Много вкусна и лесна за приготвяне тортичка с бишкоти,напоени с кафе,крем с черен шоколад,лешников крем и млечен карамел и втори крем,приготвен от Филаделфия млечен карамел и лешников крем.Между кремовете са разпределени 3,4 нарязани на ситно смокини и натрошени бишкоти.
ПРОДУКТИ
20бр.бишкоти
1ч.ч. разтворено нес кафе/или шварц кафе/
за карамела
200гр.захар
200мл.течна сладкарска сметана
100гр.черен шоколад 70%
200мл.бита сметана
1пакетче фикс за сметана на др.Йоткер
2с.л.лешников крем/може да се замени с лешников тахан,паста/
230гр.Филаделфия
3,4бр.сладко от смокини
какао за поръсване
ягоди за декорация
1.В тенджерка карамелизирайте 200гр.захар до кехлибарен цвят.След като захарта придобие необходимият карамелен цвят добавете 200мл.течна сладкарска сметана и разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса или до стопяването на захарта.Разбъркайте за около 2 минути,като внимавате да не се изгорите,защото сместа може да пръска леко.
2.Отстранете от котлона карамела и го разделете на две части.
3.Към едната част карамел прибавете 100гр.натрошен черен шоколад.Оставете шоколада за около минута,две да се отпусне и разбъркайте за да се смесят карамела и шоколада.Прибавете и 1суп.лъжица лешников крем/може да се замени с лешников тахан или лешникова паста.Оставете крема да се охлади.
4.Разбийте с миксер 200мл.течна сладкарска сметана и 1пакетче фикс за сметана на др.Йоткер.Не е задължително да добавяте фикс за сметана.Използва се за по-бързо разбиване на сметаната и за по-добра консистенция на сметаната.Прибавете на порции сметаната към крема с карамела и шоколада,като разбърквате бавно за да остане пухкав крема.
5.Разбийте с миксер 230гр.сирене Филаделфия и към него прибавете 1суп.лъжица лешников крем и другата половина от карамела.Разбийте с миксера.
6.Подредете по стените на обла форма с диаметър около 24см. с отделящо се дъно нарязани на половинки бишкоти.Разпределете и по дъното на формата бишкоти и леко ги сиропирайте с кафе.Бишкотите могат да се заменят с маслени бисквити.
7.Върху бишкотите разпределете равномерно шоколадовият крем.Загладете крема и върху него поставете нарязани на парченца 3,4 смокини от сладко.Разпределете и 4,5 бишкоти,като отново леко ги сиропирате.
8.Поставете и вторият крем,загладете с помощта на лъжица.Поръсете готовата торта с 2 с.л. пресято през сито какао и декорирайте с пресни ягоди или малини.
9.Приберете тортата за няколко часа в хладилник а най-добре за вечерта за да се стегне и охлади.
10.Преди да сервирате тортата,отстранете ринга на формата ,нарежете тортата на триъгълни парчета и сервирайте в подходящи десертни чинии.
ПРОДУКТИ
20бр.бишкоти
1ч.ч. разтворено нес кафе/или шварц кафе/
за карамела
200гр.захар
200мл.течна сладкарска сметана
100гр.черен шоколад 70%
200мл.бита сметана
1пакетче фикс за сметана на др.Йоткер
2с.л.лешников крем/може да се замени с лешников тахан,паста/
230гр.Филаделфия
3,4бр.сладко от смокини
какао за поръсване
ягоди за декорация
1.В тенджерка карамелизирайте 200гр.захар до кехлибарен цвят.След като захарта придобие необходимият карамелен цвят добавете 200мл.течна сладкарска сметана и разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса или до стопяването на захарта.Разбъркайте за около 2 минути,като внимавате да не се изгорите,защото сместа може да пръска леко.
2.Отстранете от котлона карамела и го разделете на две части.
3.Към едната част карамел прибавете 100гр.натрошен черен шоколад.Оставете шоколада за около минута,две да се отпусне и разбъркайте за да се смесят карамела и шоколада.Прибавете и 1суп.лъжица лешников крем/може да се замени с лешников тахан или лешникова паста.Оставете крема да се охлади.
лешников крем |
5.Разбийте с миксер 230гр.сирене Филаделфия и към него прибавете 1суп.лъжица лешников крем и другата половина от карамела.Разбийте с миксера.
6.Подредете по стените на обла форма с диаметър около 24см. с отделящо се дъно нарязани на половинки бишкоти.Разпределете и по дъното на формата бишкоти и леко ги сиропирайте с кафе.Бишкотите могат да се заменят с маслени бисквити.
фикс за сметана |
8.Поставете и вторият крем,загладете с помощта на лъжица.Поръсете готовата торта с 2 с.л. пресято през сито какао и декорирайте с пресни ягоди или малини.
9.Приберете тортата за няколко часа в хладилник а най-добре за вечерта за да се стегне и охлади.
10.Преди да сервирате тортата,отстранете ринга на формата ,нарежете тортата на триъгълни парчета и сервирайте в подходящи десертни чинии.