
ПРОДУКТИ
За блатовете
5 яйца
200гр захар
3 супени лъжици мед
350гр брашно
1ч.л. бакпулвер
1каф.лъж. сода бикарбонат
За крема
200гр течна сладкарска сметана
100гр захар
600гр заквасена сметана
1чаена чаша запечени орехови ядки
200гр сушени сини сливи
за декорация орехови ядки
1.Разбийте с миксер яйцата със захарта.Прибавете меда,като продължавате да разбивате.Пресейте брашното,размесете го с набухвателите и го прибавете на 2,3 пъти,към сместа за блат
.***Количеството захар за блатовете е голямо,но пък крема не е прекалено сладък и така се уравновесява сладостта. Но по желание,може да намалите захарта при приготвянето на блатовете.

Пресипете във формата половината тесто и загладете равномерно.Изпечете блата в нагряна фурна на 160градуса за около 20/25минути или до зачервяване.По същият начин,пригответе и вторият блат.
Оставете блатовете да се охладят на стаена температура,отстранете хартията за печене и нарежете блатовете на по две хоризонтални части.
3.Накиснете във вряла вода обезкостените сини сливи за около 15минути.Отцедете водата и нарежете сливите на малки парченца.
Запечена в сух тиган ореховите ядки.В блендер смелете орехите и ги заделете на страна.
4.Разбийте с миксер течната сладкарска сметана със захарта.В купа сложете заквасената сметана и леко я разбъркайте с лъжица,колкото да се хомогенизира.Към битата сметана прибавете на 2,3 пъти битата сметана,като разбърквате леко с лъжица,за да остане пухкав крема.Отделете малка част от крема за декориране а към останалият крем,прибавете нарязаните на парченца сливи.
5.Поставете единият блат,върху подходяща десертна чиния или картонена подложка.**Аз не съм сиропирала тортата,но вие по желание,може да сиропирате много леко блатовете с меден сироп.Върху блата разпределете част от крема ,загладете и поръсете със смлени орехови ядки.Поставете вторият блат, част от крема и поръсете с орехови ядки, така до изчерпване на блатовете.Стегнете тортата с ацетатна лента или стягащ метален ринг.
Намажете последният блат със заделеният крем,поръсете обилно със смлени орехи и декорирайте с цели орехови ядки.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.
Рецептата е адаптирана от Азбука вкуса
Танче,
ОтговорИзтриванемного красива торта Медовик.Интересна и прекрасно декорирана.
Поздрави !
Интересно съчетание на продукти! Поздравления и от мен!
ОтговорИзтриване