.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 12 март 2013 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

ПРОДУКТИ
За блата
6яйца
120гр.пудра захар
1ванилия
1бакпулвар
150гр.брашно

За крема и декорация
600мл.течна сладкарска сметана
150гр.захар
400гр.черен шоколад
250гр.рикота
7/8бр.бишкоти
4/5бр.смокини/от сладко/
50гр.филирани бадеми
захарен сироп за напояване


В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и ванилията и го прибавете на порции към яйчената смес,като разбърквате с шпатула.
Намажете с олио форма за печене с диаметър 22/24см., постелете на дъното хартия за печене и пресипете сместа за блата.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около 30/35.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади,отстранете хартията за печене и разрежете блата на две хоризонтални части.
 1*В купа разбийте 400мл.течна добре охладена сладкарска сметана със 150гр.захар и я приберете в хладилник.
Половината количество от битата сметана,ще използвате за крема а другата половина за декорацията.
 2*В малка касеролка загрейте 100мл.течна сладкарска.Отстранете сметаната от котлона преди да заври.
 3*Към сметаната прибавете 200гр.черен шоколад начупен на парченца.Оставете за минута шоколада да се разтопи и разбъркайте енергично до получаване на гладък крем.Разтворете 2ч.л.агар-агар/или желатин/ и го прибавете към топлият шоколад.Оставете шоколада да се охлади.Ако оставите тортата достатъчно време в хладилник за да се стегне,може да не добавяте агар-агар или желатин към крема.При мен тортата трябваше да се консумира след два часа и за да не рискувам добавих 2ч.л.агар-агар.
 4*В купа разбийте 250гр.рикота.Към рикотата прибавете половината количество от шоколада.
Разбъркайте с шпатула до хомогенна маса.
 5*Към крема прибавете на порции половината количество от битата сметана.Разбъркайте с шпатула и приберете крема за кратко в хладилник.


 6*Сиропирайте едната част от блата.Пресипете шоколадовия крем и загладете.Нарежете няколко смокини от сладко и ги разпределете върху крема.
Начупете бишкоти Савоярди на половинки,потапяйте ги за секунда в захарен сироп и ги разпределете върху блата.Не прекалявайте с количеството бишкоти.Целта е при разрязването на тортата да се виждат бишкотите а не да се получи платка от бишкоти.
 7*Поставете вторият блат и го сиропирайте.
 8*Стегнете с ринг тортата и я приберете в хладилник за да се стегне.
  Декорация
В касеролка загрейте 100мл.течна сладкарска сметана.Към сметаната прибавете 200гр.черен шоколад начупен на парченца.
Разбъркайте шоколада до хомогенна маса,оставете го да се охлади и към него прибавете на порции битата сметана,която ви остана от крема.
Намажете тортата с шоколадовия крем.С останалото количество крем напълнете шприц и декорирайте тортата.Поръсете с филирани бадеми.
Приберете тортата в хладилник за да се охлади  за няколко часа и е готова за консумация.
Да ви е сладко!


вторник, 5 март 2013 г.

СОЛЕНКИ С КРЕМА СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ
150гр.маргарин
150гр.крема сирене
1яйце
1/2 ч.л.сол
220гр.брашно
1ч.л.не пълна сода за хляб
семена за поръсване
1яйце за намазване
брашно за доомесване
и разточване

В купа разбийте 150гр. маргарин и 150гр.крема сирене.Към сместа добавете едно яйце,като продължавате да разбивате за кратко.
Прибавете на 2,3пъти брашното размесено с една чаена лъжичка сода за хляб и половин чаена лъжичка сол.
Замесете средно твърдо тесто/да не лепне по ръцете/.
Разточете тестото върху набрашнен плот и с помощта на резци или подходяща чашка си нарежете соленките.
Прехвърлете соленките в тава с постлана хартия за печене.Намажете соленките с разбито яйце и ги поръсете със сусам,мак или някакви други семена по избор.
Изпечете соленките в нагряна фурна на 210градуса до леко зачервяване за около 12минути.Соленките са чудесни за консумация и топли и студени,поднесени с каничка айран.
Да ви е сладко!

