.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 6 ноември 2015 г.

Орехова торта с маскарпоне и кестенов крем

Една забележителна торта в която са съчетани пет превъзходни вкуса-орехи,кестени,портокалови корички ,карамел и шоколад.Резултатът от срещата им е изключително успешен.

ПРОДУКТИ
  За блатовете
5белтъка
60гр.захар
200гр.смлени орехи
150гр.шоколад
щипка сол
2суп.лъж.брашно
   За кремовете
*5жълтъка
140гр.захар
80гр.натурално пшеничено нишесте
2ванилии
*150гр.крем от кестени
600мл.прясно мляко
*200мл.течна сладкарска сметана
3супени лъжици захар
250гр.маскарпоне
150гр.шоколад
кората на половин портокал
  За шоколадова и карамелена глазура
50мл.течна сладкарска сметана
100гр.шоколад
30мл.течна сладкарска сметана
3суп.лъж.захар

        ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ
1.Разтопете на водна баня 150гр.шоколад и го заделете на страна за да се охлади,като го разбърквате от време на време с лъжица.
2.В купа смесете сухите съставки- 200гр.смлени орехи,щипка сол и 2 супени лъжици с калпаче брашно.
3.Разбийте с миксер 5 белтъка със захарта и ги заделете на страна.
4.Към сухите съставки прибавете на 2,3 пъти разбитите белтъци,като ги редувате с разтопения и охладен шоколад.Започвате с разбитите белтъци,шоколад и отново белтъци до изчерпване на количествата.Задължително разбърквайте с шпатула или дървена лъжица,за да остане пухкава сместа.
5.Разделете тестото на четири части.Постелете с хартия за печене форма с отделящо се дъно с диаметър 18см.Поставете част от тестото във формата и загладете.
6.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 9минути.По същият начин оформете и изпечете и останалите 3блата.
     ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМОВЕТЕ
1.В тенджерка поставете 5жълтъка и 140гр.захар.Сипете малка част от прясното мляко и разбийте жълтъците със захарта.Прибавете нишестето,ванилиите и останалата част от прясното мляко.Разбъркайте до хомогенна маса.Пригответе крема на слаб котлон,като разбърквате непрекъснато до сгъстяване.Приготвения крем охладете първоначално на стаена температура,като го разбърквате за да не хване коричка.
2.Разбийте с миксер 200мл.течна сладкарка сметана с 3супени лъжици захар и заделете на страна.
3.В купа разбийте за кратко 250гр. Маскарпоне и към него прибавете 150гр.крем/или мармалад/от кестени.Към крема прибавете и половината количество от яйченият крем и разбийте с миксер за кратко.Към крема добавете половината количество бита сметана,като разбърквате с лъжица за да се получи пухкав крем.
4.Към останалото количество яйчен крем,прибавете кората на половин портокал и 150гр.настърган шоколад.Разбъркайте с лъжица за да се размесят продуктите.Прибавете на 2,3 пъти, останалото количество бита сметана и разбъркайте с лъжица или шпатула за да остане пухкав крема.Приберете кремовете в хладилник за да се стегнат.
    СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
Поставете в метален ринг първият блат.Върху блата поставете част от крема с настъргания шоколад и загладете.Върху крема поставете вторият блат и част от вторият крем с маскарпоне и кестеново пюре.По същият начин подредете и разпределете останалите блатове и крем.Приберете тортата за около час в хладилник за да се стегне.
ПРИГОТВЯНЕ НА ШОКОЛАДОВА И КАРАМЕЛЕНА ГЛАЗУРА
1.Шоколадова глазура-Кипнете на котлон 50мл.течна сладкарска сметана.Отстранете сметаната от котлона и към нея прибавете 100гр.натрошен шоколад.Оставете шоколада да се отпусне и разбъркайте до гладък крем.Оставете шоколада леко да се охлади на стаена температура и го пресипете върху тортата.Загладете с помощта на шпатула.
2.Карамелена глазура-Пригответе карамелена глазура,като поставите в касеролка 3 суп.лъж.захар.Карамелизирайте захарта и към нея прибавете 30мл.течна сметана.Разбъркайте енергично сместа за около минута и отстранете от котлона.Още докато е топла глазурата я разпределете върху шоколадовата глазура.Преди да отстраните ринга,приберете тортата в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една нощ.**За декорация съм използвала фигурки от карамел.
 ***Крем от кестени,може да си приготвите,като 500гр.кестени/срязани на кръст/ сварите за около 40минути.Докато са горещи се обелват.Пасират се с 100мл.сметана и 100гр.захар.

