.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 25 февруари 2013 г.

МНОГОЗЪРНЕСТИ ХЛЕБЧЕТА С КАШКАВАЛ,ЧЕСЪН И ДЖИНДЖИФИЛ

ПРОДУКТИ
200гр.пълнозърнесто брашно/интеграл/
200гр.смес от различни зърнени култури
и семена
100гр.соево брашно
100гр.фино царевично брашно
20гр.мая за хляб
270мл.хладко прясно мляко
3с.л.зехтин
1яйце
1ч.л.сол
4ч.л.захар
За плънката
100гр.студено масло
100/150гр.настърган кашкавал
щипка сух джинджифил
щипка сух чесън

Преди да запиша начина на приготвяне на хлебчетата,ще напиша съдържанието на видовете брашна,които съм използвала.
1.Основно съдържание на пълнозърнесто пшенично брашно/интеграл/-80% пълнозърнеста пшеница,12%едро смлени зърна ръж и сушен ръжен квас.При този тип брашно се използват всички части на зърното и при допир се усещат триците.По БДС мисля ,че пълнозърнестото брашно е с наименование тип 1850.


2.Вторият вид брашно се използва за направата на многозърнест хляб.Смес за направа на хляб от различни зърнени култури и семена: пшеница, ръж, ориз, овес, царевица  просо, кафяво ленено семе, слънчоглед, едро смляна пшеница.
3.Соевото брашно се приготвя от печени соеви зърна, които се смилат на фин прах. Отличава с висок процент белтъчно съдържание и е чудесен източник на протеини,фибри,калций и др.Най-често се използва в комбинация с обикновено брашно.Тестото придобива много добри качества ако соевото брашно се смеси с равни количества пшеничено брашно или в съотношение 30%соево 70%пшеничено.Соевото брашно е много подходящо за направата на вкусен,засищаш с прекрасен златист цвят домашен хляб,палачинки,тесто за пица,дребни сладки и соленки.


                                  * ХЛЕБЧЕТА ЧАБАТА
                              * СЛАДКИШ С ДЮЛИ, ОРЕХИ,МЕД И КАНЕЛА
                          * ХРУПКАВИ КИФЛИЧКИ
                      * ГАЛЕТ СЪС СИРЕНА, ДОМАТЕНО ПЮРЕ И ГРАХ
                   * СОЕВИ КОШНИЧКИ С ПЪЛНЕЖ ОТ СИРЕНА
3.Фино смляно царевично брашно се използва за направата на царевични хлябове,палачинки,като добавка към кремове,сладкиши, блатове и др.

А ето и начина за направата на вкусни многозърнести ароматни хлебчета.
В купа смесете трите вида брашна,солта и захарта..Разбъркайте за да се смесят брашната.Разтворете маята в топло мляко.
Направете кладенче и в него сипете разтворената в млякото мая,яйцето и зехтина.
Замесете меко и гладко тесто.
Покрийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около 40минути.
Направете си плънката,като настържете на едро ренде кашкавала и маслото.
Добавете щипка джинджифил и сух чесън и размесете колкото е възможно.
Премесете за кратко тестото и го разделете на две равни части.
Всяка част разточете на правоъгълна кора,разстелете плънката и навийте на руло.
Нарежете рулата на равни части и ги оставете да починат за около 10/15минути.С помоща на пръчица притиснете всяко хлебче.
Оставете хлебчетата да починат за около 30минути и по желание ги намажете с разбит жълтък с няколко капки прясно мляко.
Изпечете хлебчетата в нагряна фурна на 180градуса за около 20/25минути.

От същото тесто без плънката може да си направите и домашни хлебчета или франзели.



неделя, 10 февруари 2013 г.

ШОКОЛАДОВА ТАРТА

ПРОДУКТИ
За платката
50гр.черен шоколад
2с.л.прясно мляко
200/220гр.брашно
100гр.меко масло
6с.л. препълнени
пудра захар
1жълтък
брашно за до омесване

За шоколадовият крем
300мл.течна сладкарска сметана
300гр.млечен шоколад
2с.л.захар

За белият крем
1кутия 230gr. крем др.Йоткер
Cremsnit 
750мл.студено прясно мляко
1с.л.лешникова паста/или фъстъчена/
За декорация
100гр.шоколад

На водна баня разтопете шоколада с две супени лъжици студено прясно мляко.Разбъркайте шоколада до пълното му разтапяне.Оставете шоколада леко да се охлади,като разбърквате от време на време.В купа разбийте мекото масло с 6 препълнени супени лъжици пудра захар.Прибавете жълтъка,като продължавате да разбивате до хомогенна смес.
Шоколада прибавете към маслено яйчената смес.
Отново разбърквайте до хомогенна смес.
Прибавете брашното и замесете меко и гладко тесто.
Поставете тестото върху плот с постлано парче стреч фолио.Върху тестото поставете още едно парче фолио и разточете тестото на обла кора.С помощта на фолиото,ще разточите тестото много бързо и лесно.
Прехвърлете кората в форма за сладкиши с отделящо се дъно.Оформете тестото с борд по страните на формата.Изрежете излишното тесто.
Изпечете в нагряна фурна на 200градуса за около 12/15минути.
Извадете изпеченият блат и го оставете напълно да се охлади.
Пригответе си шоколадовия крем,като в купа разбиете 200мл. течна сладкарска сметана с две супени лъжици захар/по желание/
В малка тенджерка кипнете 100мл.течна сладкарска сметана.Отстранете от котлона сметаната и към нея прибавете 300гр.млечен шоколад начупен на парченца.
Разбъркайте до пълното разтапяне на шоколада.Оставете шоколада да се охлади,като разбърквате от време на време.
Към шоколада прибавете сметаната на порции,като разбърквате с шпатула.При мен остана мъничко сметана.Не я прибавих, защото тартата ми трябваше да се консумира  след час и за да ми се стегне по бързо крема не прибавих цялото количество бита сметана.
В купа разбийте крема на Др.Йоткер с 750мл.студено прясно мляко.Прибавете 1с.л.лешникова паста.
Разстелете крема в шоколадовата платка и бързичко загладете,защото крема се стяга буквално за секунди и ако се забавите ще ви е трудно.
Върху белият крем разстелете шоколадовия крем и загладете.Оставете тартата в хладилник за кратко да се охлади и стегне и я декорирайте с шоколадови стърготини.
Остана ми малко от белият крем и от шоколадовия,смесих двата крема и с тях декорирах тортата.








СКАРИДИ С ПИЛЕШКО,СВИНСКО И ЗЕЛЕНЧУЦИ


ПРОДУКТИ
300гр.скариди Гамби
200гр.свинско филе
1бр.пилешко филе
1бр.праз
1зелена пиперка
1,2скилидки чесън
1кафен лъжичка пресен джинджифил
или щипка сух
2с.л.соев сос
50мл.бяло вино
1и1/2ч.л.царевично нишесте
1/2ч.ч.бульон
олио
Измийте и обелете скаридите.Нарежете свинското месо на много тънки лентички.Пилешкото месо на кубчета.
В тиган с 2,3с.л.олио задушете за кратко свинското месо.Към свинското месо прибавете пилешкото месо и задушете за около минута две,като разбърквате.
Прибавете бялата част на праза нарязан на едро, пиперката нарязана на кубчета и чесънът нарязан на ситно .Към ястието прибавете скаридите и задушете за кратко.Прибавете джинджифил, полейте ястието с бяло вино и две супени лъжици соев сос.
В купичка смесете лъжичка и половина царевично нишесте с половин чаена чаша бульон/пилешки,рибен или зеленчуков/и полейте ястието.
Разбърквайте ястието до сгъстяване  на соса.
По желание поръсете с магданоз  и сервирайте ястието топло и..Да ви е сладко!




