ПРОДУКТИ
За блата
5яйца/раз.М
180гр.захар
200мл.слънчогледово олио
2ванилии
1/3ч.л.ябълков оцет
310гр.брашно
50гр.сурово какао
14гр.бакпулвер
1/3ч.л.сода бикарбонат
щипка сол
200мл.гореща вода
200гр.разтопен шоколад за сладкиши
**За ореховият крем
130гр.смлени орехови ядки
1ч.ч./с вместимост 200мл. течна сладкарска сметана/може да се замени с овесена сметана/
3суп.лъж.захар
5суп.лъж. неразтопено какаово масло/може да се замени с краве или кокосово масло
1суп.лъж. кокосово брашно брашно
**За шоколадовият крем
150мл.течна сладкарска сметана
300гр.шоколад за сладкиши
150гр.бита сладкарска сметана
**За карамела
200гр.захар
100мл.течна сладкарска сметана
ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА
1.Разбийте с миксер 5яйца и 180гр.захар до побеляване.
2.Към разбитите яйца на тънка струйка прибавете 200мл.олио,като продължавате да разбивате.
3.Към сместа добавете 1,2 ванилии и 1/3 чаена лъжичка ябълков оцет.
4.В купа смесете сухите съставки-310гр.пресято брашно,50гр.пресято през сито какао,14гр.бакпулвер,1/3чаена лъж.сода бикарбонат и щипчица сол.
5.Разтопете на водна баня 200гр.шоколад за сладкиши и го оставете леко да се охлади.
6.Към разбитата яйчена смес на порции добавяйте сухите съставки,като ги редувате с гореща вода.Разбивайте с миксер непрекъснато.Започвате със сухите съставки/сместа с брашното и редувате с добавена на тънка струйка гореща вода до изчерпване на количествата.Завършвате със сухата смес.
8.Намажете с олио правоъгълна тава и я постелете с хартия за печене.Пресипете в тавата половината количество тесто и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 8 минути.По същият начин изпечете и вторият блат.Оставете блатовете да се охладят напълно и ги нарежете на четири или три еднакви части.**В случая аз отнех и от двата блата правоъгълни еднакви парчета и така ми се получиха 3 блата -2 цели блата и трети блат от двете отрязани съединени части.
ПРИГОТВЯНЕ НА ОРЕХОВИЯТ КРЕМ
1.Кипнете на котлон 1ч.ч./200мл/ течна сметана добавете 3суп.лъж.захар и разбъркайте за крадко докато се разтопи захарта.Към горещата сметана добавете смлените орехи и оставете сместа на котлона,колкото да клокне за кратко.Отстранете сместа от котлона и към нея прибавете 5 суп.лъжици неразтопено какаово масло.Разбъркайте с лъжица и прибавете 1супена лъжица кокосово брашно/или смлени кокосови стърготини.**Какаовото масло може да се замени с кокосово масло или с краве масло.
ПРИГОТВЯНЕ НА ШОКОЛАДОВИЯ КРЕМ
1.Кипнете на котлон 150мл.течна сладкарска сметана.
2.Към горещата сметана прибавете нарязан на парченца 300/320гр.шоколад за сладкиши.Оставете шоколада да се отпусне и го разбъркайте до гладък крем.
3.Разделете шоколадовият ганаш на 2 части.Едната част запазете за глазура а другата част приберете в хладилник за да се охлади и стегне за приготвянето на шоколадов крем.
4.Разбийте с миксер 150гр.течна сладкарска сметана и към нея на порции прибавете охладеният шоколадов гланаш.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
1.Поставете единият блат в метален правоъгълен /ринг/ за стягане на торти.
2.Върху блата разпределете равномерно ореховият крем и върху него поставете вторият блат.
**Блатът е мек,сочен и крехък,но по ваш избор може леко да го напоите със захарен сироп.
3.Върху блата разпределете шоколадовият крем,загладете и поставете третият блат.
!!!Тък е момента да приготвите карамеленият пласт.Приготвя се накрая,защото се стяга много бързо.
5.Още горещ разпределете карамела върху блата.
6.При приготвянето на шоколадовият крем заделихте половината шоколадов ганаш.Ганаша вече се е охладил и стегнал,затова е нужно да се затопли и разтопи на водна баня.
7.Полейте шоколадовият ганаш/шоколадова глазура/ върху карамела и бързичко загладете.
Декорирайте тортата с шоколадови стърготини,бели шоколадови натрошени парченца.
World Book and Copyright Day |
Приберете тортата в хладилник за да се стегне за няколко часа.