.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 16 октомври 2012 г.

ДОМАШНИ БАГЕТИ

ПРОДУКТИ
За 2бр.
250мл.вода
370гр.твърдо брашно
1/2ч.л.сол
1ч.л.суха мая
1белтък
1ч.л.вода
брашно за разточване
грис или царевично нишесте
за поръсване

В купа пресейте брашното и към него прибавете солта и сухата мая.
Направете кладенче и добавете 1ч.ч.хладка вода.
Замесете гладко и еластично тесто.

Ако не разполагате с твърдо брашно може да го замените и с обикновенно.

Върху леко набрашнен плот месете тестото в продължение на 5/10минути.





Намажете купа с няколко капки олио и поставете тестото.Покрийте купата с чиста кърпа или със стреч фолио и я приберете на топло за около 30/40минути,докато тестото удвои обема си.
След като тестото е втасало извадете го от купата и го поставете върху леко набрашнен плот.
С пръсти притеснете леко тестото за да извадите излишният въздух.
Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да почине за около 10минути.
Разрежете тестото на две части и всяка част разточете на правоъгълник.
Навийте всяка част на руло и оформете краищата.
Поставете багетите във форма леко намазана с мазнина и поръсена с царевично нишесте или грис.
Ако не разполагата с форма за багети си ги изпечете в тавичка постлана с хартия за печене.
Оставете багетите на топло за около 30минути да удвоят обема си.
Разбийте 1белтък с ч.л.вода и със сместа намажете багетите.С остър нож направете по  3,4разреза върху всяка багета.
Изпечете багетите в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.Извадете ги и отново ги намажете с разбит белтък.Върнете багетите във фурната за около 5минути да се доизпекат.
След изпичане оставете багетите да се охладят  върху метална скара.



понеделник, 15 октомври 2012 г.

МАЛИНОВА ТОРТА

Вкусна,сочна и лека торта с прекрасен плодов вкус  и с нежно ухание на мед, портокал,малини  и мляко.

ПРОДУКТИ
За блата
3яйца
1ч.ч.захар
1ванилия
1ч.ч.брашно
1бакпулвер

За крема
250гр.сирене Маскарпоне
200мл.течна сладкарска сметана
1/2ч.ч.захар
кората на половин портокал
200мл.подсладено кондензирано мляко

За напояване
2с.л.мед
2/3с.л. вода

 За декорация
150гр.малини
портокал
бишкоти

В купа разбийте яйцата със захарта.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и ванилията и го прибавете към разбитите яйца.
Разстелете тестото в форма за печене,постлана с хартия за печене с диаметър 18/20см.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.
Готовият блат оставете да изстине напълно.
Разрежете блата на две или три хоризонтални половинки.
В купа разбийте сметаната с половин чаена чаша захар.
Разбийте маскарпонето до пухкав крем.Настържете портокалова кора и я добавете към сиренето.
Разбийте кондензираното мляко и на порции го прибавете към сиренето маскарпоне.
Прибавете и сметаната,като леко разбърквате за да остане пухкав крема.
Приберете крема в хладилник и го оставете да се охлади за няколко часа.
Напоете едната част от блата и прибавете крем.Загладете крема и сложете пресни малини. Сложете вторият блат,леко напоете и прибавете останалото количество крем.
Разпределете крема отгоре и отстрани на тортата и загладете.
Залепете бишкоти отстрани на тортата и стегнете.
Декорирайте тортата с пресни малини и резенчета портокал.

По желание може да гланцирате плодовете,като загреете сока на един портокал.Добавете към него 1/2ч.л.желатин или агар агар и с мека четка намажете плодовете.
Оставете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне а най добре за ден.


събота, 6 октомври 2012 г.

ЗА ДОБРО УТРО - КИФЛИЧКИ С ГРАХ,КАШКАВАЛ И ПУШЕНИ КОТЛЕТИ

ПРОДУКТИ
за 10броя
2ч.ч.брашно размесено с
1/2ч.л.сода бикарбонат
щипка сол
щипка захар
125гр.кисело мляко
30гр.меко масло
3с.л.олио
щипка къри
1яйце
брашно за доомесване

За плънката
50/100гр.сварен грах
150гр.кашкавал
150гр.пушени свински котлети
1жълтък за намазване
маково семе

От гореизброените продукти замесете меко и гладко тесто.Разделете го на малки части и всяка част разточете на кръгчета.
Поставете всяко кръгче във формичка за кифлички  по средата сложете част от плънката и затворете,като притиснете за да се запечатат краищата на кифличките.



