.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 2 март 2015 г.

Мераклийски ръжено-пшеничен хляб с квас

Пост 3
 Днешният пост е продължение на Мераклийски ръжен хляб приготвен от закваска/опара/ от ръжено брашно.В предният пост описах стъпка по стъпка как да се приготвя 5 дневна ръжена закваска/опара/. Който следи темата знае,че отделих в бурканче квас за по нататъшна употреба и сега,ще споделя постъпково, какво се случва с кваса,как се събужда и захранва и процеса на направата на ръжено-пшенични хлябове.Опитайте,много е забавно и интересно и определено или ще запалите цялото си домочадие с отглеждането на закваската или ще ви подгонят заради бурканите,които разнасяте и леката миризма на кисело.Е мен не ме подгониха заради бурканите,нито заради миризмата а заради снимането.Голямо снимане падна то не бяха буркани,брашна,хладилници,купи и купички,теста и тем подобни :)Самият процес на направата на живата мая е неповторим а да не говоря за това с какъв прекрасен вкус са домашно приготвените хлябове със квас.
квас
1.Първото действие с което трябва да започнете е да извадите бурканчето с кваса от хладилника и да го оставите за около час-два на стаена температура.Така изглежда кваса след 4 дена престой в хладилник.
квас
Целият е на шупли,балончета и е с по-силно изразена кисела миризма.Следващата стъпка е да захраните кваса.
2.Разбъркайте кваса с пластмасова или дървена лъжичка и към него прибавете 1суп.лъжица ръжено брашно и хладка преварена вода около 60мл.
Разбъркайте за да се смесят продуктите и оставете кваса за около 2до 4 часа на топло.

След два часа кваса утроява обема си,почти е напълнил бурканчето и на всякъде се виждат се много малки балончета.Точно балончетата са знак,че всичко с кваса е наред.

След около 30минути се вижда,как кваса спада и е време да направим опара за хлаба.

В купа сипете около 300 гр.ръжено брашно и 600мл.хладка преварена вода.Разбъркайте с лъжичка/дървена или пластмасова/ кваса и го сипете при брашното и водата.Разбъркайте с дървена лъжица.
Получава се каша,но не не трябва да е прекалено гъста защото,ще се оставя да втасва и може да хване коричка,която след това задължително,трябва да се отстранява преди замесването на тесто.Трябва да е с консистенция на гъста боза.Ако е нужно добавете още малко хладка вода.
Завийте купата с чиста кърпа и я приберете на топло за 10-12 часа а както знаете кваса си има характер и може и повече време.
При мен опарата се наду и започна да спада след 10часа. Получи се опара цялата на шупли и балончета с вид на превтасало тесто и силен кисел аромат.Имаме си вече силна опара/стартер/ цялата на шупли точно такава,каквато трябва да бъде и може да се премине,към замесване на тесто.

Тук е момента да СЪХРАНИТЕ квас за по нататъшно използване.Отделянето и съхранението на квас става по същият начин,както съм описала в предният пост -Мераклийски ръжен хляб.

Вземете чисто бурканче ,загребете около 3 супени от вече разбърканата опара/стартер/ и ги поставете в бурканчето.Прибавете 2 суп.лъжици ръжено брашно и около 70мл.хладка вода.Разбъркайте,затворете с капачката и приберете бурканчето в хладилник,където може да съхранявате до 2 седмици за следваща употреба.
А от останалата опара която е около 700гр. замесете тесто за хляб. Прибавете към закваската 850гр.бяло пшенично брашно,3чаени лъжици сол и 450мл.хладка преварена вода.
Замесете меко тесто да не лепне по ръцете,ако е нужно добавяйте по малко брашно при замесването.Месете тестото толкова колкото да оформите тестото,не повече.

Разделете тестото на 2 равни части,омесете всяка част и я оформете на хляб.
Към тестото може да добавите ленено семе,слънчогледово,овесени ядки или семена по ваш избор.Оставете хлябовете да удвоят обема си за около 2-до 4 часа,като ги покриете задължително с чиста кърпа.

Изпечете хляба в нагряна фурна първоначално на 230градуса за около 8/10минути.
След това намалете градусите на 180градуса и допечете за около 35 минути.
По желание може да напръскате леко хляба за да омекне коричката и да го покриете с кърпа за около 30минути.
След изпичане оставете хляба да се охлади напълно преди да го разрежете.
Това са моите красиви,надути и много вкусни хлебчета.
 

