.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 9 август 2013 г.

КЕЙК С АНАНАС


ПРОДУКТИ
4яйца
120гр.захар
125гр.масло
8пълни с.л.подсладено кондензирано мляко
3с.л.олио
180гр.брашно
+30гр.брашно
3с.л.какао
1бакпулвер
1ванилия
кората на 1/2лимон
1консерва ананас на шайби
десетина череши
1с.л.кафява захар




Пресейте брашното/180гр/ и го смесете с бакпулвера и ванилията.
Отделете белтъците от жълтъците и в купа разбийте белтъците с половината количество захар.
В друга купа разбийте меко масло с останалото количество захар.Прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.
кейк с ананас
Към тестото прибавете 8пъни супени лъжици кондензирано мляко.
Добавете на тънка струйка 3с.л.олио,като продължавате да разбивате.Настържете кората на половин лимон.
Към кексовото тесто на 3пъти прибавете размесеното с бакпулвера и ванилията брашно,като го редувате с белтъците.
Започвате с брашно и завършвате с брашно,като разбърквате с дървена лъжица.

Отделете част от кексовото тесто около 1/3от сместа.Смесете 30гр.брашно с 3с.л.какао и ги добавете към по малката част от тестото.
Намажете с масло или олио и постелете дъното и страните на кексова форма с отделящо се дъно с диаметър около 26см.
На дъното на формата поръсете равномерно 1с.л.кафява захар.Подредете шайбичките с ананас изцедени от сока /колкото е възможно/По средата на всяка шайбичка поставете по една череша.
Върху плодовете внимателно разпределете бялото тесто,като си оставите малко настрана.
Загладете с помощта на лъжица.
Върху бялото тесто разпределете тук там от кафявото тесто.Останалото бяло тесто разпределете върху кафявото.Загладете леко с помощта на лъжица.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за около 50минути.За да сте сигурни,че сладкиша е изпечен си направете проверка с клечка за зъби.
След изпичане оставете кейка да се охлади,обърнете го върху подходяща чиния и отстранете внимателно хартията за печене.Може да си изрежете с ринг кръгли пастички и да ги декорирате по ваше желание.Преди сервиране поръсете кейка с пудра захар.
Да ви е сладко!

понеделник, 5 август 2013 г.

Торта шоколадов кестен и предизвикателство Liebstar Blog Award

След тиквеници разни аз отново поднасям  необичаен за сезона сладкиш, този път с кестени.Е кестени посред лято няма, но една приятелка ми подари едно бурканче с кестеново пюре че не знаела какво да го прави.А аз съм си на принципа дават ли ти взимай,гонят ли те бягай е с идеята десертът да е от мен а кафето от нея.Не бях опитвала кестенов крем и си нямах и идея за вкусът му,оказа се нещо като мармалад,подсладено, с леко трапчив вкус подходящ за сладкиши.Така му се зарадвах,че няма да го пазя за есента я.Покрай  един  сладкиш с който участвах в един конкурс, за който ще разкажа в следваща публикация се сдобих и с огромно количество кондензирано мляко,което веднага влезе в употреба.Ето го и полученият  резултата.Торта с пухкав блат с аромат и вкус  на мед,кафява захар и масло ,два крема с кондензирано мляко,сладко от кестени,крема сирене,смокини и млечен шоколад.

ПРОДУКТИ
За блата
всички продукти да са на стаена температура
320гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
2ванилии
60гр.кафява захар
120гр.бяла захар
200гр.меко масло
2с.л.мед
4яйца
3с.л.олио
50мл.прясно мляко

За  крема
100гр.захар
2яйца
400гр.подсладено кондензирано мляко
2лентички желатин
150гр.крема сирене
170гр.крем от кестени
100гр. млечен шоколад
3,4бр.смокини от сладко

За декорация
100гр.млечен шоколад
1ч.л.олио
шоколадови листа
шоколадови дражета или
някакви други дребни шоколадови бонбони

