.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 10 октомври 2014 г.

Супичка с крехко телешко,тиква и мащерка

В студен мрачен,че и дъждовен на всичкото отгоре,нямо нищо по хубаво от топла и вкусна, ароматна и омайна супичка с крехко телешко месце,тиква,настъргано морковче,картофи,тиквичка,ароматна мащерка и най-любимата зеленинка на телешкото месо - целина.У дома,телешкото месо не е от любимите мръвки на децата,а за тиквата да не говоря,за това все трябва да прибягвам до някакви хитринки за да "замаскирам" месото и не до там любими зеленчуци.Тиквата ,настъргана се "замаскира ",като морков а месото е накълцано на много ситно,че децата дори не си направиха труда да разпитват много,много какво е месото.Е с тиквичката ударих на камък,нарязана на кубчета няма как да не се забележи и в празните чинийки от набързо излапана вкусна супа останаха самотни кубчета тиквички.

ПРОДУКТИ
200гр.сварено телешко месо
1/2глава лук
1морков
1малка тиквичка
2 големи картофа
100/150гр.настъргана на едро ренде тиква
2литра телешки бульон
прясна целина
прясна мащерка
1жълтък,лимонов сок
сол,черен пипер млян,пресен магданоз



1.Сварете телешкото месо по описаният начин тук.
2.Загрейте на котлон тенджера с 2,3 с.л.олио или зехтин.Запържете едно по едно нарязаният на ситно лук,настърганите на едро ренде морков и тиква,тиквичката нарязана на малки кубчета.
3.Полейте зеленчуците с около 2 литра телешки бульон.Оставете супата да заври и към нея прибавете накълцаното телешко месо.
4.Към ястието прибавете обелени,измити и нарязани на кубчета картофи.
5.Към супата прибавете накълцана на ситно целина.Оставете супата да къкри на среден огън до готовност на картофите.
6.Прибавете мащерка на вкус,още накълцана целина,посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
7.Застройте супата,като в купичка разбиете 1 жълтък с сока на половин лимон.С черпак загребете част от бульона и го сипете при разбития жълтък за да се изравни температурата.
8.Сипете застройката в супата,разбъркайте и поръсете с накълцан магданоз.
Сервирайте супата топла с резенчета лимон, препечени филийки хляб и люти чушки за ценители.
Да ви е сладко!


Гювечета с крехко телешко месо и зеленчуци

 Една импровизация на гювечета с ароматно крехко телешко месо,картофи,пресни гъбки, патладжан и обилно количество пресни ,зелени подправки.
ПРОДУКТИ за 4бр.
За приготвяне на месото
300гр.телешко филе/или джолан/
1/2 глава лук
1морков
прясна целина
вода

За гювечетата
олио
сол,черен пипер
зелени подправки/целина,магданоз
мащерка/
6,7 средни по големина картофа
50гр.пресни печурки
1глава лук
1/2 патладжан
1/2 ч.ч.бяло вино
1 ч.л.горчица
телешки бульон
4 яйца/или кашкавал/

1.Поставете в тенджерка измитото и почистено телешко месо,залейте го със студена вода и го оставете да кипне.С помощта на решетъчна лъжица,отпенвайте,докато бульона стане бистър.Към месото добавете нарязани на едро лук,морков,целина.Варете месото до приготвянето му за около 2 часа или до готовност на месото.Ако е нужно доливайте вода.
2.Накъсайте на парчета месото и го разпределете в гювечета.Посолете със сол и черен пипер и поръсете с ситно накълцана целина.
3.Нарежете картофите и ги разпределете в гювечетата.Отново леко посолете със сол и прясно смлян черен пипер.Отново поръсете с целина.
4.Загрейте на котлон тиган с 2,3с.л.олио или зехтин.Задушете едно по едно лука,нарязан на ситно,патладжана нарязан на малки кубчета,гъбите нарязани на филийки.
5.Полейте зеленчуците с 1/2ч.ч.бяло вино,добавете една чаена лъжица горчица и оставете ястието да се редуцира за около минута.
6.Разпределете зеленчуците в гювечетата,леко посолете със сол,пипер ,поръсете с целина и магданоз.
7.Към гювечетата прибавете по 1 яйце,стръкче прясна мащерка и полейте с няколко капки олио и 2,3 с.л.от телешкия бульон.Яйцето може да се замени с настърган кашкавал.
8.Похлюпете гювечетата и печете в студена фурна на 200градуса за около 30,40минути.
Поднесете ястието топло с подходяща сезонна салата.
Да ви е сладко!

сряда, 8 октомври 2014 г.

