.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 24 юли 2012 г.

Дребни сладки с бадемова плънка и шоколад

ПРОДУКТИ
За тестото
300гр.брашно
150гр.пудра захар
1ванилия
125гр.меко масло
2яйца
брашно за доомесване

За плънката
2белтъка
1ванилия
6,7с.л.пудра захар
1с.л.какао
150/180гр смлени печени бадеми
бадеми за декорация
50гр.шоколад

В купа разбийте маслото,захарта и ванилията.Прибавете едно по едно яйцата.Добавете брашното и замесете меко и гладко тесто.
Разделете тестото на две части,завийте го в стреч фолио и го приберете в фризер за около 15минути.
Направете си плънката,като разбиете белтъците със захарта.Прибавете към белтъците ванилията,какаото и на порции прибавете смлените печени бадеми,като разбърквате до хомогенна маса.Ако е нужно добавете още бадеми.
Разточете тестото на тънка кора най- добре върху стреч фолио за да ви е по лесно.
С формички си изрежете кръгчета,поставете всяко кръгче в хартиена формичка и в средата поставете от плънката - леко сплескано топче.Поръсете леко с смлени бадеми и подредете сладките в тава или за предпочитане във формички за мъфини.Може да си направите сладките и в друга форма,като си изрежете кръгчете с формичка .По средата на всяко кръгче поставете фитилче от плънката.Навийте тестото и го прищипете в средата.Забучете по един или два бадема.
Приберете сладките в хладилник за около 20минути.
Изпечете ги в нагряна фурна на 200гр.за около 10/12/14минути до леко порозовяване.Колко време ще ги печете зависи от големината на сладките ви.Аз си приготвих и малки и големи сладки.
След като са ви готови сладките ги оставете да се охладят и ги полейте с разтопен шоколад.
Готовите сладки може да поръсите и пудра захар вместо шоколад.



Чудесни дребни сладки за почерпка,за похапваме и за сладко допълнение към ароматно кафе или чай.Да ви е сладко !!!:) :) :)

Медальони със сметанов сос и зеленчуци

ПРОДУКТИ
300гр.свинско филе
1малка тиквичка
1червена пиперка
100гр.гъби за предпочитане
пресни печурки
1глава червен лук
кубче масло
1,2с.л.олио
сол,смлян бял пипер
150гр.сметана за готвене
1ч.л.горчица
1/2ч.ч.зеленчуков бульон

Измийте и почистете пиперката и тиквичката.Нарежете ги на ситно.Измийте и нарежете на четвъртини гъбите.Лука нарежете на ситно.
Почистете месото от ципата и го нарежете на тънки филийки,така ще се приготви по бързо.Загрейте маслото в тиган,добавете и няколко капки олио и запържете месото до зачервяване от двете страни.Извадете месото посолете със сол и прясно смлян бял пипер и го приберете на топло в фурната.
Запържете леко лука,прибавете и останалите зеленчуци едно по едно,като прибавите гъбите най-накрая.Задушете зеленчуците под капак,като разбърквате от време на време.
Прибавете сметаната и оставете да заври.Подправете сос със сол и пипер и добавете 1ч.л.горчица.

Прибавете месото към соса и оставете да покъкри.Ако ви се е сгъстил много бързо соса добавете зеленчуков бульон.Оставете ястието да къкри на слаб огън до сгъстяване на соса.
Сервирайте ястието топло със салата и картофено пюре.

неделя, 22 юли 2012 г.