 

 

Към Пост 2-  Мераклийски ръжен хляб - и как да си приготвим натурална ръжена закваска/опара и квас/

Към Пост 1- Хляб с натурална плодово- ръжена закваска


А какво приготвих от кваса,който съхраних в хладилника,ще разберете в следващият пост.
Очаквайте продължение.....:) :) :)

неделя, 1 март 2015 г.

Шоколадови десерти с пуканки от спелта

ПРОДУКТИ за 6 бр.
100гр.кокосово масло
40гр.какаово масло
3,4 какаови зърна/натрошени/
10бр.лешници
40гр.сурово какао
4гр.подсладител Стевия
1 пълна чаена лъж.Рожково брашно
1суп.лъж.сироп от Агаве
2 шепи пуканки/оризон от спелта/шпелта,динкел/
 формички за кексчета за 6 бр.

Рецептата е много лесна за изпълнение и за относително кратко време,ще похапвате здравословни домашно приготвени шоколадчета с какаово и кокосово масло,лешници,стевия а изненадата са пуканките от спелта.Пуканките от спелта много приличат на оризон с тази разлика,че не са овкусени на сладост.Пуканките могат да се заменят с пуканки от киноа,просо,оризон и др. Към шоколадчетата може да добавите още ядки или сушени плодове.

Разтопете на водна баня кокосовото и какаовото масло.Сипете маслата в подходяща купичка и към тях прибавете какаото,брашното от Рожков,Стевия.Разбъркайте за да се смесят течните и сухите съставки и към сместа прибавете сиропа от Агаве,натрошените зърна какао и лешници.Отново разбъркайте и прибавете около две шепи пуканки.Разпределете шоколадовата смес във формички за кексчета.Приберете шоколадчетата в хладилник за около час да се охладят и ги извадете от формичките. Това е  лесни и бързи за приготвяне домашни шоколадчета.
Честита баба Марта и весели празници :)


петък, 27 февруари 2015 г.

Мераклийски ръжен хляб - и как да си приготвим натурална ръжена закваска/опара и квас/

Пост 2
В поста,ще опиша,как си приготвям у дома вкусен,питателен и полезен, домашен хляб с  вечна,натурална ръжена закваска/стартер/.Как се приготвя квас,какво е опара и как да съхраним кваса за по-нататъшна употреда.
5 дневна ръжена закваска.
ПРИГОТВЕТЕ СИ:
1.най-важното - желание,мерак и търпение :)
2.Пригответе си мерителна чаша/с вместимост около 1кг./ буркан или пластмасова купа.
3.дървена или пластмасова лъжица
4.ръжено брашно
5.преварена хладка вода
6.чиста кърпа
7.чашка с вместимост 100мл./чашката, ще бъде мерителната единица за брашното и водата/
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                               ДЕН 1- 11:00часа
1.Напълнете чашката с ръжено брашно и го сипете в мерителната купичка./1чашка брашно/
2.Напълнете чашката с 100мл.хладка преварена вода и я сипете при брашното./1чашка вода/
3.Разбъркайте хубаво с дървена или пластмасова лъжица до хомогенна маса.
4.Покрийте с чиста кърпа купата и я приберете на топло./до радиатор или в леко затоплена
фурна/
Може да си приготвите по-голямо количество закваска,като увеличите продуктите.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                               ДЕН 2-11:00часа
Минал е ден.Трябва да захраним закваската с ръжено брашно и вода.
Отвиваме закваската.На този етап няма някаква съществена промяна в структурата на  закваската не се е изменила много,но има леко сладко кисел аромат,кой подсказва,че процеса е започнал.
1.Разбъркайте закваската с пластмасова лъжица.
2.Захранете закваската,като измерите 1 чашка/вместимост 100мл./ ръжено брашно.Сипете брашното при закваската.
3.Напълнете и 1чашка/вместимост 100мл/ с хладка вода.Температура около 25/27 градуса.Прибавете  водата при брашното и разбъркайте с пластмасова или дървена лъжичка.
4.Завийте купата с кърпа и приберете на топло.
                                                                  ДЕН 2 -23:00часа
Минали са 12 часа след захранването,часът е 23:00 закваската удвои обема си и спадна.Закваската е мека и нежна консистенция,пълна е с малки балончета и изразена сладко-кисела миризма.Време е да се захрани.
1.Разбъркваме хубаво с пластмасова или дървена лъжица.
2.Отново пълните малката чашка с ръжено брашно и го изсипваме при закваската.
3.Пълните малката чашка с 100мл.хладка вода и я прибавяте към закваската.Разбърквате с лъжицата до хомогенна маса.
4.Покривате с кърпата и прибирате на топло без пряка слънчева светлина.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                ДЕН 3 11:00
След последното захранване са минали 12часа.Закваската е цялата в малки балончета и изразен сладко-кисел аромат. Време да захраним закваската.

