.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 15 април 2013 г.

КОШНИЧКИ С ОРЕХОВА ПЛЪНКА

ПРОДУКТИ за 12-14бр.
125гр.меко масло
4с.л.захар
2жълтъка
1ванилия
170гр.брашно
За плънката
120гр.орехи
2белтъка
80гр.захар



В купа разбийте меко масло със захарта.Прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.
Прибавете брашното на порции и замесете меко и гладко тесто.

Разделете тестото на две части,оформете ги на топки.Завийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за около 15минути.
Направете ореховата плънка,като в купа разбиете белтъците със захарта.
Към белтъците прибавяйте на порции смлените орехи.Приберете плънката в хладилник докато ви потрябва.
Разточете една по една частите от тестото върху стреч фолио на тънка кора.

С помощта на формички изрежете кръгчета или цветенца.

Прехвърлете внимателно изрязаните кръгчета във формички за мъфини и ги приберете във хладилника за
около 10минути.

С лъжичка или шприц напълнете кошничките с орехова плънка.
Изпечете кошничките в нагряна фурна на 180градуса за около 15/20минути или до леко зачервяване.
От същите продукти могат да се направят и кексчета,като разточите върху стреч фолио тестото на правоъгълна кора.
Намажете кората с плънка и с помоща на фолиото навийте на руло.Приберете рулото в хладилник за около 30минути.
Нарежете рулото на парченца с големина малко по малки от хартиените формички.
Поставете парченцата в хартиени формички за мъфини с разреза надолу.
Изпечете кексчетата в нагряна фурна на 180градуса до леко зачервяване за около 20минути.
Поръсете кексчетата с пудра захар или ги декорирайте по ваш избор.
Да ви е сладко!









ЛАЗАНЯ

ПРОДУКТИ
1пакет кори за Лазаня около200гр.
500гр.кайма смес
1/2глава лук
2,3с.л.олио
щипка чубрица/или риган,сол,черен пипер
щипка сухи зеленчуци или вегета
150/200гр.шунка
150/200гр.кашкавал
босилек
200мл.доматено пюре
За сос Бешамел
50гр.масло
3с.л.брашно
600мл.прясно мляко
сол,черен пипер


*1.В тенджера с 2,3с.л.зехтин или олио запържете половин глава лук нарязан на ситно.Запържете и каймата за около 3/5минути.Прибавете ронена чубрица/или риган и щипка сухи подправки.Посолете на вкус.
*2.Кипнете на котлон тенджера с подсолена вода.Пускайте една по една корите за лазаня до изчерпване на количеството.Оставете корите да се варят за около 7 минути или по описаният начин на опаковката на корите.След като корите са сварени ги потопете в студена вода.Преди да започнете да приготвяте лазанята,всяка кора леко се подсушава в суха и чиста кърпа.
*3.Бешамел-В разтопено масло  запържете брашното за около половин минута.При постоянно разбъркване налейте прясно мляко.Оставете соса да покъкри на слаб огън за около 2минути.Ако е нужно след завиране прибавете още малко мляко.Подправете със сол и прясно смлян черен пипер.
  Оформяне на лазанята
  1.Намажете със зехтин  малка правоъгълна тава с размери 24см/20см. Полейте малко от сос Бешамел,като се съобразите с количеството сос за да ви стигне за лазанята.
  2. Подредете първият слой кори леко подсушени в кърпа.
  3.Полейте с бешамел и поръсете с половината количество кайма и 1,2с.л.доматено пюре.
  4.Подредете втори ред кори.
  5.Полейте с сос,разпределете нарязана на парчета шунка,поръсете с босилек,полейте с 2,3с.л.доматено пюре и поръсете с настърган кашкавал.
  6.Подредете следващият пласт кори.
  7.Полейте с бешамел.Разспределета останалото количество кайма,полейте доматен сок и по желание настържете кашкавал.
  8.Подредете следващият пласт кори.
  9.Намажете корите с бешамел,разпределете останалото количество доматен сос и поръсете с кашкавал.
  10.Подредете последният слой кори,намажете с сос и поръсете настърган кашкавал.
Много леко притиснете с лъжичка корите и оформете ако е нужно.
Изпечете лазанята в нагряна фурна на 200градуса да зачервяване.При мен за 45минути.
Оставете приготвената лазаня леко да се охлади и я нарежете на порции.
Сервирайте всяка порция в подходяща чиния.Насладете се на прекрасната Лазаня поднесена с  чаша,две хубаво червено вино.
Да ви е сладко!