Крем карамел с тиква

Да пишеш по принцип се възприема,като най-просто умение,сравнимо било с дишането,тъй като се усвоява в ранна детска възраст и естествено ни служи цял един живот.Да ама не.Не всеки може да сподели писмено това което усеща като емоция,вкус или просто да напише добре аргументиран текст,които да остави приятно усещане,да събужда асоциации,усмивки или приятни емоции.Лично на мен някак си мисълта изпреварва писането и съответно писането куца. Да пиша интересно за храната на мен ми звучи,като химера,защото съм обикновен човек,който обича да готви.Да знам че,картинките не са по важни от думите,защото снимките грабват окото,носят първа  наслада на сетивата,то текстът ни кара да усетим вкуса на неустоима и сочна торта,неустоим любим десерт или било най-обикновено ястие.Е някак си на мен не ми се получава,просто защото не ми се получава.. много добре да си дрънкам писмено.
За да не досадя да напиша нещо за страхотното кремче в есенни краски.Всеки който обича крем карамел може да си представи прелестна картина на кремче с леко желирана консистенция,полято обилно с карамелизирана захар с прекрасен кехлибарен цвят.Е във варианта който предлагам днес,има и бонус тиква.На мен лично много ми допадна този бонус и определено,ще се приготвя често у дома и как да не при цяла количка с тикви,ще трябва да впрегна въображението си.Приемам и предложения,да знаете :)
 ПРОДУКТИ
300гр.тиква
4яйца
1 и 1/3ч.ч.захар/вмест.300мл./
1 и 1/3ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч. захар за карамел







Измийте,обелете и нарежете тиквата на кубчета.Сварете тиквата,оставете я да се охлади и я пасирайте с вилица.Разбийте яйцата със захарта/количеството захар може малко да се намали/.Към яйчената смес прибавете пасираната тиква.
Прибавете прясното мляко и разбивайте до хомогенна маса.Карамелизирайте 1/2 ч.ч.захар до цвят кехлибар.С помощта на лъжичка,разпределете карамела в 6,7 метални или порцеланови чашки.Разпределете в чашките и сместа за крема.

Поставете чашките в тава и налейте толкова вода,колкото да покрие до половината чашките.Печете крема на водна баня на температура 150градуса за около 1,5 /2 часа.Оставете кремчетата да се охладят на стаена температура,без да изваждате чашките от водата.Това е,класика в есенна краска.
Да ви е сладко!

неделя, 5 октомври 2014 г.

Орехово-меден сладкиш с мармалад от сини сливи и шоколадов крем

ПРОДУКТИ
За блата
форма с отделящо се дъно диам.24см.
3белтъка
30гр.захар
3жълтъка
60гр.пудра захар
180гр.мед
220гр.смлени орехи
80гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1/3ч.л.сода бикарбонат
100гр.масло
**мармалад от сини сливи
За крема
2 жълтъка
1/2 консерва Дулсе де лече
60мл.течна сладкарска сметана
100гр.черен шоколад с парченца какао/ над 70% какао/
50гр.масло
30гр.шоколад за поръсване
1.Пригответе си блата,като в купа разбийте с миксер 3белтъка с 30гр.захар на кристали.
2.В друга купа разбийте с миксер 3 жълтъка с 60гр.пудра захар.Към яйчената смес прибавете 180гр.мед.***Меда най-чисто и бързо се измерва,като първоначално си премерите грамажа на чашка,напълвате я с количеството мед,което ви е необходим и от общият грамаж изваждате грамажа на празната чашка.
3.Към тестото прибавете смлените орехи,размесени с пресятото брашно, бакпулвера и содата и разбъркайте с помощта на дървена лъжица до хомогенна маса.
4.Към сместа прибавете на 2,3 пъти разтопеното масло до пълното му поемане.
5.Към тестото прибавете на 2 пъти разбитите на сняг белтъци,като разбърквате с дървена лъжица.
6.Намажете с масло форма с отделящо се дъно.Постелете формата с хартия за печене и пресипете тестото.Загладете с помощта на лъжица или шпатула.
7.Изпечете блата в нагряна фурна на 170градуса за около 20 минути.След изпичане оставете блата напълно да се охлади на стаена температура и внимателно отстранете хартията и  го нарежете на две хоризонтални части.
  +++ Приготвяне на крема
1.В метална купичка кипнете на котлон 60мл.течна сладкарска.сметана.Към сметаната прибавете 100/120гр.черен шоколад по възможност с парченца печено какао.Не заменяйте черният шоколад с млечен,защото крема ще се получи много сладък а и ще се отрази и на гъстотата на крема.Оставете за около минута шоколада да се отпусне и разбъркайте до разтапяне на шоколада.Към шоколада прибавете бучка масло и отново бъркайте до хомогенна маса.
2.Разбийте на водна баня 2жълтъла с 1 с.л.пудра захар.
3.В купа пресипете половин консерва Дулсе де лече.Разбъркайте го за кратко и към него прибавете охладените жълтъци и охладеният на стаена температура шоколад.
4.Приберете крема в хладилник за около часа за да се стегне.
   +++ Сглобяване
1.Поставете в метален ринг едната част от блата.
2.Намажете блата с 2,3с.л.мармалад от сини сливи/може да се замени с конфитюр или сладко/
3.Върху мармалада разпределете половината от крема и внимателно загладете.
4.Поставете вторият блат и леко притиснете с пръсти.
5.Намажете с останалият крем и стегнете сладкиша с ринга.Приберете сладкиша в хладилник за няколко часа а най-добре за нощ.Ако искате сладкиша да се консумира почти веднага,към крема,ще трябва да добавите желатин.
6.След охлаждане на сладкиша,отстранете внимателно ринга,загладете отстрани ако е нужно и поръсете с настърган шоколад.Сервирайте сладкиша добре охладен.
Да ви е сладко!

