.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 26 май 2016 г.

Шоколадово-орехови пасти с кайсиево сладко



ПРОДУКТИ
4 белтъка
40гр.захар
щипка сол
100гр.меко масло
50 гр.захар
4 жълтъка
120гр.черен шоколад
110гр.брашно
8гр.бакпулвер
1/3 ч.л.сода бикарбонат
1 суп.лъж. какао
80гр. натрошени орехови ядки
За глазура
200гр.течна сладкарска сметана
130гр.черен шоколад
кайсиево сладко за слепване



1.Разбийте с миксер 4 белтъка,щипка сол и 40гр. захар.
2.Разбийте с миксер 100гр.меко масло с 50гр.захар.Към сместа прибавете един по един 4 жълтъка,като продължавате да разбивате.
3.Разтопете на водна баня 120гр.черен шоколад,оставете го да се охлади на стаена температура и го прибавете,към сместа за блата.Разбийте с миксер до хомогенна смес.
4.Пресейте 110гр.брашно и 1 супена лъжица какао.Смесете сухите съставки с бакпулвера и содата.Прибавете на 2,3 пъти сухата смес,към тестото,като редувате с разбитите белтъци.Започвате със сухата смес,разбити белтъци и завършвате със суха смес,като разбърквате с лъжица.
5.Към тестото прибавете 80гр.натрошени орехови ядки.
6.Намажете с масло правоъгълна тава 38см/25см и я постелете с хартия за печене.Пресипете тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за 20минути.След изпичане на блата го оставете да се охлади напълно.
7.С помощта на резец/объл,с форма на сърце или др./нарежете блата.Слепете със кайсиено сладко две по две изрязаните платки.
8.Загрейте на котлон течната сладкарска сметана,без да кипва.Отстранете сметаната от котлона и към нея прибавете натрошеният на парчета  130гр.черен шоколад.Оставете шоколада да се отпусне за кратко и го разбъркайте до гладък крем.Оставете глазурата да се охлади.
9.Подредете пастичките върху метална скара с тава под нея/за да се оттича глазурата/ и ги полейте с шоколадовата глазура.Приберете пастите в хладилник за да се стегне глазурата.Декорирайте с филирани бадеми,шоколадови пръчици или по ваш избор.

петък, 20 май 2016 г.

Телешко с грах

ПРОДУКТИ
300гр./400гр.телешко месо
олио
2глави лук
1стрък праз 
1 морков
1каф.лъж.червен пипер
1 суп.лъж.брашно
1чаена чаша червено вино
2,3 суп.лъж..доматено пюре
телешки бульон
1 голяма консерва грах
целина ,магданоз,сол
За гарнитура
сварен ориз





***Телешкото месо в рецептата се сварява предварително за около час и половина по желание,може да сварите по-голямо количество телешко месо,като отделите част от месото и бульона за направата на вкусна и ароматна телешка супа.
1.Измийте,почистете месото и го сложете в тенджера.Прибавете приблизително 4 литра студена вода, прясна целина и една цяла глава лук.Сварете месото на слаб котлон за около час и половина/два,като отпенвате от време на врене,за да се получи бистър бульон.Ако е нужно долейте още вода.
2.Загрейте на котлон,тенджера с 3,4 суп.лъж.олио.Запържете нарязаният на ситно лук,бялата част на стрък праз,нарязан на ситно 1,2 моркова,нарязани на колелца.Добавете 1 суп.лъж.брашно и 1 кафена лъжичка червен пипер.Полейте ястието с чаша червено вино и го оставете да покъкри на слаб котлон за около 5 минути.
3.Прибавете свареното месо,2,3 суп.лъж. доматено пюре,граха и полейте ястието с около литър и половина прецеден бульон.
Посолете ястието на вкус,прибавете ситно накълцан магданоз и листа целина.Оставете ястието да покъкри на слаб котлон за около 15/20минути или докато леко се редуцира соса.
Сервирайте ястието топло с гарнитура от сварен ориз.

    Други предложения с телешко месо

Супичка с крехко телешко,тиква и мащерка

Кавърма с телешко,свинско месо и пилешки дробчета

Гювечета с крехко телешко месо и зеленчуци


вторник, 17 май 2016 г.

Ягодов кейк

ПРОДУКТИ
*За блата
3яйца
140гр.захар
1ванилия
100мл.олио
100мл.прясно мляко
220гр.царевично нишесте
8гр.бакпулвер
*За крема
250гр.Маскарпоне
3,4 суп.лъж.мед
за заквасена сметана
200мл.течна сладкарска сметана
1/2 кафена лъжичка лимонена киселина/лимонтозу
*За ягодово желе
150/200гр.пресни ягоди
100гр.захар
100мл.вода
1ванилия
6гр.желатин
За декорация пресни ягоди