четвъртък, 11 април 2013 г.

ВЕНЕЦ С ЯБЪЛКОВ ПЪЛНЕЖ

ПРОДУКТИ
За тестото
340/350гр.брашно
1и1/2ч.л.захар
200мл.прясно мляко
15гр.мая
1яйце
орехи
2с.л.меко масло
За плънката
2/3бр.ябълки
1/3ч.ч.кафява захар
2с.л.масло
1/4ч.ч.вода
канела
сока на 1/2лимон
кората на 1/4лимон
За глазура
1/2ч.ч.пудра захар
прясно мляко
Разтворете маята в 200мл.хладко прясно мляко.
В купа пресейте 340гр. брашното,направете кладенче и в него сипете захарта,солта,яйцето и маслото.
Прибавете и разтворената в млякото мая.

Замесете меко и гладко тесто,като прибавяте постепенно допълнително количество брашно,ако е необходимо.
Намажете тестото с разтопено масло,поставете го в купа и я завийте с чиста кърпа.Приберете на топло тестото за около час,час и тридесет минути.
Плънка
Направете си плънката,като измиете ,обелите и нарежете 3ябълки на малки парченца.
В тефлонов тиган сложете 
1/3ч.ч.кафява захар и 2с.л.масло.Загрейте докато маслото се разтопи.Добавете ябълките нарязани на парченца и водата,като разбърквайте периодично,
добавете канела на вкус, сока  на половин лимон и лимонова кора.Към плънката по желание прибавете шепа орехи смлени на едро.Плънката е готова след като изври водата и плънката се сгъсти.Оставете плънката да се охлади.

Разточете тестото без да го премесвате на правоъгълна кора. Разпределете плънката по кората.Навийте на руло,отрежете краищата на рулото за да станат равни парченца.Нарежете рулото на 7/8бр.малки рула с големина около4см.
Подредете нарязаните рулца с разреза надолу в малка тавичка или форма с отделящо се дъно постлана с хартия за печене.Броя на рулцата може да са 7 или 8бр.Подредете ги така,че да остане дупка по средата.
Оставете венеца да почине за около 30/40минути.Намажете го с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и го изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.
Оставете го да се охлади и го поръсете с пудра захар или го полейте с глазура.
Поставете  метална малка купичка на котлон.В купичката сложете  около 1/2ч.ч.пудра захар прибавяйте капка по капка прясно мляко до получаване на кашичка със силно матиран бял цвят.Ако стане прекалено прозрачна захарната глазура прибавете пудра захар,като разбърквате постоянно.С получената още топла глазура декорирайте венеца.
Да ви е сладко! Рецептата е адаптирана от Cake Dushess




неделя, 7 април 2013 г.

СЛАДКИШ С БЯЛ ШОКОЛАД И ОРЕХОВ-МАСЛЕН КРЕМ


ПРОДУКТИ
За блата 
4 яйца
120 г захар

 80 г разтопен млечен шоколад
60 г брашно

 2 супена лъжичка какао на прах
60 г масло


За крем и декорация
200гр.течна сладкарска сметана
1/3ч.ч.захар
150гр.бял шоколад за сладкиши и глазури
100гр.орехи
80мл.прясно мляко
125гр.меко масло
5с.л.пудра захар
захарен сироп
/2части захар+1част вода
2,3капки есенция ром/
плодове за декориране 