неделя, 20 септември 2015 г.

Шоколадово-бадемова торта Навара

Торта със сочни шоколадови блатове,напоени с карамелен сироп.Крем с бял шоколад,Маскарпоне и бадемова паста и крем с млечен шоколад,сметана и меренге,декорирана  с бели шоколадови стърготини.
ПРОДУКТИ
*За блата
200гр.шоколад
120гр.захар
4яйца
150мл.олио
180гр.брашно
14гр.бакпулвер
1ванилия
щипка сол

*За бадемовият крем
250гр.бял шоколад
3жълтъка
3суп.лъж.захар
2суп.лъж.бадемова паста
250гр.сирене Маскарпоне

  *За шоколадовият крем
300гр.млечен шоколад
200мл.течна сладкарска сметана
3белтъка
3суп.лъж.захар
щипка лимонена киселина
*карамелен сироп за напояване
*бели шоколадови стърготини за декорация
Приготвяне на блата
*форма за печене с отделящо се дъно-26см.
1.Разтопете на водна баня 200гр.млечен шоколад.
2.В купа разбийте с миксер 4 яйца с 120гр.захар.
3.Към яйчената смес прибавете на тънка струйка 150мл.олио,като разбивате непрекъснато.
4.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и щипка сол и ванилия и го прибавете,към тестото за блата.Разбъркайте с миксера до хомогенна маса.
5.Към тестото на 2,3 пъти прибавете и разтопеният шоколад.Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула до хомогенна маса.
6.Намажете с олио форма за печене с отделящо се дъно.Постелете по дъното и по стените хартия за печене и пресипете тестото за блата.Загладете равномерно тестото и изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.След изпичане,оставете блата да се охлади напълно и го разрежете хоризонтално на три части.
   Приготвяне на бадемов крем
1.Разтопете на водна баня 250/300гр.бял шоколад и го заделете на страна за да се охлади.
2.В купа разбийте с миксер 3жълтъка с 3суп.лъж.захар до побеляване.**Ако ви притесняват жълтъците,може да ги разбиете на водна баня до сгъстяване.
3.Към разбитите жълтъци прибавете две суп.лъжици бадемова паста и разбийте с миксер до гладък крем.
4.Разбийте с миксер сиренето Маскарпоне и към него прибавете бадемовата смес.Отново разбийте за кратко с миксер до гладък крем.
5.Към крема добавете разтопеният бял шоколад.Разбийте с миксер за кратко и приберете крема в хладилник за да се стегне.
   Приготвяне на шоколадов крем
1.Разбийте с миксер 3белтъка с 3суп.лъж.захар.Прибавете и щипчица лимонена киселина.
2.Кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.отстранете сметаната от котлона и към нея прибавете 300гр.млечен шоколад.Оставете за около минута,две шоколада да се отпусне и разбъркайте до разтапяне на шоколада.
3.Разбийте с миксер 100мл.течна сладкарска сметана.
4.Към шоколада прибавете на порции битата сметана.
5.Към крема добавете на 2,3 пъти и разбитите на сняг белтъци.Приберете крема в хладилник за да се охлади.
  За сиропиране на блатовете си пригответе карамелен сироп.
Поставете в подходящ съд 3,4суп.лъжици захар и карамелизирайте захарта.Към полученият карамел прибавете около 50/100мл.вода и оставете карамела да се разтопи.
  **Сглобяване на тортата
1.В подходяща чиния поставете единият блат,леко сиропирайте и разпределете половината бадемов крем,загладете равномерно и поставете вторият блат.Върху блата разпределете останалото количество бадемов крем,загладете и поставете третият блат.Леко сиропирайте блата.
2.С помощта на шпатула намажете тортата от всички страни с шоколадовия крем.Приберете тортата за кратко в хладилник за да се стегне.Декорирайте тортата с бели шоколадови стърготини или шоколадови фигурки.
3.Приберете тортата в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една нощ.

