Успение на Пресвета Богородица или Голяма
Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво
тържествено от православната и католическата църква. Той е посветен на смъртта на Божията майка .Народната традиция почита пресветата Богородица като покровителка на
майчинството, жените и семейното огнище. Православната църква определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".
На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това се раздават за здраве ,а за починалите близки се раздават осветени подавки с хлябове,грозде,диня и жито. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден се правят родови срещи,приготвя се курбан за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша,грозде,мед, варено жито, царевица и тиква. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, кърпа и пари.
Тази погача е направена за здраве,благоденствие,мир и любов за цялото ми семейство и най-вече за здраве на моята дъщеря Марияна,която на този свят ден е именичка.Да ни е жива и здрава!
ПРОДУКТИ
1кг.брашно
+брашно за закваската и
за разточване
2яйца
3с.л.олио
20гр.мая
3с.л.кисело мляко
3ч.л.сол
6ч.л.захар
2ч.ч.прясно мляко
За намазване
2жълтъка
2,3с.л.прясно мляко
5,6капки олио
семена за поръсване
медена вода
Количеството тесто е направата на средна по големина пита.Ако приготвяте по-голяма пита удвоете количеството тесто.
В купичка си направете закваската,като в 2,3с.л.прясно мляко разтворите маята.Към сместа прибавете няколко супени лъжици брашно за да получите гъста каша.Покрийте закваската с чиста кърпа и я приберете на топло докато удвои обема си за около 10/15минути.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете 2ч.ч.хладко прясно мляко,киселото мляко,двете яйца,солта,захарта,олиото и закваската.
Замесете меко и гладко брашно.По ваша преценка при замесването ако е необходимо добавете допълнително брашно.
Завийте тестото с чиста кърпа и го оставете да почива за около час.
Премесете тестото и го разделете на три части.
Оформете на топки и ги оставете да починат за около 15минути.Разточете едната топка на голяма правоъгълна кора.Измерете си диаметъра на тавата и така определете дължината на кората.
От втората част на тестото направете дълъг фитил с дължина колкото първата кора.
Поставете фитила по средата на разточената кора.Направете разрези на кората по показаният на снимката начин.Оформете и прехвърлете оформеното тесто в тава постлана с хартия за печене.
Третата част на тестото разделете на две.От едната част оформете топка за средата на питата а от другата част си направете рози,листенца или цветчета.
Оставете питата да удвои обема си за около 30/40минути.
Намажете питата с разбит жълтък с няколко капки олио и прясно мляко.Поръсете я със семена.
Изпечете питата в нагряна фурна на 180гр.за около 40,45минути.Наблюдавайте питата за да не изгори.Около 20-та минута може да я покриете с алуминиево фолио.
След изпичане намажете питата със захарен сироп/1ч.л.мед,1ч.л.вода/ и я завийте с чиста кърпа.
Честит празник!
Нека света Богородица да помага на всички и да ни пази от болести и лошотии!
На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това се раздават за здраве ,а за починалите близки се раздават осветени подавки с хлябове,грозде,диня и жито. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден се правят родови срещи,приготвя се курбан за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша,грозде,мед, варено жито, царевица и тиква. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, кърпа и пари.
Тази погача е направена за здраве,благоденствие,мир и любов за цялото ми семейство и най-вече за здраве на моята дъщеря Марияна,която на този свят ден е именичка.Да ни е жива и здрава!
ПРОДУКТИ
1кг.брашно
+брашно за закваската и
за разточване
2яйца
3с.л.олио
20гр.мая
3с.л.кисело мляко
3ч.л.сол
6ч.л.захар
2ч.ч.прясно мляко
За намазване
2жълтъка
2,3с.л.прясно мляко
5,6капки олио
семена за поръсване
медена вода
Количеството тесто е направата на средна по големина пита.Ако приготвяте по-голяма пита удвоете количеството тесто.
В купичка си направете закваската,като в 2,3с.л.прясно мляко разтворите маята.Към сместа прибавете няколко супени лъжици брашно за да получите гъста каша.Покрийте закваската с чиста кърпа и я приберете на топло докато удвои обема си за около 10/15минути.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете 2ч.ч.хладко прясно мляко,киселото мляко,двете яйца,солта,захарта,олиото и закваската.
Замесете меко и гладко брашно.По ваша преценка при замесването ако е необходимо добавете допълнително брашно.
Завийте тестото с чиста кърпа и го оставете да почива за около час.
Премесете тестото и го разделете на три части.
Оформете на топки и ги оставете да починат за около 15минути.Разточете едната топка на голяма правоъгълна кора.Измерете си диаметъра на тавата и така определете дължината на кората.
От втората част на тестото направете дълъг фитил с дължина колкото първата кора.
Поставете фитила по средата на разточената кора.Направете разрези на кората по показаният на снимката начин.Оформете и прехвърлете оформеното тесто в тава постлана с хартия за печене.
Третата част на тестото разделете на две.От едната част оформете топка за средата на питата а от другата част си направете рози,листенца или цветчета.
Оставете питата да удвои обема си за около 30/40минути.
Намажете питата с разбит жълтък с няколко капки олио и прясно мляко.Поръсете я със семена.
Изпечете питата в нагряна фурна на 180гр.за около 40,45минути.Наблюдавайте питата за да не изгори.Около 20-та минута може да я покриете с алуминиево фолио.
След изпичане намажете питата със захарен сироп/1ч.л.мед,1ч.л.вода/ и я завийте с чиста кърпа.
Честит празник!
Нека света Богородица да помага на всички и да ни пази от болести и лошотии!
Чудна пита, Танче! Много красива, оформлението много ми хареса! Честит да е утрешния празник и за теб! Здраве, благоденствие и всичко добро! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Светле.Не стана както си я бях запланувала нищо важното е че е направена за здраве и с много мерак.Честит да е и на теб празника Светле.Много здраве,щастие и благоденствие да има в дома ти!
ИзтриванеПитата е разкошна! Да ви е жива и здрава именничката и вие с нея!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите пожелания Траянче.Дай боже да е жива и здрава.Много здраве и благоденствие на теб и семейството ти!
ИзтриванеСтрахотна пита Танюшка,разкошна е.Като знам каква перка си сигурно не си спала да я приготвиш.Идва ми да си отчупя парченце, така апетитна е.Да ти е жива и здравичка Мимка света Богородица да и помага да оздравее.Силно те прегръщам миличка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти миличка за хубавите пожелания.Да да куку съм си от всякъде:)Черпя те парченце за здраве.Много много целувки ти изпращам с пожелания за много здраве и сбъднати мечти.
ИзтриванеЧестит празник! Да е жива и здрава именницата и цялото семейство! Страхотна пита!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Игличе.Честит празник и на теб и семейството ти.
ИзтриванеЧестит празник и от мен, Танче! Бъдете здрави!
ОтговорИзтриванеСутринта, след като се събудих и малко излежавах в леглото, се чудих какво се консумира днес - ти ми даде отговора :)
Питката ти е разкошна!!!
Благодаря за хубавите пожелания Инче.Радвам се че съм помогнала с избора на ястия за празника.:)Поздрави с пожелания за здраве и благоденствие!
ИзтриванеТанче, прелестна е погачата, разкошна! Честит празник, миличка и нека Света Богородица бди и закриля теб и семейството ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Катенце.Нека Света Богородица да закриля теб и семейството ти,да има много радост и благоденствие в дома ти слънчево бонбонче :)
ИзтриванеТова е най-хубавата пита, която правя! От сърце благодаря за рецептата и хубавото описание!
ОтговорИзтриване❤️❤️❤️
ОтговорИзтриване