.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 14 август 2012 г.

ТОРТА ШОКОЛАДОВ РАЙ


Чудих се с какво име да я нарека, тази малка вкусна тортичка и като винаги се посъветвах с моят най-малък дегустатор дъщеря ми Марияна.И така парченцето торта с което я почерпих толкова много и хареса,че възкликна.Ей мамооо много е вкусна шокладов рай.И така името на тортичката си дойде с опитването на първото парченце.А с тортичката трябваше да се почерпим утре за именният ден на Марияна,но не устояхме и се почерпихме още от днес. :) :) :)Много вкусна и  лесна за приготвяне торта с шоколад,карамелизирано кондензирано мляко/дулсе де лече/,орехи , сметана,бял блат леко напоен с карамелизирана захар.
ПРОДУКТИ
За блата
300гр.брашно
1 и 1/3ч.ч.захар
3яйца
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.прясно мляко
кората на половин лимон
2ванилии
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат

За крема
100гр. шоколад
50мл.прясно мляко
200мл.течна сладкарска сметана
400гр.дулсе де лече
2лентички желатин

За декорация
100гр.смлени орехи
100гр.черен шоколад

В купа разбийте яйцата със захарта.Прибавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбивате.Прибавете и половин чаена чаша прясно мляко.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера,содата и ванилиите.
Прибавете сухата смес към яйчената смес и разбъркайте до хомогенна маса.Настържете кората на половин лимон.
Пресипете тестото в намаслена и набрашнена форма с диаметър 20/22см.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 45 минути.Направете проверка дали блатът ви се изпекъл по познатият начин с клечка за зъби.
Оставете блата напълно да се охлади и го разрежете на две или три части по ваш избор.
Пригответе си крема,като разтопите шоколада със 50мл.прясно мляко.
Накиснете 2лентички желатин в студена вода за около 5минути.Извадете лентичките желатин и ги прибавете към шоколада.
Оставете шоколада да се охлади.
Разбийте течната сметана с 2супени лъжици захар по желание.Разбийте кондензираното мляко и към него прибавете шоколада,като разбъркате добре до хомогенизиране.
Прибавете на порции и сметаната.
Приберете крема в хладилник за да се охлади и стегне.
Карамелизирайте 2,3с.л.захар и полейте карамела с 40,50мл.вода.Стегнете с ринг едната част от разрязаните блатове.Аз си разрязах блата на три части,но нещо ..средният блат не се вижда :) :) :)
Полейте леко блата с карамеленият сироп.Сложете част от крема,като си отделите една част  за декорация.Загладете крема и сложете вторият блат.Отново леко го напоете и сложете от  крема.
Сложете и третият блат,леко го напоете и приберете тортата в хладилник за да се стегне.
Махнете внимателно ринга с който сте стегнали тортата.Загладете отстрани и намажете тортата отгоре с крема,който отделихте за декорация.Смелете 100гр.орехи и декорирайте с тях тортата от страни.
Разтопете черен шоколад с около50мл.прясно мляко.Напълнете малък шприц с шоколад и  с него украсете тортата.
Оставете вече украсената торта за няколко часа в хладилник за да се стегне и....да ви е сладко.:) :) :)

                       А ето я и моята слънчева именничка Марияна.




неделя, 12 август 2012 г.

ЗА ДОБРО УТРО - АРОМАТНИ КИФЛИЧКИ


ПРОДУКТИ
За тестото
150мл.топло прясно мляко
30гр.мая
300гр.брашно
80мл.кисело мляко
30гр.маргарин
щипка сол
50гр.захар
сок от 1/2лимон
1яйце
брашно за доомесване и
разточване

За плънката
125гр.студено масло
сладко от сини сливи
2,3с.л.ванилова захар

От гореизброените продукти замесете меко и гладко тесто.Поставете тестото в купа, завийте с чиста кърпа или стреч фолио и го оставете да почине за около 2часа в хладилник.
Разточете тестото върху леко набрашнен плот на правоъгълна кора.По средата на кората поставете част от студеното маслото нарязано на лентички.Поръсете с 1супена лъжица ванилова захар и прегънете тестото,като пощенски плик.