неделя, 3 май 2015 г.

Кекс със сладко от праскови

ПРОДУКТИ
4яйца
140гр.захар
100мл.олио
1ч.ч. с вместимост 200гр. сладко от праскови
/или друго по ваш избор/
310гр.брашно
1ванилия
7гр.бакпулвер
1каф.лъж.сода бикарбонат
щипчица сол
100мл.гореща вода
1 суп.лъжици течен шоколад




1.Разбийте яйцата със захарта и към тях добавете на тънка струйка олиото.
2.Към сместа добавете 1чаша/200мл./ сладко от праскови или друго сладко по ваш избор.Разбъркайте и добавете пресятото и размесено с щипка сол и набухвателите брашно.
3.Към тестото прибавете на тънка струйка 100мл.вряла вода,като разбърквате непрекъснато.
4.Отделете около 1/3 от тестото и го оцветете с лъжица течен шоколад.
5.Намажете с мазнина и поръсете с брашно обла форма за печене с дупка по средата.Пресипете бялото тесто а върху бялото,пресипете кафявото тесто.
6.Изпечете кекса в нагряна фурна на 180градуса за около 35минути.
След изпичането на кекса си направете проверка /дали е изпечен кекса/ по познатия начин с клечка за зъби.Оставете кекса да се охлади напълно и го извадете от формата за печене.
По желание поръсете кекса с пудра захар или го сервирайте,нарязан на парченца със сладко.

Кюфтета със зрял фасул

ПРОДУКТИ
500гр.кайма смес
1/2ч.ч.ориз
сол,млян черен пипер и чубрица
1глава лук
1морков
1червена пиперка
2,3 скил.чесън
1ч.л.червен пипер
1ч.ч.доматен сок
дафинов лист,риган
сол,черен пипер
1,200мл.вода или зеленчуков бульон
500гр.сварен зрял фасул



1.Омесете каймата със сол,смлян черен пипер и чубрица.Към каймата добавете ориза и отново я омесете.Оформете малки кюфтенца и ги оваляйте в брашно.Загрейте на котлон,тиган с 2,3 лъжици олио.Леко изпържете кюфтетата,колкото да променят цвета си.Извадете ги с решетъчна лъжица и ги заделете на страна.
2.Загрейте на котлон тенджера с 2,3 суп.лъж.олио.Задушете лука нарязан на ситно,чушката нарязана на лентички,моркова нарязан на колелца,чесънът нарязан на ситно.Задушете за 2,3минути зеленчуците,прибавете лъжичка червен пипер,полейте с доматеният сок и оставете зеленчуците да покъкрят за около минута,две.Полейте зеленчуците с вода или зеленчуков бульон.Оставете ястието да заври и добавете кюфтетата,дафиновият лист,сол и черен пипер/млян/.
3.Оставете ястието да къкри на слаб котлон за около 30минути и към него прибавете 500гр.сварен фасул.Поръсете ястието с риган и го оставете да покъкри за още 15/20минути.
Поднесете ястието топло с подходяща салата,според сезона.

събота, 2 май 2015 г.

Риба Бонито с картофи на фурна

ПРОДУКТИ
700гр.риба Бонито/или Паламуд/
1глава лук
3вида пипер-зелен,червен,жълт
2+3 скил.чесън
1дафинов лист
стръкче розмарин
щипка кимион
1чаена чаша доматен сок
пресен магданоз
сол,млян черен пипер
1кг.картофи
1.Измийте почистете и нарежете на малки парчета рибата.Посолете я със сол и прясно смлян черен пипер.Загрейте на котлон тиган с 2 лъжици олио и леко запържете за крадко рибата,колкото да се запечата/побелее/.Извадете рибата от тигана и я поставете в тава за печене.
2.В тиган с 2,3 суп.лъж.олио задушете един по един зеленчуците,като започнете от нарязаният на ситно лук,пиперките нарязани на лентички,3 скил.чесън нарязан на ситно.Полейте зеленчуците с чаша доматен сок,прибавете дафиновият лист,розмарина и щипка кимион.Посолете със сол и прясно смлян пипер.Оставете соса да покъкри за минута,две и го пресипете в тавата при рибата.
3.Почистете,измийте и нарежете картофите на шайбички.Загрейте на котлон тиган с 2,3 суп.лъж.зехтин.Пуснете в мазнината 2 цели скилидки чесън и прибавете картофите леко да се запържат за около 2,3 минути.
4.Прибавете картофите към останалите продукти в тавата.Разбъркайте с лъжица и полейте ястието с вода/зеленчуков бульон/,колкото почти да покрие ястието.Поръсете с нарязан на ситно магданоз.
5.Печете ястието в нагрята фурна на 220градуса до готовност на картофите и редуциране на соса.
Поднесете ястието топло,поръсено със ситно накълцан магданоз и със зелена салата.