  1.Разбъркваме добре с помощта на пластмасова лъжица.
2.Пълните малката чашка с ръжено брашно и го прибавяме към закваската.
3.Пълните малката чашка с хладка вода и я сипваме към закваската.Разбърквате много добре с помощта на пластмасова лъжичка.
4.Покривате с чиста кърпа и прибирате купата на топло.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                              ДЕН 4-11:00
Закваската е с мека консистенция,като гъста боза,цялата е в балончета и шупли и изразена кисело-сладка миризма.Процеса продължава и е време да нахраните животинката с ръжено брашно и вода :)
1.Отново махате кърпата и разбърквате много добре.Ако отгоре има коричка лекичко я отстранете,преди да разбъркате.
2.Пълните чашката/100мл/ с ръжено брашно и го сипвате при закваската.
3.Пълните чашката/100мл./ с хладка вода и я сипвате при закваската.
4.Разбърквате с лъжица и покривате с кърпата.
Приберете закваската на топло в очакване на последният ден.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                        ДЕН 5
Настъпи и последният ден часът е 11:00 Закваската е със силно изразен сладко-кисел аромат,с консистенция на гъста боза,цялата е изпълнена с малки балончета.Разбъркайте с пластмасова или дървена лъжица.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ЗАПАЗВАНЕ НА КВАС
Тук е момента да отделим около3 супени лъжици за КВАС и да го запазим за по нататъшна употреба . А от закваската/опара/ ще се замеси тесто за вкусен и ароматен домашен хляб.
 1.Вземете си малко бурканче,загребете 3 суп.лъжици от закваската и ги сложете в бурканчето.
Прибавете 2суп.лъж. ръжено брашно и около 70мл.хладка вода.Разбъркайте с лъжица,затворете бурканчето с капачки и приберете бурканчето в хладилник за следваща употреба.
Отделеният квас може да се съхрани в хладилник до 2 седмици.
 Така изглежда кваса след 2 дни престой в хладилник.Увеличил почти двойно обема си и е целият в шупли и балончета.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Направа на тесто
Останалата закваска/опара/ е около 200 мл.Пресипете опарата в купа и към нея прибавете 150гр.ръжено брашно и около 200/220мл.хладка преварена вода.Разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса.Получава се гъсто тесто.

 Завийте тестото с чиста кърпа и го приберете на топло за около 5 часа.
За съжаление пропуснах да направя снимка,но след 5 часа тестото леко беше се надигнало,цялото е в шупли и с консистенция на превтасало тесто.От това тесто ще се приготви ръжено пшеничен хляб с овесени ядки.
Към тестото прибавете 200гр.ръжено брашно,100гр. пълнозърнесто брашно от шпелта/динкел/,2ч.л.сол и 300мл.хладка вода.Замесете меко и лепкаво тесто.Ако е нужно добавете още малко брашно.Пресипете тестото във малка обла форма,постлана с хартия за печене.С помощта на лъжица потопена в топла вода оформете хляба.Може да си помогнете лесно и с ръце,като ги потопите в топла вода.Поръсете хляба с овесени ядки,леко го притиснете за да полепнат по-лесно.Завийте хляба с чиста кърпа и го приберете на топло за около 7часа.

 След 7часа хлябът се е надигнал много малко,виждат се шуплички на повърхноста и това е знак,че е готов за печене.

 Загрейте фурната на 240градуса и печете хляба за около 10минути.
Намалете фурната на 200градуса и печете за около 15 минути.Извадете хляба и го навлажнете с чиста кърпа намокрена с топла вода.Покрийте го за около минута,отстранете мократа кърпа и сложете хляба във фурната за да се допече на 180градуса за около 30минути.
След изпичане извадете хляба от фурната и го покрийте с кърпа за около час.
Махнете кърпата и оставете хляба да се охлади напълно за няколко часа преди да го разрежете.
Ето го и моето вече охладено истинско мераклийско ръжено хлебче със неповторим вкус и аромат.




В следващият пост,ще разберете,какво се случва с вечният квас,които прибрахме за следваща употреба.Как да го събудим,как да отделим квас за следващо ползване и какво е новото ми предложение за мераклийски хляб.Я то май,май,ще си стане цяла рубрика :)
Рецептата е адаптирана от  НАСТОЯЩИЙ ХЛЕБ
адреса на блога Настоящий хлеб от време на време не се отваря заредете страницата отново.
ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ/ръжено-пшеничен мераклийски хляб/........