1.Разбийте 3 яйца с 140гр.захар.Прибавете на тънка струйка 100мл.олио,като продължавате да разбивате.Към сместа прибавете 100мл.прясно мляко.Пресейте 220гр.царевично нишесте,смесете го с бакпулвера и ванилията и го прибавете,към останалите продукти.
Разбъркайте с бъркалка или лъжица до хомогенна смес.
Постелете с хартия за печене намазана с олио обла форма с отделящо се дъно 26см. Пресипете тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 20минути.
След изпичане на блата го оставете да се охлади,обърнете го върху метална скара и отстранете хартията.
2.Направете домашната заквасена сметана,като в купичка сипете 200мл.охладена ,течна сладкарска сметана.Към сметаната прибавете на два пъти половин лъжичка лимонена киселина,като разбърквате енергично с лъжица.След 2,3 минути разбъркване,течната сметана се сгъстява.Приберете сметаната в хладилник.
Разбийте маскарпонето с 3 или 4 суп.лъж. мед.Към маскарпонето на 2,3 пъти прибавете заквасената сметана.Разбъркайте леко с лъжица,колкото да се смесят съставките.Приберете крема в хладилник.
3.Измийте,почистете и нарежете ягодите на малки парченца.Сложете ягодите в тенджера и към тях прибавете захарта,водата и ванилията.Кипнете на котлон ягодите и ги оставете да къкрят на слаб котлон,колкото да омекнат ягодите за около 5 минути.С помощта на лъжица отпенвайте сладкото.Пасирайте ягодовото сладко и го прецедете през цедка.
Накиснете желатина в студена вода и го прибавете,към топлото ягодово пюре.Ако не е достатъчно топло го затоплете на котлон,без да кипва.
Оставете ягодовото пюре да се охлади и го приберете в хладилник за кратко,като го наблюдавате да не се желира.
4.**Блатът може да се разреже на две хоризонтални части,като разпределите крема между частите.
Оформете и изрежете краищата на блата и го поставете  в подходяща чиния за сервиране.Около блата поставете ринг за стягане и пластмасови  лентички за оформяне ,ако разполагате с такива.***По желание блатът може да се сиропира.
Разпределете крема върху блата и загладете.Върху крема излейте ягодовата смес,преди да се е желирала.Декорирайте с пресни ягоди.Приберете в хладилник сладкиша докато се стегне ягодовото желе.

понеделник, 16 май 2016 г.

Пуешко месо с червен фасул на фурна



ПРОДУКТИ
4,5 суп.лъж.олио
800гр.пуешко месо от бут
1 бр.лук
2,3 скилидки чесън
1бр.зелена пиперка
3,4 бр.печена капия
1кафена лъжичка червен пипе
1ч.ч. бяло вино
2,3 супени лъжици доматено пюре
/или доматен сок
850гр.сварен червен боб/може и по-голямо
количество,сол на вкус,прясно смлян черен пипер,мащерка,магданоз

1.Нарежете пуешкото месо на хапки. Загрейте на котлон тенджера с 4,5 суп.лъжици олио.
Запържете месото и го извадете в чиния.Заделете месото на страна.
2.Задушете лука,нарязан на ситно,2,3 цели скилидки чесън,зелената пиперка,нарязана на ситно и 2,4 бр.печена капия,нарязана на лентички.
3.Върнете месото в тенджерата при зеленчуците,прибавете лъжичка червен пипер и полейте с чаша бяло вино.Оставете ястието да покъкри на слаб котлон за 2,3 минути и добавете доматеното пюре.Към ястието прибавете свареният червен фасул,полейте ястието с вода или зеленчуков бульон.Количеството на течността е колкото да покрие ястието.
4.Посолете ястието на вкус,прибавете прясна мащерка/или суха,прясно смлян черен пипер и накълцан пресен магданоз.
5.Пресипете ястието в глинен съд с капак или в обикновена тава за печене,като покриете плътно ястието с алуминиево фолио.
6.Изпечете ястието на фурна за около час на 210градуса.След изтичане на времето проверете ястието и по желание оставете ястието леко да се запече,като внимавате да не остане без сос за да не е сухо.
Сервирайте ястието топло с подходяща салата според сезона.
Да ви е сладко!

петък, 13 май 2016 г.

Пържени зелени домати

Пържени зелени домати,царевичен хляб и сладки картофи, три от южняшките колоритни рецепти на Ивлин Кауч от  неустоимо увлекателната история,изпълнена със смешни случки,трагедии и силни образи -  Пържени зелени домати на  Фани Флаг.Е тия зелени домати ме изненадаха много приятно.Вкусът им наподобява пържени тиквички и определено ми допадат на вкус.Царевичният хляб е с много силен и тежък вкус и определено не на всеки,ще допадне.А сладките картофи са прекрасно допълнение,към  дивечово месо и към печена пуйка с боровинков сос.


ПЪРЖЕНИ ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ С МЛЕЧЕН СОС
ПРОДУКТИ за 2 порции
4,5 супени лъжици олио/мас/
2бр.твърди зелени домати,нарязани на филийки 1см.
2 бр.яйца
брашно,галета
сол,млян черен пипер
прясно мляко


***В рецепта е използвана свинска мас,но поради липса в момента на такава у дома съм я заменила с олио.
Загрейте тиган с 4,5 суп.лъж.олио.Нарежете доматите на шайби с дебелина около 1см.Потопете доматите в разбити яйца и ги оваляйте в брашно.
Изпържете доматите на бавен огън,докато станат златисти.Извадете доматите в чиния.
В тенджера загрейте 3,4 суп.лъж.олио прибавете 2,3 суп.лъж.брашно и разбъркайте.Дръпнете от котлона тенджерата и прибавете около 400мл.прясно мляко.Разбъркайте енергично и върнете тенджерата на котлона до леко сгъстяване на соса.Посолете соса със сол и черен пипер.Полейте доматите със соса и сервирайте ястието топло.