Завийте тестото и отново го приберете в хладилник за около 30/40 минути.
Отново разточете тестото на правоъгълна кора.По средата разстелете останалата част от маслото и отново поръсете със захар.
Прегънете тестото и отново го приберете в хладилник за около 30 минути.
След като тестото се е охладило,го разточете на правоъгълна кора,нарежете го на лентички.В края на всяка лентичка поставете сладко и навийте на руло.


Прехвърлете рулцата върху тава с постлана готварска хартия на разстояние едно от друго.
Изпечете кифличките в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
Оставете кифличките леко да се охладят и ги поръсете с пудра захар.
Може да импровизирате с тестото и да си направите кроасани или пък вместо сладко да замените плънката с шоколад. Рецептата за тези вкусни и ароматни малки рулца е адаптирана от тук:http://www.recepti.com/kuvar/kolaci/5601-francuske-rolnice


петък, 3 август 2012 г.

БИСКВИТКИ С КАКАО


ПРОДУКТИ
60гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
1яйце
1ч.л.сода бикарбонат
250гр.брашно
1,2ч.л.розова вода
/може да замените
с някакъв алкохол или
есенция/
1ч.л.мед
2с.л.какао
брашно за доомесване

В купа разбийте маслото със захарта.Прибавете яйцето,като продължавате да разбърквате.Добавете 1чаена лъжичка мед и една или две чаени лъжици розова вода.Пресейте брашното и към него прибавете една чаена лъжичка сода бикарбонат.
Разделете маслено- яйчената смес на две равни части.Едната част ще бъде бяла а другата кафява.Сипете половината от брашното в едната част и омесете меко и гладко тесто,като ако е нужно добавете брашно.
В другата маслено- яйчена смес добавете останалото количество брашно размесено с две супени лъжици какао и по същият начин, както омесихте бялото тесто си омесете и кафявото тесто.Направете тестата на топка завийте ги в стреч фолио и ги приберете в хладилник за около 20минути.
Разточете върху стреч фолио бялото тесто на правоъгълна не много тънка кора.По същият начин разточете и кафявото тесто.

Сложете едно върху друго двете теста и завийте широките краища към средата.
Завийте с фолио полученото руло оформете го и го приберете във фризер за около 30/40минути.

Нарежете рулото на малки части и ги прехвърлете в тава с постлана хартия за печене.

Изпечете сладките в нагряна фурна на 180градуса до леко порозовяване.

четвъртък, 2 август 2012 г.

ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С ПИЛЕШКО МЕСО,КРЕМА СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ

ПРОДУКТИ
4бр.средни по тиквички
4бр.пилешко филе
1скилидка чесън
1малка глава лук
1/2зелена чушка
1с.л.соев сос
3с.л.крема сирене
100/150гр.кашкавал
зехтин
щипка къри
сол,смлян черен пипер
щипка червен пипер


Измийте и подсушете тиквичките.Нарежете ги надлъжно на две и издълбайте вътрешността на тиквичките,като се стараете да не издълбавате до края за да не изтече плънката.
Нарежете пилешкото месо на много ситно и го запържете в нагрят тиган с 1/2с.л.зехтин.
Прибавете лука и чушката нарязани на ситно и скилидката чесън.Оставете месото и зеленчуците да се задушат за кратко.
Нарежете на ситно половината от парченцата тиквички,които остават след издълбаването.Посолете леко,поръсете щипка къри и смлян черен пипер.Полейте ястието с една супена лъжица соев сос и го оставете да покъкри за минутки.
Махнете плънката от котлона и я оставете леко да се охлади.
Към плънката прибавете крема сирене и леко разбъркайте.
Напълнете една по една тиквичките с плънката и ги поставете в тавичка с постлано алуминиево фолио.Полейте тиквичките леко със зехтин и ги изпечете в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.
Настържете кашкавал на едро ренде и обилно поръсете тиквичките.Поръсете с щипка червен пипер и върнете тиквичките във фурната да се допекат.
Щом кашкавала се запече ястието ви е приготвено.
Сервирайте тиквичките топли в подходящо със студена гарнитура от пресни домати и краставици и препечени франзели намазани със зехтин,разрязана домата и чесън.
Надявам се рецептата да ви хареса и да си я приготвите у дома.
Послеслов:С тези пълнени тиквички...като по чудо накарах едно злоядо Мимче да прояде за първи път тиквички.Чинийката и остана празна :) :) :)