В купа разбийте белтъците със захарта.
В купа разбийте 60гр. меко масло,разтопеният на водна баня бял шоколад и жълтъците.                      
Към маслено шоколадовата смес прибавете на порции разбитите белтъци,като редувате с пресятото брашното,размесено с какаото до изчерпване на количествата.Разбърквайте с дървена лъжица или шпатула.
Разстелете равномерно тестото в правоъгълна тава с постлана хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 18минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го разрежете на три равни части.
1.В купа разбийте сметаната с 1/3ч.ч.захар и я приберете в хладилник.
2.Разтопете на водна баня белият шоколад и го оставете да се охлади.
3.Запечете на котлон орехите за няколко минути,колкото леко да покафенеят,като внимавате да не изгорят.
Смелете орехите на ситно и ги добавете към80мл.горещо прясно мляко.Оставете сместа да се охлади.
4.Разбийте мекото масло с около5с.л.пудра захар.Към маслото прибавете млечно ореховата смес.Опитайте на сладост и по ваша преценка ако е нужно добавете допълнително пудра захар.
Приберете маслено-ореховият крем в хладилник за да се стегне.
5.Към  охладеният бял шоколад прибавете 1/2от разбитата сметана.С другата половина ще се декорира сладкиша.
6.Направете си захарен сироп от 2части захар,1част вода и няколко капки есенция Ром.
7.Пригответе си едната част от блата.Ако разполагате с правоъгълен ринг за торти,ще ви много лесно но ако нямате едно голямо парче алуминиево фолио,ще ви свърши същата работа.
Прегънете по дължина фолиото и го оформете като ринг около блата.Защипете с телбот или кламер края и оформете.
8.Сиропирайте блата.Върху блата разпределете крема с белият шоколад.
9.Върху крема поставете вторият блат,притиснете леко и отново сипорирайте.
10.Върху блата разпределете  и загладете орехово масленият крем.
11.Сложете третият блат, отново притиснете блата и сиропирайте. Приберете сладкиша в хладилник за около час,два за да се стегне.
12.Махнете фолиото от сладкиша и декорирайте с останалото количество сметана.Ако страните на сладкиша за загладени и красиво оформени не е нужно да ги декорирате,така при разрязване е по красиво, виждат всички пластове.
13.Декорирайте отгоре със сметана,поръсете в ъгълчето какао и декорирайте с плодове с каквито разполагате без да прекалявате с количеството.
Нарежете сладкиша на правоъгълни или квадратни парченца.Желателно е да се нареже на квадратни парченца,защото сладкишът е  много вкусен но е тежък десерт. Сервирайте сладкиша много леко охладен.
Да ви е сладко!





събота, 6 април 2013 г.

ФИДЕ С ПИЛЕШКО ФИЛЕ,СКАРИДИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

ПРОДУКТИ
1ч.ч.фиде
2ч.ч.бульон
1бр.пилешко фиде
1/2зелена пиперка
1/2глава лук
1ск.чесън
8бр.скариди
щипка джинджифил
щипка шафран
млян черен пипер,сол
пилешки или зеленчуков бульон
3с.л.универсален сос Winiary