Млечна баница със сминдух

ПРОДУКТИ
400гр.кори за баница/или домашна юфка/
200/250гр.краве сирене
100мл.олио
3 яйца
100мл.вода
1/2 ч.л.сол
щипка сминдух
250мл.студено прясно мляко

1.Накъсайте корите за баница,поставете част от тях в тава и ги изпечете в нагрята фурна на 230градуса.Изпечете цялото количество кори на 3,4 пъти/ако ги изпечете на един,два пъти,корите няма да се запекат равномерно.
2.Намажете с олио обла или правоъгълна тава за печене.Начупете с ръце част от печените кори и ги разпределете по дъното на тавата.Полейте корите с олио и поръсете със сирене.
3.Върху сиренето начупете с ръце и разпределете втори пласт печени кори.Отново полейте с олио и поръсете със сирене.
4.Разпределете трети пласт кори леко ги притиснете с ръце,леко да се слегнат,полейте с олио и поръсете с останалото натрошено сирене.
5.Разпределете останалите кори,като ги натрошавате леко с ръце.Полейте с олио.
6.В купа разбийте яйцата със солта и водата.С помощта на лъжица полейте баницата.Поръсете с щипка сминдух.
7.Изпечете баницата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.Извадете изпечената баница от фурната и я полейте с чаша студено прясно мляко.
Покрийте баницата с чиста кърпа за около 20 минути за да се задуши,отвийте я оставете я леко да се охлади и я сервирайте,още топла,нарязана на парчета.

Сурови кошнички с извара и горски плодове

ПРОДУКТИ
За основата/без печене/
60гр.ечемични ядки
1суп.лъж.брашно от ленено семе
30гр.сурови бадеми
2суп.лъж.кокосово брашно
1ванилия
4,5гр.подсладител Стевия
2суп.лъж.брашно от Рожков
1суп.лъж.оризова меласа/или друга/
2суп.лъж. семена Чиа/накиснати във вода/
1суп.лъж.сусамов тахан
100мл.портокалов сок
3суп.лъж.не разтопено какаово масло


**За крема
120гр.извара
1суп.лъж.лешников тахан
1суп.лъж.кокосово брашно
1ванилия
1,2суп.лъж.оризова меласа/или друга
2гр.стевия
3суп.лъж.НЕ разтопено какаово масло
1,2суп.лъж.замразени горски плодове
**За декорация
сушени череши
ПРИГОТВЯНЕ НА ОСНОВАТА
1.В блендер смелете ечемичните ядки и бадемите.Пресипете ги в купа и към смлените ядки прибавете едно по едно брашно от ленено семе,кокосовото брашно,ванилията,4 или 5 гр.подсладител Стевия,брашното от Рожков.
 2.С лъжица размесете сухите съставки и към тях прибавете меласата,сусамовият тахан,накиснатите във вода семена Чиа и портокаловият сок.С лъжица размесете съставките и към тях прибавете какаово масло,разтопено на водна баня.
3.Постелете със стреч фолио формички за мъфини.Стреч фолиото,ще послужи за лесно изваждане на десертчетата след,като се стегнат и охладят.
4.Разделете сместа на 6 равни части.Оформете ги на топчета,леко ги сплескайте с длани,поставете всяка част във формичка и с ръце оформете кошнички.Приберете кошничките в хладилник за около час за да се стегнат.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Разбийте с миксер изварата и към нея прибавете една суп.лъж.лешников тахан/може да се замени с бадемов или кашу./Прибавете и 1 пълна суп.лъж.кокосово брашно,ванилия,стевията и меласата.
2.Настържете 3,4 суп.лъж. какаово масло,разтопете го за секунди на водна баня и го прибавете,към крема.Разбийте с миксер до гладък крем.
3.Към крема прибавете малка шепичка замразени горски плодове.Разбъркайте ,колкото да се размесят плодовете с крема.Приберете крема в хладилник за около час.
ОФОРМЯНЕ НА КОШНИЧКИ
1.Извадете формичките от хладилника и ги напълнете с крем.
2.Декорирайте кошничките с предварително накиснати във вода череши или украсете с пресни плодове.
Приберете десертите в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
Преди да ги извадите десертите от формичките,ги оставете за около 5 минути на стаена температура леко да се отпуснат.Извадете внимателно кошничките от формите ,отстранете фолиото и ги подредете в подходяща десертна чиния.