петък, 3 октомври 2014 г.

Кексчета със сини сливи,шоколад и сусам

ПРОДУКТИ
За 6бр.
2яйца
120гр.кафява захар
100мл.течна сладкарска сметана
160гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
60мл.разтопено/течно/масло
1 или 2бр.сливи
30гр.шоколад
6бр.бадеми
сусам за поръсване
пудра захар за поръсване





1.В купа разбийте яйцата със захарта.Към сместа,прибавете 100мл.течна сладкарска сметана.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го добавете,към сместа за кексчета.


2.Разтопете маслото и на 2,3 пъти го прибавете,към тестото,като разбърквате до хомогенна маса.

3.Намажете с масло и поръсете с брашно формички за мъфини.Във всяка формичка изсипете по 1и 1/2 супена лъжица от тестото.

4.Измитите, изчистени и подсушени сини сливи нарежете на малки парченца и ги разпределете върху сместа във формичките.Във всяка формичка поставете по парченце шоколад.

5.Запълнете формичките с тесто/около 2с.л.за формичка/,поръсете със сусам и поставете по бадем/без да го натискате,защото ще потъне при изпичането/ по средата на всяко кексче.

6.Изпечете кексчетата в нагряна фурна на 180градуса до изпичане за 18/20минути.За да сте сигурни си направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.

7.След изпичане,оставете кексчетата напълно да се охладят,извадете ги от формичките и ги поръсете с пудра захар.От същото тесто,може да си приготвите и вкусни гофрети,поръсени с шоколад.
Да ви е сладко!

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Супичка с патешко филе,шафран,зеленчуци и ориз

ПРОДУКТИ
200гр.Патешко филе
1малка глава лук
1морков
1малка зелена пиперка
40гр.гъби Шийтаке
100гр.грах от консерва
60/80гр.ориз
щипка къри
щипка кимион
резенчета лимон
2л. зеленчуков бульон или вода
сол,прясно смлян черен пипер,щипка шафран
100мл./150мл.прясно мляко
магданоз
олио или зехтин
1.Нарежете на ситно патешкото филе.
2.Накълцайте на ситно лука,чушката,гъбите,морковите на лентички.
3.Загрейте на котлон тенджерка с 2,3с.л.олио или зехтин и в него поставете накълцаното крехко патешко филе.Запържете за кратко,колкото да си промени цвета месото/да побелее/ и към него прибавете едно по едно лука,след няколко секунди прибавете настърганият на едро ренде морков,накълцаната на ситно чушка и гъбите.
4.Оставете за няколко секунди сместа да се задуши и прибавете половин консерва грах от консерва.
5.Ако е нужно добавете още мазнина.Поръсете ястието с 1/2каф.лъжичка къри и полейте с 2л.зеленчуков бульон или вода.Оставете супата да заври и към нея прибавете ориза и щипка кимион.Посолете супата.
6.Оставете супата да къкри до готовност на ориза.
7.Застройте супата,като в купичка сипете около 100/150мл.прясно мляко.Към млякото добавете 1 черпак от бульона на супата.Сипете застройката при супата и разбъркайте.
8.Поръсете супата с прясно смлян пипер,щипка шафран и магданоз.
9.Поднесете супата топла с резенчета лимон.
Да ви е сладко!




сряда, 1 октомври 2014 г.