сряда, 1 август 2012 г.

СЛАДКО ОТ СЛИВИ И ПЪРВА ПРОБА

 Един от любимите сладкиши на моето семейство е невероятно вкусният Ябълков пай.Аз го приготвям с ябълки,много орехи и една от важните съставки е домашно сладко от сини сливи.Някой ще каже и какво ако не е домашно.Няма нищо лошо,ама аз не можах да намеря из испанските магазини хубаво сладко от сливи.И така малко по малко в домашни условия си приготвям сладко от сини сливи с прекрасен аромат и нежен цвят.Толкова много им се радвам на бурканчетата,че чак си ги украсявам все едно са нещо много ценно и важно.:) :) :)
Какво по хубаво от това да си направиш домашно сладко.Невероятното ухание на топло току що приготвено сладко не може да се сравни с нищо.Дъщеря ми Мариянка ме гледа в недоумение как се радвам на някакво си сладко.Е опитах се да и обясня,че ми
навява толкова приятни и незабравими спомени от отминалото ми детство.
Намазах и една филийка с още топло сладко и с носталгия се пренесох в детските ми години,когато баба ми приготвяше какви ли не сладка,компоти и какви ли не зимнини,туршии,лютеница,
която всъщност не обичах а сега търся този чудесен аромат под дърво и камък.Бабето все ме гонеше по улицата с някоя филия намазана с нещо домашно приготвено.Е няма как да не спомена и луканките разбира се... терасите на всяко домакинство окичени като гирлянди с прътове луканки и Бургаските крадливи гларуси навъртащи се край тях.В последните години гларусите са станали спецове по крадене.
Могат да ти вземат закуската от ръцете и да си хапнат заедно с теб кебапчета на някое бургаско капанче.
Ехххх едно простичко сладко от сливи а толкова
стоплящи душата хиляди спомени.Е стига съм ви досаждала а да  ви споделя и рецептата за моето домашно сладко от сливи а предполагам и любимо на хиляди домакини, с което дай боже да приготвя много сладкиши.

Разбира се забърках и едно бързо сладкишче за проба та да опитаме новото сладко.
А ето как аз си приготвям сладко от сливи.

ПРОДУКТИ
3кг.сини сливи
1,5/2кг.захар
1пръчица канела
по желание 1/2к.л.лимонена киселина

Измийте и почистете сливите.Нарежете ги на малки парченца и ги поръсете с захарта.
***Количеството на захарта може да се увеличи в зависимост от сладостта на плодовете.В случая моите сливи са много сладки.
Оставете нарязаните сливи да престоят няколко часа а най-добре за една нощ.


Присипете сливите в подходяща тава,сложете пръчица канела и сложете сливите в нагряна фурна на 200градуса.
Печете сладкото приблизително два часа.Като разбърквате от време на време.
Времето на печене зависи и от зрелостта на плодовете така,че наблюдавайте сладкото.Не трябва да се сгъстява прекалено много защото след като се охлади ще се стегне допълнително.По желание добавете и 1/2к.л.лимонена киселина.
След като сладкото ви е готово,махнете канелата и още топло си го присипете в сухи и добре измити бурканчета.
Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачката на долу по този начин бурканите се запечатват и няма никаква опасност да се развалят.