Измийте и обелете   скаридите /кралски,гамбас или друг вид скариди/,като по желание запазите опашките.
Кипнете на котлон 2ч.ч.пилешки или зеленчуков бульон.Към бульона прибавете около1ч.ч.фиде.Оставете фидето да покъкри за кратко.За около 2,3минути.Имайте в предвид,че фидето се сварява бързо и преваряването му не е желателно.Дръпнете фидето от огъня и го запазете на страна.
Нарежете пиперката на едри кубчета,пилешкото месо на хапки,лукът нарежете на едро.
В тиган с около2с.л.зехтин или олио запържете за 3,4минути пилешкото месо предварително посолено с много малко сол и прясно смлян черен пипер.Добавете пиперката, лука и накълцаният на ситно чесън.Задушете за около 3,4минути.Към ястието добавете скаридите,като може да намалите количеството скариди или съответно да увеличите бройката.Задушете за кратко и добавете фидето,предварително прецедено от бульона.
Поръсете щипка джинджифил и шафран.Разбъркайте за да се размесят всички съставки за около 2минути.
Полейте ястието с 3с.л.универсален сос Winiary разбъркайте за кратко,колкото леко да се сгъсти ястието.Соса може да го замените с соев сос,като намалите количеството,защото в повечето случаи соевият сос е доста солен.
Сервирайте ястието в подходящи чинии,поръсете по желание с допълнително шафран и поднесете ястието топло.
Да ви е сладко!

ЗАПЕКАНКА С КОРИ ЗА БАНИЦА И КАРТОФИ

Запеканка с картофи,много наподобава на вид пататник но доста от съставките за направата на пататник липсват.Запеканката се приготвя  от кори за баница,картофи,олио или масло и кашкавал.
ПРОДУКТИ
1,500картофи
1/2ч.ч.олио
300гр.кори за баница
1яйце за намазване
2с.л.прясно мляко
50/100гр.кашкавал за поръсване
1с.л.сусам
кубче масло
сол,млян черен пипер
1ч.л.галета
чубрица
 Обелете и измийте картофите.Подсушете ги и ги нарежете на шайби с дебелина около 4мм.
Запържете за кратко картофите колкото леко да порозовеят от едната си страна.
В подходяща малка правоъгълна тава намазана с масло постелете 1 кора за баница.Намажете я леко с разтопено масло или олио и върху нея поставете втора кора.



Върху кората подредете на един ред още топли картофи.Поръсете ги с сол,прясно смлян черен пипер.
Върху картофите сложете кора,отново намажете с мазнина и сложете втора кора.Отново ред топли картофи и така до изчерпване на количеството картофи.
Завършете подредбата на запеканката с две кори.
Разбийте 1яйце с 2с.л.прясно мляко и със сместа намажете запеканката.Поръсете с чубрица.
Набучете на места запеканката за да не се издуе при печене.
Изпечете ястието в нагряна фурна за около 30/35минути.
Малко преди да е готово ястието го поръсете с настърган кашкавал,размесен с 1ч.л.галета и сусам.
Върнете ястието във фурната до запичане на кашкавала.
Оставете запеканката леко да се охлади,нарежете я на квадратни порции и я поднесете топла,като топла гарнитура или като основно ястие  поднесено със подходяща салата.
Да ви е сладко!
  


четвъртък, 4 април 2013 г.

Хлебчета с пълнеж

ПРОДУКТИ

закваска
20гр.мая
5с.л.хладко прясно мляко
6с.л.брашно
1с.л.кафява захар
За тестото
500гр.брашно
1 и 1/2ч.л.сол
1ч.л.захар
3с.л.олио
2с.л.кисело мляко
250мл.прясно мляко
1яйце
3с.л.мак
брашно за доомесване и разточване
1жълтък за намазване
За пълнежа/за 1/2от тестото/
50мл.разтопено масло
3с.л.доматено пюре/или лютеница/
50гр.настърган кашкавал
50гр.сирене
50гр.колбас
щипка риган
Направете си закваската,като в купичка разтворите 20гр.мая в 5с.л.хладко прясно мляко.Прибавете  една супена лъжица кафява захар и  около 6с.л.брашно.
Завийте с чиста кърпа купата и я приберете на топло докато удвои обема си,за около15минути.
В купа пресипете брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,яйцето,3с.л.олио,захарта,солта,киселото мляко.Започнете да замесвате меко и гладко тесто и малко преди да е готово прибавете 2,3с.л.макови семена.
Омесете тестото,завийте го чиста кърпа и го приберете на топло за около40минути.
Премесете тестото разделете го на две и всяка част отново премесете и направете на топка.
Оставете тестото да почине и го разточете на правоъгълна кора.
Намажете кората с разтопено масло.
Върху маслото намажете с доматено пюре,поръсете със сиренето и настърганият кашкавал.Поръсете с щипка риган.
Подредете някакъв колбас нарязан на шайби или на ситно.
Завийте на руло.Нарежете рулото на парченца във формата на трапец.