ТОРТА ВЕРОНИКА


 Сочна и вкусна торта с малинов крем,нежен блат и бишкоти.Целувки, шоколадов крем с маскарпоне,шоколадова заливка и орехов гриляж.
ПРОДУКТИ
За блата
3яйца
1 и 1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.кисело мляко
1бакпулвер
2ванилии
2ч.ч.брашно
   **За малиновият крем
2жълтъка
150/200гр.малини
1ч.ч.захар
200мл.сладкарска сметана
1пакетче/12гр./куахада/
250мл.прясно мляко
250гр.крема сирене
1ванилия
2лентички желатин
   **За шоколадовият крем
250гр.маскарпоне
кората на половин лимон
200мл.сметана
50гр.черен шоколад
1пакетче/12гр./куахада
250мл.прясно мляко
1с.л.лешникова паста или фъстъчено
масло
   **За пълнежа
10/15бг.бишкоти
1ч.л.бренди
100мл.подсладено прясно мляко
с разтворена 1ч.л. нес кафе
2с.л.сладко от малини
10бр.целувки
  **За глазурата
80гр.шоколад
200мл.сметана



 Пригответе блата,като в купа разбиете яйцата със захарта.Добавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбърквате.Прибавете киселото мляко,размесено с бакпулвер.Пресейте брашното и го добавете към сместа.Ароматизирайте с 2ванилии.
Разстелете равномерно тестото в обла форма с отделящо се дъно с постлана хартия за печене.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 35/40минути или до изпичане на блата.След като блата е готов,оставете го да охлади и го разрежете на две хоризонтални равни части.
Пасирайте с вилица малините с 2с.л.захар.Загрейте ги за секунди и към малините прибавете накиснатите за 5минути в студена вода лентички желатин.Разбийте на водна баня до пухкав крем жълтъците с част от захарта.
Разбийте сметаната с останалата захар.
Разбийте кремата сирене до пухкав крем и смесете с разбитите жълтъци и с малините.разтворете 1пакетче куахада в 250мл.прясно мляко.Кипнете на котлон до леко сгъстяване.Оставете крема куахада да се охлади и стегне.
Прибавете куахадата към крема сиренето с малини и разбъркайте с миксер.На порции прибавете и сметаната,като разбърквате внимателно.Приберете готовият крем в хладилник за да се охлади и стегне.
Пригответе си вторият крем,като кипнете на котлон 100мл.сметана.Прибавете шоколада начупен на малки парченца.Разбъркайте до хомогенна маса.
Разбийте маскарпонето до пухкав крем.Настържете кората на половин лимон.
Разбийте останалата сметана с 5с.л.захар.Направете си 1пакетче куахада /250прясно мляко и 12гр.куахада/Оставете крема да се охлади.Смесете маскарпонето с шоколада.Добавете 1ч.л.лешникова паста и сметаната.Опитайте на вкус и ако е нужно добавете още захар за предпочитане пудра.
Оставете крема да се охлади.Поставете едната част на блата в форма с отделящо се дъно.
Напоете едната част на блата с медена вода/100мл.вода 3/4с.л.мед/.Намажете блата с 2с.л.сладко от малини.Сипете малиновият крем.Загладете крема и подредете леко напоени в разтворено кафе в мляко и бренди бишкоти.
Сипете и половината от кафевият крем и начупете целувките на едри парчета.Сипете и останалият кафяв крем.Завършете,като покриете с втората половина на блата и леко мапоете с медена вода.Приберете тортата в хладилник за няколко часа за да се стегне най-добре за нощ.
Направете си глазура,като кипнете сметана.Добавете 80мл.шоколад и разбърквайте до стопяването на шоколада.Ако ви се получи по рядка глазура добавете още малко шоколад.Оставете глазурата да се охлади като разбърквате.Махнете ринга на тортата загладете страните.
Полейте тортата с шоколадовата глазура.Приберете тортата в хладилник за около час.Украсете си тортата от страни с филирани бадеми или гриляж.Аз я украсих с гриляж,който може да си  направите,като 100гр.едро начупени орехи карамелизирате с 6с.л.захар.Разстелете ги върху хартия за печене и ги оставете да се охладят.Завийте ги в хартията и в кърпа.С чукче или с точилка натрошете на ситно карамелизираните орехи.
Ако са ви останали малини или целувки може да си декорирайте тортата с тях.
 Вкусната,сочна и ароматна торта с нежното и красиво име Вероника, направена за една нежна,срамежлива и много красива млада дама Вероника.

