ПРОДУКТИ
4яйца
160гр.кафява захар
100гр.масло
100гр.шоколад
300гр.брашно
80гр.подсладено какао
1бакпулвер
100мл.кока кола
За глазурата
200гр.черен шоколад за глазури
В купа разбийте с миксер 4яйца със 160гр.кафява захар.
Разтопете на водна баня 100гр.масло и 100гр.шоколад.Оставете сместа да се охлади и я прибавете,към разбитите яйца.Разбъркайте с миксер до хомогенна маса.
В купа пресейте и смесете сухите продукти- брашното,какао,бакпулвер.Към сухата смес прибавете шоколадовата и разбъркайте внимателно с дървена лъжица.Добавете и 100мл.кока кола,както разбърквате с дървена лъжица до хомогенна маса.
Намажете с масло тефлонова форма за кекс с дупка по средата.Поръсете леко формата с брашно и пресипете кексовото тесто.Внимателно загладете сместа с дървена лъжица.
Изпечете шоколадовият кекс в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.
За да сте сигурни,че кекса е изпечен,направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.
След изпичане оставете кекса да се охлади и го извадете от формата.
Разтопете на водна баня 200гр.черен шоколад за глазури и с него полейте кекса.
Приберете кекса в хладилник за около 20минути за да се стегне глазурата.
За декорация поръсете кекса с шоколадови стърготини.
Да ви е сладко!
4яйца
160гр.кафява захар
100гр.масло
100гр.шоколад
300гр.брашно
80гр.подсладено какао
1бакпулвер
100мл.кока кола
За глазурата
200гр.черен шоколад за глазури
В купа разбийте с миксер 4яйца със 160гр.кафява захар.
Разтопете на водна баня 100гр.масло и 100гр.шоколад.Оставете сместа да се охлади и я прибавете,към разбитите яйца.Разбъркайте с миксер до хомогенна маса.
В купа пресейте и смесете сухите продукти- брашното,какао,бакпулвер.Към сухата смес прибавете шоколадовата и разбъркайте внимателно с дървена лъжица.Добавете и 100мл.кока кола,както разбърквате с дървена лъжица до хомогенна маса.
Намажете с масло тефлонова форма за кекс с дупка по средата.Поръсете леко формата с брашно и пресипете кексовото тесто.Внимателно загладете сместа с дървена лъжица.
Изпечете шоколадовият кекс в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.
За да сте сигурни,че кекса е изпечен,направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.
След изпичане оставете кекса да се охлади и го извадете от формата.
Разтопете на водна баня 200гр.черен шоколад за глазури и с него полейте кекса.
Приберете кекса в хладилник за около 20минути за да се стегне глазурата.
За декорация поръсете кекса с шоколадови стърготини.
Да ви е сладко!
Не съм опитвала кекс с кока-кола, но съм чувала, че е много пухкав и вкусен. И твоят е точно такъв, Танче, прекрасно изглежда! И с тези шоколадови стърготини... Просто фантазия за едно следобедно чайче. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Мерси за комплиментите,Гери.Да получи се пухкав кекса и се хареса много на дегустаторите.На мен ми беше прекаленоооо шоколадов ама..децата си го поръчаха да е с много,много шоколад, и си го излапаха със задоволство :)Поздрави и хубава Неделя ти желая миличка!
ИзтриванеТанче, страхотен е! И аз за пръв път като, че ли чувам за кока-кола в кекса и вече съм любопитна:). Изглежда много вкусно и сладко! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеС лимонада съм правила, ето и вариант с кока-кола! Танче, чудесно изглежда, пък и е мнооого шоколадов! На някой у дома много ще допадне! :)
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Mmm, neodoljivo za cokoholicare!
ОтговорИзтриванеИзглежда мнооого вкусен този шоколадов кекс, Танче! Ще го пробвам при първа възможност.
ОтговорИзтриванеПоздрави от Бургас! :)))
Уау !! колко изкушаващ сладкиш с толкова много шоколадддд , направо ми потекоха лигите Танче . Много ми хареса това , че използваш кафява захар . Приятна седмица , Иви !!!
ОтговорИзтриванеС лимонада съм правила кейк и питка, но с кока-кола не съм пробвала, а обичам, за ужас на домашните! Толкова пухкав и сочен, а и много шоколадов, вълшебен кейк, а и сините цветя, които му правят компания са прелестни! Честита пролет, Таня!
ОтговорИзтриване