Пост 5
Продължавам с поредицата и опитите с тестени изделия приготвени с натурален квас.В днешния пост,ще опиша какво се случва с кваса,има ли разлика в захранването с бяло брашно и разбира се,ще има пак хлебче,този път съм приготвила вкусен хляб с микс от семена,приготвен от ръжено брашно,брашно от соя и бяло брашно.
В предният пост 4-Царевично-пшеничен хляб с квас
заделих квас,който захраних с бяло пшеничено брашно,вместо с ръжено брашно.Кваса е с по-светъл цвят,престоял е в хладилника около седмица и определено на вид не изглежда,както кваса с ръжено брашно/няма ги многото мехурчетата и шупли а и е с по-различна консистенция,има тук там на повърхността си малко мехурчета/ та да се чуди човек какво се случва с кваса,ще го бъде ли или не.
Процедурата е една и съща както при ръженият квас.
1.Бурканчето със съхраненият квас се изважда от хладилника ,покрива се с кърпа и се оставя за около 2 часа.След 2 часа вече се появяват видими признаци/балончета и шуплички/ че с кваса всичко е наред и започва да се събужда.
2.Разбъркваме кваса и го захранваме с 1пълна супена лъжица ръжено брашно и около 50мл.хладка преварена вода/може да захраните кваса и с ръжено брашно.Разбъркваме,завиваме кваса с чиста кърпа и го прибираме на топло за около 2-4 часа/или докато удвои обема си/.
3.След като кваса удвои обема си е време за приготвяне на опара./както е описано по-подробно в пост 2,пост 3 и пост 4 В купа поставяме закваската и 350гр.брашно и 600мл.хладка преварена вода.Разбърква се до хомогенна маса,завива се с чиста кърпа и се оставя да престои за 12 часа на топло.
4.След 12 часа опарата се разбърква с дървена лъжица и тук е момента да отделим квас за да го съхраним за по-нататъшна употреба.В чисто бурканче сипете 3,4 лъжици от опарата и добавете 2 пълни суп.лъж.брашно и около 50мл.хладка вода.Разбърква се с пластмасова или дървена лъжица,бурканчето се затваря с капачка и се прибира в хладилник за по-нататъшна употреба.
От останалата опара която е 730гр.ще приготвим вкусен
Черен хляб със семена от ръжено,соево и пшеничено брашно.
Може да разделите опарата на две части и от всяка част да приготвите различни хлябове/бял,царевичен,ръжен,соев и др./ а също така може да приготвите тесто за пица,баници,тесто за сладки или солени кифлички с прясно мляко и яйца,че дори и козунаци.
Все който е приготвял хляб с квас или е опитвал такъв,знае,че има съвсем различен вкус,консистенция от хлябовете приготвени с мая за хляб,съответно разлика във вкуса и консистенцията ,ще има и при направата на всички тестени изделия приготвени с квас.
5.Към опарата прибавете 200гр.ръжено брашно,100гр.соево брашно,3ч.л.сол,450мл.хладка вода.Замесете гладко тесто да не лепне по ръцете и накрая на замесването прибавете семена по избор/ленено семе,сусам ,мак и др./ ако е нужно добавете още малко брашно за доомесване.
6.Нарежете тестото на равни части,оформете ги на топчета,оваляйте топчетата в микс от семена и ги подредете в тавичка с диаметър около 28см. постлана с хартия за печене.Направете по желание разрези върху всяко топче тесто.Завийте хляба с кърпа за да не изсъхва и хване коричка.
Оставете хляба да почине за около 2 -4часа.
7.Загрейте фурната на 250градуса и поставете във фурната на дъното метална купичка с вряла вода.Купичката се слага за по-висока влажност.Щом фурната е загряла напръскайте стените на фурната леко с вода изчакайте около секунда две да излезе парата и поставете хляба да се пече във фурната на 250гр.за 10минути.След това намалете градусите на 180градуса и допечете за около 30минути.
8.След изпичане на хляба го поставете върху метална решетка и го оставете напълно да се охлади,преди да го разрежете.
По-подробно описание,как се приготвя квас,ще намерите тук: Квас и натурални и плодови закваски.
Следва продължение.....