ПРОДУКТИ ЗА СЛАДКИША
1яйце
60гр.меко масло
1/2ч.л.прясно мляко
1ч.л.сода бикарбонат
1ч.ч.захар
1ванилия
 2и1/2ч.ч.брашно
сладко от сливи

В купа разбийте яйцето със захарта.Прибавете маслото,като продължавате да разбивате.
Сипете на струйка прясното мляко.Прибавете брашното размесено с една чаена лъжичка сода и една ванилия.За съжаление не мога със сигурност да кажа количеството брашно. :) :) :)няма да ми се сърдите ама малко се отнесох и затова не казвам точно количество брашно.Тестото трябва да ви се получи с гъстота на средно твърдо тесто.
Отделете малка част от тестото и го доомесете с още брашно.Отделената част по късно ще ви потрябва за настъргване.
Разстелете равномерно тестото в малка правоъгълна форма с постлана хартия за печене.




Изпечете в нагряна фурна на 200градуса до порозовяване.
След като сладкиша се е изпекъл го оставете да се охлади.
Намажете го обилно със сладко от сливи и настържете на едро ренде тестото което отделихте.
Допечете сладкиша до порозовяване.
Оставете сладкиша да се охлади и го поднесете полят със сладко или нежно поръсен с пудра захар.
 Друго предложение за: 
Мармалад от сини сливи,пестил и пурички с мая.

вторник, 31 юли 2012 г.

БОБЕНИ КЮФТЕНЦА С ГЪБЕН СОС

ПРОДУКТИ
2ч.ч.сварен черен боб
/или бял боб/
2сухи филийки хляб
1/2ч.ч.прясно мляко
1яйце
1с.л.брашно
сол,черен пипер
1/2малка глава лук
пресен джоджен
галета
олио за пържене

За соса
около 30гр.сушени гъби
/около една шепа/
1ч.л.брашно
кубче масло
сол,млян черен пипер
5,6капки соев сос
Накиснете гъбите шитаке в студена вода за около час.
В купа смесете свареният боб и накиснатият в мляко хляб.Смиламе боба и хляба и към тях добавяме едно яйце,брашното,ситно нарязаният лук,сол,смлян черен пипер и ситно накълцани листа пресен джоджен.
Омесваме всичко добре до хомогенна маса.
Оформяме си малки кюфтенца и ги овалваме в галета.
Подреждаме ги в чиния и ги прибираме в хладилник за да се стегнат.
Изпържете кюфтенцата в сгорещено олио и ги извадете в чиния с постлана попивателна хартия.
Нарежете гъбите на филийки.
В тиган с кубче масло запържете 1,2ч.л.брашно.Прибавете прецеденият гъбен бульон и разбъркайте енергично за да не стане соса на бучки.След като сосът кипне,добавете нарязаните гъби,леко посолете или поръсете с вегета.Прибавете няколко капки соев сос и смлян черен пипер.
Оставете соса да се сгъсти на слаб огън.
Подредете кюфтенцата в подходящо плато и ги полейте със гъбеният сос.

понеделник, 30 юли 2012 г.

СЛАДКИШ С ПРАСКОВИ,КАРАМЕЛ И НЕС КАФЕ

ПРОДУКТИ
3яйца
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1ванилия
280гр.захар
1бакпулвер
2с.л.какао
2белтък
3/4с.л.захар
2ч.л.нес кафе
120мл.вода