Ако не разполагате със формичка разточете кръгчета.По средата на всяко кръгче сложете малко от плънката , намажете краищата с разбит белтък и прегънете.С помощта на вилица леко запечатайте всяка кифличка.Подредете кифличките в тава на разстояние една от друга,намажете ги с разбит жълтък и ги поръсете с маково семе.
Изпечете кифличките в нагрята фурна на 180градуса за около 15/20минути.
Сервирайте кифличките топли с каничка айран.

петък, 5 октомври 2012 г.

СЛАДКИШ С ШОКОЛАД,КАРАМЕЛ И ЛЕШНИЦИ

ПРОДУКТИ
За блата
200мл.течна сладкарска сметана
120гр.шоколад
4яйца
1ч.ч.захар
3с.л.олио
2и1/2ч.ч.брашно
1бакпулвер

За заливката
200мл.течна готварска сметана
1непълна чаена чаша захар
150/180гр.печени лешници
60гр.масло
80гр.шоколад




Пригответе блата,като кипнете на котлон 200мл.течна готварска сметана.Към сметаната прибавете 120гр.шоколад натрошен на малки парченца.Разбъркайте сместа до хомогенна маса и оставете да се охлади,като разбърквате от време на време.
В купа разбийте яйцата със захарта.Прибавете на тънка струйка три супени лъжици олио.Прибавете на порции брашното размесено с бакпулвера,като редувате брашното със сместа от сметана и шоколад.Започнете с брашно и завършете с брашно.
Разстелете тестото върху правоъгълна тава постлана с хартия за печене.
Изпечете платката в нагряна фурна на 180градуса за около15/16минути или до много леко зачервяване.
Оставете блата да се охлади.
В подходящ съд карамелизирайте захар.Количеството на захарта е около една непълна чаша захар.Към карамелизираната захар прибавете 200мл.течна готварска сметана и оставете сместа да ври до разварянето на карамела.Към карамелената смес прибавете около 150гр. смлени печени лешници.Прибавете и цели лешници за декорация.
Оставете карамелената смес леко да се охлади и добавете 60гр.масло.Разбъркайте до хомогенна маса.
Разстелете равномерно карамелената смес върху блата и оставете да се охлади на стаена температура.
След като сладкишът се е охладил го приберете в хладилник за да се стегне за около час.
Разтопете шоколад на водна баня.80гр.шоколад ще ви е достатъчен за да декорирате сладкиша си.
Оставете сладкиша да се охлади за около час.Преди да го сервирате нарежете сладкиша по ваш избор на малки квадрати,правоъгълници или друга форма.Декорирайте с още разтопен шоколад и лешници и поднесете в подходящи чинийки.




сряда, 3 октомври 2012 г.

КЕЙК С БОРОВИНКИ И СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛИ

Кейк с боровинки и сладко от портокали - много ароматен и вкусен с чудесно съчетание на сушени боровинки, сладко от портокали,мляко и ванилия.Нежно поръсен с пудра захар,с хрупкава коричка и мека,ароматна и сочна среда. 
ПРОДУКТИ
4яйца
1и1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.прясно мляко
2ванилии
2ч.ч.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
1,2с.л.сладко от поттокали
1сушени боровинки
ванилова и пудра захар за
поръсване

Разбийте яйцата със захарта.На тънка струйка прибавете олиото,като продължавате да разбърквате.
Към прясното мляко добавете една,две супени лъжици сладко от портокали и разбъркайте.

Към яйчената смес прибавете брашното,размесено със една чаена лъжичка сода бикарбонат и две ванилии,като редувате с течната смес от прясно мляко с портокали.Започнете редуването с брашно и завършете с брашно.
Намажете с масло правоъгълна форма за кекс.Поръсете я леко с ванилена захар или с брашно.
Пресипете кексовата смес във формата.
 


Оваляйте леко в брашно шепа боровинки и ги поръсете върху тестото.Поръсете тестото с една чаена лъжица ванилова захар.

Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за около 45/50минути.
Задължително направете проверка  по познатият начин с дървена клечица,за да сте сигурни,че кейкът ви се е изпекъл.




Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади.Извадете го внимателно от формата за печене и го сервирайте в подходяща чиния.

Поръсете кейка с пудра захар,нарежете го и го поднесете със мляко,сок или хубав ароматен чай или кафе.