Кюфтета на фурна с пресни гъби Шийтаке и моцарела

ПРОДУКТИ
400гр.кайма смес
1глава лук
2 ск.чесън
2бр.печени червени пиперки
2бр.печени зелени пиперки
1 морков
150гр.пресни гъби Шийтаке
магданоз
125 гр.моцарела
80мл.доматено пюре
2с.л.сос Jugo-Maggi или соев сос по избор

1.Овкусете каймата с подправки,сол и прясно смлян черен пипер.Оформете малки кюфтенца и ги оваляйте в брашно.Загрейте на котлон тенджера или тиган с 2,3с.л.олио.Запържете кюфтетата за кратко,колкото да се запечатат и да променят цвета си.Извадете кюфтенцата от тенджерката и ги заделете на страна.
2.В същият съд задушете лука,нарязан на ситно,скилидките чесън/цели/,моркова нарязан на шайби,чушките нарязани на лентички и гъбите шийтаке на половинки или четвъртинки.
Към зеленчуците добавете и 150гр.сварен грах.Прибавете и 2с.л.сос Jugo на Maggi/или соев сос по ваш избор/Към ястието добавете и 80мл.доматено пюре.
Полейте зеленчуците с 100мл.вода.Оставете зеленчуците да покъкрят за около 1минути и ги отстранете от огъна.


3.Пресипете зеленчуците в глинен съд,към тях прибавете и кюфтета.Поръсете с магданоз,сол на вкус и прясно смлян черен пипер.Нарежете моцарелата на шайби и я разпределете,върху ястието.
4.Изпечете ястието в студена фурна на 200градуса/в случай,че замените глиненият съд с друг,изпечете ястието в нагряна фурна/  за около 20/30минути.


Поднесете ястието топло с подходяща сезонна салата.
Да ви е сладко!

понеделник, 29 септември 2014 г.

Пита на топчета с кашкавал и риган

ПРОДУКТИ
За тестото
600гр.брашно
1пак.суха мая
700мл.топла вода
2 и 1/3ч.л.сол
2с.л.захар
За овалване и плънка
30/40мл.олио
1яйце
100гр.галета
80гр.кашкавал/или сирене
риган




1.В купа пресейте брашното,размесете го с маята,солта и захарта,направете кладенче и в него сипете 700мл.топла вода.
Замесете рядко и лепкаво тесто, покрийте го с чиста кърпа и го приберете в хладилник за няколко часа,докато удвои обема си,най-добре да го замесите от вечерта и на сутринта,ще е удвоило обема си.
2.Сипете в купичка олио,потапяйте си ръцете и късайте топчета с големина на орех.Потопете всяко топче в разбито яйце и го оваляйте в галета.Оформете на топчетата,до колкото е възможно,поради факта,че тестото е доста меко.
3.В тавичка подредете топчетата едно до друго.
4.Поръсете питата с обилно количество кашкавал или сирене а най-добре и двете.Поръсете с щипка сух риган.
5.Загрейте фурната на 200 градуса и на дъното и поставете малка метална купичка с гореща вода,за овлажняване на въздуха във фурната.Печете питата първоначално на 200градуса за около 10минути а после намалете градусите на 180 и печете още около 20минути или до зачервяване.
След изпичане оставете питата леко да се охлади на стаена температура и я сервирайте топла.
Да ви е сладко!

Кавърма с телешко,свинско месо и пилешки дробчета

ПРОДУКТИ
400 гр.телешко филе
250 гр.свинско филе
240 гр.пилешки дробчета
1 праз-лук бялата част/120гр./
130гр.пресни печурки
1,2 моркова
2 глави лук
1 глава чесън
1 зелена пиперка
150 мл.доматен сок/пюре/
1ч.л.червен пипер
прясна целина
магданоз
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
олио
алуминиево фолио
1.Измийте, почистете от ципите пилешките дробчета, оваляйте ги в брашно и ги заделете на страна.
2.Измийте и подсушете телешкото и свинското месо.Нарежете месата на порцийки.Леко посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
3.Измийте и нарежете праза,лука,пиперката,моркова на колелца.Почистете и измийте печурките,ако са по-големи ги нарежете на две ,ако са по-малки ги оставете цели.
4.Обелете чесъна без да отделяте скилидките и с остър нож отрежете само връхчетата.
5.Загрейте на котлон тенджерка с 2,3 с.л.олио.Поставете телешкото месо и го запържете,колкото да се запечата.Извадете месото и го поставете в глинена тавичка.
6.В същата мазнина запържете за кратко свинското месо,колкото да се запечата/леко да побелее/.
7.Извадете месото и го прибавете,към телешкото месо.
8.В същата тенджерка задушете за кратко зеленчуците.Ако е нужно добавете 2,3 с.л.олио.Задушете първо нарязаният лук,праза,нарязаната на колелца чушка,нарязаните на шайбички моркови,прибавете и главата чесън и измитите и почистени цели гъби.
9.Към зеленчуците прибавете около чаена лъжичка червен пипер и доматено пюре/сок/
10.Полейте зеленчуците с вода /около 250мл./ и ги оставете за кратко,колкото да кипне.
11.Посолете зеленчуците,поръсете с прясно смлян черен пипер.По желание може да добавите и 1,2 листа дафинов лист.
12.Изсипете зеленчуците при месата,прибавете целина и магданоз,разбъркайте ястието за да се размесят продуктите,покрийте съда с алуминиево фолио или капак и сложете тавата във студена фурната да се пече на температура около 200/220 градуса за около 1,40минути.
      Поднесете ястието топло с подходяща прясна ,сезонна салата или туршия.А които обича люто,мариновани пукани люти чушлета най-отиват на това вкусно ястие.

 ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШКИ/за свекърви и тъщи/
люти чушки/чорбаджийски,рибки,
шипка или др, зелени злодейки
марината за 1 буркана
1ч.ч.оцет винен
1/3ч.ч.олио
2ч.л.захар
1ч.л.мед
2ч.л.сол
1/2ч.ч.вода
2ск.чесън
1/2морков
магданоз
 Количеството марината е за приготвянето на 1 буркан/с вместимост 500гр./  пукани чушки/около 350гр. за 1 буркан/
Измийте и подсушете чушките.Отрежете дръжките.
Опукайте на котлон чушките и топли го подреждайте в буркан,като помежду им слагате скилидки чесън,морков нарязан на колелца и пресен магданоз.
 Направете маринатата,като кипнете на котлон оцета,олиото,захарта,солта,меда.
С горещата марината полейте чушките,затворете с капачка и обърнете буркана за да се запечата от топлината.

петък, 26 септември 2014 г.

Шоколадова тарта с карамелизирани круши и карамел

ПРОДУКТИ
За блата
80 мл.течна сладкарска сметана
100 гр.тъмен шоколад
220 гр.брашно
1 ч.л.бакпулвер
щипка сол
40 гр.кафява захар
100 гр.меко масло
    За плънката
300 гр.круши/1 голяма круша/
2,3 с.л.бяла захар
1 ч.л.мед
 За крема
200 гр.бяла захар
300мл.течна сладкарска сметана
1 желатин/по желание/10гр.
шоколадови стърготини за декорация
форма за печене 18/20см.с отделящо се дъно
    1.Пригответе си блата,като кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Отстранете сметаната от огъня и към нея прибавете,начупеният на парченца тъмен шоколад/черният шоколад не е подходящ,защото количеството захар.за направата на платката е малко ,съобразено е и се компенсира със сладката плънка и крема а черният шоколад не е толкова сладък.
Оставете шоколада да се отпусне за кратко и го разбъркайте до пълното му разтапяне.
  2.В купа пресейте брашното,размесете го със солта и бакпулвера,направете кладенче и в него сипете охладената шоколадова смес,захарта и размекнатото масло.Замесете меко тесто да не залепва по ръцете.
 3.Намажете с масло форма с отделящо се дъно.Разточете върху набрашнен плот тестото и го прехвърлете във формата за печене.Оформете борд по стените на формата.Тестото е ронливо и ако ви е трудно да го разточите,оформете блата,като късате части от тестото и така запълните дъното на формата за печене и оформите борд.
Набучете с вилица тук там дъното и борда на вече оформеният блат,за да не се надуе прекалено при изпичане.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 8,9минути.След изпичане оставете платката да се охлади.
 4.Измийте,обелете и почистете крушата.Нарежете я на продълговати не много дебели лентички.В тефлонов тигана сипете 2,3 с.л захар,оставете да се карамелизира за кратко и като разбърквате отвреме на време с дървена лъжица,прибавете лентичките круши и 1 ч.л.мед/не повече защото плънката ще се разводни/Оставете захарта да придобие леко кехлибарен цвят и отстранете сместа от котлона.Оставете плънката да се охлади и я разпределете по дъното на блата.
 5.Сипете в тенджерка 200гр.захар и я карамелизирайте до кехлибарен цвят.Разбърквайте захарта за да се разтопи напълно.Към карамела изсипете сметаната и разбърквайте,като внимавате да не се изгорите.Щом сместа стане еднородна отстранете от котлона и я оставете да се поохлади,като разбърквате за да не хване коричка.
 6.В купа разбийте с миксер 200 мл.течна сладкарска сметана./Не е необходимо да я разбивате със захар,защото ще се смесва с карамела.
 7.Тук е момента да решите дали,ще добавите и желатин,към крема.В случая аз не съм сложила,но тортата си я хапнахме след,като се охлади и стегна в хладилника за 24 часа.За това препоръчвам да използвате желатин или агар-агар за да се стегне по бързо и лесно.
Ако,ще използвате желатин го разтворете в в,3с.л. студена вода,загрейте го на котлон без да кипва.Вземете 2с.л.от топлият карамел,към него прибавете 1 с.л. от сметаната и към сместа прибавете желатина.
 8.Смесете леко охладеният карамел със битата сметана/добавете я на 2,3 пъти.Ако ви в трудно смесването първоначално разбийте с миксер а след това продължете с дървена лъжица.Прибавете и сместа с желатина.
 9.Приготвеният крем разпределете върху крушите,загладете и приберете сладкиша в хладилник за да се стегне.
Преди да сервирате сладкиша го поръсете със стърготини от шоколад.
П.С.Сладкишът може да се приготви и в по -голяма форма за печене,като удвоите продуктите за плънката.Тестото е достатъчно,крема също.Сладкишът ще се получи по нисък отколкото ако се използва по малка форма за печене.
Да ви е сладко!