                         ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ
ПРОДУКТИ
2 чаени чаши царевично брашно/чаша с вмест.300мл.
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко/мътеница/
1 равна чаена лъж.бакпулвер
1чаена лъж.сол
1 яйце
1 суп.лъж.разтопена мас/масло/
Разтворете бакпулвера в киселото мляко.Пресейте брашното и го прибавете,към киселото мляко.Към сместа прибавете яйцето,солта и 1суп.лъж. гореща мазнина.Разбъркайте съставките до хомогенна смес.
Изсипете сместа във малка правоъгълна форма,постлана с хартия за печене.Изпечете хляба в нагряна фурна на 190градуса за около 25/30минути.След изпичане оставете хляба да се охлади,преди да го разрежете.

     СЛАДКИ КАРТОФИ
ПРОДУКТИ
2 бр.средни по големина батати около 700гр.
бучка масло
2 суп.лъж.кафява захар
сол на вкус
1/2 ч.ч.вода
щипка канела
Обелете картофите,измийте ги и ги нарежете на колелца.Поставете картофите в тенджера,полейте ги с вода,колкото да ги покрие.Сварете картофите до полуготовност,отцедете водата и ги заделете настрана.
В тенджера поставете бучка масло и захарта.Щом захарта се стопи прибавете картофите.Разбърквайте картофите леко,колкото да се покрият със сиропа и покафенеят.
Добавете 1/2 чаена чаша вода,солта и канелата.Покрийте с капак и оставете картофите да къкрят на бавен огън,докато омекнат.

четвъртък, 12 май 2016 г.

Нахут със спанак


ПРОДУКТИ

За 2,3 порции
800гр.сварен нахут
1/2 глава лук
2 скилидки чесън
150/200гр.пресен спанак
1кафена лъжичка червен пипер
1 дафинов лист
1 супена лъжица доматено пюре
сол на вкус,олио
чимен и листа от прясна целина






Много вкусно и лесно за приготвяне постно ястие с основни съставки нахут и спанак,овкусено с дафинов лист,целина и чимен. Чименът по принцип е подходящ за местни ястия,но и бобови култури се съчетава перфектно.

В тенджера загрейте 3,4 лъжици олио.Прибавете накълцаният на ситно лук,накълцаният на ситно чесън и измитият и почистен спанак.Задушете за кратко и прибавете червеният пипер.
Разбъркайте ястието и прибавете свареният нахут и доматеното пюре/може да се замени с доматен сок или пресни домати.Отново разбъркайте и полейте ястието с бульона от свареният нахут.Количеството на бульона е колкото да покрие ястието,не повече.
Към ястието добавете дафинов лист,накълцани на ситно листа целина и смлян чимен.
Посолете ястието и го оставете да покъкри на слаб котлон за около десет минути или докато се редуцира бульона, леко да се сгъсти ястието.
Сервирайте ястието топло със зелена салата.


Торта Малинова целувка

Торта със сиропиран маслен блат с аромат и вкус на мед и портокали,шоколадова глазура и крем от маскарпоне,портокалови кори,сметана,бадеми,натрошени целувки и много приятна кисела нотка от пресни малини.
ПРОДУКТИ
За блата
*150гр.меко масло
1/2 ч.ч. мед/чаша с вместимост 300мл.
4 жълтъка
кората на 1/3 портокал
1/2 ч.ч. портокалов сок/чаша с вместимост 300мл.
170гр.брашно
8гр.бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
80гр.натурално царевично нишесте
*4 белтъка
40гр.захар
*300мл.захарен сироп за сиропиране на блата
*7,8 бр.дребни целувки за пълнеж

 
За крема
200мл.сладкарска сметана
30гр.захар
250гр.Маскарпоне
кората на 1/3 портокал
1 супена лъжица бадемово пюре или бадемов тахан
2 супени лъжици мед
*100гр.малини
1,2 супени лъжици вода
2 супени лъжици захар
 
За глазура
200мл.течна сладкарска сметана
200мл.вода
150гр.захар
100гр.подсладено какао
5 лентички желатин/около 10гр./
За декорация
филирани бадеми
малини
целувки

    ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА
1.Разбийте с миксер белтъците с 40гр.захар и ги заделете на страна.
2.Разбийте с миксер маслото с половин чаена чаша мед.Прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.
3.Към сместа прибавете,настърганата портокалова кора и половин чаена чаша портокалов сок.
4.В купа пресейте брашното,царевичното нишесте,бакпулвера и содата.Прибавете сухите съставки,към тестото.Разбийте с миксер до хомогенна маса.
5.С помощта на шпатула или дървена лъжица,прибавете на 2,3 пъти разбитите белтъци,към тестото.Разбърквайте леко,за да остане пухкаво тестото.
6.Намажете с масло обла форма с отделящо се дъно с диам.26см.Поставете хартия за печене във формата и пресипете тестото.Загладете с помощта на лъжица.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 35минути.
След изпичане оставете блата да се охлади, обърнете върху метална скара и отстранете хартията за печене.
  ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Разбийте с миксер 200мл.течна сладкарска сметана с 30гр.захар и я заделете на страна.
2.Разбийте с миксер 250гр.маскарпоне Прибавете настъргана кора на 1/3 портокал,1 суп.лъж. бадемово пюре/бадемова паста,бадемов тахан/
3.Към маскарпонето прибавете на 2,3 пъти битата сметана.
4.Поставете в касерола малините,2 суп.лъжици захар и 1,2 суп.лъжици вода.Кипнете на котлон за около минута,две.Отстранете малините от котлона и ги оставете да се охладят.
Прибавете малините,към крема,като разбъркате за кратко,колкото да се смесят малините с крема.
   СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
1.Нарежете блата на две еднакви хоризонтални части.Поставете едната част върху картонена подложка за торти или подходяща чиния с размер на тортата.Поставете около блата метален ринг за стягане на торти.
Сиропирайте блата със захарен сироп и разпределете крема равномерно.
Върху крема натрошете 7,8 целувки,може и повече.
2.Поставете вторият блат и го сиропирайте.Стегнете тортата с металният ринг и я приберете във фризера за 2,3 часа.
  НАПРАВА НА ГЛАЗУРА
1.В тенджера сипете 200мл.течна сладкарска сметана,200мл.вода и 150гр.захар.Кипнете смета на котлон и прибавете 100гр.какао.Оставете сместа да къкри на слаб котлон,като разбърквате от време на време,докато леко се сгъсти за около 5 минути.
2.Накиснете лентичките желатин в студена вода за да набъбнат.С ръце отцедете желатина,до колкото е възможно и го прибавете,към топлата глазура.Разбъркайте за да се разтвори желатина  и да се смеси с глазурата.***Желатина може да се замени с агар-агар.
Оставете глазурата да се охлади,като я разбърквате за да не хване коричка.
3.Извадете тортата от фризера и отстранете ринга.
Върху обла тава по средата поставете купа с размер по-малък от тортата.Поставете върху купата тортата.Това е най-лесният и най-чистият начин да се полее тортата с глазурата.
4.Полейте обилно тортата с глазурата.С шпатула бързо/преди да се стегне глазурата/ отстранете отгоре излишната глазура за да се получи тънък пласт.
.С нож оберете по края на тортата капките глазура и с ръце полепете филирани бадеми,около борда на тортата.
*** Останалата глазура,може да използвате за декорация на тортата.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
Преди да я сервирате я декорирайте с пресни малини и няколко целувки.

събота, 26 март 2016 г.

Меден сладкиш с бял шоколад,заквасена сметана и ягоди

Прекрасен,домашно приготвен меден сладкиш с медени-морковени блатове,сиропирани с прясно мляко и кафе.Крем от бял шоколад, заквасена сметана и пресни ягоди.

ПРОДУКТИ
**За блата
тава 35см/45см.
4яйца
190гр.мед
1,2ванилии
200мл.олио
220гр.брашно
1супена лъжица горчиво какао
8гр.бакпулвер
1кафена лъжичка сода бикарбонат
160гр.моркови
**За сиропиране
250мл.подсладено прясно мляко
1чаена лъжица нес /инстантно кафе/
**За крема
250гр.бял шоколад
200гр.заквасена сметана
4,5 пресни ягоди

1.Разбийте с миксер 4 яйца и 190гр.мед и ванилията.Прибавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбивате с миксер.
2.Пресейте брашното,какаото,бакпулвера и содата и го прибавете,към яйчената смес.Разбъркайте с миксер до хомогенна маса.
3.Към тестото прибавете настърган на ситно ренде 1голям морков/160гр.Разбъркайте с дървена лъжица.
4.Намажете с олио правоъгълна тава и постелете хартия за печене.Пресипете тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 14/15 минути.След изпичане оставете блата да се охлади напълно и го разрежете на три равни вертикални части.

       Направа на крем
1.***Направете си заквасена сметана,като поставите в малка купичка 200мл.течна сладкарска сметана.Към сметаната прибавете на върха на ножа лимонена киселина.Разбъркайте с малка лъжица до сгъстяване.Обикновено се сгъстява за около минута,две.Приберете сметаната в хладилник.
2.Разтопете на водна баня шоколада и го оставете да се охлади.
Измийте,почистете и подсушете ягодите,нарежете ги на малки парченца.
3.Към разтопеният шоколад прибавете заквасената сметана и разбъркайте до гладък крем.
          Сглобяване
1.Поставете в подходяща десертна чиния единият блат. Сиропирайте го леко с подсладено мляко с нес кафе.Върху блата разпределете равномерно,половината количество от крема.Върху крема поставете и нарязаните на ситно ягоди.
2.Поставете вторият блат,отново сиропирайте и разпределете останалото количество крем.***Може да заделите 1,2 лъжици от крема за декорация.
3.Поставете и третият блат и отново леко сиропирайте.
Стегнете сладкиша със стягаща правоъгълна форма/стягащ ринг/ и го приберете в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
Отстранете стягащият ринг,декорирайте сладкиша, нарежете го на малки квадратни пастички и го поднесете в подходящи десертни чинии.

събота, 12 март 2016 г.

Бисквитена торта със заквасена сметана и маскарпоне


Маслени бисквити,сиропирани с кафе и мед.Мус от заквасена сметана,маскарпоне и меренге,черешово сладко и крокан.