четвъртък, 7 февруари 2013 г.

ШОКОЛАДОВИ КОПЧЕТА

ПРОДУКТИ
50гр.черен шоколад/70%какао/
2с.л.прясно мляко

100гр.меко масло
6с.л. препълнени
пудра захар
1жълтък
200/220гр.брашно
За крема
100гр.млечен шоколад
8с.л.течна сладкарска сметана








На водна баня разтопете шоколада.Прибавете  две супени лъжици студено прясно мляко,което ще пресече шоколада и ще се получат бучки.Разбъркайте шоколада докато поеме млякото.Оставете шоколада леко да се охлади,като разбърквате от време на време.
В купа разбийте мекото масло с 6 препълнени супени лъжици пудра захар.Прибавете жълтъка,като продължавате да разбивате до хомогенна смес.
Шоколада прибавете към маслено яйчената смес.
Отново разбърквайте до хомогенна смес.
Прибавете брашното и замесете меко и гладко тесто да не лепне по ръцете.



Късайте малки топчета,сплескайте ги леко с длани.С помощта на по голям напръстник или нещо подобно притиснете и оформете  като кoпчета.Направете по четири дълбоки дупки/ако не са дълбоки,при печенето дупките ще се заличат/ по средата на всяко копче.
Прехвърлете оформените шоколадови бисквитки в тава и изпечете в нагряна фурна на 190градуса за около 10минути.


 
*Вместо шоколадови копчета може да си оформите бисквитките като цветя.





Както и да ги оформите бисквитките са с прекрасен шоколадов аромат и вкус, крехки  и леко хрупкави.По желание може да  ги слепите с шоколадов крем.
Кипнете на котлон 8с.л.течна сладкарска сметана.Отстранете сметаната от котлона и към нея

прибавете 100гр.начупен шоколад.Разбъркайте до разтопяване на шоколада.Оставете шоколада да се охлади , леко да стегне и  слепете бисквитките две по две.












понеделник, 4 февруари 2013 г.

1.КЮФТЕТА АЛА СТРОГАНОФ 2..3..

ПРОДУКТИ
За кюфтетата
500гр.кайма смес
1филия твърд хляб
1малка глава лук
1яйце
сол
подправки по желание
/черен пипер,чубрица,кимион
индийско орехче/
За соса
50гр.масло
200гр.печурки
1глава лук
250мл.сметана за готвене
1с.л.горчица
2кисели краставички
сол,черен пипер

В купа смесете каймата с ситно нарязаният лук,яйцето,хляба предварително накиснат във вода и отцеден ,сол на вкус и подправките.
Омесете каймата, оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно.
Сгорещете маслото и изпържете кюфтетата.
Пригответе соса,като измиете и нарежете гъбите на филийки.
Лука нарежете на тънки полумесеци.

Задушете лука и гъбите в маслото.прибавете горчицата и полейте в сметаната.Кипнете сос ,като разбърквате постоянно.Посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
Нарежете краставичките на тънки лентички  прибавете към соса.С така приготвеният сос полейте кюфтетата и сервирайте ястието топло с гарнитура от варени или печени картофи.
Ето и вариант за божествена гарнитура печени картофи по рецепта на Джейми Оливър.
Картофките са наистина божествени а и може да импровизирате с подправки по ваш избор.
Рецепта за картофките няма да запиша в поста, ще ви посоча линк към  рецептата на Джейми Оливър .http://24kitchen.bg/shows/koleda-s-dzeimi-oliver/recipe/idealnite-pecheni-kartofi
Към кюфтенцата има и топли,меки и ароматни питчици със суса.
Продукти за питките 
1кг.брашно
30гр.мая за хляб
21/2ч.ч.хладко прясно мляко
130гр.кисело мляко
1яйце
3ч.л.сол
3ч.л.захар
3с.л.олио
брашно за доомесване