сряда, 29 април 2015 г.

Веган сурова ягодова торта

ПРОДУКТИ
**За блата
30гр.овесени ядки
40гр.ечемични ядки
1суп.лъж.сурово какао
3гр.Стевия
2суп.лъж.кокосово брашно
1 ванилия
100гр.орехови ядки
---
2суп.лъж.сироп от Агаве
1суп.лъж.сусамов тахан
50/70гр.сушени череши
накиснати във вода/
3суп.лъж.не разтопено какаово масло



**За крема
150гр.сурово Кашу/накиснато във вода от 4,5часа
1/2 чаена лъж.лимонов сок
50мл.кокосова сметана
3гр.Стевия
2суп.лъж.сироп от Агаве/или меласа/
1ванилия
настъргана лимонова кора
3суп.лъж.не разтопено настъргано какаово масло
6,7бр.пресни ягоди
За декорация
100гр.пресни ягоди
по желание 1суп.лъж.кайсиево сладко за глазиране на ягодите

ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА
1.Накиснете сушените череши във вода и ги оставете да се отпуснат за около 30минути,нарежете ги на парченца а водата запазете,ще ви трябва за блата.
2.В блендер смелете овесените и ечемични ядки,прибавете и смелете ореховите ядки.
3.Пресипете смлените съставки в купа и към тях прибавете какаото,стевията,кокосовото брашно,ванилията.Разбъркайте за  да се смесят сухите съставки.
4.Към сухата смес прибавете сипопа от Агаве/може да се замени с меласа/,сусамовият тахан/може да се замени с какъвто и да е тахан/ и накълцаните на ситно череши.
5.Разбъркайте с лъжица и към сместа добавете 5,6суп.лъж.от черешовата вода.Отново разбъркайте за да се смесят съставките.
6.Настържете с нож 3 пълни суп.лъж.какаово масло и го разтопете за секунди на водна баня.Прибавете разтопеното масло,към сместа за блата и разбъркайте.
7.Постелете с хартия за печене дъното и стените на форма с отделящо се дъно с диаметър 18см.предварително намазана с масло за да полепне хартията.
8.Пресипете сместа и с ръце разпределете равномерно,оформете блата и с помощта на навлажнена лъжица леко загладете.Приберете формата в хладилник,докато си приготвите крема.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Накиснете Кашуто в студена вода за около 4,5 часа.
2.Прецедете Кашуто и го пасирайте до гладък крем,като прибавите на 2 пъти 50мл.кокосова сметана/може да се замени с кокосово мляко.Прибавете и 1/2 ч.л. лимонов сок за да почернява кашуто.
3.Към Кашуто прибавете 2суп.лъж.сироп от Агаве/може да се замени с меласа/,3 грама подсладител Стевия,1,2 ванилии,настъргана кора на половин лимон.Разбийте крема с миксер,разтопете на водна баня 3 пълни суп.лъж. не разтопено,настъргано какаово масло и го прибавете,към крема.Отново разбийте с миксер за кратко.
4.Измийте,почистете и подсушете 6,7 бр.пресни ягоди или малини.Нарежете ягодите на малки парченца и ги добавете,към крема.Разбъркайте с лъжица,колкото да се смесят ягоди с крема и леко да се оцвети в розово.Приберете крема в хладилник за около час,за да се стегне.
използвани основни продукти
   ОФОРМЯНЕ НА ТОРТАТА
1.Извадете формата с блата от хладилника и върху него разпределете още 2,3 ягоди нарязани на ситно.По стените на тортата подредете ягоди ,нарязани вертикално на филийки.Внимателно пресипете крема и загладете.Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.Декорирайте тортата с нарязани пресни ягоди.Нарязаните ягоди след няколко часа леко повяхват за да избегнете това намажете ягодите със някакво сладко,като кайсиено.