Приготвяне на блата
В купа смесете сухите съставки брашното,содата.бакпулвера,ванилията.
В друга купа разбийте мекото масло с двата вида захар.Може да сложите 180 гр.само бяла захар но резултата няма да е същият.Блата е с много приятен карамелено/меден цвят.
Към разбитото масло прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Добавете 3с.л.олио на тънка струйка.
Към сместа прибавете  2с.л.мед и кондензираното мляко.
Към тестото,започнете да прибавяте на 3,4пъти сухата смес с брашното,като го редувате с прясното мляко до изчерпване на количествата.Започвате с брашното и завършвате с брашното .Разбърквайте с дървена лъжица.
Намажете с масло или олио обла форма за печене с махащо се дъно с диаметър около 26см.
Постелете по дъното и по стените на формата хартия за печене.
Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.За да сте сигурни,че блата е изпечен си направете проверка с клечка за зъби.
Оставете блата да се охлади и го нарежете на три части.
Приготвяне на кремовете
1.В купа разбийте 2белтъка с 100гр.захар и ги оставете на страна.По желание разбийте белтъците със захарта на водна баня до сгъстяване.
2.В купа разбийте 2жътъка./По желание разбийте жълтъците на водна баня до сгъстяване./
3.Към жълтъците прибавете на порции 400мл.кондензирано мляко.
4.Накиснете 2лентички желатин в студена вода за около 5минути.
Загрейте на котлон желатина с около 1с.л.вода без да кипва.Към топлия желатин прибавете 1с.л.крем от кестени.Към желатина прибавете и 1,2с.л.от сместа с кондензираното мляко за да се изравни температурата на желатина.
Прибавете желатина към крема с жълтъци и кондензирано мляко.
5.Разделете крем на две.
6.В едната част от крема добавете 150гр.крема сирене предварително разбито за да не се получат бучки в крема.Добавете и 170гр.крем от кестени
Приберете крема в фризер за кратко леко да се стегне.
7.След като крема се е стегнал прибавете 1/2 от разбитите белтъци и отново приберете крема в хладилник.
   Крем 2
1.Към втората част на крема с кондензираното мляко прибавете 100гр.разтопен на водна баня и охладен шоколад.Прибавете и другата половина от белтъците.приберете крема в хладилник за да се стегне.
Сглобяване
Поставете в метален ринг едната част от блата.
Блатът е много нежен и сочен и не се нуждае от напояване.
Върху блата разпределете половината от крема с кестени.Нарежете няколко смокини от сладко и ги разпределете върху крема.Прибавете и останалата част от крема и загладете.
Поставете вторият блат,намажете с вторият крем с шоколад ,като си помагате с лъжица потопена в топла вода.
Поставете третият блат и приберете тортата  в хладилник за да се стегне най-добре за една нощ.
За глазурата разтопете на водна баня 100гр.шоколад с 1ч.л.олио.Оставете шоколада да се охлади.
Отстранете ринга от тортата и полейте с разтопен шоколад.
Направете си шоколадови листа и с тях украсете тортата. Идеята за декорация с фигури от шоколад не е много удачна през летният сезон аз се затрудних много с направата на листата и се получиха грознички.Заради високата температура почти е невъзможно да се работи с шоколад затова ако ви допадне рецептата си направете декорацията по ваш избор.
Да ви е сладко!

А сега ще почерпя с парченце тортичка Кремена Русева и ще  отговоря  на предизвикателството Liebstar Blog Award ,което ми отправи авторката на Cook with a smile 
да отговоря на няколко въпроса.
 1. С каква цел създадохте своя блог? 
Блога Вкусно и сладко създадох преди година и половина съвсем спонтанно ей така без много да му мисля.Съвсем на шега публикувах първата си рецепта като експеримент ,опит че дори и доза любопитство.Много се радвам че създадох блога и покрай него експериментирам с много нови непознати за мен продукти,ястия,готварски техники.Научих и продължавам да уча все нови неща за готвенето за необятният свят на тортите,шоколада и за вкусният и ароматен хляб.
2. Какво ви вдъхновява най-често?
 Нямам си определено нещо което да ме вдъхновява  често.Важното е да има вдъхновение ,че без него...нищо не върви както трябва.Било то блогър,някое ястие, някой филмче или прочетена книга,градина с цветя ,една голяма купа с плодове и зеленчуци или пък красив сервиз за хранене.Дори и самата идея да зарадвам децата си и бате Светльо/съпруга ми/.
3. Кои три (може и четири) думи ви описват най-точно? 

