържете кашкавала с едро ренде и по същият начин си настържете бързичко и маслото.Разбъркайте плънката колкото е възможно поръсете щипка шарена сол и приберете плънката в хладилник.
Върху разточената и нарязана на лентички кора поръсете част от плънката.Започнете да навивате на руло от единият край диагонално.Полученото рулце навийте на охлювче.По същият начин си направете и другите три банички.Прехвърлете ги в постлана с готварска хартия тавичка.Оставете ги да починат за около 30минути.Намажете ги с разбит жълтък с 1 или 2 супени лъжици кисело мляко.Поръсете ги със сусам.
Изпечете баничките в нагряна фурна на 200градуса до златисто.

ВИТИ ХРУПКАВИ ФРАНЗЕЛКИ
Направете си тънките хрупкави франзелки,като разделите тестото на 5,6равни части.Разточете всяка част на тънка кора и ги нарежете по същият начин.Намажете корите с разтопено масло и ги навийте по същият начин диагонално.Прехвърлете много внимателно навитите кори в постлана с готварска хартия правоъгълна тава.Оставете ги да починат за около 30минути,намажете ги с жълтък и кисело мляко и ги поръсете със семена.Изпечете франзелките в нагряна фурна на 200градуса до златисто.


събота, 23 юни 2012 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С МУС НУТЕЛА

Торта с шоколадови блатове ,нежен мус от шоколад Нутела,парченца печени бадеми и шоколадови лентички за декорация.
ПРОДУКТИ
За блата
100гр.меко масло
40гр.какао
100мл.вода
100мл.прясно мляко
150гр.брашно
160гр.захар
1ч.л.сода бикарбонат
1щипка сол
2яйца
50гр.черен шоколад
1ванилия




петък, 22 юни 2012 г.

КАРТОФЕНИ БУХТИ

ПРОДУКТИ
400гр.картофи
150гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
щипка индийско орехче
сол
20гр.масло
брашно за доомесване
и разточване
олио за пържене

Сварете картофите в подсолена вода.
Отцедете ги и още топли ги пасирайте.Добавете маслото,брашното,бакпулвера,щипка индийско орехче и щипка сол.Омесете меко и гладко тесто,направете го на топка и го приберете в хладилник за 30/40минути.
Разточете тестото върху набрашнен плот и изрежете формички с ринг.Изпържете кръгчетата в нагорещено олио до златисто.
Поднесете картофените бухтички топли гарнирани със сирена,домати,задушени в масло печурки и пресни подправки-босилек,пресен лук,майоран.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...