вторник, 14 август 2012 г.

ТОРТА ШОКОЛАДОВ РАЙ


Чудих се с какво име да я нарека, тази малка вкусна тортичка и като винаги се посъветвах с моят най-малък дегустатор дъщеря ми Марияна.И така парченцето торта с което я почерпих толкова много и хареса,че възкликна.Ей мамооо много е вкусна шокладов рай.И така името на тортичката си дойде с опитването на първото парченце.А с тортичката трябваше да се почерпим утре за именният ден на Марияна,но не устояхме и се почерпихме още от днес. :) :) :)Много вкусна и  лесна за приготвяне торта с шоколад,карамелизирано кондензирано мляко/дулсе де лече/,орехи , сметана,бял блат леко напоен с карамелизирана захар.
ПРОДУКТИ
За блата
300гр.брашно
1 и 1/3ч.ч.захар
3яйца
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.прясно мляко
кората на половин лимон
2ванилии
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат

За крема
100гр. шоколад
50мл.прясно мляко
200мл.течна сладкарска сметана
400гр.дулсе де лече
2лентички желатин

За декорация
100гр.смлени орехи
100гр.черен шоколад

В купа разбийте яйцата със захарта.Прибавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбивате.Прибавете и половин чаена чаша прясно мляко.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера,содата и ванилиите.
Прибавете сухата смес към яйчената смес и разбъркайте до хомогенна маса.Настържете кората на половин лимон.
Пресипете тестото в намаслена и набрашнена форма с диаметър 20/22см.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 45 минути.Направете проверка дали блатът ви се изпекъл по познатият начин с клечка за зъби.
Оставете блата напълно да се охлади и го разрежете на две или три части по ваш избор.
Пригответе си крема,като разтопите шоколада със 50мл.прясно мляко.
Накиснете 2лентички желатин в студена вода за около 5минути.Извадете лентичките желатин и ги прибавете към шоколада.
Оставете шоколада да се охлади.
Разбийте течната сметана с 2супени лъжици захар по желание.Разбийте кондензираното мляко и към него прибавете шоколада,като разбъркате добре до хомогенизиране.
Прибавете на порции и сметаната.
Приберете крема в хладилник за да се охлади и стегне.
Карамелизирайте 2,3с.л.захар и полейте карамела с 40,50мл.вода.Стегнете с ринг едната част от разрязаните блатове.Аз си разрязах блата на три части,но нещо ..средният блат не се вижда :) :) :)
Полейте леко блата с карамеленият сироп.Сложете част от крема,като си отделите една част  за декорация.Загладете крема и сложете вторият блат.Отново леко го напоете и сложете от  крема.
Сложете и третият блат,леко го напоете и приберете тортата в хладилник за да се стегне.
Махнете внимателно ринга с който сте стегнали тортата.Загладете отстрани и намажете тортата отгоре с крема,който отделихте за декорация.Смелете 100гр.орехи и декорирайте с тях тортата от страни.
Разтопете черен шоколад с около50мл.прясно мляко.Напълнете малък шприц с шоколад и  с него украсете тортата.
Оставете вече украсената торта за няколко часа в хладилник за да се стегне и....да ви е сладко.:) :) :)

                       А ето я и моята слънчева именничка Марияна.




неделя, 12 август 2012 г.

ЗА ДОБРО УТРО - АРОМАТНИ КИФЛИЧКИ


ПРОДУКТИ
За тестото
150мл.топло прясно мляко
30гр.мая
300гр.брашно
80мл.кисело мляко
30гр.маргарин
щипка сол
50гр.захар
сок от 1/2лимон
1яйце
брашно за доомесване и
разточване

За плънката
125гр.студено масло
сладко от сини сливи
2,3с.л.ванилова захар

От гореизброените продукти замесете меко и гладко тесто.Поставете тестото в купа, завийте с чиста кърпа или стреч фолио и го оставете да почине за около 2часа в хладилник.
Разточете тестото върху леко набрашнен плот на правоъгълна кора.По средата на кората поставете част от студеното маслото нарязано на лентички.Поръсете с 1супена лъжица ванилова захар и прегънете тестото,като пощенски плик.

Завийте тестото и отново го приберете в хладилник за около 30/40 минути.
Отново разточете тестото на правоъгълна кора.По средата разстелете останалата част от маслото и отново поръсете със захар.
Прегънете тестото и отново го приберете в хладилник за около 30 минути.
След като тестото се е охладило,го разточете на правоъгълна кора,нарежете го на лентички.В края на всяка лентичка поставете сладко и навийте на руло.