понеделник, 4 март 2013 г.

ПЕЧЕНИ КАРТОФЕНИ ПРЪЧИЦИ


Привет!!!Днес,ще споделя с вас една рецепта за печени картофки с хрупкава коричка и  много лесен за приготвяне сос към тях .Картофките са чудесно предястие,подходящи са и за гарнитура към печено свинско,пилешко месо и риба.С ароматна марината,оваляни в корнфлекс,галета и пармезан. 

ПРОДУКТИ
2бр.средни по големина картофа
За марината
4с.л.майонеза
1/2ч.л.горчица
щипка смлян черен пипер
индийско орехче
щипка сух риган

За панировката
80гр.натурален корнфлекс
1/2ч.ч.галета
2,3с.л.пармезан

За соса
3с.л.майонеза
2с.л.кисело мляко
1с.л.кетчуп
щипка сух чесън или
една скилидка чесън

Обелете и измийте картофите.
Разрежете картофите по дължина на две вертикални половинки .Отрежете краищата на картофите за да се получи,като правоъгълник.Изрязването е необходимо защото при печенето по тънките крайчета на картофките,ще се препекат повече а и така нарязаните картофи ще са с почти еднаква форма,като пръчици.
Нарежете всяка половинка картоф на лентички с дебелина 1см.но не по малко.
Кипнете на котлон малка подходяща касеролка с вода.Щом водата заври прибавете нарязаните картофи и ги оставете да покъкрят за 4,5минути.Отцедете  водата и оставете картофите да се охладят.
Направете марината,като разбиете майонезата с горчицата.Прибавете и подправките смляно индийско орехче,щипка риган и смлян черен пипер.
Оваляйте картофите един по един и ги оставете в маринатата за около час.
В подходяща чиния пригответе панировката,като натрошите около 80гр/3,4шепи/.корнфлекс
Прибавете галетата и пармезана и разбъркайте сместа.
Оваляйте картофите в сухата панировка и леко притиснете за да полепне сухата смес.
Подредете картофките в тава с постлана хартия за печене.Изпечете в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване за около 20/30минути,като времето на приготвяне зависи от дебелината на нарязаните картофи.
Направете си много лесен за приготвяне сос.Майонеза,кисело мляко,горчица,кетчуп и по желание сух чесън или скилидка смлян пресен чесън.
Картофките поднесете още топли с приготвеният сос.
Да ви е сладко!

неделя, 3 март 2013 г.

ЯГОДОВ МУС

ПРОДУКТИ
2белтъка/на стаена температура/
3с.л.захар

20мл.вода
80гр.захар

200мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
250/300гр.ягоди
2ч.л.агар-агар или желатин

1.В малка касеролка кипнете на котлон за секунди 20мл.вода с 80гр.захар без да разбърквате.Ако разполагате с готварски термометър премерете ,като температурата на сиропа трябва да 120градуса.Получава се захарен сироп с не напълно разтворена захар.Оставете касеролката  на края на котлона за да не изстива сиропа докато приготвяте белтъците.
2.В купа започнете да разбивате белтъците,първоначално на ниска скорост,като добавите и 3с.л.захар.Щом белтъците се сгъстят добавете на тънка струйка захарният сироп,като продължават да разбивате.
3.В купа разбийте 200мл.течна сладкарска сметана с 100гр.захар.
4.Измийте и почистете около 250/300гр.пресни ягоди.Пасирайте ягодите.Необходима  е една чаена чаша пюре от ягоди за крема и 1/2чаена чаша за декорация,като към пюрето за декорация прибавете и една супена лъжица захар.По желание може да прецедите пюрето за да отстраните семчиците,но аз предпочитам да не прецеждам пюрето.
Загрейте на котлон ягодовото пюре без да кипва.Разтворете в студена вода 2ч.л.агар-агар,загрейте го без да кипва и го прибавете към ягодовото пюре.Разбъркайте и оставете пюрето напълно да се охлади.Вместо агар-агар може да използвате желатин.Количеството желатин зависи от това с каква консистенция искате да направите крема.
5.Смесете с дървена лъжица ягодовото пюре със сметаната,като я добавяте на порции.
6.Към крема прибавете на порции и разбитите белтъци.