неделя, 26 април 2015 г.

Тематично меню -Тай кухня

Днешната публикация си е тематична -Тай кухня.Идеята си дойде сама с отварянето на една консерва Кокосова сметана за направата на една супер вкусна сурова веган тортичка за която,ще разкажа в следваща публикация.За по нетърпеливите,само,ще загатна основните продукти ечемичени ядки,орехи,какао,кокосова сметана,страхотни сушени череши,кашу и пресни ягоди,разкош.
Да не се отплесвам и да се върна,към главната виновница за днешната публикация а именно Кокосовата сметана.
Не съм специалист по тайландската кухня,но определено всички у дома харесваме пикантна и екстравагантна храна.Допада ни съчетанието на пикантно,сладко,солено и кисело.Основното,което знам за тази екзотична кухня е,че залага на много ароматни подправки и билки,като сладък босилек,лимонова трева,джинджифил,чили,галангал,къри и куркума,листа от лайм,канела,тамаринд,листа кориандър и мента,чесън,кокосовото мляко е неразделен компонент на Тай кухнята.Правилното съчетание и равновесие на подправките се счита за истинско изкуство.Макар,че информацията ми за Тай кухнята ми е доста оскъдна се опитах поне мъничко да се докосна до екзотичната тайландска кухня с продуктите и подправките с които разполагам у дома/тъй да се каже побългарено/А и най важното е,че всички у дома харесаха и двете ястия.
Приготвих пилешко месо от бут мариновано в сол,черен пипер,индийско орехче и кокосова сметана,задушено с лук шалот,чесън,три вида чушки-жълта,зелена,червена с парченца ананас,накълцана люта чушка,сок от лайм,пресен босилек,джинджифил ,къри и кокосова сметана.
Второто ястие или по-скоро предястие е Панирано тай свинско бон филе,мариновано с канела,кокосова сметана,сок от лайм,сол,пипер,сусамово олио,джинджифил.Панирано със смес от царевично брашно,кокосово брашно и кокосови стърготини бял и черен сусам.А за месцето приготвих кокосов сос с лук шалот,чесън,люта чушка,ананас,лайм,индийско орехче,къри и кокосова сметана.
   ТАЙ ПИЛЕШКО С КЪРИ,АНАНАС И КОКОСОВА СМЕТАНА
ПРОДУКТИ
300гр.нарязано на хапки пилешко месо от бут
за марината
сол,черен пипер,щипка настъргано индийско орехче
50мл.кокосова сметана
**За ястието
3 глави лук шалот
2,3 скилидки чесън
1люта чушка
3бр.зелена,червена и жълта пиперки
щипка джинджифил
3,4 бр.нарязани на ситно листа босилек
1чаена лъж.къри
сока на 1/3 лайм
2,3 суп.лъж.ананас от консерва нарязан на ситно
200мл.кокосова сметана
ситно нарязани листа от пресен лук за декорация
или пресни листа мента
1.Обезкостете пилешкото месо,отстранете кожата и го нарежете на хапки.Поставете го в купа,посолете го със сол,прясно смлян черен пипер,щипка индийско орехче.Полейте месото с кокосова сметана,завийте купата в стреч фолио и я приберете в хладилник за около 2,3 часа.
2.Загрейте на котлон тиган с няколко капки олио.Прибавете маринованото месо и го оставете да се задуши, за няколко минути,като го разбърквате с дървена лъжица.Задушете месото,колкото да побеле от всички страни и го извадете в чиния и го заделете на страна.
3.В същият тиган прибавете 2,3 суп.лъж.олио и запържете един по един зеленчуците,като започнете от нарязаният на лентички лук шалот,нарязаните на лентички цветни пиперки и нарязаната на ситно люта чушка.Прибавете и накълцаният на ситно чесън.Върнете месото в тигана и прибавете джинджифила,накълцаните листа босилек,парченцата ананас поръсете с лъжичка къри.
4.Прибавете към ястието сока на 1/3 лайм и полейте ястието с 200мл.кокосова сметана.Оставете ястието да покъкри до згъстяване на соса.Посолете на вкус.
Сервирайте ястието топло поръсено с ситно накълцани пера от пресен лук или цели листенца мента.

