Пържени зелени домати,царевичен хляб и сладки картофи, три от южняшките колоритни рецепти на Ивлин Кауч от неустоимо увлекателната история,изпълнена със смешни случки,трагедии и силни образи - Пържени зелени домати на Фани Флаг.Е тия зелени домати ме изненадаха много приятно.Вкусът им наподобява пържени тиквички и определено ми допадат на вкус.Царевичният хляб е с много силен и тежък вкус и определено не на всеки,ще допадне.А сладките картофи са прекрасно допълнение,към дивечово месо и към печена пуйка с боровинков сос.
ПЪРЖЕНИ ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ С МЛЕЧЕН СОС
ПРОДУКТИ за 2 порции
4,5 супени лъжици олио/мас/
2бр.твърди зелени домати,нарязани на филийки 1см.
2 бр.яйца
брашно,галета
сол,млян черен пипер
прясно мляко
***В рецепта е използвана свинска мас,но поради липса в момента на такава у дома съм я заменила с олио.
Загрейте тиган с 4,5 суп.лъж.олио.Нарежете доматите на шайби с дебелина около 1см.Потопете доматите в разбити яйца и ги оваляйте в брашно.
Изпържете доматите на бавен огън,докато станат златисти.Извадете доматите в чиния.
В тенджера загрейте 3,4 суп.лъж.олио прибавете 2,3 суп.лъж.брашно и разбъркайте.Дръпнете от котлона тенджерата и прибавете около 400мл.прясно мляко.Разбъркайте енергично и върнете тенджерата на котлона до леко сгъстяване на соса.Посолете соса със сол и черен пипер.Полейте доматите със соса и сервирайте ястието топло.
ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ
ПРОДУКТИ
2 чаени чаши царевично брашно/чаша с вмест.300мл.
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко/мътеница/
1 равна чаена лъж.бакпулвер
1чаена лъж.сол
1 яйце
1 суп.лъж.разтопена мас/масло/
Разтворете бакпулвера в киселото мляко.Пресейте брашното и го прибавете,към киселото мляко.Към сместа прибавете яйцето,солта и 1суп.лъж. гореща мазнина.Разбъркайте съставките до хомогенна смес.
Изсипете сместа във малка правоъгълна форма,постлана с хартия за печене.Изпечете хляба в нагряна фурна на 190градуса за около 25/30минути.След изпичане оставете хляба да се охлади,преди да го разрежете.
СЛАДКИ КАРТОФИ
ПРОДУКТИ
2 бр.средни по големина батати около 700гр.
бучка масло
2 суп.лъж.кафява захар
сол на вкус
1/2 ч.ч.вода
щипка канела
Обелете картофите,измийте ги и ги нарежете на колелца.Поставете картофите в тенджера,полейте ги с вода,колкото да ги покрие.Сварете картофите до полуготовност,отцедете водата и ги заделете настрана.
В тенджера поставете бучка масло и захарта.Щом захарта се стопи прибавете картофите.Разбърквайте картофите леко,колкото да се покрият със сиропа и покафенеят.
Добавете 1/2 чаена чаша вода,солта и канелата.Покрийте с капак и оставете картофите да къкрят на бавен огън,докато омекнат.
ПЪРЖЕНИ ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ С МЛЕЧЕН СОС
ПРОДУКТИ за 2 порции
4,5 супени лъжици олио/мас/
2бр.твърди зелени домати,нарязани на филийки 1см.
2 бр.яйца
брашно,галета
сол,млян черен пипер
прясно мляко
***В рецепта е използвана свинска мас,но поради липса в момента на такава у дома съм я заменила с олио.
Загрейте тиган с 4,5 суп.лъж.олио.Нарежете доматите на шайби с дебелина около 1см.Потопете доматите в разбити яйца и ги оваляйте в брашно.
Изпържете доматите на бавен огън,докато станат златисти.Извадете доматите в чиния.
В тенджера загрейте 3,4 суп.лъж.олио прибавете 2,3 суп.лъж.брашно и разбъркайте.Дръпнете от котлона тенджерата и прибавете около 400мл.прясно мляко.Разбъркайте енергично и върнете тенджерата на котлона до леко сгъстяване на соса.Посолете соса със сол и черен пипер.Полейте доматите със соса и сервирайте ястието топло.
ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ
ПРОДУКТИ
2 чаени чаши царевично брашно/чаша с вмест.300мл.
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко/мътеница/
1 равна чаена лъж.бакпулвер
1чаена лъж.сол
1 яйце
1 суп.лъж.разтопена мас/масло/
Разтворете бакпулвера в киселото мляко.Пресейте брашното и го прибавете,към киселото мляко.Към сместа прибавете яйцето,солта и 1суп.лъж. гореща мазнина.Разбъркайте съставките до хомогенна смес.
Изсипете сместа във малка правоъгълна форма,постлана с хартия за печене.Изпечете хляба в нагряна фурна на 190градуса за около 25/30минути.След изпичане оставете хляба да се охлади,преди да го разрежете.
СЛАДКИ КАРТОФИ
ПРОДУКТИ
2 бр.средни по големина батати около 700гр.
бучка масло
2 суп.лъж.кафява захар
сол на вкус
1/2 ч.ч.вода
щипка канела
Обелете картофите,измийте ги и ги нарежете на колелца.Поставете картофите в тенджера,полейте ги с вода,колкото да ги покрие.Сварете картофите до полуготовност,отцедете водата и ги заделете настрана.
В тенджера поставете бучка масло и захарта.Щом захарта се стопи прибавете картофите.Разбърквайте картофите леко,колкото да се покрият със сиропа и покафенеят.
Добавете 1/2 чаена чаша вода,солта и канелата.Покрийте с капак и оставете картофите да къкрят на бавен огън,докато омекнат.
Еха, страхотно меню, Таничка! Всичко от вкусно, по-вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриване