.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 30 май 2013 г.

КЕЙК С МОРКОВИ,ЛЕШНИЦИ И БЕЛТЪЧНО-КАРАМЕЛЕНА ГЛАЗУРА

Нежен кейк от моркови,печени лешници,канела,боровинки и в допълнение пухкава белтъчно карамелена глазура.
ПРОДУКТИ
1яйце
70гр.бяла захар
30гр.кафява захар
60мл.олио
суха смес
50гр.бяло брашно
30гр.пълнозърнесто
брашно/интеграл/
10гр.какао
1равна кафена лъжичка бакпулвер
1равна кафена лъжичка сода бикарбонат
1ванилия
щипка канела
щипка сол

30гр.печени счукани лешници
80гр.настъргани моркови
шепа сушени боровинки
/или др.сушени дребни плодове/
   За белтъчно карамелена глазура

2белтъка на стаена температура
3/4с.л.захар за разбиване на белтъците
2/3с.л.захар за карамела
В купа смесете сухите подправки брашната,какаото,содата,бакпулвера,ванилията,канелата и солта.
В друга купа разбийте до побеляване едно голямо яйце с двата вида захар.Прибавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбърквате.
Прибавете на 2,3 пъти сухата смес,към яйчената,като разбърквате с лъжица.
Настържете морковите и ги прибавете към тестото.Натрошете печените лешници и ги прибавете към сместа.Разбъркайте тестото и прибавете шепичка боровинки или някакви други дребни сушени плодове.
Намаслете форма с диаметър 18см.Постелете на дъното на формата хартия за печене изрязана по формата за печене.
Изрежете лентичка от хартията за печене и я постелете по стените на формата.
Пресипете тестото във формата за печене и леко загладете.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за 40минути.След изтичане на времето за печене направете проверка с клечка за зъби за да се уверите,че кейка е изпечен.
След изпичане оставете кейка напълно да се охлади и отстранете внимателно хартията за печене,като внимавате да не натрошите кейка защото е много нежен.
Рецептата за кейка е адаптирана от Alimenta
Белтъчно карамелена глазура


е адаптирана от тук
В купа разбийте 2белтъка на стаена температура с една ванилия и 3 или4с.л.захар.
Карамелизирайте на котлон 2,3с.л.захар/само захар/ като внимавате да не прегори.
Горещата карамелизираната захар веднага смесете на тънка струйка с белтъците,като продължавате да разбивате.
С готовата глазура декорирайте кейка.Украсете с пресни череши или по ваш избор. Противно на емблематичния виц за зайчето в случая кейка с моркови не е гаден.Кейкът е страхотен и горещо го препоръчвам и в комбинация с шоколадов крем или шоколадов ганаш.
Да ви е сладко!


14 коментара:

  1. Таничка, фантастично е... Останаха ми очите. Много, много вкусно предложение. А тази глазура определено мисля да я използвам някога, много ефектно. Направо нямам думи...
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери.Сладкишчето е наистина фантастично.Опитахме ги и с шоколад ама за съжаление не успях да го снимам защото моите сладури го излапаха набързо.Глазурата е ефектна и трябваше да се постарая повече с декорацията ама..другият път.:)
      Сърдечни поздрави Гери.Хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  2. Танче, голяма вкусотия си приготвила, с мама правихме много тази глазура аз наливах карамела а тя биеше с миксера, много я обичам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мариянка.И аз много я обичам тази глазура.При мене една леличка правеше торти с такава вкусна глазура,че чак и звънях да я питам ама ...се наложи да я потърся из нета.Такива стари вкусове и моменти си остават нещо неповторимо и незаменимо.Поздрави и хубава Бургаска вечер ти желая!:)

      Изтриване
  3. Отдавна се каня да направя нещо с моркови и само отлагам!
    Танче, чудесна е и предизвикателна с тези черешки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Инче.Аз обожавам сладкиши с моркови,много са крехки,сочни а и вкусни.Поздрави!

      Изтриване
  4. Танче, неустоимо вкусно звучи! Много ми хареса рецептата за блата. И снимките също :)
    Поздрави, с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Снежи.Блата е страхотен,много нежен и вкусен.Хубав ден ти желая Снежи!

      Изтриване
  5. Тази глазура така и не успях да я направя - провал:) Затова от сърце се радвам на твоята! Много красив сладкиш, много вкусен! Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате!Радвам се,че ти харесва сладкиша.Зa глазурата си имах помощничка дъщеря ми и може и затова да се получи :)Хубав ден ти желая Катенце!

      Изтриване
  6. Любим е морковеният кейк! С череши още по- неустоим!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Траянче.Радвам се,че ти харесва кейка.Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  7. Таня, тази торта е като от страниците на френско списание! Глазурата е прекрасна!
    Слънчев и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче,благодаря за комплиментите.Прекрасен уикенд ти желая!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...