сряда, 24 септември 2014 г.

За добро утро - кифлички с овесени ядки,сирене и кашкавал

ПРОДУКТИ
За тестото
300 гр.бяло брашно
40 гр.фино царевично брашно
1 ч.л.сол
1с.л.мед
1ч.л.бакпулвер
1/3 ч.ч.разтопена мас/чаша с вместимост 300мл./
1/3 ч.л.ябълков оцет
125 гр.кисело мляко
100 мл.хладка вода
За плънката
50 гр.натрошени овесени ядки
1/3 ч.ч.прясно мляко
50/80гр.сирене
50гр.настърган кашкавал
В купа пресейте двете брашна.Прибавете бакпулвера и солта и размесете с брашното.Направете кладенче и в него сипете киселото мляко,меда,оцета,разтопената мас и водата.
Замесете меко и гладко тесто и го разточете върху леко набрашнен плот на кора с дебелина около 0,5см.


Направете си плънката,като в купичка накиснете за около 10 минути овесените ядки в прясното мляко.Към вече меките и накиснати овесени ядки прибавете натрошено сирене и настърган кашкавал.***Може да добавите и пресни подправки,аз не добавих,защото си имам едно капризно девойче и на тази бяла плънка,зеленийката ще се вижда.
С помощта на ринг нарежете кората на кръгчета.По средата на всяко кръгче,поставете част от плънката
.Върху всяко кръгче с плънка, поставете изрязано с помощта на декоративен валяк/нож/ второ кръгче,оформете с ръце и прещипете краищата с помощта на вилица.
Ако не разполагате с декоративен валяк набучете на няколко места с вилица второто къгче и го поставете върху плънката.Постелете с хартия за печене тава и поставете оформените кифлички.По желание за по-златист загар, може да намажете кифличките с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък.Изпечете кифличките в нагряна фурна на 180гр. за около 15/18минути до зачервяване.
Да ви е сладко!


понеделник, 22 септември 2014 г.

Тиквеник с карамелена заливка

 Ако обичате десерти и сладкиши с тиква, по точно тиквеник  сочен,вкусен и сладък с обилно количество печени орехови ядки и кехлибарна карамелена заливка, то това в вашата рецепта.Опитайте!
ПРОДУКТИ
за обла тава с диаметър 24см.
200гр.кори за баница
1,200гр.тиква
150гр.едро натрошени запекъни орехи
100мл.слънчогледово олио
3с.л.кафява захар
1кафена лъжичка канела
   За захарният сироп
150мл.кафява захар
150мл.вода
  За карамела
200гр.бяла захар
100мл.течна сладкарска сметана

Измийте,подсушете и обелете тиквата.Настържете я на едро ренде.Към настърганата тиква,прибавете едро натрошените орехи,3с.л.кафява захар и канелата.С помощта на лъжица размесете продуктите за плънката.Постелете с хартия за печене обла тава с диаметър 24см.
Разстелете на плота корите за баница.Намажете първата кора с олио и поръсете с част от плънката.Навийте на руло ,като използвате 2 кори.Нарежете рулото на малки парчета/рулца/.
Подреждайте в тавичката едно до друго рулцата с разреза нагоре.По същият начин си оформете останалите кори до запълване на тавата и до изчерпване на количествата.
Изпечете тиквеника в нагряна фурна на 200гр.за около 30минути или до зачервяване.
Полейте топлият тиквеник с студен захарен сироп,приготвен от 150мл.кафява захар и 150мл.вода.За направата на карамеленият сос се доверих на Вили.
Пригответе си карамела,като изсипете в касеролка 200гр.захар.Карамелизирайте захарта на котлон до кехлибарен цвят.Внимателно изсипете 100 мл.течна сладкарска сметана, разбъркайте с дървена лъжица за кратко до получаване на карамелен сос,като внимавате да не се изгорите.
Оставете карамела леко да се охлади,като го разбърквате за да не хване коричка.
Полейте тиквеника с карамела.Оставете за няколко часа сладкиша да се охлади и да си поеме ароматите и е готов за сервиране.
Да ви е сладко!