ПРОДУКТИ
2,5 пакета правоъгълни маслени бисквити
250мл.топло нес кафе,подсладено с мед на вкус
За крема
250гр.сирене Маскарпоне
250гр.заквасена сметана
150гр.захар
1ванилия
3 белтъка
1 бурканче черешово сладко
за декорация
крокан/гриляж/



***Приготвяне на мус
1.Разбийте с миксер белтъците с щипка сол,като на 2,3 пъти добавите и захарта.**Количеството захар за крема, може малко да се намали.
2.Разбийте с миксер за кратко маскарпонето,колкото да се получи кремообразна смес.Към маскарпонето с лъжица прибавете заквасена сметана и ванилия и разбъркайте.Към крема прибавете,разбитите белтъци,като разбърквате внимателно с лъжица ,за да остане пухкав крема.
  ***Сглобяване на тортата
1.Пригответе си 250/300мл.топло подсладено нес кафе/може да се замени и с шварц/.
2.Потапяйте една по една бисквитите в кафе и ги подредете една до друга в правоъгълна малка тавичка.Ако разполагате със стягаща правоъгълна форма за торти и сладкиши подредете бисквитите в подходящ съд удобен за поставяне и на металният ринг за стягане.
3.Намажете подредените бисквити с част от черешовото сладко.Пресипете и част от крема и загладете.
4.Потопете една по една бисквитите, подредете ги една до друга и оформете втори ред бисквити.Отново намажете с черешово сладко и поставете част от крема,като заделите и за тънък пласт за завършване на тортата.
5.Върху тортата оформете трети пласт от бисквити и разпределете останалото количество от крема.
6.Поръсете тортата с гриляж и я прибавете в хладилник за да се охлади и стегне за няколко часа а най-добре за една нощМоже да замените гриляжа с кокосови стърготини,подсладено какао или настърган шоколад.
***Как приготвям гриляж/крокан/,може да прочетете тук.

четвъртък, 10 март 2016 г.

Торта с круши и карамел

ПРОДУКТИ
За блата
5 белтъка
щипка сол
150гр.захар
щипка лимонена киселина/лимонтозу/
130гр.смлени сурови бадеми
60гр.натурално царевично нишесте
20гр.неподсладено какао

Мус от круши
5 гр.желатин
2 жълтъка
20гр.захар
250/300гр.пюре от круши
200гр.сладкарска сметана
80гр.захар
100/150гр.круши в сироп

Карамелен мус
100гр.захар
50мл.вода
200мл.сладкарска сметана/1/
4 гр.желатин
2 жълтъка
20гр.захар
30 гр.нишесте натурално
200мл.сладкарска сметана/2/
80гр.захар
100гр.сварени круши в сироп

 Желе
500мл.сироп от смокиново сладко или
от дюли
2 гр.желатин

За гриляжа
100гр.захар
50мл.вода
50гр.сурови орехови ядки

       Приготвяне на блата
1.В купа разбийте с миксер 5 белтъка.Към белтъците прибавете щипка сол и на 2,3 пъти 150гр.захар.Щом белтъците се сгъстят,добавете и щипка лимонена киселина.
2.В купа сипете смлените бадеми,нишестето и 20гр.пресято какао.Размесете сухите продукти и на 2,3 пъти ги прибавете,към разбитите белтъци.Разбъркайте с шпатула или дървена лъжица.
3.Постелете с хартия за печене ,обла форма 26см. с отделящо се дъно.Пресипете тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 35 минути.След изпичане оставете блата да почине за около два часа и го разрежете на две равни хоризонтални части.

     ***  Приготвяне на мус от круши
Ако не разполагате с готово пюре от круши може да си го приготвите на принципа на сладката.Обелвате 6 круши,нарежете ги на парченца,поставяте ги в тенджера със захар и вода.Крушите се варят за около 10минути или до омекване на плода.Сварените круши се пасират с малко от сиропа.Отделете си сироп и парченца круши за да ги добавите,към муса от круши.
1.Накиснете желатина в студена вода.
2.Разбийте с миксер жълтъците със захарта и ги заделете на страна.
3.Сипете в тенджерка пюрето от круши и го загрейте на котлон,без да кипва.Прибавете на 3,4 пъти пюрето от круши,към разбитите жълтъци,като разбърквате непрекъснато за да не се пресекат жълтъците.Върнете сместа в тенджерата и загрейте на котлон без да кипва,като разбърквате непрекъснато.Към сместа прибавете и накиснатият желатин.Разбъркайте и махнете тенджерата от котлона.Оставете сместа да се охлади.
4.Разбийте с миксер 200мл.течна сладкарска сметана с 80гр.захар.Прибавете битата сметана на 2,3 пъти,към вече охладения и леко стегнат крем от круши.Разбъркайте с шпатула и приберете муса в хладилник.

        ***Приготвяне на карамелен мус
1.Накиснете в студена вода желатина.
2.Загрейте на котлон 200мл.течна сметана,без да кипва.
3.Разбийте с миксер 2 жълтъка с 20гр.захар.
4.Поставете в тенджера 100гр.захар с 50мл.вода и карамелизирайте.Щом захарта се стопи и придобие кехлибарен цвят прибавете топлата сметана,като внимавате да не се изгорите.Оставете карамелената смес на котлона за около минута две и отстранете от котлона.
На тънка струйка прибавете карамела,към разбитите жълтъци,като разбърквате непрекъснато,за да не се пресекат.Разтворете нишестето с малко студена вода и го прибавете,към крема.
Върнете крема в тенджерата и варете,като разбърквате непрекъснато до леко сгъстяване.Към крема прибавете и накиснатият желатин.
     Сглобяване
1.В стягащ метален ринг сложете единият блат,леко сиропирайте с сироп от круши.Поставете крушовият мус и загладете с шпатула.Върху крема разпределете парченца от сварените круши.
2.Поставете вторият блат,леко сиропирайте и поставете карамеленият мус.Загладете и приберете в хладилник.
Направете си желе от сладко от смокини,дюли или някакъв друг плод по ваш избор.Накиснете 2 гр.желатин в студена вода.Прибавете желатина,към горещ сироп.Охладете и щом сместа започне леко да се желира я излейте върху тортата.Стягащият ринг,ще предотврати изтичането на глазурата.Декорирайте тортата с парченца круши.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
Направете гриляжа,като поставите в тенджера 100гр.захар и 50мл.вода.Разтопете захарта и карамелизирайте до кехлибарен цвят.Сипете натрошени ядки и разбъркайте да полепне захарта.Изсипете карамелените ядки върху хартия за печене и ги оставете да се охладят.Натрошете карамелените ядки в блендер или  ги завиете в хартията за печене,поставете отгоре чиста кърпа и ги натрошете с помощта на точилка или чукче за пържоли.
След охлаждане и стягане на тортата,отстранете металния ринг и декорирайте с гриляж.
Рецептата е адаптирана от okcebon
 









четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Тиквено слоесто хлебче със сирене,кашкавал,печена капия и мащерка

Хлебчето е страхотно.С много приятен наситен, жълт цвят, хрупкава коричка и мека слоеста и ароматна среда.

ПРОДУКТИ
За тестото
640гр.брашно+за разточване
1,5 чаени лъжици сол
1 чаена лъжици захар
7гр.суха мая
1 яйце
2 супени лъжици олио
250 гр.сварена тиква
300мл.прясно мляко

За плънката
80гр.масло за намазване
1 яйце
150гр.сирене
100гр.настърган кашкавал
2,3 бр.печена капия
прясна или суха мащерка за поръсване.

1.В купа пресейте брашното,прибавете солта,захарта и сухата мая.Направете кладенче и в него сипете яйцето,олио,сварената,отцедена и пасирана с вилица тиква.Затоплете леко прясното мляко и го прибавете,към останалите продукти.
2.Замесете меко и гладко тесто,намажете го с олио,поставете тестото отново в купата и го завийте с чиста кърпа.Приберете купата на топло за около 30минути.
3.Премесете леко тестото и го разделете на две равни части.Върху набрашнен плот разточете едното тесто на правоъгълна кора.Намажете кората с разтопено масло и разпределете равномерно плънката от яйце,натрошено сирене,настърган кашкавал и нарязани на ситно печени пиперки.
4.Разточете и втората кора и внимателно я поставете върху първата.Отново намажете с масло и завийте на руло.Нарежете рулото на 5,6 парчета,като по ваша преценка може и да са повече,зависи от формата за печене/обла тава или продълговата.
5.Подредете рулцата във форма за печене с разреза нагоре.Намажете отново с масло и поръсете със мащерка.
***Формата за печене трябва да е с по- високи стени,защото печивото удвоява обема си при печене и ако формата е по-малка има опасност да капе масло по дъното на фурната.Аз го пека в правоъгълна форма 30см. и слагам парченца алуминиево фолио,там където има вероятност да капе мазнина.
6.Оставете хлебчето да почине за около 15 минути и го изпечете в нагряна фурна за около 45/50минути.
След изпичане оставете хлебчето да се охлади,преди да го разчупите и опитате.

Шоколадов кейк със сушени череши

ПРОДУКТИ
5яйца
80гр.меко масло
180гр.захар
100гр.черен шоколад
100мл.течна сладкарска сметана
портокалова кора
120гр.брашно
1бакпулвер
20гр.неподсладено какао
80гр.сушени/дехидратирани/череши
60гр.шоколадов дробс(шоколадови капки )
За глазура
100гр.черен шоколад
100мл.течна сладкарска сметана
За декорация
сушени череши,шоколадови капки
пудра захар

1.Разтопете на водна баня шоколада и го оставете да се охлади.
2.Отделете белтъците от жълтъците.Разбийте с миксер белтъците с 60гр.захар. и ги заделете на страна.
3.В друга купа разбийте с миксер меко масло с 120гр.захар.Към маслената смес прибавете разтопеният шоколад.Към тестото прибавете 100мл.течна сладкарска сметана и настъргана портокалова кора.
4.Пресейте брашното,какаото и бакпулвера.Прибавете към тестото на 3,4 пъти сухата смес,като редувате с разбитите белтъци до изчерпване на количествата.Започвате и завършвате със сухата, брашнена смес.
5.Към тестото прибавете 60гр.шоколадови парченца и разбъркайте с лъжица за да се размесят.
6.Намажете с масло и набрашнете правоъгълна форма за кекс 30см.Пресипете част от тестото и поставете част от черешите.Отново сипете част от кексовата смес и подредете останалото количество череши.Сипете останалото количество тесто и загладете.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180гр. за около 47 минути.
**При печене, кейка леко се издува по-средата и леко се напуква,но при изваждане и обръщане на кейка,неравностите се регулират.След изпичане оставете кейка да се охлади напълно,преди да го извадите от формата.
7.Кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана и към нея прибавете 100гр.натрошен черен шоколад.Оставете шоколада да се отпусне за 2,3 минути и разбъркайте до гладък крем.Оставете глазурата леко да се охлади и с нея полейте кейка.Декорирайте с няколко череши,парченца шоколад или други плодове и поръсете кейка леко с пудра захар.