ПАНИРАНО ТАЙ СВИНСКО БОН ФИЛЕ С КОКОС И КЪРИ СОС С КОКОСОВА СМЕТАНА
ПРОДУКТИ
1бр.свинско бон филе/350,400гр./
за марината-сол,черен пипер,щипка канела,щипка сух джинджифил,лъжичка сусамово олио
сока на 1/2 лайм,50мл.кокосова сметана
За панировката
1ч.ч.царевично брашно
3суп.лъж.кокосово брашно
2,3 суп.лъж.кокосови стърготини
1/2 ч.ч.бял,сусам
1/3 ч.ч.черен сусам
олио за изпържване
ЗА СОСА
2глави лук шалот
2 скил.чесън
1люта чушка нарязана на ситно
1суп.лъж нарязан на ситно ананас
1/3 сок от лайм
щипчица индийско орехче
щипка пресен настърган джинджифил или сух
200мл.кокосова сметана
сол на вкус
1.С остър нож нарежете филето по диагонал на много тънки флейки.Поставете месото в дълбока чиния посолете го със  сол,черен пипер,малка щипка канела,щипка сух джинджифил,лъжичка сусамово олио,сока на 1/3 лайм и кокосова сметана колкото да покрие месото около 50мл.Оставете месото да се маринова за около 2,3 часа.
2.В купа направете панировката.Царевично брашно,кокосово брашно,кокосови стърготини,бял и черен сусам.
3.Оваляйте всяко парче месо в панировка и ги поставяйте с чиния да засъхнат.Изпържете месата в сгорещен с мазнина тиган,колкото много леко да се зачервят,бон филето е много крехко,тънко нарязано и е необходимо леко да се зачерви.Извадете месата в чиния,постлана с хартия за печене.
Приготвяне на сос
 1.Загрейте на котлон тенджерка с 1,2 суп.лъж олио.Запържете за кратко ситно нарязаният лик шалот,чесъна накълцан на ситно,лютата чушка накълцана на ситно,прибавете парченцата ананас,сока от лайм,джинджифила,къри,щипка индийско орехче.Полейте с 200мл кокосова сметана.Оставете соса да покъкри до сгъстяване,посолете и отстранете от котлона.Пасирайте соса или го прецедете през цедка.
Сервирайте бон филенцата топли с кокосовият сос.
Ето я и тортичката.

Сурова веган торта Бижу

След едно прекрасно, не планувано романтично пътешествие Аз,Той,Тя и Кучето с няколко дестинации,водещи до крайна точка у дома  се завръщам с нова рецепта за вкусна веган тортичка.Да не ви разказвам,колко беше РоМаНтИчНооо пътешествието със зло куче пазач Пинчер,едното от децата ни с болно гърло и почти минало пубертета а и на всичкото отгоре, замъкнах и буркана с Квас,чудна романтика :) По празниците нямах възможност да приготвям домашни сладкиши и празнични печива и това много ми липсваше и да не се изненадате ако по никое време замеся козунаци. Доверих се на малки уютни пастелерийки,ухаещи на ванилия,шоколад и ароматно кафе.У дома в Бургас  се доверих безрезервно на една сладкарничка,към която си имах сантимент.Моята любима малка,квартална сладкарничка се превърнала в голяма,за съжаление много от технологиите на любимите ми сладки изкушения са били тотално променени,обслужват клиентите като на конвейер а от последната  торта,която си купих на всички ми гости им остана горчивият вкус на разочерование от горчивите бадеми в тортата.За сметка на това пък съм впечатлена от богатият асортимент на био магазините и нямах търпение да опитам всички нови известни и не известни за мен екзотични продукти.В днешният пост представям, едно много вкусно, сладичко предложение,за любителите на веган сладкишите.Сурова веган торта с глазура от черен шоколад, блат,приготвен от орехови и овесени ядки,сурово какао и какаово масло,сушени сини сливи,семена Чиа,сусамов тахан,сироп от Агаве,Стевия и прясно изцеден портокалов сок.Кремът е приготвен от кашу,ябълка,овесена сметана и какаово масло.