Подредете хлебчетата в тава с послана хартия за печене на разстояние едно от друго.

Оставете хлебчетата да починат за около 30/40минути,намажете ги с няколко капки прясно мляко жълтък.С пръчица притиснете по средата всяко хлебче.
По желание ги поръсете с допълнително макови семена.
Изпечете хлебчетата в нагряна фурна за около 20/25минути.
От втората част на тестото направих малък хляб.
Отново  разточете тестото на правоъгълна кора.Намажете го обилно с разтопено масло.Настържете около 50гр.кашкавал,поръсете със 50гр.сирене и навийте на руло.
Отрежете двата края на рулото.Получават се две парченца наподобяващи розички.Направете разрез по средата на рулото.Оформете по посоченият начин на снимките.
Оформеното хлебче прехвърлете в правоъгълна форма за печене.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около40минути.По време на печенето розичките са по изпъкнали и ще се запекат повече.Ако е нужно покрийте хлебчето с алуминиево фолио за да не се препече.
Оставете хлебчето да се охлади преди да го разрежете.
Да ви е сладко!

ПИЛЕШКИ ХАПКИ

ПРОДУКТИ
2бр.пилешки филета
100гр.галета
1с.л.пармезан
1ч.л. смес сухи подправки
или1/2ч.л. вегета
За марината
3с.л.майонеза
1с.л.горчица
1с.л.доматено пюре
щипка джинджифил
щипка сух чесън
щипка смлян черен пипер
канела
Нарежете пилешките филета на хапки.
Направете си марината,като разбиете 3с.л.майонеза,горчица,доматено пюре или
кетчуп.Добавете подправките щипка джинджифил,черен пипер,щипка сух чесън,и по желание много малко канела.
Мариновайте нарязаното пилешко месо за около два,три часа.
В купа смесете галетата с една супена лъжица пармезан и една чаена лъжица микс сухи подправки или 1/2ч.л. вегета.
Оваляйте пилешките хапки в галета и ги подредете в тава с постлана хартия за печене.
Изпечете хапките в нагряна фурна на 220градуса за около 15/18минути но не повече.Ако прекалите с печенето,хапките ще станат прекалено сухи.
Сервирайте пилешките хапки топли и подходящ сос към тях,пържени картофки и зелена салата.
Да ви е сладко!






сряда, 3 април 2013 г.

СЛАДКИШ С БАНАНИ


ПРОДУКТИ
4яйца
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
120гр.кисело мляко
2ванилии
1 и1/2ч.ч.брашно
1бакпулвер
1,2бр.банани
пудра захар





В купа разбийте яйцата със захарта.
Към сместа на тънка струйка прибавете олиото,като продължавате да разбивате.

Прибавете 120гр.кисело мляко размесено с бакпулвера.

Към сместа прибавете една и половина чаени чаши брашно размесено с две ванилии.

Пресипете тестото в правоъгълна  малка тавичка с размери около 24см на/20см.

Поръсете тестото с щипка захар.

Нарежете един или два банана на шайбички и ги подредете внимателно,без да потъват върху кексовата смес.

Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 40/45минути.Може да  проверите дали сладкиша ви е изпечен по познатият начин с клечка за зъби.

Оставете сладкиша да се охлади.
Преди сервиране поръсете сладкиша с пудра захар и го нарежете на квадратни или правоъгълни парчета.






вторник, 2 април 2013 г.