сряда, 11 юли 2012 г.

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - СЛАДКИ С ОРЕХИ,СТАФИДИ И ЛЕШНИЦИ

ПРОДУКТИ
За тестото
200гр.брашно
100гр.меко масло
80гр.пудра захар
1ванилия
1жълтък
30мл.вода
брашно за доомесване и
разточване

За плънката
30гр.стафиди
50гр.орехи
30гр.лешници
2/3с.л.мармалад от дюли
или някакъв друг
2/3с.л.пудра захар
щипка канела
50мл.бяло вино
пудра захар за овалване
В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете меко масло,ванилия,жълтък и 30мл.вода.Замесете меко и гладко тесто.Направете тестото на топка и го завийте със стреч фолио.Приберете тестото в хладилник за около 30минути.

Плънката направете,като накиснете стафидите във виното за около 15/20минути.Прецедете стафидите и ги поставете в блендер.Добавете орехите,лешниците,канела,мармалад от дюли или някакъв друг по ваш избор и захарта.Ако плънката ви се получи по рядка,добавете още орехи.



Разточете върху набрашнен плот тестото на тънка кора.Изрежете неравностите.Нарежете тестото на правоъгълници.Вземете част от плънката около 1пълна чаена лъжица,направете фитил от плънката,като си помагате с брашно или пудра захар и го поставете върху широката част на правоъгълника,както е показано на снимката.Навийте на стегнато руло ,съединете леко двата края,като ги прищипете.






Прехвърлете сладката върху тава с постлана хартия за печене.По същият начин си направете и другите сладки.Приберете сладките в хладилник за около 15 минути.
Изпечете сладките в нагряна фурна на 190градуса за около 15/17минути до леко порозовяване.
Още топли ги оваляйте по два пъти в пудра захар.
Чудесни сладки за почерпка със следобедно ароматно кафе с приятели.Да ви е сладко!!!

събота, 7 юли 2012 г.

ЗАКУСКИ - ГОНДОЛИ

Както често ми се случва закуската за неделният ден ми е приготвена преди вечерята за съботният ден.Така ще ми остане повече време за семейството ми.За мой късмет и този укенд всички са у дома.Приготвих тези чудесни закуски кръстих си ги гондоли,защото ми приличат на такива.Много вкусни,ароматни наподобяват на пица и най-важното на следващият ден след като са приготвени са вкусни и меки.
ПРОДУКТИ
За тестото
400гр.брашно
3с.л.прясно мляко
1с.л.захар
1ч.л.сол
20гр.мая за хляб
4с.л.зехтин
250мл.топла вода
брашно за доомесване и разточване

За плънката
50гр.печурки
100гр.шунка
пресен босилек
щипка риган
1/2зелена пиперка
1/2глава лук
1/2с.л.зехтин
3с.л.доматено пюре
100гр.настъргано сирене
1жълтък за намазване
семена за поръсване

 От изброените продукти замесете меко и гладко тесто.Завийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около 30минути.Направете си плънката,като в нагрят тиган с 1,2с.л.зехтин запържите ситно нарязан лук,половин пиперка нарязана на ситно,гъбите на ситно.Прибавете накълцан пресен босилек,доматеното пюре,щипка риган.Посолете и оставете да покъкри до сгъстяване на плънката.Така приготвената плънка оставете да се охлади.
Премесете тестото и го разделете на еднакви топчета с големина,колкото голямо яйце.Оставете топчетата да починат за 5/10минути.
Разточете едно топче на обла питка направете разрези в двата края и сипете от плънката.Поръсете с настъргано сирене и завийте по посоченият начин на снимката.
По същият начин си направете и останалите закуски.От тази доза тесто се получават доста закуски ако искате да направите по малко си замесете по малко тесто. Наредете ги в тава с постлана готварска хартия на разстояние на разстояние една от друга.Оставете ги да починат за около 20минути.Намажете ги с разбит жълтък с 1ч.л.прясно мляко.
Изпечете закуските в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.