сряда, 10 февруари 2016 г.

SOintoFOOD - с аромат на вино

Ципура с гъби,морски дарове и бяло вино е следващата рецепта споделена с читателите на  електронното кулинарно списание     SOintoFOOD и вдъхновена от тематиката Февруари -вино,шоколад и любов!

                             ЦИПУРА С ГЪБИ,МОРСКИ ДАРОВЕ И БЯЛО ВИНО

ПРОДУКТИ
4 бр.филе Ципура
100гр.брашно
 олио
2 скилидки чесън
50гр.праз
150гр.Ветрогонова гъба,кладница
1суп.лъжица брашно
200мл.бяло вино
200/250мл.вода или зеленчуков бульон
сока на 1/2 лимон
150гр.почистени и обелени скариди Гамбас
300гр.миди
сол,млян черен пипер
магданоз



1.Измитите и подсушени рибни филета поръсете с черен пипер и ги оваляйте в брашно.Загрейте на котлон тиган с 100мл.олио и изпържете рибните филета.Извадете рибата в чиния с постлана попивателна хартия,посолете я и я заделете на страна.
2.В тенджера с 2,3 супени лъжици олио запържете бялата част на половин праз,накълцан на ситно.Прибавете 2 скилидки чесън,накълцани на ситно.
Добавете 150гр.гъби нарязани на едро.Задушете за около минута и прибавете лъжица брашно.Разбъркайте ястието и го полейте с чаша бяло вино.Оставете ястието да покъкри за 2,3 минути и добавете 200мл.вода или зеленчуков бульон и сока на половин лимон.
3.Към ястието прибавете почистените миди и обелените скариди.Посолете със сол и прясно смлян черен пипер.Оставете ястието да покъкри за около 5 минути за да се сгъсти.Поръсете обилно с нарязан на ситно магданоз.В тенджерата поставете и рибните филета,оставете ястието да покъкри за около минута и отстранете от огъня.Поднесете ястието топло с подходящо бяло вино или розе.Ястието може да се поднесе,като предястие или като основно ястие.

SOintoFOOD - с аромат на вино и с вкус на шоколад

Хрупкави бисквитки с невероятен вкус,приготвени от масло,черен шоколад и печени лешници.Приготвят се бързо и лесно а още по-бързо се и излапват.Рецептата за бисквитките,както и витата шоколадова торта с малинов мус и шоколадови рози от предната ми публикация е вдъхновена от тематиката на вторият февруарски брой на SOintoFOOD с аромат на вино,с вкус на шоколад!

 Цялото съдържание на списанието,всички кулинарни изкушения,полезни и разнообразни идеи,може да разгледате тук  SOintoFOOD  или на страницата на списанието в Facebook            

             ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ С ЛЕШНИЦИ

ПРОДУКТИ за 20бр.
60гр.черен шоколад
2 суп.лъж.прясно мляко
100гр.меко масло
100гр.пудра захар
210гр.брашно
1жълтък
1белтък за намазване
30гр.натрошени лешници
50гр.шоколад за глазура

1.Разтопете на водна баня шоколада.Към топлия шоколад прибавете две супени лъжици студено прясно мляко.Разбъркайте шоколадовата смес и я заделете на страна.
2.В купа разбийте 100гр.меко масло с 100гр.пудра захар.Прибавете 1 жълтък и отново разбийте.
3.Към сместа прибавете шоколада и разбъркайте.
4.Прибавете брашното и замесете меко и гладко тесто( да не лепне по ръцете)
5.Разточете тестото на кора с дебелина 0,5см. и с резец изрежете бисквитки.Подредете бисквитите в тава,постлана с хартия за печене.Намажете сладките с разбит белтък или кайсиено сладко и ги поръсете с натрошени лешници.С пръсти леко притиснете лешниците за да полепнат по-добре.Изпечете сладките на 190градуса за около 10минути.
6.Потопете краищата на бисквитите в разтопен шоколад и ги подредете върху метална скара.
7.Поднесете бисквитките в подходяща десертна чиния или декоративна кутия за сладки.

SOintoFOOD - с аромат на вино и с вкус на шоколад

Днес излезе втория брой на първото електронно кулинарно списание на български език SOintoFOOD
 създадено с голям ентусиазъм,за всички които обичат и споделят вкусна храна,позитивни емоции и мечти,едно уютно местенце с разнообразни идеи,елегантно и красиво оформление с прекрасни рецепти,полезни идеи ,тематично и интересно съдържание.
Вита шоколадова торта с рози  е една от рецептите,която споделих с читателите на SOintoFOOD ,вдъхновена от тематиката на февруарския брой на списанието -Февруари обича виното,Февруари обича шоколад,Февруари е любов!
Гери и Мария,сърдечно ви благодаря за поканата!Поздравления за креативността и положения труд момичета.За мен е истинско удоволствие да съм част от вторият брой с аромат на вино и с вкус на шоколад!
                                ВИТА ШОКОЛАДОВА ТОРТА С РОЗИ
ПРОДУКТИ
*За блата
80гр.черен шоколад
100гр.меко масло
110гр.захар
3 яйца
50гр.печени лешници
60гр.брашно
1чаена лъжичка бакпулвер

