.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 29 април 2014 г.

Бадемов сладкиш

ПРОДУКТИ

4 белтъка
100гр.захар

4 жълтъка
80гр.захар
1ванилия
5с.л.олио
3с.л.мед
2с.л.сусамова паста/сусамов тахан/
200мл.течна сладкарска сметана/35% масл./
3с.л.брашно/90гр./
1ч.л.бакпулвер
160гр.бадемово брашно/фино смлени бадеми/
200гр.мармалад от сини сливи
пудра захар за поръсване

В купа разбийте с миксер 4 белтъка със 100гр.захар.
В друга купа разбийте с миксер 4жълтъка с 80гр.захар и 1ванилия.Към сместа прибавете 5с.л.олио,като продължавате да разбивате.Добавете 3с.л.мед и 2с.л.сусамова паста/сусамов тахан/.
На тънка струйка прибавете течната сметана,като продължавате да разбивате с миксер,до хомогенна маса.
Пресейте 3с.л./90гр.брашно/.Размесете брашното с една чаена лъжичка бакпулвер и го прибавете,към 160гр.бадемово брашно или много фино смляни сурови бадеми.
С дървена лъжица прибавете част от бадемовата суха смес,към тестото,като редувате с разбитите на твърд сняг белтъци.Разбърквайте с дървена лъжица до хомогенна маса..Започвате със сухата смес и завършвате с нея.Бадемова суха смес,белтъци,бадемова суха смес...до изчерпване на количествата.Тестото за блата се получава малко по-рядко от стандартните теста за блатове.
Постелете с хартия за печене правоъгълна тава с размери 24см./35см.
Пресипете тестото за блата и разпределете равномерно.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12,13минути.Блатът при разрязване, на пръв поглед изглежда,като леко тестен, но не е така.На вкус е много нежен , сочен и вкусен.
След изпичане на блата го оставете да се охлади и го отрежете вертикално на две еднакви равни части.
Намажете блата с мармалад от сини сливи.Слепете внимателно блатовете.
Поръсете сладкиша с пудра захар или го декорирайте с разтопен шоколад.
Преди да сервирате сладкиша го нарежете на квадратни или правоъгълни парченца.
Поднесете сладкиша охладен на стаена температура.
Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Танче, чудно бадемово облаче. :) Много вкусно се е получило, само от снимката мога да го потвърдя. :)
    Поздрави сърдечни и успешна седмица!

    П.П. С малко закъснение... Но честит Великден с пожелания за здраве и топлина на цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  2. Таничка, сладкиша е вълшебен, много прецизен разрез, чак ще ми е неудобно да наруша тази идилия в чинийката, но ще ме извиниш, изкушена съм да го опитам:) Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...