петък, 6 юли 2012 г.

ВИТА БАНИЦА

Чудесна  баница на  тънки фитили с плънка от сирене,мляко и яйца.Много ароматна и мека ,леко препечена и поръсена със сусам.
ПРОДУКТИ
За тестото
400гр.брашно
3с.л.прясно мляко
1с.л.захар
1ч.л.сол
20гр.мая за хляб
4с.л.зехтин
250мл.топла вода
брашно за доомесване и разточване

За плънката
200гр.сирене
3с.л.кисело мляко
2яйца
брашно
1жълтък за намазване

сусам

От изброените продукти замесете меко и гладко тесто.Завийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около 30минути.Премесете тестото и го разделете на 3,4равни части.Направете ги на топки и ги оставете да починат.Направете си плънката,като разбиете 2яйца,натрошете сиренето и го прибавете към яйцата.Към плънката прибавете и киселото мляко и 2/3супени лъжици брашно.Ако плънката ви е по рядка ще изтече затова ако е нужно за сгъстяване добавете още сирене или още малко брашно.
Разточете една част от тестото на колкото ви е възможно по тънка правоъгълна кора.Разрежете кората на лентички и поръсете от плънката.Навийте първата лентичка на фитил и навийте на руло.Прехвърлете внимателно рулцето в намазана с масло тава.
По същият начин си направете и следващите лентички тесто до запълване на тавата.
Дозата тесто е за 2баници.
Оставете баницата да почине за около 20минути ,намажете я с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и поръсете със сусам.
Изпечете баницата в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.

Оставете баницата да се охлади и я сервирайте с айран.Да ви е сладко :) :) :)

четвъртък, 5 юли 2012 г.

КРОСТАТА С ЧЕРЕШИ,ЛЕШНИЦИ И ЯБЪЛКИ

ПРОДУКТИ
За блата
250гр.брашно
125гр.масло
1ч.л.бакпулвер
100гр.захар
2жълтъка
1ч.л.бренди
кора на половин лимон

За крема
500мл.прясно мляко
3жълтъка
6с.л.брашно или нишесте
1ч.ч.захар
1ванилия
кората и сока на половин портокал
За плънката
2ябълки
щипка канела
1с.л.ванилова захар
сок от лимон
50гр.лешници
150гр.сладко от череши
30гр.масло
500гр.череши
За глазурата
3с.л.сладко от череши
2с.л.захар
2с.л.вода
сока на половин лимон
1ч.л.агар-агар
разтворен в 20мл.студена вода

Пресейте в купа брашното с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете захарта,меко масло,2жълтъка,бренди и кората на половин лимон.
Замесете меко и гладко тесто.Месете го толкова,колкото да получите хомогенна маса.
Завийте във стреч фолио и го приберете в хладилник за около 30минути.
Разточете тестото на кора с борд .Внимателно прехвърлете кората в форма с отделящо се дъно.
Пригответе крема,като смесите и разбиете всички продукти за приготвянето му.Загрейте на слаб огън до сгъстяване,като разбърквате непрекъснато.Крема не трябва да завира.Оставете крема да се охлади,като разбърквате за да не хване коричка.
Намажете кората с 1/2с.л.сладко от череши.Прибавете крема.Подредете обелените и нарязани на тънки резенчета ябълки.Поръсете ги с лимонов сок,канела и ванилова захар.Поръсете смлени лешници.Нарежете 30гр.масло на парченца иго поставете върху лешниците.
Почистете черешите от костилките и ги подредете върху сладкиша.Загрейте сладкото от череши оставете го леко да се охлади и полейте черешите. 
Изпечете кростатата в нагрята фурна на 200градуса за около 40/45минути.Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади.