*За шоколадов ганаш
200гр.течна сладкарска сметана
250гр.тъмен шоколад
100гр.бита сладкарска сметана

 *За малинов мус
150гр.бял шоколад
50мл.течна сладкарска сметана
120гр.малини
1супена лъж.мед
100мл.вода
2 лентички желатин
100 гр.бита сметана

 *За глазура
180гр.млечен шоколад
80мл.течна сметана
100гр.бита сметана
1 белтък +1суп. лъжица захар

 *За шоколадови рози
150гр.млечен шоколад
30мл.глюкоза







Приготвяне на блата
1.Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади.
2.Отделете жълтъците от белтъците.Разбийте с миксер белтъците с 30гр. захар и ги заделете на страна.
3.Разбийте с миксер 100гр.меко масло и 110гр. захар.Към сместа прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате с миксер.Към сместа за блата прибавете разтопеният и охладен шоколад и разбийте до хомогенна маса.
4.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и смлените лешници.
5.Към тестото добавете част от брашното,разбъркайте с шпатула и прибавете част от разбитите белтъци.Редувайте до изчерпване на количествата брашно+белтък+брашно
6.Намажете с олио правоъгълна тава с размери около 35см./24см.Постелете тавата с хартия за печене,пресипете тестото и загладете равномерно с шпатула.Изпечете блата в нагряна фурна на 180гр.за 15минути.Оставете блата да се охлади напълно,отрежете краищата на блата и го обърнете върху парче хартия за печене.
               ***Приготвяне на малиновият мус
1.Разтопете на водна баня 150гр.бял шоколад и 50мл.течна сладкарска сметана.
2.В тенджерка сложете малините,100мл.вода и супена лъжица мед.Оставете малините да покъкрят за около 5 минути.Отстранете ги от котлона и ги притрийте през цедка.Към още топлата малинова смес прибавете 2 лентички желатин. Смесете белият шоколад с малиновата смес,разбъркайте до гладък крем и приберете в хладилник за кратко леко да се стегне.
Към крема прибавете на порции 100 гр.бита сметана.
  Приготвяне на шоколадов ганаш
1.Кипнете на котлон 200мл.течна сладкарска сметана и я сипете към 250гр.черен шоколад.Разбъркайте сместа до гладък крем.Оставете шоколадовият крем да се охлади напълно и към него прибавете на порции 100гр.бита сметана.Приберете крема в хладилник за да се стегне.
     *** Сглобяване на тортата
1.Нарежете блата на 5 равни части/ленти/.
С помощта на шприц разпределете върху блата кремовете,като ги редувате.
2.Вземете първата част от блата/лента/ и навийте бързо на руло.Втората лента навийте около първата.По същият начин оформете и останалите парчета блат.Стегнете оформената вита торта с метален ринг и я приберете в хладилник.

  За глазура1
1.Кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана и я сипете към 180гр.натрошен млечен шоколад.Разбъркайте до гладък крем.Приберете шоколада в хладилник за да се охлади.
Към охладеният шоколад на порции прибавете 100гр.бита сметана.Отново приберете крема за около 30минути в хладилник за да се стегне.Разбийте с миксер 1 белтък с 1 супена лъжица захар.Кум крема добавете на порции разбитият белтък.Приберете крема в хладилник за да се стегне.
Намажете тортата  с половината количество от шоколадовият крем и загладете с шпатула.С останалото количество шоколадов крем,ще се декорира тортата.
   Глазура2
2.Кипнете на котлон 50мл.сметана и я сипете върху 100гр.млечен шоколад.Разбъркайте до гладък крем и полейте тортата.Приберете тортата в хладилник за да се стегне.
  Шоколадови рози
1.Загрейте на водна баня 30гр. глюкоза.
2.Разтопете на водна баня 150гр.шоколад.Оставете шоколада да се охлади за 2,3 минути,като го разбърквате за да не хване коричка.Към шоколада прибавете топлата глюкоза и разбъркайте енергично.Сместа леко започва да се сгъстява,пресипете я върху парче стреч фолио и започнете да месите шоколадовата смес,като си помагате със стреч фолиото.Шоколадовата смес постепенно се стяга и е с консистенция на маслено тесто за тарта.Отстранете фолиото и оформете с ръце шоколадовото тесто на топка.Завийте тестото в чисто парче стреч фолио.С шоколадовото тесто се работи бързо защото се втвърдява бързо,но при допир с ръцете омеква и е податливо за оформяне.Наподобява пластелин.Късайте малки топчета с големина на малина.Оформете с ръце топче, с длани сплескайте топчето и с пръсти оформете листо на роза.Навийте бързичко листенцето и го оставете върху дъска за да си приготвите по същият начин следващото листо на розата.Тестото е за направата на 3 рози и 3-5бр.листа.
Готовите рози разпределете върху тортата.Шприцовайте останалото количество шоколадов крем.Декорирайте с няколко малини за цвят и шоколадови кабърчета или шоколадови стърготини.Поръсете леко шоколадовите рози с пудра захар.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...