Е този въпрос ме затрудни много.Първата дума с която се определям е Инат но умерен :).Знам ли може би съм  принципен човек,което много често ми вреди.Винаги държа на думата си,обичам точноста .
 4. Сладко или солено?
Определено без да се замислям и сладко и солено.Май към третият въпрос трябва да добавя и лакома :)
5. Имате ли провал в кухнята и какъв е той?  
Разбира се,че имам провали в кухнята я някой спаднал блат,я объркана рецепта,че и да загоря ядене ми се случва .И в кухнята важи максимата Човек се учи цял живот. Поводи да се посмеят децата на мои гръб с някой загорял боб имам много. 
 6. Коя е любимата ви подправка?
Оле много любими си имам ванилия,канела,джоджен,чубрица,шафран,кимион,черен пипер и много много други. 
7. Кое е любимото ви българско ястие?
Тук мога да изреждам много мусака,таратор,кавърма,дроб сърма,лютеница,баници,шопска салата задължително с люта чушка и българска ракия. 
 8. Какво може да ви изкара извън нерви?
Бързо избухвам,като атомна бомба съм добре че ми минава бързо.Извън нерви ме изкарват лъжата,предателство,нахалство,завист,простотията.
 9. Какво ви прави щастливи?
Радвам се на малките неща,едно цветенце,добра дума,цветно камъче,морето,успехи на приятел.Щастлива ме прави семейството ми и приятели онези които се броят на едната ми ръка,онези които ми носят безсъние,онези пред които не крия колко крехки са надеждите ми,онези които винаги са до мен независимо какви изпитания ни поднася животът.
10. За какво мечтаете?
В момента си мечтая най-вече за здраве да се излекува детенцето ми ,мечтая си за морето нашето моренце ,мръсно,непочистено , ама си го обичам много  и  Бургас мечтая си за Бургас моето незаменимо родно и мило местенце.


понеделник, 29 юли 2013 г.

Разядки с патладжан и хляб Фугас с лук, Маздам ,маслини и хамон

В днешният пост,ще представя три разядки с патладжан.Едната разядка е Баба Гануш  много вкусна ,простичка и лесна за приготвяне разядка с патладжани от кухнята на Близкият изток.Основните съставки за приготвянето на разядката са патладжани,кисело мляко ,сусамов тахан и подправки.Поднася се като мезе,гарнитура или на препечени филийки.
Продукти за Баба Гануш
2бр.Патладжан
1с.л.Сусамов тахан
сока на 1/2лимон
3с.л.кисело мляко
2,3ск.чесън/или по ваш вкус/
2с.л.зехтин
щипка кориандър
щипка кимион
магданоз
сол на вкус
по желание  щипка канела и
20гр.смлени орехи
Изпечете патладжаните на фурна или чушкопек.Обелете патладжаните и ги намачкайте с вилица или ги сложете в блендер и пюрирайте,като добавяте и останалите продукти чесъна,тахана,зехтина и киселото мляко.
Добавете и подправките.По желание добавете канела и смлени орехи.Поднесете разядката поръсена с ситно нарязан магданоз.




Втората разядка Кьопоолу е типично нашенска но се среща и в почти всички Балкански страни.В някой краища на страната ни приготвят разядката само от патладжан,чесън и олио.Съществува и вариант към който се добавят и печени чушки и домати.Традиционно продуктите за разядката се счукват в дървена гаванка но в съвременната кухня по често се смилат.Варианта на смилане на продуктите  съм избрала и аз заради децата.Не искат да опитат Кьопоолу в едро смлян вариант и със семки и затова го приготвям в блендер.
Аз добавих повече червени чушки и се получи с изразен вкус и цвят на червени чушки.

Продукти за Кьопоолу
2бр.патладжан
2бр.червени пиперки
2ск.чесън
6,8с.л.олио
сол
Патладжаните и чушките се изпичат.Начукват се или се слагат в блендер.Прибавят се едно по едно чесънът, олиото,сол и по желание магданоз.
Третата разядка е с продукти като за Кьопоолу само че към тях добавям крема сирене и майонеза на вкус,които омекотяват вкуса на чесъна.
Разядките могат да се поднесат с препечени филийки хляб или прясно изпечен хрупкав домашен хляб Фугас с лук,кашкавал Маздам нежно поръсен с кристалчета сол , маслини и хамон.Няма да разказвам повече за ароматното,хрупкаво хлебчето а ви записвам рецептата.