Направете глазура,като кипнете на котлон 3с.л.сладко от череши,сока на половин лимон,2/3с.л.захар,2с.л.вода.Разтворете 1ч.л.агар-агар в 20мл.студена вода.Загрейте за секунди и прибавете към глазурата.
С така приготвената глазура намажете сладкиша и го оставете да се охлади първоначално на стаена температура а след това го охладете за няколко часа в хладилник.

вторник, 3 юли 2012 г.

ХРУПКАВИ КИФЛИЧКИ

Чудех се какво да приготвя за плажа на моета слънчице Мариянака.Сандвичи...не иска.Е ще приготвям кифлички. 
Невероятно вкусни кифлички с три вида брашно,масло и плънка от сирене и кренвирши.Кифличките бяха толкова вкусни и хрупкави,че...за плажа останаха само две.Малко егоистично,но..хапнахме си ги двечките самички с уговорка,че ще приготвя същите кифлички само за момчетата.И така ща не ща опекох и втора доза хрупкави и ароматни кифлички.
ПРОДУКТИ
120гр.бяло брашно
100гр.соево брашно
100грпълнозърнесто брашно/брашно интеграл/
20гр.мая
1ч.ч.топло прясно мляко
1ч.л.сол
1непълна с.л.захар
2с.л.олио
брашно за доомесване
и разточване
100гр.сирене
2бр.кренвирши
125гр.масло
жълтък 1с.л.прясно мляко за намазване
сусам

В купа смесете трите вида брашно.Направете кладенче и в него прибавете 1ч.л.сол и 1непълна супена лъжица захар и 2с.л.олио.Разтворете маята в хладко прясно мляко и добавете към брашното.Замесете меко и гладко тесто/да не лепне по ръцете/.Оставете тестото да почине за около 15минути и го разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.В средата на кората поставете парченца масло /да образуват правоъгълник по малък от кората.Прегънете краищата на кората към центъра,като се застъпват.Получава се малък правоъгълник.Завийте кубчето тесто в стреч фолио и го приберете в хладилник за около 40минути.
Извадете тестото от хладилника и го разточете на правоъгълна кора.Отново разстелете маслото по средата на правоъгълника и прегънете краищата на кората навътре,като се застъпват.Завийте тестото и го приберете в хладилник за около 30минути.
Извадете тестото и го разточете върху набрашнен плот на правоъгълна, колкото ви  е възможно по-тънка кора.Отрежете кората на две части.От едната част нарежете кръгчета с формичка,намажете краищата с разбит белтък и по средата сложете парченце сирене.Сгънете всяко кръгче и прищипете краищата.


Другата част от тестото нарежете на правоъгълници.Поставете по парченца кренвирш във всеки триъгълник и завийте на рулца.
Подредете кифличките в тава на разстояние една от друга.Оставете ги да починат за около 30/40минути.Намажете кифличките с разбит жълтък и прясно мляко и ги поръсете със сусам.
Изпечете кифличките в нагряна фурна първоначално на 210 градуса за около 5/7минути ,намалете градусите на 180 и допечете кифличките до зачервяване.

РИЗОТО С КАЙСИИ,МЕРЛУЗА,ПЪРЖЕНИ СКАРИДИ И СЛАДКИ ПЪРЖЕНИ ХЛЕБЧЕТА

ПРОДУКТИ
За ризото
200гр.ориз
1глава лук
1морков
1/2зелена пиперка
2бр.печурки
2/3бр.кайсии
50гр.масло
2с.л.пармезан
магданоз
1/2ч.ч.кава- полусухо пенливо вино
 или бяло вино
500мл.зеленчуков бульон

За мерлузата
500гр.филе от мерлуза
сол
смлян черен пипер
1/2ч.ч.брашно
олио за пържене

За соса към мерлузата
2моркова
1скилидка чесън
1дафинов лист
1/2ч.ч.бяло вино
1с.л.сос уорчестър 
1/2глава лук
2с.л.зехтин
2с.л.доматено пюре
сол
смлян черен пипер
щипка къри

8бр.кралски скариди
/gambones,gambas/

За сладките хлебчете
130гр.брашно
10гр.мая
щипка сол
20гр.захар
1с.л.меко масло
60гр.вода
брашно за доомесване
олио за пържене

Започнах описанието на ястието с приготвянето на ризотото,но вие си пригответе ориза най-накрая за да бъде топъл и да се сервира веднага.