За пълнежа
3праскови
карамел
пудра захар


В купа разбийте два белтък с 3/4с.л.захар.
В друга купа разбийте 3яйца със чаша захар.Добавете на тънка струйка половин чаена чаша олио.
В 120мл.топла вода разтворете 2ч.л.нес кафе.Сипете кафето при разбитите белтъци,като разбъркате няколко пъти ,но не прекалявайте за да не падне пяната.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.
Към разбитите яйца добавете част от брашното,като редувате със сместа от нес кафе с белтъци до изчерпване на количествата.
Отделете малка част от брашното и го смесете с какао.Отделете и част от кексовото тесто и оцветете в кафяво с помоща на брашното с какао.
Постелете хартия за печене върху правоъгълна малка тава.Измийте и обелете 3,4добре узрели праскови.Нарежете ги на четвъртинки  и ги разпределете из тавата.
Карамелизирайте 5с.л.захар с 2с.л.вода.Излейте карамела върху прасковите,като се стараете ако ви е възможно да има навсякъде карамел.Оставете карамела леко да се охлади и разстелете равномерно кексовото тест.Загребвайте с лъжица от кафявото тесто и тук там сложете от него върху основното кексово тесто.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180 градуса.Печете до леко порозовяване за около 17минути.
Извадете сладкиша от фурната и го обърнете върху лист хартия за печене.Махнете хартията върху която сте го пекли и оставете сладкиша да се охлади.Нарежете сладкиша на еднакви ленти.Всяка лента прехлюпете с друга и нарежете на квадрати или правоъгълници.
Поръсете нежно с пудра захар и декорирайте по ваш избор.Да ви е сладко!!!


СУПИЧКА С АГНЕШКИ ДРОБ И ЧЕРЕН БОБ :)

През летните месеци в Испания се вихрят едни фиестииии със дни ядене,пиене,кориди и много, много шум.Е нашето селце не е изключени и в края на тази седмица започва фиеста Сан Естебан и то..цели 10дни.Лошо няма във 10дена веселба :) :) :)зависи от каква гледна точка ще погледнеш.
Аз не съм много въодушевена защото ...коридата и цялата дандания с дни ми е точно пред прозореца,ама като казвам точно си е наистина пред прозореца ми.Ако имам късмет в цялата суматоха покрай гости насъбрали се в къщи да гледат коридата, да направя някоя снимка,ще се уверите сами.
Та да се върна на супата все пак а за фиестата ще разкажа повече съвсем скоро.Вчера купих една хубава агнешка плешка и комплект дреболии за дроб сърма  и смятах това да ми е основното ястие през един от дните на фиестата ама...нали съм си от лаком дол и не се сдържах  и си изпекох плешката още вчера.Направих и дроб сърма разбира се.Винаги ми остава малко от черният и белия дроб и реших да приготвя супичкааа от дроб,ориз,джоджен,пресен лук и ми хрумна ..що пък да не сложа и черен боб защо пък не.Е ето и рецептата за супичката.

Продукти
1/2черен дроб
1/2бял дроб
ако имате и други
дреболие ще е супер
1връзка пресен лук
1ч.л.червен пипер
пресен джоджен
1морков
листа целина
1/2ч.ч.ориз
1ч.ч.сварен черен боб
масло
150мл.кисело мляко
1жълтък
сол
млян черен пипер
 Нарежете на много ситно предварително сварените дреболии.
Нарежете лука и моркова на много ситно и го сложете в тенджера да се задушат с кубче масло и малко олио.Към лука прибавете нарязаните дреболии запържете за минутка и добавете 1кафена лъжичка червен пипер.
Полейте задушените лук и дреболии с бульон около литър,литър и половина.
Оставете супата да кипне и добавете ориза,предварително свареният боб и зелените подправки нарязани на ситно.
След като оризът ви се свари ястието ви е готово.Застройте супата с разбит жълтък  и кисело мляко.Поръсете ситно нарязан пресен лук и джоджен.
Е така си приготвям супа от агнешки дреболии.Да ви е сладко!!!

КИШ СЪС СИРЕНА,БОСИЛЕК И МАСЛИНИ

ПРОДУКТИ
125гр.меко масло
300гр.брашно
2яйца
2с.л.прясно мляко
сол
брашно за доомесване

За плънката
100гр.кашкавал масдам
100гр.някакъв друг кашкавал
2с.л.пармезан
3бр.топени сиренца
30/40гр.масло
пресен босилек
черни маслини
1/2зелена пиперка
150мл.течна сметана за готвене
сол,черен пипер

От гореизброените продукти замесете меко и гладко тесто. Разточете го на кора.Прехвърлете кората в обла тавичка намазана с масло.Прилепете кората по стените на тавичката и изрежете излишното тесто.Запазете изрезките от тестото с тях може да си декорирате киша.
В купа настържете двата вида кашкавал.

