.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 1 май 2014 г.

Бърза содена закуска

ПРОДУКТИ

3яйца
1/2ч.ч.зехтин
1ч.л.сол
250мл.кисело мляко
1ч.л.винен оцет
280гр.брашно
1ч.л.бакпулвер

3-4с.л.доматено пюре
100гр.сирене
щипка чубрица или риган
1стрък пресен лук
60гр.кашкавал
В купа разбийте яйцата със солта.Към сместа прибавете зехтина,като продължавате да разбивате.Добавете киселото мляко и една чаена лъжичка оцет.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го добавете,към сместа.
Разбъркайте до хомогенна маса.
Намажете със зехтин обла форма за печене с диаметър около 24см.
Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
Намажете с помощта на лъжица тестото с 3,4супени лъжици доматено пюре.
Натрошете сиренето и го разпределете равномерно върху доматеното пюре.
Поръсете с щипка чубрица или риган.
Нарежете на ситно само перата на стрък пресен лук и ги разпределете върху тестото.
Поръсете закуската с настърган кашкавал. Изпечете в нагряна фурна на 200гр.за около 30/35минути.Оставете закуската да се охлади и я нарежете на парченца.
Да ви е сладко!

вторник, 29 април 2014 г.

Бадемов сладкиш

ПРОДУКТИ

4 белтъка
100гр.захар

4 жълтъка
80гр.захар
1ванилия
5с.л.олио
3с.л.мед
2с.л.сусамова паста/сусамов тахан/
200мл.течна сладкарска сметана/35% масл./
3с.л.брашно/90гр./
1ч.л.бакпулвер
160гр.бадемово брашно/фино смлени бадеми/
200гр.мармалад от сини сливи
пудра захар за поръсване

В купа разбийте с миксер 4 белтъка със 100гр.захар.
В друга купа разбийте с миксер 4жълтъка с 80гр.захар и 1ванилия.Към сместа прибавете 5с.л.олио,като продължавате да разбивате.Добавете 3с.л.мед и 2с.л.сусамова паста/сусамов тахан/.
На тънка струйка прибавете течната сметана,като продължавате да разбивате с миксер,до хомогенна маса.
Пресейте 3с.л./90гр.брашно/.Размесете брашното с една чаена лъжичка бакпулвер и го прибавете,към 160гр.бадемово брашно или много фино смляни сурови бадеми.
С дървена лъжица прибавете част от бадемовата суха смес,към тестото,като редувате с разбитите на твърд сняг белтъци.Разбърквайте с дървена лъжица до хомогенна маса..Започвате със сухата смес и завършвате с нея.Бадемова суха смес,белтъци,бадемова суха смес...до изчерпване на количествата.Тестото за блата се получава малко по-рядко от стандартните теста за блатове.
Постелете с хартия за печене правоъгълна тава с размери 24см./35см.
Пресипете тестото за блата и разпределете равномерно.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12,13минути.Блатът при разрязване, на пръв поглед изглежда,като леко тестен, но не е така.На вкус е много нежен , сочен и вкусен.
След изпичане на блата го оставете да се охлади и го отрежете вертикално на две еднакви равни части.
Намажете блата с мармалад от сини сливи.Слепете внимателно блатовете.
Поръсете сладкиша с пудра захар или го декорирайте с разтопен шоколад.
Преди да сервирате сладкиша го нарежете на квадратни или правоъгълни парченца.
Поднесете сладкиша охладен на стаена температура.
Да ви е сладко!



неделя, 16 март 2014 г.

Шоколадов кекс

ПРОДУКТИ
4яйца
160гр.кафява захар
100гр.масло
100гр.шоколад
300гр.брашно
80гр.подсладено какао
1бакпулвер
100мл.кока кола
За глазурата
200гр.черен шоколад за глазури