В тефлонов тиган запържете с кубче масло лукът нарязан на ситно,пиперката,морковът нарязан на тънки лентички,гъбите на филийки.Прибавете ориза и го запържете .Ако е нужно добавете зехтин.Полейте ястието със кава или бяло вино и оставете да покъкри на слаб огън,като разбърквате от време на време.Нарежете кайсиите на четвъртини и ги прибавете към ориза.Прибавете зеленчуковият бульон и оставете ястието да покъкри за около 15 минути или до сваряването на ориза.Отстранете от котлона поръсете ястието с 2с.л.пармезан,добавете кубче масло и върнете ориза обратно на огъня за 1/2минути или до поемане на маслото.Поръсете с ситно нарязан магданоз.

Почистете и нарежете филетата мерлуза.Посолете с сол и смлян черен пипер.Оваляйте рибата в брашно и я изпържете в олио до златисто.Извадете рибните филета и ги поставете в чиния с постлана попивателна хартия.
Направете си соса за рибата,като запържите нарязаният на ситно лук,чесънът и нарязаните на ситно моркови.Добавете доматите и дафиновият лист.Прибавете виното,щипка къри и 1с.л.сос уорчестър.Оставете сос да покъкри посолете със сол и смлян черен пипер.Може да поръсите соса с 1ч.л.натурално нишесте за сгъстяване.Пасирайте и прецедете соса и с него полейте рибните филета.

Измийте и  почистете скаридите.Ако желаете може да ги обелите аз ги предпочитам необелени,така се запазва сочността на скаридите.Запържете скаридите до златисто в нагрят тиган с 2/3с.л.зехтин.Изпържените скариди извадете в чиния с постлана попивателна хартия.

неделя, 1 юли 2012 г.

СЛАДКИШ С КАЙСИИ,ШОКОЛАД И ЛЕШНИЦИ

Прекрасен маслен сладкиш с невероятно съчетание на печени лешници,ароматни кайсии,ванилова захар и шоколад. 
ПРОДУКТИ
3яйца
125гр.меко масло
140гр.захар
2ванилии
300гр.брашно
1бакпулвер
130мл.прясно мляко
ванилена захар
шепа лешници
10бр.кайсии
70гр.бял шоколад
70гр.черен шоколад
4с.л.сметана
пудра захар
череши и др.плодове

В купа разбийте мекото масло с захарта до пухкав крем.Прибавете едно по едно яйцата,като разбърквате добре до хомогенна маса.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията.
Прибавяйте към маслената смес брашното на порции,като редувате с млякото.Започнете с брашно и завършете с брашно.
Присипете тестото в обла форма с отделящо се дъно постлана с готварска хартия.Измийте и подсушете кайсиите и ги нарежете на половинки.Подредете половинките кайсии с отвора на горе без да ги натискате в тестото.Поръсете с печени едро смлени лешници и ванилова захар.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 175градуса за около 40минути или до зачервяване.
Проверете с клечка за зъби сладкиша.

Оставете сладкиша да се охлади.Разтопете белият шоколад на водна баня с 2с.л.сметана.Разтопете и черният шоколад с 2/3с.л.сметана.Оставете шоколадите да се охладят и с тях запълнете кайсиите. Декорирайте с лешници, с череши,малини или някакви други пресни плодове,поръсете нежно с пудра захар.
Сладкишът е с още по прекрасен вкус ако престои един ден.Да ви е сладко!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...