за намазване
1ч.л.олио
1жълтък
сусам

В купичка разтворете маята с 2,3с.л.топло мляко и щипка захар.Прибавете 2с.л.брашно и направете кашичка с консистенция на гъсто кексово тесто.
Оставете закваската на топло за около 15минути да удвои обема си.
В купа пресипете брашното,направете кладенче и в него сипете закваската и горе посочените продукти.Замесете меко и гладко тесто,намажете го с няколко капки олио,завийте го чиста кърпа и го приберете на топло за около 40/50минути.
Премесете леко тестото и го разделете на равни части.Големината на питките е по ваш избор.
Всяка част оформете на топче,оставете оформените топчета да починат за около 10минути и ги разточете на питки.
Намажете питките с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и поръсете със сусам.
Оставете питките да удвоят обема си за около 30 минути и ги изпечете в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.

И като съм започнала със първо,второ,трето...да завърша поста с десерт.
Десерта е класика.Малки,нежни разтапящи сетивата Макарони.

Продукти
за около 20/25бр.
60гр.бадемово брашно/или ситно смлени бадеми/
120гр.пудра захар
40гр.захар на кристали
2белтъка
20гр.какао
Белтъците трябва да са престояли поне 1ден.
Пресейте пудрата захар,бадемите и какаото.
Разбийте белтъците и прибавете на порции захарта на кристали.
Консистенцията на разбитите белтъци трябва да е като за целувки.
 Прибавете на порции бадемовата сместа,като разбърквате внимателно с шпатула.Върху тава с постлана хартия за печене шприцовайте малки кръгчета с диаметър 3/4см.
След шприцоване потупайте тавите за да излезе въздухът от кръгчетата.
Оставете макароните за около 30минути на стаена температура.
Изпечете макароните в нагряна фурна за около 10/12минути.
След като се охладят ги слепете две по две със шоколадов маслен или крем по ваш избор.






четвъртък, 24 януари 2013 г.

СЛАДКИШ С КРУШИ

ПРОДУКТИ

3жълтъка
1яйце
100гр.маргарин
200гр.захар
3белтъка
2ванилии
125мл.кисело мляко
1бакпулвер
220гр.брашно
2с.л.какао
3бр.круши




В купа разбийте белтъците с 2,3с.л.захар.
В друга купа разбийте маргарина със захарта.Прибавете едно по едно жълтъците и яйцето.Прибавете киселото мляко.
Пресейте брашното и го размесете с ванилията и бакпулвера.
Към кексовата смес прибавете част от брашното,като редувате с разбитите белтъци.Започвате с брашно и завършвате в брашно.
Отделете половината тесто и към него прибавете 2с.л.какао размесено с 1с.л.брашно.
Намажете с масло правоъгълна малка тавичка.Постелете хартия за печене и сипете тестото с какао.Разпределете равномерно тестото.
Върху кафявото тесто прибавете бялото и внимателно загладете.



Измийте,подсушете и обелете крушите.Нарежете ги на половинки,почистете ги от семенната част и ги нарежете на тънки резенчета.Леко разтворете нарязаните половинки като леко отворено витрило.
Внимателно прехвърлете нарязаните круши върху кексовата смес без да ги притискате.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 40/45минути.
След изпичане оставете да се охлади и го извадете от формата за печене.Поръсете сладкиша с пудра захар и го нарежете на квадрати.Сладкишът е много лек,сочен с аромат на ванилия и круши и е още по вкусен ако престои едно денонощие преди консумация.
Да ви е сладко!




