ПРОДУКТИ
*За пясъчно ронливо тесто
265 гр брашно
150гр меко масло
130гр захар
1яйце
1жълтък
5гр бакпулвер
1ванилия
щипка сол
*За карамела
120гр захар
100мл течна сладкарска сметана
30гр масло
*За пълнежа
100гр меко масло
100гр захар
50гр брашно
30гр натурално нишесте
80гр смлени орехови ядки
1яйце
3жълтъка
4гр бакпулвер
50гр черен шоколад
*За декорация
орехови ядки
пудра захар за поръсване
1.Пригответе тестото,като в купа пресейте брашното,размесете го с бакпулвера,направете по-средата кладенче и в него сипете нарязано на кубчета меко масло,щипка сол,ванилията,яйцето и жълтъците.Замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Завийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за около час.Охладеното тесто разточете,между две парчета стреч фолио на обла кора с дебелина,около 3,4мм.Прехвърлете тестото във форма с отделящо се дъно/или метален стягащ ринг с диаметър около 21см.Оформете и борд от тестото с височина 3см.От тестото трябва да остане около 100гр с него по желание,може да украсите тартата.Приберете оформената платка в хладилник,докато приготвите пълнежа.
2.Пригответе карамела,като в тенджерка поставите 120гр захар.Карамелизирайте захарта до кехлибарен цвят и към нея прибавете 100мл течна сладкарска сметана.Разбъркайте енергично,като внимавате да не се изгорите.Оставете карамела да покъкри за около минута и отстранете от котлона.Прибавете бучка масло и разбъркайте до хомогенна смес.Оставете карамела да се охлади на стаена температура и го сипете върху основата/тестото/.
3.Пригответе пълнежа,като в купа разбиете с миксер 100гр масло с 100гр захар.Прибавете едно по едно яйцето и жълтъците.Прибавете смлените орехови ядки,разтопеният шоколад,пресятото с бакпулвера брашно и нишестето.Пресипете сместа в тартата и загладете с помощта на лъжица.Покрийте тартата с половинки орехови ядки и поръсете с пудра захар.
4.Изпечете тартата в нагряна фурна за около 40/45
минути.След изпичане оставете сладкиша да се охлади на стаена температура и отстранете ринга.Поднесете сладкиша поръсен с пудра захар.
Рецептата е адаптирана от кулинарна книга Тарти на кулинарна академия Барила
*За пясъчно ронливо тесто
265 гр брашно

130гр захар
1яйце
1жълтък
5гр бакпулвер
1ванилия
щипка сол
*За карамела
120гр захар
100мл течна сладкарска сметана
30гр масло
*За пълнежа
100гр меко масло
100гр захар
50гр брашно
30гр натурално нишесте
80гр смлени орехови ядки
1яйце
3жълтъка
4гр бакпулвер
50гр черен шоколад
*За декорация
орехови ядки
пудра захар за поръсване
1.Пригответе тестото,като в купа пресейте брашното,размесете го с бакпулвера,направете по-средата кладенче и в него сипете нарязано на кубчета меко масло,щипка сол,ванилията,яйцето и жълтъците.Замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Завийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за около час.Охладеното тесто разточете,между две парчета стреч фолио на обла кора с дебелина,около 3,4мм.Прехвърлете тестото във форма с отделящо се дъно/или метален стягащ ринг с диаметър около 21см.Оформете и борд от тестото с височина 3см.От тестото трябва да остане около 100гр с него по желание,може да украсите тартата.Приберете оформената платка в хладилник,докато приготвите пълнежа.
2.Пригответе карамела,като в тенджерка поставите 120гр захар.Карамелизирайте захарта до кехлибарен цвят и към нея прибавете 100мл течна сладкарска сметана.Разбъркайте енергично,като внимавате да не се изгорите.Оставете карамела да покъкри за около минута и отстранете от котлона.Прибавете бучка масло и разбъркайте до хомогенна смес.Оставете карамела да се охлади на стаена температура и го сипете върху основата/тестото/.
3.Пригответе пълнежа,като в купа разбиете с миксер 100гр масло с 100гр захар.Прибавете едно по едно яйцето и жълтъците.Прибавете смлените орехови ядки,разтопеният шоколад,пресятото с бакпулвера брашно и нишестето.Пресипете сместа в тартата и загладете с помощта на лъжица.Покрийте тартата с половинки орехови ядки и поръсете с пудра захар.
4.Изпечете тартата в нагряна фурна за около 40/45
минути.След изпичане оставете сладкиша да се охлади на стаена температура и отстранете ринга.Поднесете сладкиша поръсен с пудра захар.
Рецептата е адаптирана от кулинарна книга Тарти на кулинарна академия Барила
Танче,
ОтговорИзтриванетази торта изглежда много апетитна и красива.Чудесно предложение за почивните и празничните дни.Записвам си рецептата за проба.
Поздрави !
Страхотна торта. Една от любимите ми ... Поздравления за рецептата!
ОтговорИзтриванеПоздрави за рецептата. Страхотна е!
ОтговорИзтриване