7.В подходящи коктейлни чаши или десертни прозрачни купички сипете по една супена лъжица от заделеното пюре за декорация.Нарежете по дължина няколко ягоди и ги поставете по ръбовете на чашите.Напълнете чашите с крем,полейте с ягодово пюре,поръсете с гриляж или печени бадеми а и  шоколада,ще е чудесно допълнение.Приберете чашките в хладилник за да охладят и стегнат ииии да ви е сладко!


събота, 2 март 2013 г.

ПИЛЕ С ПЕЧУРКИ,ПРАЗ И КАРТОФИ

ПРОДУКТИ
1/2пиле
300гр.печурки
2стръка праз лук
500гр.картофи
100гр.домати консерва 
кубче масло
1,2скилидки чесън
сол,черен пипер
100мл.бяло вино
100мл.пилешки бульон
50мл.течна готварска сметана
50/100гр.кашкавал
магданоз
Почистете и нарежете на порции пилето.Подсушете пилешките порции и ги поръсете със сол и прясно смлян черен пипер.
Обелете и измийте картофите и ги нарежете на колелца.
В тиган разтопете  кубче масло.Към маслото прибавете една или две цели скилидки чесън. Изпържете картофите за кратко до много леко зачервяване.Пресипете картофите в чиния и ги оставете на страна.
В същият тиган изпържете до зачервяване пилешкото месо.Така приготвеното месо прехвърлете в чиния и го оставете настрана.
Задушете нарязаният праз на колелца.Към праза прибавете печурките нарязани на половинки или  четвъртини.Задушете за кратко и прибавете  белени домати от консерва/или пресни/.Задушете за кратко и върнете пилешкото месо в тигана.Полейте ястието с около 100мл.бяло вино и оставете ястието да покъкри за около пет/десетина минути.
Намажете подходяща тавичка с мазнина и подредете картофите.Върху картофите подредете пилешкото месо със зеленчуците.Ако е нужно долейте зеленчуков или пилешки бульон.
Запечете ястието във нагряна фурна на 200градуса за около 45минути.
Поръсете върху ястието 50/100гр.настърган кашкавал и полейте с 50мл.течна готварска сметана.Върнете ястието във фурната до леко запичане на кашкавала.
Поръсете ястието със ситно нарязан магданоз.Поднесете ястието топло със зелена салата.
Да ви е сладко!!!

понеделник, 25 февруари 2013 г.

МНОГОЗЪРНЕСТИ ХЛЕБЧЕТА С КАШКАВАЛ,ЧЕСЪН И ДЖИНДЖИФИЛ

ПРОДУКТИ
200гр.пълнозърнесто брашно/интеграл/
200гр.смес от различни зърнени култури
и семена
100гр.соево брашно
100гр.фино царевично брашно
20гр.мая за хляб
270мл.хладко прясно мляко
3с.л.зехтин
1яйце
1ч.л.сол
4ч.л.захар
За плънката
100гр.студено масло
100/150гр.настърган кашкавал
щипка сух джинджифил
щипка сух чесън

Преди да запиша начина на приготвяне на хлебчетата,ще напиша съдържанието на видовете брашна,които съм използвала.
1.Основно съдържание на пълнозърнесто пшенично брашно/интеграл/-80% пълнозърнеста пшеница,12%едро смлени зърна ръж и сушен ръжен квас.При този тип брашно се използват всички части на зърното и при допир се усещат триците.По БДС мисля ,че пълнозърнестото брашно е с наименование тип 1850.