сряда, 23 януари 2013 г.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca са  сладкарски продукт направен от  подсладено тесто- твърдо брашно/с високо съдържание на глутен/, вода, захар, яйца, квас и свинска мас ,нежно поръсени с пудра захар,с хрупкава коричка и с пълнеж най-често от cabello de angel /сладко от тиква/Този сладкарски продукт е  постоянно произвеждан и консумиран в Майорка,с дълга традиция, и е  част от културното и историческо наследство на Майорка.
Е за в момента не ми се е отдала възможност да посетя острова,затова си направих едно кулинарно пътешествие.
Рецептата е адаптирана от:http://www.mis-recetas.org/recetas/show/25797-ensaimadas-de-mallorca  
и от:http://www.lolacocina.com/2011/10/ensaimadas.html

ПРОДУКТИ
800гр.твърдо брашно
/с високо съдържание на глутен/
300мл.вода
250гр.захар
2яйца
щипка сол
40/50гр.мая за хляб
около 300гр.мас
олио 

За пълнежа
cabello de angel /сладко от тиква/или друго сладко 

*Преди да започнете трябва да знаете,че тестото трябва да се меси докато е напълно гладко и еластично.За това е най добре да се използва подходящ миксер  .Ако не разполагата с такъв месенето ще ви отнеме най-малко половин час.
*Маста не може да я замените с друга мазнина.Няма да се получи същият резултат.

В малка купичка си направете закваска,като в около 30мл.вода разтворите маята.Прибавете щипка захар и толкова брашно/около3,4с.л./,колкото да получите кашичка с консистенция на гъсто кексово тесто.
Покрийте закваската с чиста кърпа и оставете на топло за около 20/30минути.
Сложете в купата на миксера брашното,захарта,щипка сол,закваската,2яйца, водата и месете първоначално за около5минути на ниска скорост,докато всички продукти се смесят.Увеличете скороста и месете докато тестото стане гладко и еластично.
След като тестото е готово го извадете от купата,премесете го,оформете го на топка и го намажете с малко олио.
Поставете тестото в купа,завийте го и го оставете да почива за около час.
Разделете тестото на равни части около 80гр всяка,оформете леко топчета и ги оставете да починат за около 30минути. 
Много леко намажете плота с олио.
С точилка разточете първото тесто да се удължи и изтъни.Намажете с размекната мас и го разтегнете с ръце да стане още по тънко/на принципа на дърпана баница/
Разстелете от плънката само в едната широка част на кората.Половината от кифличките намазах съсcabello de angel /сладко от тиква/ а другата половина със мармалад от дюли.Може да сложите и някакво друго сладко,важното е да е гъсто.  Завийте кората на руло и оформете не много стегнато охлювче.По същият начин оформете и останалото тесто.
Подредете кифличките в тави на разстояние едно от друго.
Оставете кифличките да втасат за най малко 6/7часа.
Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.Изпечените кифлички поръсете със пудра захар.
Да ви е сладко !



неделя, 20 януари 2013 г.

ТОРТА С ШОКОЛАД И ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ

ПРОДУКТИ
За блата
3яйца
180гр.захар
5с.л.олио
125гр.кисело мляко
1бакпулвер
2ванилии
150гр.брашно
3с.л.какао

За крема
250мл.течна сладкарска сметана
200гр.млечен шоколад
200гр.Дулсе де лече
2,3лентички желатин
компот от праскови