ПРОДУКТИ
За тестото
500гр.брашно
1и1/2ч.ч.вода
15гр.мая за хляб
2с.л.зехтин
1и1/2ч.л.сол
1ч.л.захар
За плънката
1/2глава лук
пресен розмарин
щипка едра сол
50гр.кашкавал Маздам
маслини,хамон
В купа пресейте брашното.Добавете сол и захар и направете кладенче.Разтворете маята в хладка вода и я пресипете в кладенчето.Към продуктите прибавете и 2с.л.зехтин.
Замесете тесто,завийте го с чиста кърпа и го оставете да почива за около час.
Премесете леко тестото и го разделете на две части.
Разточете всяка част на правоъгълник оформете леко като листо.Направете голям диагонален разрез през центъра и няколко по малки отстрани на разреза.
Прехвърлете хлябовете в тави постлани с хартия за печене.Поръсете леко с брашно и едра сол.
Задушете нарязания на тънко лук за минутка.Разпределете лука върху хлебчетата,поръсете с кашкавал,розмарин,маслини и парченца бекон.
Оставете Фугасите да починат за около 20минути и ги изпечете в нагряна фурна на 240градуса  един по един до зачервяване за около 13/15минути.
Рецептата за хляба е адаптирана от Good Food.







Кавърма със свинско месо и гъби


Продукти
800гр.Свинско месо
2 глави лук
и 1стрък праз лук/
1дафинов лист
1скилидка чесън
200гр.пресни Печурки
1зелена пиперка
1червена пиперка
1/2ч.л.червен пипер
200гр.белени домати от консерва
3с.л.олио
магданоз
Сварен ориз за гарнитура
Нарежете месото на хапки,посолете го с сол и прясно смлян черен пипер.Оваляйте месото в брашно и го запържете в тенджерка с 2,3с.л.олио.
Прехвърлете месото в глинен гювеч.
В тенджерката едно по едно задушете нарязаният на ситно лук и бялата част на праз лук за минута.Добавете скилидката чесън и чушките нарязани на лентички.Задушете за около минута и прибавете измитите и нарязани на филийки гъби.Задушете за още минута две.
Към ястието добавете половин лъжичка червен пипер.
Добавете и нарязаните на ситно домати и дафиновият лист.

Задушените зеленчуци прибавете към месото в глиненият съд.
Посолете със сол и черен пипер,полейте ястието със зеленчуков бульон или вода толкова,че да не покрива изцяло месото.Разбъркайте ястието и го изпечете на 220градуса в студена фурна за да не се спука глиненият съд.
Времето за печене е около час,час и двадесет минути.
Сервирайте кавърмата в подходяща чиния в която сте направили пръстен от сварен ориз.
По средата на оризовият пръстен пресипете кавърмата заедно със сосчето и поръсете ситно накълцан магданоз.По желание може да поднесете ястието с картофено пюре.
Да ви е сладко!



петък, 26 юли 2013 г.

ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С КАРТОФИ,ГЪБИ И РОЗМАРИН

С изненада преди известно открих в малката ми скромна импровизирана градинка малко храстче Розмари скрило се между Розите и едвам, едвам се забелязва.Първоначално го помислих за бурен и за малко да му видя сметката. :) откъснах листенце да го помириша и бурена ме изненада много приятно .Много ми харесва леко сладникавата свежа миризмата на Розмарин,наподобяващ леко мириса на бор. Като подправка освен към агнешко не съм се престрашила да го добавя към други ястия заради леко пикантния и леко остър вкус,който не мислех че ще допадне на децата.Като за проба го добавих към пилешко месо с картофи и гъби в комбинация с чесън и къри и се получи страхотно ястие,което стана любимо на семейството ми.
ПРОДУКТИ
4бр.пилешки бутчета
1кг.картофи или 1,5кг.
100/150


гр.пресни печурки
брашно за овалване
олио,сол,черен пипер
щипка къри
стръкчета пресен розмарин
2,3цели скилидки чесън
1глава лук
олио
Измийте,подсушете и нарежете пилешките бутчета.Посолете месото със сол и прясно смлян черен пипер.
Оваляйте месото в брашно и го запържете в тенджерка с олио.Извадете месото от тенджерката и го поставете в подходяща тавичка.Полейте месото с 2с.л.олио или зехтин и долейте толкова количество вода,колкото да покрие порциите месо до средата.Запечете бутчетата за около час,час и половина на 220градуса.
В тенджерката в която запечатахте пилешкото месо добавете стръкчета пресен розмарин количеството е по ваш избор,като се стараете да не прекалите.Добавете и 2,3цели скилидки чесън.Към ястието прибавете и една глава ситно нарязан лук.