Добавете течната сметана,млян черен пипер и сипете сместа във формата.
Разпределете равномерно кашкавала.Нарежете чушката на тънки кръгчета,които поставете върху кашкавала.
По средата на всяка чушка поставете по една маслина.Накълцайте пресен босилек и с него поръсете киша.

Разпределете върху киша топените сиренца накъсани на малки парченца.
Поръсете с пармезан.
Нарежете масло на малки парченца и го разпределете върху приготвения киш.
От останалото тесто си направете украса от страни на киша.
Изпечете киша в нагряна фурна на 200градуса за около 20/25минути или до зачервяване.



Да ви е сладко!!!


петък, 27 юли 2012 г.

РУЛО С ЛИМОНОВ КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

ПРОДУКТИ
За платката
3яйца
1и1/3ч.ч.захар
2ванилии
5с.л.олио
260гр.брашно
2с.л.какао
щипка канела
5с.л.смлени бадеми
1ч.л.бакпулвер
100мл.топла вода
1ч.л.нес кафе
1ч.л.бренди





За лимоновият крем
2,3с.л.лимонов чай на гранули
200мл.вода
сока на един лимон
кората на половин лимон
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
3пълни с.л.брашно
или нишесте
200мл.сладкарска сметана
2,3с.л.захар

За глазурата
100мл.вода
100гр.масло
5с.л.какао

В купа разбийте яйцата с захарта.Добавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбивате.
Пресейте брашното и го смесете заедно с бакпулвера,канела,ванилия,какао и смлени бадеми.
Разтворете 1ч.л.нес кафе в топла вода.Добавете 1ч.л.бренди,водка или някакъв друг алкохол.
Към яйчената смес добавяйте на порции брашното,като го редувате с кафето.Започвате с сухата смес и завършвате със сухата смес.
Разстелете равномерно тестото върху правоъгълна тава с постлана хартия за печене.Изпечете платката в нагрята фурна на 180градуса за около 15минути.
Извадете от фурната платката и още топла внимателно я завийте на руло.
Пригответе си крема,като в купа разтворите 2,3с.л.лимонов чай на гранули в 200мл.вода.
Разбийте жълтъците със захарта.Добавете 1ванилия и сока на един лимон.Настържете на ситно кората на полови лимон.
Прибавете към разбитите жълтъци 3с.л.брашно.Разбийте до хомогенна маса.Добавете разтвореният чай и разбъркайте добре.
Сложете сместа на слаб котлон,като разбърквате енергично.Щом сместа започне леко да се сгъстява,дръпнете съда от котлона,като продължавате да разбърквате.Отново върнете съда на края на котлона,като продължавате да разбърквате докато крема започне да се отделя от съда.Кремът е с много гъста консистенция.
Готовият крем оставете да се охлади,като разбърквате от време на време за да не хване коричка.
Разбийте сметаната с 2,3с.л.захар.Добавете на порции сметаната към крема.Приберете крема в хладилник за да се стегне.Ако е нужно добавете и 1пакетче желатин.
Направете си рулото,като разпределите крема върху платката.Завийте на руло и стегнете рулото с алуминиево фолио.Приберете рулото в хладилник за няколко часа.
Направете си шоколадова глазура,като в малка касеролка поставите 100мл.вода,100гр.масло и 5пълни супени лъжици подсладено какао.Кипнете на котлон заливката,като разбърквате до хомогенна маса.
Оставете глазурата леко да се охлади,като разбърквате за да не се образува кора.
Полейте рулото с глазурата и декорирайте с листенца мента,сушени дребни плодове или пресни дребни плодове череши,боровинки,малини или по ваш избор.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...