2.Вторият вид брашно се използва за направата на многозърнест хляб.Смес за направа на хляб от различни зърнени култури и семена: пшеница, ръж, ориз, овес, царевица  просо, кафяво ленено семе, слънчоглед, едро смляна пшеница.
3.Соевото брашно се приготвя от печени соеви зърна, които се смилат на фин прах. Отличава с висок процент белтъчно съдържание и е чудесен източник на протеини,фибри,калций и др.Най-често се използва в комбинация с обикновено брашно.Тестото придобива много добри качества ако соевото брашно се смеси с равни количества пшеничено брашно или в съотношение 30%соево 70%пшеничено.Соевото брашно е много подходящо за направата на вкусен,засищаш с прекрасен златист цвят домашен хляб,палачинки,тесто за пица,дребни сладки и соленки.


                                  * ХЛЕБЧЕТА ЧАБАТА
                              * СЛАДКИШ С ДЮЛИ, ОРЕХИ,МЕД И КАНЕЛА
                          * ХРУПКАВИ КИФЛИЧКИ
                      * ГАЛЕТ СЪС СИРЕНА, ДОМАТЕНО ПЮРЕ И ГРАХ
                   * СОЕВИ КОШНИЧКИ С ПЪЛНЕЖ ОТ СИРЕНА
3.Фино смляно царевично брашно се използва за направата на царевични хлябове,палачинки,като добавка към кремове,сладкиши, блатове и др.

А ето и начина за направата на вкусни многозърнести ароматни хлебчета.
В купа смесете трите вида брашна,солта и захарта..Разбъркайте за да се смесят брашната.Разтворете маята в топло мляко.
Направете кладенче и в него сипете разтворената в млякото мая,яйцето и зехтина.
Замесете меко и гладко тесто.
Покрийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около 40минути.
Направете си плънката,като настържете на едро ренде кашкавала и маслото.
Добавете щипка джинджифил и сух чесън и размесете колкото е възможно.
Премесете за кратко тестото и го разделете на две равни части.
Всяка част разточете на правоъгълна кора,разстелете плънката и навийте на руло.
Нарежете рулата на равни части и ги оставете да починат за около 10/15минути.С помоща на пръчица притиснете всяко хлебче.
Оставете хлебчетата да починат за около 30минути и по желание ги намажете с разбит жълтък с няколко капки прясно мляко.
Изпечете хлебчетата в нагряна фурна на 180градуса за около 20/25минути.

От същото тесто без плънката може да си направите и домашни хлебчета или франзели.



неделя, 10 февруари 2013 г.

ШОКОЛАДОВА ТАРТА

ПРОДУКТИ
За платката
50гр.черен шоколад
2с.л.прясно мляко
200/220гр.брашно
100гр.меко масло
6с.л. препълнени
пудра захар
1жълтък
брашно за до омесване

За шоколадовият крем
300мл.течна сладкарска сметана
300гр.млечен шоколад
2с.л.захар

За белият крем
1кутия 230gr. крем др.Йоткер
Cremsnit 
750мл.студено прясно мляко
1с.л.лешникова паста/или фъстъчена/
За декорация
100гр.шоколад

На водна баня разтопете шоколада с две супени лъжици студено прясно мляко.Разбъркайте шоколада до пълното му разтапяне.Оставете шоколада леко да се охлади,като разбърквате от време на време.В купа разбийте мекото масло с 6 препълнени супени лъжици пудра захар.Прибавете жълтъка,като продължавате да разбивате до хомогенна смес.
Шоколада прибавете към маслено яйчената смес.
Отново разбърквайте до хомогенна смес.
Прибавете брашното и замесете меко и гладко тесто.
Поставете тестото върху плот с постлано парче стреч фолио.Върху тестото поставете още едно парче фолио и разточете тестото на обла кора.С помощта на фолиото,ще разточите тестото много бързо и лесно.
Прехвърлете кората в форма за сладкиши с отделящо се дъно.Оформете тестото с борд по страните на формата.Изрежете излишното тесто.
Изпечете в нагряна фурна на 200градуса за около 12/15минути.
Извадете изпеченият блат и го оставете напълно да се охлади.
Пригответе си шоколадовия крем,като в купа разбиете 200мл. течна сладкарска сметана с две супени лъжици захар/по желание/
В малка тенджерка кипнете 100мл.течна сладкарска сметана.Отстранете от котлона сметаната и към нея прибавете 300гр.млечен шоколад начупен на парченца.
Разбъркайте до пълното разтапяне на шоколада.Оставете шоколада да се охлади,като разбърквате от време на време.
Към шоколада прибавете сметаната на порции,като разбърквате с шпатула.При мен остана мъничко сметана.Не я прибавих, защото тартата ми трябваше да се консумира  след час и за да ми се стегне по бързо крема не прибавих цялото количество бита сметана.
В купа разбийте крема на Др.Йоткер с 750мл.студено прясно мляко.Прибавете 1с.л.лешникова паста.
Разстелете крема в шоколадовата платка и бързичко загладете,защото крема се стяга буквално за секунди и ако се забавите ще ви е трудно.
Върху белият крем разстелете шоколадовия крем и загладете.Оставете тартата в хладилник за кратко да се охлади и стегне и я декорирайте с шоколадови стърготини.
Остана ми малко от белият крем и от шоколадовия,смесих двата крема и с тях декорирах тортата.