Задушете лука за около минута на слаб огън и прибавете нарязаните на филийки гъби.

Задушете за около минута две и прибавете почистените,измитите и нарязани на колелца картофи.
Задушете ястието за около минута,две като разбърквате,ако е нужно добавете още малко олио.
Добавете щипка къри,сол,прясно смлян черен пипер и комбинирани сухи подправки.
Към тавичката с  изпечените бутчета прибавете и картофите с гъби.Покрийте до средата ястието с вода или зеленчуков бульон.
Върнете ястието във фурната и допечете ястието до готовност.
Сервирайте ястието топло с Шопска салата.
Да ви е сладко!

СЛАДОЛЕДЕНА ТОРТА


ПРОДУКТИ
За блата
всички продукти трябва да са на стаена температура
4яйца
200мл.прясно мляко
170мл.олио
1,5ч.ч.кафява захар
200гр.брашно
1ванилия
1/2ч.л.сода за хляб
1ч.л.бакпулвер
1непълна кафена лъжичка нес кафе
80гр.какао
За крема
180гр.бял шоколад за сладкиши
100мл.течна сладкарска сметана
2лентички желатин
150гр.сладко от малини
150гр.Крема сирене или Рикота
2с.л.пудра захар
1ч.л.лешникова паста
3бисквитки Орео
1кг.Сметанов сладолед с Горски плодове

В купа смесете сухите съставки пресятото брашно,какао,содата,бакпулвера, ванилията и нес кафе.
В друга купа разбийте яйцата със кафявата захар.Прибавете на порции олиото.Добавете и прясното мляко.
С лъжица прибавяйте на порции сухата смес,като разбърквате до хомогенна маса.
Разстелете тестото върху правоъгълна тава постлана с хартия за печене.
Изпечете платката в нагряна фурна на 170гр.за около 20минути.За да сте сигурни,че платката ви е изпечена направете проверка с клечка за зъби и ако е необходимо оставете блата да се пече за още 2,3минути.
Изпеченият блат навийте внимателно на руло заедно с хартията за печене и го оставете да се охлади.
ЗА КРЕМА
1.Накиснете в студена вода 2лентички желатин.
2.Кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Към сметаната прибавете начупен на парченца 180гр.бял шоколад за сладкиши.Разбъркайте до стопяване на шоколада.
3.Загрейте на котлон желатина без да кипва и го прибавете към топлият шоколад.
4.Оставете шоколада да се охлади и го смесете с 150гр.крема сирене или Рикота,2с.л.пудра захар и 1ч.л.лешникова паста.
5.Към крема прибавете 150гр.сладко от малини.
6.Приберете крема в хладилник за да се охлади и стегне,като го наблюдавате за да не стегне прекалено.Консистенцията на крема трябва да е леко желирана за да може да се нанесе върху блата.
Намажете блата с леко желираният крем.Натрошете 3бисквитки Орео или някакви други шоколадови бисквитки.
Навийте внимателно блата на руло.Завийте го в алуминиево фолио и го приберете във фризера за да се стегне.

За оформянето на тортата си пригответе обла купа.Отрежете си две големи парчета стреч фолио и ги поставете на дъното и по стените на купата.

Нарежете рулото на парчета.Поставете парчетата руло по дъното и по стените на купата.С малки парченца от рулото запълнете дупките.
На дъното разпределете половината количество сладолед.
Върху сладоледа поставете парченца руло и останалото количество сладолед.Загладете и завършете тортата с пласт от рулото.
Ако има неравности леко изрежете с остър нож.Завийте тортата с стреч фолио и поставете чинийка като леко притиснете за да се слегне тортата.
Приберете купата във фризер за да се замрази.

Преди да сервирате тортата я обърнете върху подходяща чиния и я декорирайте по ваш избор.
Приятно разхлаждащ и вкусен сладкиш подходящ за летните дни.А как да си направите много красива и оригинално оформена торта отново от рула ще ви покажа в следваща публикация.
Да ви е сладко!