Прехвърлете рулцата върху тава с постлана готварска хартия на разстояние едно от друго.
Изпечете кифличките в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
Оставете кифличките леко да се охладят и ги поръсете с пудра захар.
Може да импровизирате с тестото и да си направите кроасани или пък вместо сладко да замените плънката с шоколад. Рецептата за тези вкусни и ароматни малки рулца е адаптирана от тук:http://www.recepti.com/kuvar/kolaci/5601-francuske-rolnice


петък, 3 август 2012 г.

БИСКВИТКИ С КАКАО


ПРОДУКТИ
60гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
1яйце
1ч.л.сода бикарбонат
250гр.брашно
1,2ч.л.розова вода
/може да замените
с някакъв алкохол или
есенция/
1ч.л.мед
2с.л.какао
брашно за доомесване

В купа разбийте маслото със захарта.Прибавете яйцето,като продължавате да разбърквате.Добавете 1чаена лъжичка мед и една или две чаени лъжици розова вода.Пресейте брашното и към него прибавете една чаена лъжичка сода бикарбонат.
Разделете маслено- яйчената смес на две равни части.Едната част ще бъде бяла а другата кафява.Сипете половината от брашното в едната част и омесете меко и гладко тесто,като ако е нужно добавете брашно.
В другата маслено- яйчена смес добавете останалото количество брашно размесено с две супени лъжици какао и по същият начин, както омесихте бялото тесто си омесете и кафявото тесто.Направете тестата на топка завийте ги в стреч фолио и ги приберете в хладилник за около 20минути.
Разточете върху стреч фолио бялото тесто на правоъгълна не много тънка кора.По същият начин разточете и кафявото тесто.

Сложете едно върху друго двете теста и завийте широките краища към средата.
Завийте с фолио полученото руло оформете го и го приберете във фризер за около 30/40минути.

Нарежете рулото на малки части и ги прехвърлете в тава с постлана хартия за печене.

Изпечете сладките в нагряна фурна на 180градуса до леко порозовяване.

четвъртък, 2 август 2012 г.

ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С ПИЛЕШКО МЕСО,КРЕМА СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ

ПРОДУКТИ
4бр.средни по тиквички
4бр.пилешко филе
1скилидка чесън
1малка глава лук
1/2зелена чушка
1с.л.соев сос
3с.л.крема сирене
100/150гр.кашкавал
зехтин
щипка къри
сол,смлян черен пипер
щипка червен пипер


Измийте и подсушете тиквичките.Нарежете ги надлъжно на две и издълбайте вътрешността на тиквичките,като се стараете да не издълбавате до края за да не изтече плънката.
Нарежете пилешкото месо на много ситно и го запържете в нагрят тиган с 1/2с.л.зехтин.
Прибавете лука и чушката нарязани на ситно и скилидката чесън.Оставете месото и зеленчуците да се задушат за кратко.
Нарежете на ситно половината от парченцата тиквички,които остават след издълбаването.Посолете леко,поръсете щипка къри и смлян черен пипер.Полейте ястието с една супена лъжица соев сос и го оставете да покъкри за минутки.
Махнете плънката от котлона и я оставете леко да се охлади.
Към плънката прибавете крема сирене и леко разбъркайте.
Напълнете една по една тиквичките с плънката и ги поставете в тавичка с постлано алуминиево фолио.Полейте тиквичките леко със зехтин и ги изпечете в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.
Настържете кашкавал на едро ренде и обилно поръсете тиквичките.Поръсете с щипка червен пипер и върнете тиквичките във фурната да се допекат.
Щом кашкавала се запече ястието ви е приготвено.
Сервирайте тиквичките топли в подходящо със студена гарнитура от пресни домати и краставици и препечени франзели намазани със зехтин,разрязана домата и чесън.
Надявам се рецептата да ви хареса и да си я приготвите у дома.
Послеслов:С тези пълнени тиквички...като по чудо накарах едно злоядо Мимче да прояде за първи път тиквички.Чинийката и остана празна :) :) :)

сряда, 1 август 2012 г.