За глазурата
200гр.Дулсе де лече
сметана

В купа разбийте яйцата със захарта.Прибавете на порции олиото,като продължавате да разбивате.
Към сместа прибавете киселото мляко в което сте разтворили бакпулвера.
Пресейте брашното и го размесете с какаото и ванилията.
Прибавете на 2,3пъти сухата смес към яйчената смес до изчерпване на количеството.
Намажете с масло обла форма за печене с диаметър около 22/25см. и я поръсете леко с брашно.Прехвърлете тестото в тавичката  и изпечете в нагряна фурна на 200градуса за около35минути.
Оставете изпеченият блат да се охлади.
Направете си крема,като в купа разбиете 250мл.течна сладкарска сметана.
В малка тенджерка сипете 3с.л.от сметаната и загрейте на котлон,като се стараете да не кипва.
Към топлата сметана прибавете 200гр.начупен на парченца млечен шоколад.Оставете за минутка да размекне шоколада и разбъркайте до хомогенна маса.
Накиснете за около5минути в студена вода 2или 3лентички желатин.
Извадете желатина и го загрейте на котлон с 2с.л.сироп от праскови.
В купа разбийте 200мл.Дулсе де лече и към него прибавете разтворения желатин.Прибавете на порции вече охладеният шоколад.
Към крема прибавете и 1/2от разбитата сметана.
Приберете крема в хладилник за около час/два,като от време на време го проверявате за да не се стегне прекалено.
Разрежете блата на две хоризонтални части.
Напоете едната част на блата със 3,4с.л. сироп от прасковите,които предварително сте кипнали на котлон с 3,4с.л.захар.
Нарежете прасковите на лентички и ги подредете върху блата.
Разпределете крема равномерно върху прасковите.
Сложете и вторият блат, леко го притиснете и го сиропирайте с 2,3с.л.сироп.
Стегнете тортата с ринг и я приберете за няколко часа в хладилник за да се стегне.
Направете си глазура,като разбиете 200гр.Дулсе де лече и на порции прибавете сметаната която ви остана от крема.
Приберете глазурата в хладилник за да стегне и охлади.
Намажете тортата с глазурата и украсете по ваш избор.

ПЪЛНЕНИ ГРАТИНИРАНИ ТИКВИЧКИ ЛУНА

Една рецепта за пълнени симпатични тиквички сорт Луна.За първи път виждам такъв сорт и .. се изкуших  да приготвя тези малки симпатични тиквени бомбички с пълнеж от три вида месо,зеленчуци, и джинджифил.Гратинирани с майонеза и ароматна коричка  кашкавал.

ПРОДУКТИ
4бр.Тиквички Луна
За пълнежа
2,3с.л.зехтин/или олио/
1/2глава лук
2скилидки чесън
1/2зелена пиперка
1морков
2лентички бекон
50гр.пушени гърди
1пилешко филе
1ч.л.доматено пюре
магданоз
щипка сух джинджифил
сол,черен пипер
1с.л.крема сирене

настърган кашкавал
4ч.л.майонеза

Измийте и подсушете тиквичките.
Отрежете върховете за капачета и ги заделете на страна.С помоща на лъжица издълбайте вътрешността на тиквичките и я заделете на страна.
Пригответе си плънката,като в тиган с 2,3с.л. зехтин задушите лука и чесъна нарязани на ситно,чушката нарязана на лентички,моркова нарязан на лентички.Нарежете половината от изрезките на тиквичките и ги прибавете към другите зеленчуци в тигана.
Прибавете пилешкото месо нарязано на ситно,нарязаните на лентички бекон и пушени гърди.
Към плънката прибавете 1ч.л.доматено пюре,ситно накълцан магданоз.Посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
Поръсете плънката с щипка сух джинджифил .Прибавете към плънката за спойка една супена лъжица крема сирене или някакво друго сирене за мазане.
Отстранете от котлона приготвената плънка и я оставете леко да се охлади.
Напълнете  тиквичка с плънка и ги поставете в подходяща тавичка за печене.
В тавичката за печене прибавете около една чаена чаша вода/зеленчуков бульон/ или толкова количество течност,колкото да покрие 1/4от тиквичките.Полейте леко със зехтин и посолете ако е нужно.
Набучете капачетата с клечки за зъби и ги поставете върху тиквичките.С помощта на клечиците по лесно ще отделите капачетата след изпичане.
Печете тиквичките в нагряна фурна на 200градуса за около 40/50минути.
Извадете тиквичките от фурната и гратинирайте,като върху всяка тиквичка сложите по една чаена лъжица майонеза.Настържете кашкавал и внимателно поставете върху всяка тиквичка.
Допечете тиквичките до запичане на кашкавала.
Махнете клечките за зъби от капачетата и сервирайте тиквичките още топли в подходящо плато.
Да ви е сладко! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...