четвъртък, 18 юли 2013 г.

ТИКВЕНИК СЪС ЗАЛИВКА

ПРОДУКТИ
500гр.кори за баница
1,500гр.тиква
200/300гр.печени орехи
канела,ванилия
120гр.захар
100гр.масло/или олио/
За заливката
2бр.яйца
70мл.прясно мляко
щипка сода бикарбонат
ванилия

филирани бадеми
30гр.масло
захарен сироп
пудра захар
В дълбока купа настържете тиквата на едро ренде.Запечете леко орехите,оставете ги да се охладят и ги натрошете на едри парчета.
Към настърганата тиква прибавете 3,4с.л.захар,канела,ванилия и орехите.Размесете продуктите за плънката.Намажете една кора с разтопено масло или олио и върху нея сложете втора кора намажете с мазнина,разпределете част от плънката и по желание ако обичате по сладко поръсете със захар.
Завийте двете кори на руло.По същият начин оформете и останалите кори.
Намажете с масло или олио правоъгълна тава.На дъното на тавата постелете една кора.Върху нея едно по едно подредете  рулата.Нарежете рулата на правоъгълници.
В купа разбийте 2яйца с 1/3ч.ч.прясно мляко,ванилия и щипка сода бикарбонат.
Със сместа полейте равномерно баницата.Поръсете с филирани бадеми.Разпределете парченца масло върху баницата.
Изпечете Тиквеника в нагряна фурна на 180градуса за около 30/40мимути или до зачервяване.
След изпичане леко напръскайте/напоете/ тиквеника със захарен сироп.
Сервирайте Тиквеника охладен поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко!
Рецептата е адаптирана от Веселият готвач,автор Anego.





вторник, 16 юли 2013 г.

СЛАДКИШ МОРЕНО

Уникален сладкиш с който ще оберете овациите у дома!
Вкусен,ароматен и сочен сладкиш с череши,кафява захар,сусамов тахан и печени филирани бадеми,нежно поръсен с пудра захар за разкош!
:)
ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
140гр.кафява захар
1яйце
3ч.л.сусамова паста/Тахан,Tahini/
125гр.кисело мляко
1бакпулвер
3,4капки есенция Ром
140гр.брашно
100гр.череши
шепа филирани бадеми
3,4бисквитки Орео
пудра захар за поръсване

В купа разбийте 100гр.меко масло с 140гр.кафява захар.Добавете 1яйце,като продължавате да разбивате.
Прибавете 3ч.л.Сусамова паста/Сусамов тахан,Tahina,Tahivi,Tahin,Tahan/ и няколко капки есенция Ром.



Към сместа добавете 125гр.кисело мляко,размесено с бакпулвера.

Пресейте брашното и го прибавете на 2,3пъти към тестото.
Измийте,подсушете и почистете 100гр.череши.
Добавете черешите към тестото.

Пресипете сместа в малка правоъгълна тавичка,постлана с хартия за печене.
Загладете сладкиша и го поръсете с начупени бисквитки Орео.

Поръсете шепа филирани бадеми.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна за около 35/40минути.



След изпичане оставете сладкиша да се охлади и го нарежете на квадрати.Сервирайте сладкиша поръсен  с пудра захар.
Да ви е сладко!






петък, 12 юли 2013 г.