СКАРИДИ С ПИЛЕШКО,СВИНСКО И ЗЕЛЕНЧУЦИ


ПРОДУКТИ
300гр.скариди Гамби
200гр.свинско филе
1бр.пилешко филе
1бр.праз
1зелена пиперка
1,2скилидки чесън
1кафен лъжичка пресен джинджифил
или щипка сух
2с.л.соев сос
50мл.бяло вино
1и1/2ч.л.царевично нишесте
1/2ч.ч.бульон
олио
Измийте и обелете скаридите.Нарежете свинското месо на много тънки лентички.Пилешкото месо на кубчета.
В тиган с 2,3с.л.олио задушете за кратко свинското месо.Към свинското месо прибавете пилешкото месо и задушете за около минута две,като разбърквате.
Прибавете бялата част на праза нарязан на едро, пиперката нарязана на кубчета и чесънът нарязан на ситно .Към ястието прибавете скаридите и задушете за кратко.Прибавете джинджифил, полейте ястието с бяло вино и две супени лъжици соев сос.
В купичка смесете лъжичка и половина царевично нишесте с половин чаена чаша бульон/пилешки,рибен или зеленчуков/и полейте ястието.
Разбърквайте ястието до сгъстяване  на соса.
По желание поръсете с магданоз  и сервирайте ястието топло и..Да ви е сладко!




четвъртък, 7 февруари 2013 г.

ШОКОЛАДОВИ КОПЧЕТА

ПРОДУКТИ
50гр.черен шоколад/70%какао/
2с.л.прясно мляко

100гр.меко масло
6с.л. препълнени
пудра захар
1жълтък
200/220гр.брашно
За крема
100гр.млечен шоколад
8с.л.течна сладкарска сметана








На водна баня разтопете шоколада.Прибавете  две супени лъжици студено прясно мляко,което ще пресече шоколада и ще се получат бучки.Разбъркайте шоколада докато поеме млякото.Оставете шоколада леко да се охлади,като разбърквате от време на време.
В купа разбийте мекото масло с 6 препълнени супени лъжици пудра захар.Прибавете жълтъка,като продължавате да разбивате до хомогенна смес.
Шоколада прибавете към маслено яйчената смес.
Отново разбърквайте до хомогенна смес.
Прибавете брашното и замесете меко и гладко тесто да не лепне по ръцете.



Късайте малки топчета,сплескайте ги леко с длани.С помощта на по голям напръстник или нещо подобно притиснете и оформете  като кoпчета.Направете по четири дълбоки дупки/ако не са дълбоки,при печенето дупките ще се заличат/ по средата на всяко копче.
Прехвърлете оформените шоколадови бисквитки в тава и изпечете в нагряна фурна на 190градуса за около 10минути.


 
*Вместо шоколадови копчета може да си оформите бисквитките като цветя.