В купа разбийте с миксер 4яйца със 160гр.кафява захар.
Разтопете на водна баня 100гр.масло и 100гр.шоколад.Оставете сместа да се охлади и я прибавете,към разбитите яйца.Разбъркайте с миксер до хомогенна маса.
В купа пресейте и смесете сухите продукти- брашното,какао,бакпулвер.Към сухата смес прибавете шоколадовата и разбъркайте внимателно с дървена лъжица.Добавете и 100мл.кока кола,както разбърквате с дървена лъжица до хомогенна маса.
Намажете с масло тефлонова форма за кекс с дупка по средата.Поръсете леко формата с брашно и пресипете кексовото тесто.Внимателно загладете сместа с дървена лъжица.
Изпечете шоколадовият кекс в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.
За да сте сигурни,че кекса е изпечен,направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.
След изпичане оставете кекса да се охлади и го извадете от формата.
Разтопете на водна баня 200гр.черен шоколад за глазури и с него полейте кекса.
Приберете кекса в хладилник за около 20минути за да се стегне глазурата.
За декорация поръсете кекса с шоколадови стърготини.
Да ви е сладко!

неделя, 16 февруари 2014 г.

Шоколадова торта с маскарпоне,карамелизирано мляко и шоколад

ПРОДУКТИ
За блата
3белтъка
80гр.захар
100гр.масло
150гр.шоколад
3жълтъка
2яйца/ М/
60гр.захар
3с.л.олио
190гр.брашно
1бакпулвер
За крема
200гр.Маскарпоне
1малка консерва Дулсе де лече
150гр.млечен шоколад с натрошени лешници
2лентички желатин
3,4с.л.кайсиено сладко
 
****Доста често при приготвяните от мен торти и сладкиши използвам карамелизирано мляко или Дулсе де лече и  честичко получавам критики,че в България не може да се намери Дулсе де лече и затова преди да започна с начина на приготвяне на тортата,ще припомня,как много лесно можете да си приготвите у дома Карамелизирано подсладено мляко Дулсе де лече.
 

Пригответе си блата,като в купа разбиете с миксер3белтъка с 80гр.захар.Разбитите белтъци заделете на страна.
Разтопете на водна баня 150гр.млечен шоколад и 100гр.масло.Оставете шоколадово-маслената смес да се охлади.
В купа разбийте с миксер 2яйца/размер М/ ,3жълтъка и 60гр.захар до побеляване.Прибавете 3с.л.олио.
Към сместа прибавете охладеният шоколад.Пресейте брашното,заедно с бакпулвера и го добавете на 2,3пъти,към сместа за блата.С помощта на дървена лъжица прибавете и разбитите белтъци,както разбърквате внимателно,за да остане пухкава сместа.
Намажете с мазнина форма с отделящо се дъно с диаметър 26см.
Облепете дъното и стените на формата с хартия за печене.
Пресипете сместа във формата и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 35минути.След изпичане оставете блата напълно да се охлади,извадете го от формата,отстранете хартията за печене и разрежете блата на две хоризонтални равни половинки.
  Приготвяне на крема.
Разтопете на водна баня 150гр.млечен шоколад с натрошени лешници.
В купа разбийте с миксер 200гр.Маскарпоне.Прибавете и карамелизираното мляко,като разбъркате да хомогенна маса.
Прибавете и разтопеният и охладен шоколад.Накиснете 2лентички желатин в студена вода за около 10минути.
Накиснатият желатин загрейте на котлон с около 2с.л.вода или мляко без да кипва.Към желатина прибавете около 2с.л.от крема за да изравните температурата.
Прибавете желатина към крема и разбъркайте.
Приберете крема за кратко в хладилник за да се стегне.

Сглобете тортата,като поставите в подходяща чиния едната част на блата.Намажете блата с 2,3с.л.кайсиево сладко.Върху сладкото разпределете 1/2от крема.Поставете вторият блат.Стегнете тортата с ринг и я приберете за крадко в хладилник,за да се стегне.
С останалият крем намажете тортата и декорирайте с парченца бял шоколад.

четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Шоколадови бисквити с карамелизирано мляко

ПРОДУКТИ


125гр.меко масло
130гр.шоколад
3с.л.прясно мляко
6с.л.с калпаче пудра захар/130гр/
1жълтък
290гр.брашно+за доомесване и разточване
1малка консерва карамелизирано кондензирано
мляко/Дулсе де лече/

Начупете шоколада на парченца и го сложете в метална купа.Към шоколада прибавете 3с.л.прясно мляко.Разтопете шоколада с млякото на водна баня.
В купа разбийте мекото масло с пудрата захар.Към сместа прибавете жълтъка и разбийте до хомогенна маса.
Към сместа прибавете охладения шоколад,разбъркайте до хомогенна маса и добавете 290гр.брашно.
Замесете меко тесто да не лепне по ръцете.
Разточете тестото върху набрашнен плод на правоъгълна кора с дебелина около 0,5см.
Нарежете кората на равни правоъгълници или квадратчета.
Върху всяка бисквитка направете леки нарези,не много дълбоки.

Подредете бисквитките в тава с постлана хартия за печене.
Изпечете бисквитките в нагряна фурна на 200градуса за около 7минути.
Оставете бисквитките да се охладят и ги слепете две по две с карамелизирано мляко/Дулсе де лече/.Бисквитките са чудесни и слепени с шоколадов крем или с шипков мармалад.
Да ви е сладко!

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Домашна торта с ванилов и белтъчен крем

ПРОДУКТИ
За блата
100гр.меко масло
130гр.захар
1ванилия
3жълтъка
1ч.л.бренди
180гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
100мл.прясно мляко
За ванилов сладкарски крем
3жълтъка
120гр.захар
1шушулка ванилия
4с.л. с калпаче брашно/100гр./
500мл.прясно мляко
70гр.масло
200мл.течна сладкарска сметана
140гр.захар
За белтъчен крем
3белтъка
80гр.захар
3с.л.шипков мармалад
за декорация
смлени орехови ядки
Пригответе блата,като в купа разбиете с миксер 100гр.меко масло с 130гр.захар и 1ванилия.
Към маслената смес прибавете един по един жълтъците и 1ч.л.бренди.
Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го прибавете,към сместа.
Разбъркайте с миксер до хомогенна маса и прибавете на тънка струйка 100мл.прясно мляко.
Намажете с масло форма за печене с диаметър около 26см.с отделящо се дъно.
Пресипете сместа за блата във формата за печене и загладете равномерно.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около15минути.
Извадете изпеченият блат от фурната и го оставете да се охлади.
 ♦♦Приготвяне на ванилов крем
В купа разбийте 200мл.течна сладкарска сметана с 140гр.захар.Оставете сметаната на страна.
Изсипете 500мл.прясно мляко в касеролка.Разполовете ваниловата шушулка по дължина,остържете с остър нож семената и заедно с шушулката ги добавете,към прясното мляко.Млякото и ванилията загрейте на умерен огън,докато заври.
В касеролка поставете жълтъците и захарта и ги разбийте с миксер.Към сместа прибавете около 50мл.от млякото,като продължавате да разбивате.Към крема добавете 4с.л.с калпаче/100гр./брашно.Разбийте с миксер до хомогенна маса.Прецедете останалото мляко за да отстраните семенцата от ванилията и го добавете към крема.


Сложете касеролката на умерен огън и разбърквайте крема непрекъснато с телена бъркалка докато се  сгъсти и се получи плътен крем.
Отстранете крема от котлона и го оставете леко да се охлади,като разбърквате от време на време,за да не хване коричка.
Към крема прибавете бучка масло и разбъркайте до хомогенна маса.
Към крема добавете битата сметана и разбъркайте с миксера.
    ♦♦♦Приготвяне на белтъчен крем
В купа разбийте на твърд сняг 3белтъка с 80гр.захар.Към разбитите белтъци прибавете 3с.л.шипков мармалад и разбъркайте с дървена лъжица за да остане пухкав крема.
 ♦♦♦♦ЗГЛОБЯВАНЕ
Разпределете ваниловият крем,върху блата.Загладете равномерно.Приберете тортата за кратко в хладилник за да се стегне леко крема.
Извадете леко охладената торта от хладилника и върху ваниловият крем разпределете белтъчният крем.Загладете равномерно.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа за да се стегне.Отстранете ринга на формата и декорирайте със ситно смлени орехови ядки.
Да ви е сладко!
  ♦♦♦Ако имате въпроси,относно рецептите,винаги можем да ги обсъдим в коментар!

петък, 31 януари 2014 г.