БРАУНИС С ЧЕРЕШИ И ШОКОЛАДОВ КРЕМ

Сладкиш Браунис е един от любимите ни сладки изкушения у  дома.Много лесен за приготвяне,нежен ,сочен сладкиш с много приятен шоколадов вкус и аромат.Днес ще ви предложа Брауни с череши и ядки и една импровизация на Браунис блат ,крем с шоколад,мед,сметана и крема сирене.Черен шоколад и бисквитки Орео за декорация.
ПРОДУКТИ
3яйца
80гр.захар
100гр.меко масло
70гр.черен шоколад/70%какао/
80гр.череши
60гр.брашно
20гр.ядки смес
Измийте,подсушете и почистете черешите.Нарежете ги на половинки.Натрошете ядките на ситни парченца.
В купа разбийте белтъците със захарта.В друга купа разбийте мекото масло,прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.Прибавете разтопеният и охладен шоколад.
Към сместа прибавете 1/2от белтъците,като разбърквате с лъжица.
Добавете черешите и нарязаните на ситно ядки.
Към тестото прибавяйте на порции пресятото брашно,като го редувате с остатъка от белтъците.Започвате с брашно и завършвате с брашно.
Разстелете тестото в малка правоъгълна тавичка постлана с хартия за печене.Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 20минути.След изпичане сладкиша трябва да сочен.Ако се прекали с печенето ще се получи сух и ронлив.
Оставете сладкиша да се охлади и го нарежете на квадрати или кръгчета.По желание го декорирайте с разтопен на водна баня шоколад/50гр.шоколад+1ч.л.олио/
За направата на мини тортички Брауни,ще са ви необходими 6 бр.рингове.
С рингове изрежете 6кръгчета.От хартия за печене си изрежете 6 лентички и ги поставете от вътрешната страна на ринговете.С лентичките ще ви е по лесно след приготвянето на тортичките да отстраните ринговете без да залепват.

За крема
200гр.течна сладкарска сметана
80гр.захар
300гр.крем сирене
2с.л.пудра захар
60гр.черен шоколад
2лентички желатин
1с.л.мед
В купа разбийте сметаната със кристалната захар.
Разтопете на водна баня шоколада и го оставете да се охлади
Накиснете 2лентички желатин в студена вода за около 5минути.
В купа разбийте крем сиренето с 2с.л.пудра захар.Прибавете шоколада и една супена лъжица мед.
Загрейте лентичките желатин с около 1,2с.л.вода без да кипва.
Към крема прибавете битата сметана,като разбърквате с лъжица.Към желатина прибавете 2,3с.л.от крема ,разбъркайте и прибавете смес към крема.

Приберете крема в хладилник за да се стегне.
Подредете във всеки ринг по кръгче от Браунис платка.Сипете крем и загладете.Приберете тортичките в хладилник за да се стегнат най-добре за една вечер.

След като кремът се е стегнал извадете ринговете и отстранете хартията за печене.

Полейте всяка мини тортичка с тънък пласт разтопен и охладен шоколад и поръсете с натрошени бисквитки Орео.
Сервирайте мини тортичките с шоколадов сладолед.
Да ви е сладко!















понеделник, 3 юни 2013 г.

ГЛАЗИРАНИ СВИНСКИ РЕБЪРЦА

ПРОДУКТИ
1,5кг.Свински ребра
1глава лук
1ск.чесън/или щипка сух/
щипка джинджифил
2/3с.л.олио
3с.л.захар
100мл.ябълков оцет
150мл.кетчуп
100мл.сос Уочестър
сол,млян черен пипер
Измийте и почистете ребрата от ципите.Нарежете ги на парчета с по 3ребра.Кипнете на котлон около 3литра вода и поставете ребрата в кипяща вода,като месото трябва да бъде напълно покрито с вода.Леко посолете и оставете ребрата да се варят за около час,час и половина.Ако е нужно добавете допълнително вода.
За марината
Обелете и нарежете на ситно една глава лук и една скилидка чесън.Загрейте 2,3с.л.олио в малка тенджерка.Запържете лука и чесъна.Прибавете оцета,захарта,сос Уочестър,кетчупа и джинджифила.
Варете сос на умерен огън около 10минути.Поправете със сол и черен пипер на вкус.
Разпределете ребрата върху тава постлана с хартия за печене.По желание може да нарежете ребрата по единично.
Намажете ребрата с половината сос и ги изпечете в нагряна фурна на 200градуса за около 15минути.
Отново намажете с останалият сос и отново печете за около 20минути.
Сервирайте  ребърцата със зелена салата .

От варенето на ребрата ми остана страхотно ухаещ бульон и направих супа.
Ще напиша само продуктите за супата без точен грамаж.
Кипнете на котлон прецеден бульон от свински ребра.Нарежете предварително свареното месо на ситно и го прибавете към бульона.Прибавете листа от целина и 1малка цяла глава лук.
Нарежете картоф на малки парченца и пресни гъби печурки и ги добавете към супата.
Варете на слаб огън докато се сварят картофите. Извадете от супата главата лук и застройте  с жълтък и кисело мляко.Посолете на вкус със сол и прясно смлян черен пипер.По желание поръсете с пресен магданоз.
Да ви е сладко!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...