събота, 13 септември 2014 г.

Торта - Шоколадова" Алмонд"

При прочитане на рецептата,някой със сигурност може да се фрапира от количеството шоколад,който съм използвала.Бързам да спомена,че огромното количество шоколад е вложено в направата на две торти за Рожденият ден на дъщеря ми.Едната торта беше за да почерпки приятелите си а другата ..е тя си беше за наша почерпка.Детето  доста се изненада от бройката на  тортите и полюбопитства  да разбере как така и защо са две.Празник имам и аз все пак ,нищо че рожденният  ден си е личен празник,аз го приемам и за свой а и ние няма само да се облизваме,както гледаме тортата.Според мен тортата беше страхотна а и по думите  на рожденичката.Е имаше и дегустатори на които им беше прекалено сладка,прекалено шоколадова ,но пък имаше и такива,които си поискаха трето парче.Какво да се прави здраве да е,де да можеше да се угоди на всеки,вкусове различни.Тортите бяха с крехки и ароматни шоколадови блатове,сочен бадемови блатове,слепени с два крема ,бял крем от бял шоколад и заквасена сметана и кафяв крем от тъмен шоколад и разбити на сняг белтъци,с шоколадова глазура,декорирани с шоколадови трохи,морски фигурки от шоколад, нежно поръсени с щипчица пудра захар.
 П.С.Заглавието на тортата със сигурност не се връзва много на английско говорещите и ще има и критики със сигурност,че и злобни може би,но...изпращам им много усмивки :) :) :)
 ПРОДУКТИ
  ***За шоколадовите блатове
/продуктите са за направата на 2 правоъгълни блата/
300 гр.натурален шоколад
125гр. масло
1/3 ч.ч.какао/чаена чаша с вместимост 250мл./
1ч.ч.вода/250мл./
1 и 1/2 ч.ч.захар
4 яйца
125 гр.кисело мляко
230гр.брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.сода бикарбонат
  ***За бадемовият блат
100гр.смлени бадеми
100гр.пудра захар
50гр.брашно
1/2ч.л.бакпулвер
1/2ч.л.сода бикарбонат
3жълтъка
100мл.слънчогледово олио
125гр.кисело мляко
3белтъка
30гр.захар
   ***За крем- бял шоколад
100мл.течна сладкарска сметана
300 гр.бял шоколад
40гр.масло
200гр.заквасена сметана
  ***За крем-кафяв шоколад
100гр.течна сладкарска сметана
200гр.тъмен шоколад
20гр.масло
2 белтъка
2с.л.захар
  ***За глазура
100мл.течна сладкарска сметана
200гр.тъмен шоколад за глазури
20гр.масло
  *За декорация шоколадови фигурки,трохи от шок.блат,пудра захар за поръсване
Всички описани продукти са за направата на две торти.
          ***Приготвяне на шоколадовите блатове
1.В тенджерка сипете водата,маслото,захарта и какаото.Поставете тенджерката на котлон и оставете сместа да заври,като разбърквате с дървена лъжица от време на време за да се смесят продуктите и да не загорят.Отстранете сместа от огъня и към нея прибавете начупеният на парченца черен шоколад.Оставете за кратко шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Оставете шоколадовата смес да охлади на стаена температура,като разбърквате от време на време,за да не се образува коричка.
2.В купа разбийте с миксер яйцата и киселото мляко.Към сместа прибавете охладената шоколадова смес.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и содата и го прибавете към тестото.
3.Намажете с олио правоъгълна тава с размери около 37см./25см.Постелете правоъгълна тава с хартия за печене.Изсипете в тавата 1/2 от тестото и загладете с помощта на шпатула.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12/14 минути.Изпеченият блат охладете върху метална скара.По същия начин си изпечете и вторият блат.
  ***Приготвяне на бадемовият блат
 1.Разбийте с миксер белтъците с 30гр.захар и ги заделете на страна
 2. В купа смесете смлените бадеми,пудрата захар,брашното и набухвателите.Разбъркайте сухите съставки за да се смесят.Прибавете жълтъците,олиото и киселото мляко.Разбийте с миксер до хомогенна маса.Към тестото с помощта на дървена лъжица прибавете на 2,3 пъти разбитите на сняг белтъци.Разбърквайте леко за да остане пухкаво тестото.
 3.Постелете правоъгълна тава с приблизителни размери 37см./25см.Пресипете тестото и разпределете равномерно сместа с помощта на шпатула.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 22/25минути.Направете си проверка с помощта на клечка за зъби.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади върху метална скара.
           *** Приготвяне на крем-бял шоколад
Кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Отстранете от огъня и към сметаната прибавете 300гр.бял шоколад.Оставете шоколада за кратко да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Прибавете бучка масло и отново разбъркайте до пълното разтапяне на маслото.Охладете шоколада на стаена температура и към него прибавете заквасена сметана.Не във всички хранителни магазини може да се намери заквасена сметана и затова си я приготвям сама.Има няколко познати ми начина за приготвянето на заквасена сметана. С лимонов сок,със закваска и с лимонена киселина.В случая аз си я приготвих  много бързо и лесно с лимонена киселина/лимонтозу/.
Необходими са ви 200мл.течна сметана/35% масленост/ и 1/2 ч.л.лимонена киселина.Сипете в купичка добре охладена сметана,разбъркайте с лъжичка до еднородна смес и прибавете половин чаена лъжичка лимонена киселина.Разбъркайте с лъжица за да се разпредели равномерно лимоновата киселина.За секунди сметаната започва да се сгъстява.Приберете сметаната в хладилник за да се сгъсти и охлади.
Приготвения крем приберете в хладилник за да се стегне и охлади.
               ***Приготвяне на крем кафяв шоколад
Разбийте с миксер 2 белтъка с 2с.л.захар.
Кипнете на котлон100мл.течна готварска сметана.Отстранете сметаната от огъня и към нея прибавете 200гр.тъмен шоколад.Оставете за кратко шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Прибавете бучка масло и разбърквайте до стопяването на маслото.Оставете шоколада напълно да се охлади и към него прибавете на 2,3 пъти разбитите на твърд сняг белтъци.Приберете крема в хладилник за се стегне и охлади.
       СГЛОБЯВАНЕ НА ПРАВОЪГЪЛНА ТОРТА/с приблизителни размери 18см./12см./
  1.Разделете шоколадовият блат на две еднакви вертикални части.Поставете едната част на блата в метален правоъгълен ринг.Ако не разполагате с метален ринг може да стегнете тортата с помощта на ленти от алуминиево фолио.
 2.Върху шоколадовият блат разпределете равномерно 1/2 от крема с бял шоколад.
 3.Разрежете бадемовият блат на две еднакви вертикални части.Едната част от бадемовият блат поставете върху крема с бял шоколад./Заделете на страна втората част от блата.Тя ще е необходима за направата на втората торта.
 4.Върху бадемовият блат разпределете 1/2 от крема с кафяв шоколад.
 5.Върху крема с кафяв шоколад поставете кафявият блат.Леко притиснете с пръсти блата.Приберете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне.
     СГЛОБЯВАНЕ НА ОБЛА ТОРТА/с размери 18см./
 1.С помощта на метален ринг 18см. или на форма за торта с отделящо се дъно/18см/ изрежете две кръгчета от шоколадовият блат.
 2.Изрежете и останалият бадемов блат.
 3.Поставете едната шоколадова платка във форма за торти/18см./ с отделящо се дъно.
 4.Върху шоколадовият блат разпределете равномерно останалата половина от белият крем.
 5.Поставете бадемовият блат.
 6.Разпределете равномерно останалият крем с кафяв шоколад.
 7.Поставете и последният шоколадов блат.Леко притеснете с пръсти.
 8.Приберете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне.
 ***Приготвяне на глазурата
Кипнете на котлон100мл.течна готварска сметана.Отстранете сметаната от огъня и към нея прибавете 200гр.тъмен шоколад за глазури.Оставете за кратко шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Прибавете бучка масло и разбърквайте до стопяването на маслото.Оставете глазурата много леко да се охлади и с нея полейте тортите.
С останалите изрезки от кафявите блатове поръсете тортите с трохички.Поръсете леко трохите с пресята пудра захар.Завършете декорацията,като поставите върху тортата фигурки от шоколад.
Приберете тортите в хладилник за да се охладят и стегнат.
 
След толкова писане остана само да ви спомена,че ми останаха мъничко шоколадови изрезки и ги уползотворих в направата на тортичка.  Идеята ми беше да приготвя някакъв десерт в чаша с шоколадови трохици,лек бадемов крем и малиново желе.Да ама си запазвам идеята за по нататък.Докато мислено си дооформях

 идеята,неусетно се оказах отново с форма за торта в ръце и то любимата ми,най -малката и симпатична формичка за торти с която разполагам.Получи се  друга сладка картина с краски по
към жълто,оранжево,с меки бишкоти,напоени със сок от ананас,нежен яйчен крем с вкус на ананас и заквасена сметана.

Прибавих и плътен слой от шоколадови трохички от  изрезките от шоколадовата торта ,а за подсилване на плодовият аромат добавих и желе от домашно приготвено сладко от ананас и пресни плодове. Получи се малка семпла тортичка,която се приготвя много бързо и сравнително лесно а и най-важното с прекрасен вкус.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...