Черешов кейк

ПРОДУКТИ
3белтъка
80гр.захар
125гр.меко масло
100гр.захар
3с.л.олио
2с.л.тахан
1/2кора на лимон
100мл.прясно мляко
1ванилия
180гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
За пълнежа
2,3с.л.подсладено какао
250гр.конфитюр/или желе/от череши
пудра захар за поръсване



В купа разбийте с миксер белтъците с 80гр.захар,и ги оставете настрана.
В друга купа разбийте с миксер мекото масло с 100гр.захар.Към сместа прибавете 3с.л.олио и 2с.л.тахан.Настържете кората на половин лимон и я прибавете,към тестото.
Добавете 100мл.прясно мляко и ванилия,като продължавате да разбивате.
Пресейте брашното,размесено с бакпулвера и го прибавете,към сместа.С помощта на дървена лъжица прибавете на 2,3пъти разбитите белтъци.Разбървайте леко до хомогенна маса.
Намажете с масло форма с отделящо се дъно с диаметър около 22/20см.

       Оформяне
 1*Разстелете част от тестото/около 1/3/ по дъното на формата за печене.
 2*Поръсете тестото с 1с.л.какао.
 3*Върху какаото внимателно разпределете тук-там половината конфитюр.Конфитюра може да се замени с желе или сладко,важното е да не е много течна консистенция
 4*Върху конфитюра разпрелете втората част от тестото.Загладете с помощта на лъжица.
 5*Отново поръсете с какао.
 6*Разпределете останалият конфитюр.
 7*Разстелете с помощта на лъжица останалото тесто.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180гр.за 50минути.
След изпичане оставете кейка да се охлади и отстранете внимателно формата за печене.
За декорация поръсете кейка с пудра захар.
Да ви е сладко!

четвъртък, 30 януари 2014 г.

Бирени соленки с кашкавал

ПРОДУКТИ

2жълтъка
1/2ч.л.сол
1/2ч.л.захар
3с.л.олио
3с.л.с калпаче кисело мляко
60гр.настърган кашкавал
50мл.бира
240гр.брашно+
доомесване и разточване
1ч.л.бакпулвер
1яйце за намазване
за декорация филирани бадеми,мак
сусам или др.семена





В купа разбийте жълтъците със солта и захарта.Прибавете едно по едно олиото и киселото мляко.
Настържете на едро ренде кашкавалът и го прибавете,към тестото.
Добавете 50мл.бира.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го прибавете към сместа.

Замесете тесто и го разточете върху набрашнен плот.
Разточената кора да е с дебелина около 8мм.
С помощта на обла формичка си изрежете кръгчета,по средата на всяко кръгче с помощта на по- малка обла формичка направете дупки.

Подредете соленките в тава с постлана хартия за печене.





Намажете соленките с разбито яйце,поръсете ги с щипка сол и ги декорирайте с филирани бадеми,мак,сусам или други семена по ваш избор.
Изпечете соленките в нагряна фурна на 200градуса за около 12минути или до леко зачервяване.
Да ви е сладко!

понеделник, 27 януари 2014 г.

Сиропирани Охлювчета с фъстъци,кафява захар и канела

ПРОДУКТИ
570гр.брашно
1ч.л.сол
1с.л.захар
1чаена чаша прясно мляко
125гр.кисело мляко
20гр.мая
1ванилия
1яйце
30гр.разтопено масло за намазване
за пълнежа
150гр.обезсолени печени фъстъци
50гр.кафява захар
1ч.л.ванилена захар
канела на вкус
За сиропа
1,5ч.ч.захар
1,5ч.ч.вода
2с.л.мед
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,яйцето,киселото мляко,1ванилия и една чаен чаша хладко прясно мляко в което предварително сте разтворили маята за хляб.
Омесете средно твърдо тесто.
Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете за около час на топло.
Направете плънката,като в блендер смелите не много на ситно фъстъците и 50гр.кафява захар.
 ***Ако фъстъците ви са солени,измийте ги с вода за да отстраните солта и леко ги подсушете.