към Пост 3 -Мераклийски ръжено-пшеничен хляб с квас
към Пост 1- Хляб с натурална плодово- ръжена закваска

Кейк със сметана,портокали,кокос и портокалова глазура

ПРОДУКТИ
За тестото
140гр.меко масло
190гр.захар
5 яйца
100мл.течна сладкарска сметана
320гр.брашно
1ванилия
14гр.бакпулвер
100мл.портокалов сок
кората на 1 портокал
3 с.л.подсладено какао
50гр.кокосови стърготини
За глазура
100мл.портокалов сок
80гр.пудра захар
1суп.лъж.оризово брашно

1.В купа разбийте 140гр.меко масло със захарта.Добавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.
2.Затоплете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана и на струйка я добавете,към сместа за кейка.
3.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.Добавете брашното на 2,3 пъти,към тестото и разбийте с миксер до хомогенна маса.
4.Настържете кората на един портокал и я прибавете,към тестото.Изцедете 100мл.портокалов сок и го прибавете,към тестото.Разбийте с миксера до хомогенна маса.
5.Разделете тестото на 2 части,към едната част прибавете 3с.л.какао а към другата 3препълнени  суп.лъжици кокосови стърготини.
6.Намажете с масло и набрашнете обла форма за кекс с дупка по средата.Разпределете тестата по следния начин.Започнете с бялото тесто,като разспределите около 3,4 супени лъжици от сместа по дъното на формата.Поръсете с около 1,2 суп.лъж.кокосови стърготини.
Редувайте кафява тесто с бяло./2 суп.лъж. от кафявото тесто и върху него 2 суп.лъжици от бялото тесто,както е показано на постъпковите снимки,до изчерпване на количествата тесто.Поръсете с 2с.л.кокосови стърготини.
7.Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за около 35минути.След изпичане оставете кейка напълно да се охлади на стаена температура и го извадете от формата за печене.
 Глазура
8.Направете глазурата,като кипнете на котлон 100мл.портокалов сок.Към сока прибавете 80гр.пудра захар и разбъркайте енергично за няколко секунди до стопяване на захарта.Прибавете и 1 суп.лъжица оризово брашно за да се сгъсти леко глазурата.Може да пропуснете оризовото брашно,но трябва да добавите още пудра захар.Полейте кейка с топлата глазура.Оставете за около 2,3 минути да се охлади глазурата и поръсете кейка с кокосови стърготини.

Кексчета с овесени ядки,лешници и кокос

 Вкусни и лесни за приготвяне кексчета със сурово какао,овесени ядки,лешници,нерафинирана захар,сусамов тахан,пълнозърнесто брашно и кокос.




ПРОДУКТИ за 12 бр.
3с.л.сурово какао/неподсладено какао/
80гр.краве масло
80гр.захар Панела/или нерафинирана кафява захар/
3 яйца
1суп.лъжица сусамов тахан
40гр.смлени лешници
30гр.овесени ядки
40гр.пълнозърнесто брашно/интеграл/ от шпелта(динкел )
1чаена лъжица бакпулвер
2 суп.лъж.кокосови стърготини
2,3грама подсладител Стевия

1.Разтопете на водна баня маслото с какаото.Разбъркайте до хомогенна маса и охладете сместа,като разбърквате от време на време,за да не хване коричка.
2.Разбийте с миксер 3 яйца със захарта.Захар Панела може да се замени с каквато и да е нерафинирана,сурова кафява захар Демерара, Турбинадо и Мусковадо.
3.Към разбитите яйца прибавете на струйка разтопеното масло с какао,като продължавате да разбивате с миксера.Прибавете и 1 суп.лъж.сусамов тахан.
4.В купа смесете сухите съставки-смлените лешници,смлени овесени ядки,брашно от шпелта(спелта,динкел ),1ч.л.бакпулвер,2 или 3грама подсладител Стевия и 2 пълни суп.лъж. Кокосови стърготини.Прибавете сухите съставки,към тестото и разбийте с миксер до хомогенна маса.
5.Пригответе си формички за мафини за 12бр.,поставете във всяка формичка по една хартиена капсулка.С помощта на чаена лъжица напълнете капсулките по около 3ч.л. от тестото във всяка капсулка.Всяка формичка трябва да е напълнена малко над средата.
6.Изпечете кексчетата в нагряна фурна на 180градуса за около 14/15минути.След изпичане оставете кексчетата да се охладят и са готови за консумация.По желания може да декорирате кексчетата с шоколадов крем.
Да ви е сладко!
Повече информация  за захар Панела може да намерите тук: Черно кадифе с брашно от рожков и шоколадов крем
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...