Както и да ги оформите бисквитките са с прекрасен шоколадов аромат и вкус, крехки  и леко хрупкави.По желание може да  ги слепите с шоколадов крем.
Кипнете на котлон 8с.л.течна сладкарска сметана.Отстранете сметаната от котлона и към нея

прибавете 100гр.начупен шоколад.Разбъркайте до разтопяване на шоколада.Оставете шоколада да се охлади , леко да стегне и  слепете бисквитките две по две.












понеделник, 4 февруари 2013 г.

1.КЮФТЕТА АЛА СТРОГАНОФ 2..3..

ПРОДУКТИ
За кюфтетата
500гр.кайма смес
1филия твърд хляб
1малка глава лук
1яйце
сол
подправки по желание
/черен пипер,чубрица,кимион
индийско орехче/
За соса
50гр.масло
200гр.печурки
1глава лук
250мл.сметана за готвене
1с.л.горчица
2кисели краставички
сол,черен пипер

В купа смесете каймата с ситно нарязаният лук,яйцето,хляба предварително накиснат във вода и отцеден ,сол на вкус и подправките.
Омесете каймата, оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно.
Сгорещете маслото и изпържете кюфтетата.
Пригответе соса,като измиете и нарежете гъбите на филийки.
Лука нарежете на тънки полумесеци.

Задушете лука и гъбите в маслото.прибавете горчицата и полейте в сметаната.Кипнете сос ,като разбърквате постоянно.Посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
Нарежете краставичките на тънки лентички  прибавете към соса.С така приготвеният сос полейте кюфтетата и сервирайте ястието топло с гарнитура от варени или печени картофи.
Ето и вариант за божествена гарнитура печени картофи по рецепта на Джейми Оливър.
Картофките са наистина божествени а и може да импровизирате с подправки по ваш избор.
Рецепта за картофките няма да запиша в поста, ще ви посоча линк към  рецептата на Джейми Оливър .http://24kitchen.bg/shows/koleda-s-dzeimi-oliver/recipe/idealnite-pecheni-kartofi
Към кюфтенцата има и топли,меки и ароматни питчици със суса.
Продукти за питките 
1кг.брашно
30гр.мая за хляб
21/2ч.ч.хладко прясно мляко
130гр.кисело мляко
1яйце
3ч.л.сол
3ч.л.захар
3с.л.олио
брашно за доомесване

за намазване
1ч.л.олио
1жълтък
сусам

В купичка разтворете маята с 2,3с.л.топло мляко и щипка захар.Прибавете 2с.л.брашно и направете кашичка с консистенция на гъсто кексово тесто.
Оставете закваската на топло за около 15минути да удвои обема си.
В купа пресипете брашното,направете кладенче и в него сипете закваската и горе посочените продукти.Замесете меко и гладко тесто,намажете го с няколко капки олио,завийте го чиста кърпа и го приберете на топло за около 40/50минути.
Премесете леко тестото и го разделете на равни части.Големината на питките е по ваш избор.
Всяка част оформете на топче,оставете оформените топчета да починат за около 10минути и ги разточете на питки.
Намажете питките с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и поръсете със сусам.
Оставете питките да удвоят обема си за около 30 минути и ги изпечете в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.

И като съм започнала със първо,второ,трето...да завърша поста с десерт.
Десерта е класика.Малки,нежни разтапящи сетивата Макарони.

Продукти
за около 20/25бр.
60гр.бадемово брашно/или ситно смлени бадеми/
120гр.пудра захар
40гр.захар на кристали
2белтъка
20гр.какао
Белтъците трябва да са престояли поне 1ден.
Пресейте пудрата захар,бадемите и какаото.
Разбийте белтъците и прибавете на порции захарта на кристали.
Консистенцията на разбитите белтъци трябва да е като за целувки.
 Прибавете на порции бадемовата сместа,като разбърквате внимателно с шпатула.Върху тава с постлана хартия за печене шприцовайте малки кръгчета с диаметър 3/4см.
След шприцоване потупайте тавите за да излезе въздухът от кръгчетата.
Оставете макароните за около 30минути на стаена температура.
Изпечете макароните в нагряна фурна за около 10/12минути.
След като се охладят ги слепете две по две със шоколадов маслен или крем по ваш избор.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...