ПРОДУКТИ
За кюфтетата
500гр.кайма смес
1филия твърд хляб
1малка глава лук
1яйце
сол
подправки по желание
/черен пипер,чубрица,кимион
индийско орехче/
За соса
50гр.масло
200гр.печурки
1глава лук
250мл.сметана за готвене
1с.л.горчица
2кисели краставички
сол,черен пипер
В купа смесете каймата с ситно нарязаният лук,яйцето,хляба предварително накиснат във вода и отцеден ,сол на вкус и подправките.
Омесете каймата, оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно.
Сгорещете маслото и изпържете кюфтетата.
Пригответе соса,като измиете и нарежете гъбите на филийки.
Лука нарежете на тънки полумесеци.
Задушете лука и гъбите в маслото.прибавете горчицата и полейте в сметаната.Кипнете сос ,като разбърквате постоянно.Посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
Нарежете краставичките на тънки лентички прибавете към соса.С така приготвеният сос полейте кюфтетата и сервирайте ястието топло с гарнитура от варени или печени картофи.
Ето и вариант за божествена гарнитура печени картофи по рецепта на Джейми Оливър.
Картофките са наистина божествени а и може да импровизирате с подправки по ваш избор.
Рецепта за картофките няма да запиша в поста, ще ви посоча линк към рецептата на Джейми Оливър .http://24kitchen.bg/shows/koleda-s-dzeimi-oliver/recipe/idealnite-pecheni-kartofi
Към кюфтенцата има и топли,меки и ароматни питчици със суса.
Продукти за питките
1кг.брашно
30гр.мая за хляб
21/2ч.ч.хладко прясно мляко
130гр.кисело мляко
1яйце
3ч.л.сол
3ч.л.захар
3с.л.олио
брашно за доомесване
за намазване
1ч.л.олио
1жълтък
сусам
В купичка разтворете маята с 2,3с.л.топло мляко и щипка захар.Прибавете 2с.л.брашно и направете кашичка с консистенция на гъсто кексово тесто.
Оставете закваската на топло за около 15минути да удвои обема си.
В купа пресипете брашното,направете кладенче и в него сипете закваската и горе посочените продукти.Замесете меко и гладко тесто,намажете го с няколко капки олио,завийте го чиста кърпа и го приберете на топло за около 40/50минути.
Премесете леко тестото и го разделете на равни части.Големината на питките е по ваш избор.
Всяка част оформете на топче,оставете оформените топчета да починат за около 10минути и ги разточете на питки.
Намажете питките с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и поръсете със сусам.
Оставете питките да удвоят обема си за около 30 минути и ги изпечете в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.
И като съм започнала със първо,второ,трето...да завърша поста с десерт.
Десерта е класика.Малки,нежни разтапящи сетивата Макарони.
Продукти
за около 20/25бр.
60гр.бадемово брашно/или ситно смлени бадеми/
120гр.пудра захар
40гр.захар на кристали
2белтъка
20гр.какао
Белтъците трябва да са престояли поне 1ден.
Пресейте пудрата захар,бадемите и какаото.
Разбийте белтъците и прибавете на порции захарта на кристали.
Консистенцията на разбитите белтъци трябва да е като за целувки.
Прибавете на порции бадемовата сместа,като разбърквате внимателно с шпатула.Върху тава с постлана хартия за печене шприцовайте малки кръгчета с диаметър 3/4см.
След шприцоване потупайте тавите за да излезе въздухът от кръгчетата.
Оставете макароните за около 30минути на стаена температура.
Изпечете макароните в нагряна фурна за около 10/12минути.
След като се охладят ги слепете две по две със шоколадов маслен или крем по ваш избор.
За кюфтетата
500гр.кайма смес
1филия твърд хляб
1малка глава лук
1яйце
сол
подправки по желание
/черен пипер,чубрица,кимион
индийско орехче/
За соса
50гр.масло
200гр.печурки
1глава лук
250мл.сметана за готвене
1с.л.горчица
2кисели краставички
сол,черен пипер
В купа смесете каймата с ситно нарязаният лук,яйцето,хляба предварително накиснат във вода и отцеден ,сол на вкус и подправките.
Омесете каймата, оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно.
Сгорещете маслото и изпържете кюфтетата.
Пригответе соса,като измиете и нарежете гъбите на филийки.
Лука нарежете на тънки полумесеци.
Задушете лука и гъбите в маслото.прибавете горчицата и полейте в сметаната.Кипнете сос ,като разбърквате постоянно.Посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
Нарежете краставичките на тънки лентички прибавете към соса.С така приготвеният сос полейте кюфтетата и сервирайте ястието топло с гарнитура от варени или печени картофи.
Картофките са наистина божествени а и може да импровизирате с подправки по ваш избор.
Рецепта за картофките няма да запиша в поста, ще ви посоча линк към рецептата на Джейми Оливър .http://24kitchen.bg/shows/koleda-s-dzeimi-oliver/recipe/idealnite-pecheni-kartofi
Към кюфтенцата има и топли,меки и ароматни питчици със суса.
Продукти за питките
1кг.брашно
30гр.мая за хляб
21/2ч.ч.хладко прясно мляко
130гр.кисело мляко
1яйце
3ч.л.сол
3ч.л.захар
3с.л.олио
брашно за доомесване
за намазване
1ч.л.олио
1жълтък
сусам
В купичка разтворете маята с 2,3с.л.топло мляко и щипка захар.Прибавете 2с.л.брашно и направете кашичка с консистенция на гъсто кексово тесто.
Оставете закваската на топло за около 15минути да удвои обема си.
В купа пресипете брашното,направете кладенче и в него сипете закваската и горе посочените продукти.Замесете меко и гладко тесто,намажете го с няколко капки олио,завийте го чиста кърпа и го приберете на топло за около 40/50минути.
Премесете леко тестото и го разделете на равни части.Големината на питките е по ваш избор.
Всяка част оформете на топче,оставете оформените топчета да починат за около 10минути и ги разточете на питки.
Намажете питките с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и поръсете със сусам.
Оставете питките да удвоят обема си за около 30 минути и ги изпечете в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.
И като съм започнала със първо,второ,трето...да завърша поста с десерт.
Десерта е класика.Малки,нежни разтапящи сетивата Макарони.
Продукти
за около 20/25бр.
60гр.бадемово брашно/или ситно смлени бадеми/
120гр.пудра захар
40гр.захар на кристали
2белтъка
20гр.какао
Белтъците трябва да са престояли поне 1ден.
Пресейте пудрата захар,бадемите и какаото.
Разбийте белтъците и прибавете на порции захарта на кристали.
Консистенцията на разбитите белтъци трябва да е като за целувки.
Прибавете на порции бадемовата сместа,като разбърквате внимателно с шпатула.Върху тава с постлана хартия за печене шприцовайте малки кръгчета с диаметър 3/4см.
След шприцоване потупайте тавите за да излезе въздухът от кръгчетата.
Изпечете макароните в нагряна фурна за около 10/12минути.
След като се охладят ги слепете две по две със шоколадов маслен или крем по ваш избор.