ПРОДУКТИ
За блата
130гр.орехови ядки
90гр.овесени ядки
4гр.подсладител Стевия
2 пълни суп.лъж.сурово какао
50гр.сушени сини сливи
2суп.лъж.накиснати във вода семена Чиа
2суп.лъж.сироп от Агаве
100мл.портокалов сок
1суп.лъж.сусамов тахан
3суп.лъж. настъргано не разтопено какаово масло
**За крема
150гр.сурово Кашу
100мл.вода
1/3 чаена лъж.лимонов сок
100гр.ябълка
5гр.Стевия
1суп.лъж.сироп от Агаве
4суп.лъж.настъргано неразтопено какаово масло
80мл.овесена сметана
**За шоколадова глазура
80/100гр.черен шоколад
150мл.овесена сметана
          !!! Кашуто за приготвянето на крема се накисва предварително в студена вода 2,3 часа  са достатъчни.
 ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА
1.В блендер смелете ореховите ядки и овесените ядки.Пресипете смлените ядки в купа и към тях прибавете подсладител Стевия,суровото какао/може да се замени с брашно от Рошков/,нарязаните на ситно сушени сини сливи/ако са много твърди ги накиснете във вода за около 30минути/.Към сместа добавете и накиснатите в студена вода семена Чиа,две супени лъжици сироп от Агаве,една лъжица сусамов тахан и 100мл.прясно изцеден портокалов сок.
2.Разбъркайте с лъжица сместа.Настържете с остър нож около 3 пълни супени лъжици какаово масло,разтопете го за секунди на водна баня и го прибавете към сместа.Разбъркайте до хомогенна маса.Какаовото масло може да се замени с кокосово.
3.Пригответе си обла форма 18см. с отделящо се дъно.Изрежете си от хартия за печене кръг с диаметър равен на формата ви за печене.Намажете формата с какаова масло/намазва се за да залепне хартията за печене/ и я постелете с хартията за печене.Изрежете си и хартиена лента и я залепете по стените на формата.
4.С ръце разпределете част от блата по дъното на формата,отделете си около 1/3 от тестото за оформяне на топчета. С навлажнена лъжица леко загладете/без да притискате прекалено/.От останалата смес оформете малки топчета с големина на череша,подредете ги върху оформеният блат на разстояние едно от друго.Приберете формата в хладилник за да се стегне докато приготвяте крема.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Изцедете водата от кашуто и го пасирайте,като към него наливате на 2,3 пъти  100мл.студена вода.Прибавете  100гр. нарязана на парченца ябълка и лимонов сок/за да не почернеят ядките/.Отново пасирайте до гладък крем.
2.Прибавете лъжица сироп от Агаве , 5гр.Стевия и 80мл.Овесена сметана.Разбъркайте до гладък крем.
3.Настържете с нож 4 пълни суп.лъж.какаово масло,разтопете го за секунди на водна баня и го прибавете,към крема.Приберете крема в хладилник за да се стегне за около час.
4. Разпределете крема върху блата с оформените топчета и загладете с лъжица.Приберете тортата в хладилник за да се стегне за около час.
ГЛАЗУРА
Кипнете на котлон 150мл.Овесена сметана,отстранете я от котлона и към нея прибавете 80/100гр. черен шоколад.За повече сладост прибавете 1,2 гр.Стевия.Оставете шоколада да се отпусне за около 30секунди и разбъркайте до гладък крем.Намажете тортата с шоколадовата глазура.
Декорирайте тортата с шоколадови стърготини.Приберете я в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една вечер,така вкусовете и ароматите се смесват и вкусът е още по-хубав.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...