СЛАДКО ОТ СЛИВИ И ПЪРВА ПРОБА

 Един от любимите сладкиши на моето семейство е невероятно вкусният Ябълков пай.Аз го приготвям с ябълки,много орехи и една от важните съставки е домашно сладко от сини сливи.Някой ще каже и какво ако не е домашно.Няма нищо лошо,ама аз не можах да намеря из испанските магазини хубаво сладко от сливи.И така малко по малко в домашни условия си приготвям сладко от сини сливи с прекрасен аромат и нежен цвят.Толкова много им се радвам на бурканчетата,че чак си ги украсявам все едно са нещо много ценно и важно.:) :) :)
Какво по хубаво от това да си направиш домашно сладко.Невероятното ухание на топло току що приготвено сладко не може да се сравни с нищо.Дъщеря ми Мариянка ме гледа в недоумение как се радвам на някакво си сладко.Е опитах се да и обясня,че ми
навява толкова приятни и незабравими спомени от отминалото ми детство.
Намазах и една филийка с още топло сладко и с носталгия се пренесох в детските ми години,когато баба ми приготвяше какви ли не сладка,компоти и какви ли не зимнини,туршии,лютеница,
която всъщност не обичах а сега търся този чудесен аромат под дърво и камък.Бабето все ме гонеше по улицата с някоя филия намазана с нещо домашно приготвено.Е няма как да не спомена и луканките разбира се... терасите на всяко домакинство окичени като гирлянди с прътове луканки и Бургаските крадливи гларуси навъртащи се край тях.В последните години гларусите са станали спецове по крадене.
Могат да ти вземат закуската от ръцете и да си хапнат заедно с теб кебапчета на някое бургаско капанче.
Ехххх едно простичко сладко от сливи а толкова
стоплящи душата хиляди спомени.Е стига съм ви досаждала а да  ви споделя и рецептата за моето домашно сладко от сливи а предполагам и любимо на хиляди домакини, с което дай боже да приготвя много сладкиши.

Разбира се забърках и едно бързо сладкишче за проба та да опитаме новото сладко.
А ето как аз си приготвям сладко от сливи.

ПРОДУКТИ
3кг.сини сливи
1,5/2кг.захар
1пръчица канела
по желание 1/2к.л.лимонена киселина

Измийте и почистете сливите.Нарежете ги на малки парченца и ги поръсете с захарта.
***Количеството на захарта може да се увеличи в зависимост от сладостта на плодовете.В случая моите сливи са много сладки.
Оставете нарязаните сливи да престоят няколко часа а най-добре за една нощ.


Присипете сливите в подходяща тава,сложете пръчица канела и сложете сливите в нагряна фурна на 200градуса.
Печете сладкото приблизително два часа.Като разбърквате от време на време.
Времето на печене зависи и от зрелостта на плодовете така,че наблюдавайте сладкото.Не трябва да се сгъстява прекалено много защото след като се охлади ще се стегне допълнително.По желание добавете и 1/2к.л.лимонена киселина.
След като сладкото ви е готово,махнете канелата и още топло си го присипете в сухи и добре измити бурканчета.
Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачката на долу по този начин бурканите се запечатват и няма никаква опасност да се развалят.

ПРОДУКТИ ЗА СЛАДКИША
1яйце
60гр.меко масло
1/2ч.л.прясно мляко
1ч.л.сода бикарбонат
1ч.ч.захар
1ванилия
 2и1/2ч.ч.брашно
сладко от сливи

В купа разбийте яйцето със захарта.Прибавете маслото,като продължавате да разбивате.
Сипете на струйка прясното мляко.Прибавете брашното размесено с една чаена лъжичка сода и една ванилия.За съжаление не мога със сигурност да кажа количеството брашно. :) :) :)няма да ми се сърдите ама малко се отнесох и затова не казвам точно количество брашно.Тестото трябва да ви се получи с гъстота на средно твърдо тесто.
Отделете малка част от тестото и го доомесете с още брашно.Отделената част по късно ще ви потрябва за настъргване.
Разстелете равномерно тестото в малка правоъгълна форма с постлана хартия за печене.




Изпечете в нагряна фурна на 200градуса до порозовяване.
След като сладкиша се е изпекъл го оставете да се охлади.
Намажете го обилно със сладко от сливи и настържете на едро ренде тестото което отделихте.
Допечете сладкиша до порозовяване.
Оставете сладкиша да се охлади и го поднесете полят със сладко или нежно поръсен с пудра захар.
 Друго предложение за: 
Мармалад от сини сливи,пестил и пурички с мая.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...