ТОРТА -* БЯЛА ЗВЕЗДИЧКА *

Прекрасна тортичка с крем от заквасена сметана,крем ванилия,ягоди,нежен кафяв блат,филирани бадеми и още Ванилово кремче за декорация. Шприцованият крем,много прилича на звездички и затова си  кръстих тортичката  бяла Звездичка,защото със сигурност скоро ,ще има и кафява Звездичка.
ПРОДУКТИ
За блата
3белтъка
60гр.захар

125гр.меко масло
100гр.захар
2яйца
3жълтъка

50гр.шоколад
50мл.прясно мляко
2с.л.олио

200гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
2с.л.какао
ЗА КРЕМ 1
4жълтъка
4с.л.царевично нишесте
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар
2ванилии
ЗАКРЕМ 2
300гр.ягоди
3с.л.захар
1с.л.вода
2пак.желатин или агар-агар
200гр.заквасена сметана
2белъка
1/2ч.ч.захар
100мл.бита сладкарска сметана
100гр.филирани бадеми


В купа разбийте 3белтъка с 60гр.захар.
Разтопете на водна баня  50гр.шоколад,50мл.прясно мляко и 2с.л.олио.Разбъркайте шоколадовата смес до разтапяне на шоколада.
В купа разбийте 125гр.меко масло с 100гр.захар.Добавете едно по едно 2 яйца и 3жълтъка.
 Към маслено яйчената смес прибавете на порции сместа с шоколада и млякото,като редувате с брашното размесено с бакпулвера и ванилията до изчерпване на количествата.
Към тестото прибавете разбитите на сняг белтъци,като разбърквате с дървена лъжица.
Пресипете тестото  в обла форма с отделящо се дъно с диаметър около 26см.,намазана с мазнина и постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180гр.за около 40минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го разрежете на три хоризонтални части.


    *1.Направете си яйчен крем/крем ванилия/ като в касеролка разбиете 4жълтъка,4с.л.с калпаче царевично нишесте,1ч.ч.захар,500мл.прясно мляко,2ванилии.
Загрейте сместа на котлон,като разбърквате енергично.Щом сместа започне леко да се сгъстява дръпнете касеролката на ръба на котлона за да се намали силата на огъня и да се избегне загаряне.По този начин,ще получите и гладък крем без бучки.
 Оставете крема да се охлади,като разбърквате,за да не се получи коричка.
    *2.Измийте и почистете 300гр.ягоди.Нарежете ги на парченца и към тях прибавете 1с.л.вода и 3,4с.л.захар.Кипнете ягодите на котлон за около 2,3минути.
Към топлите ягодите прибавете 2пакетчета желатин или агар- агар.
Пасирайте ягодите, оставете да се охладят на стаена температура и ги приберете в хладилник докато започнат леко да се желират.
  *3.В купа разбийте 200гр.заквасена сметана.Към сметаната прибавете 1/2от яйченият крем/крем ванилия/ и пасираните ягоди.Приберете крема в хладилник за кратко.
  *4.Разбийте на сняг 2белтъка с 1/2ч.ч.захар.Ако ви притесняват белтъците,може да си ги разбиете на водна баня.
Прибавете на порции белтъците към крема,като разбърквате с шпатула или дървена лъжица.

Сглобяване
 Поставете единият блат в отделящ се ринг и го напоете леко със захарен сироп.Разпределете върху блата половината от ягодовият крем.Загладете и поставете вторият блат.Леко притиснете,напоете леко блата със захарен сироп и разпределете останалият ягодов крем.
Поставете и третият блат,леко притиснете и  отново го напоете леко със захарен сироп.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа за да се стегне и охлади.
  *5.Останалият яйчен крем/крем ванилия/ смесете с 100мл.бита сметана за да стане по пухкав.
Напълнете пош   с крем и с него украсете тортата.Махнете ринга,загладете тортата отстрани и декорирайте с филирани бадеми.
Е това беше рецептата за тортичката.След нея ...имам куп чинии,купички,тенджерки,лъжички за миене,но си заслужава.Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...