Продължавам с поредицата и опитите с тестени изделия приготвени с натурален квас.В днешния пост,ще опиша какво се случва с кваса,има ли разлика в захранването с бяло брашно и разбира се,ще има пак хлебче,този път съм приготвила вкусен хляб с микс от семена,приготвен от ръжено брашно,брашно от соя и бяло брашно.
В предният пост 4-Царевично-пшеничен хляб с квас
заделих квас,който захраних с бяло пшеничено брашно,вместо с ръжено брашно.Кваса е с по-светъл цвят,престоял е в хладилника около седмица и определено на вид не изглежда,както кваса с ръжено брашно/няма ги многото мехурчетата и шупли а и е с по-различна консистенция,има тук там на повърхността си малко мехурчета/ та да се чуди човек какво се случва с кваса,ще го бъде ли или не.
Процедурата е една и съща както при ръженият квас.
1.Бурканчето със съхраненият квас се изважда от хладилника ,покрива се с кърпа и се оставя за около 2 часа.След 2 часа вече се появяват видими признаци/балончета и шуплички/ че с кваса всичко е наред и започва да се събужда.
2.Разбъркваме кваса и го захранваме с 1пълна супена лъжица ръжено брашно и около 50мл.хладка преварена вода/може да захраните кваса и с ръжено брашно.Разбъркваме,завиваме кваса с чиста кърпа и го прибираме на топло за около 2-4 часа/или докато удвои обема си/.
3.След като кваса удвои обема си е време за приготвяне на опара./както е описано по-подробно в пост 2,пост 3 и пост 4 В купа поставяме закваската и 350гр.брашно и 600мл.хладка преварена вода.Разбърква се до хомогенна маса,завива се с чиста кърпа и се оставя да престои за 12 часа на топло.
4.След 12 часа опарата се разбърква с дървена лъжица и тук е момента да отделим квас за да го съхраним за по-нататъшна употреба.В чисто бурканче сипете 3,4 лъжици от опарата и добавете 2 пълни суп.лъж.брашно и около 50мл.хладка вода.Разбърква се с пластмасова или дървена лъжица,бурканчето се затваря с капачка и се прибира в хладилник за по-нататъшна употреба.
От останалата опара която е 730гр.ще приготвим вкусен
Черен хляб със семена от ръжено,соево и пшеничено брашно.
Може да разделите опарата на две части и от всяка част да приготвите различни хлябове/бял,царевичен,ръжен,соев и др./ а също така може да приготвите тесто за пица,баници,тесто за сладки или солени кифлички с прясно мляко и яйца,че дори и козунаци.
Все който е приготвял хляб с квас или е опитвал такъв,знае,че има съвсем различен вкус,консистенция от хлябовете приготвени с мая за хляб,съответно разлика във вкуса и консистенцията ,ще има и при направата на всички тестени изделия приготвени с квас.
Хляб с ръжено и пълнозърнесто брашно от шпелта със сусам и тиквени семки |
6.Нарежете тестото на равни части,оформете ги на топчета,оваляйте топчетата в микс от семена и ги подредете в тавичка с диаметър около 28см. постлана с хартия за печене.Направете по желание разрези върху всяко топче тесто.Завийте хляба с кърпа за да не изсъхва и хване коричка.
Оставете хляба да почине за около 2 -4часа.
7.Загрейте фурната на 250градуса и поставете във фурната на дъното метална купичка с вряла вода.Купичката се слага за по-висока влажност.Щом фурната е загряла напръскайте стените на фурната леко с вода изчакайте около секунда две да излезе парата и поставете хляба да се пече във фурната на 250гр.за 10минути.След това намалете градусите на 180градуса и допечете за около 30минути.
8.След изпичане на хляба го поставете върху метална решетка и го оставете напълно да се охлади,преди да го разрежете.
По-подробно описание,как се приготвя квас,ще намерите тук: Квас и натурални и плодови закваски.
Следва продължение.....
Não á nada como um pão caseiro e este é bem ao meu gosto
ОтговорИзтриванеFicou lindo
bj
Интересена публикация си ни представила, а като гледам се заформя поредица от такива. С интерес ще ги следя.
ОтговорИзтриванеПоздрави!