Премесете си тестото,оставете го да се отпусне за около 5минути и го разточете на голяма  кора с дебелина около 4мм.
Намажете кората с разтопено масло и я поръсете с 1ч.л. ванилена захар и канела на вкус.
Поръсете плънката по цялата кора.Разпределете равномерно плънката и леко притиснете с длани.Навийте кората на руло.Нарежете с остър нож рулото на парченца с дебелина около 1см.

Наредете парченцата в тава на разстояние около сантиметър едно от друго,защото при втасването ще се надуят и ще се обезформят.
Така подредените в тава охлювчета оставете да втасат за около час.
Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса за около 20минути или до леко зачервяване.
Оставете охлювчетата да се охладят и ги полейте с предварително приготвен топъл захарен сироп./1,5ч.ч.захар,1,5ч..ч.вода,2с.л.мед/.
Оставете охлювчетата за няколко часа да се напоят и са готови за консумация.
Да ви е сладко!

понеделник, 20 януари 2014 г.

Пасти Шоколина с орехово-маслен крем и шоколад

ПРОДУКТИ
За платката
125гр.масло
150гр.шоколад

2белтъка
75гр.захар

2жълтъка
2яйца
1ванилия
75гр.захар
5с.л.олио
160гр.брашно
1бакпулвер
2с.л.с калпаче какао

*За масленият орехов крем
100гр.непечени орехи
50мл.прясно мляко
40гр.масло
2,3с.л.пудра захар

*За шоколадовия крем
280мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
кората на половин портокал
150гр.шоколада

1.Пригответе си блата,като разтопите на водна баня 125гр.масло с 150гр.шоколад.Шоколадът може да бъде млечен или черен шоколад.
Разбъркайте маслото с шоколада до хомогенна маса и оставете леко да се охлади.
2.В купа разбийте 2 белтъка с 75гр.захар и ги оставете на страна.
3.В купа разбийте с миксер 2жълтъка,2яйца и 75гр.захар.Добавете и 1,2ванили.Към яйчената смес прибавете 5с.л.олио,като продължавате да разбивате с миксера.
Към сместа прибавете разтопената и леко охладена маслено-шоколадова смес и разбъркайте с миксера до хомогенна маса.
4.Пресейте брашното,заедно с 2с.л.с калпаче какао и един бакпулвер.
5.Добавете сухата смес на 2,3пъти към тестото,като редувате с разбитите белтъци.Разбърквайте с дървена лъжица.Започвате с брашно и завършвате с брашно до изчерпване на количествата.
6.Постелете правоъгълна тава с хартия за печене и разпределете тестото равномерно в тавата.
7.Изпечете платката в нагряна фурна за 12-13минути.
Оставете блата да се охлади и го нарежете на две равни части.Блатът е мек и крехък,затова внимавайте при рязането и при сглобяването да не се наруши цялостта на блата.
   ***Приготвяне на маслено ореховият крем.
Загрейте на котлон 50мл.прясно мляко.Към млякото добавете 100гр.смлени орехи и около 40гр.меко масло.Добавете и 2,3с.л.пудра захар.Разбъркайте до хомогенна маса и приберете крема за кратко в хладилник за да се стегне.
  ****Приготвяне на шоколадовия крем
В купа кипнете на котлон 80мл.течна сладкарска сметана.Към сметаната добавете 150гр.шоколад натрошен на малки парчета.Оставете за около 2минути шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.
В купа разбийте 200мл.течна сметана с 100гр.захар.Настържете кората на половин портокал и я добавете към сметаната.Към охладения шоколад добавете на порции битата сметана.
Приберете крема в хладилник за да се стегне.
  ***СГЛОБЯВАНЕ
Нарежете блата на две равни части.С остър нож изрежете неравностите а трохите запазете за декорация.
Разпределете маслено ореховият крем върху едната част от блата.Върху маслено-ореховият крем разпределете част от шоколадовия крем.
Поставете втората част от блата и разпределете останалият шоколадов крем.Загладете сладкиша и го приберете в хладилник за няколко часа за да се стегне.
Декорирайте с останалите трохи от блата и разтопен шоколад.
Нарежете на пастички правоъгълни или квадратни и сервирайте за десерт,следобедно кафе с приятели или просто за подслаждане.
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...