.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 23 януари 2013 г.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca са  сладкарски продукт направен от  подсладено тесто- твърдо брашно/с високо съдържание на глутен/, вода, захар, яйца, квас и свинска мас ,нежно поръсени с пудра захар,с хрупкава коричка и с пълнеж най-често от cabello de angel /сладко от тиква/Този сладкарски продукт е  постоянно произвеждан и консумиран в Майорка,с дълга традиция, и е  част от културното и историческо наследство на Майорка.
Е за в момента не ми се е отдала възможност да посетя острова,затова си направих едно кулинарно пътешествие.
Рецептата е адаптирана от:http://www.mis-recetas.org/recetas/show/25797-ensaimadas-de-mallorca  
и от:http://www.lolacocina.com/2011/10/ensaimadas.html

ПРОДУКТИ
800гр.твърдо брашно
/с високо съдържание на глутен/
300мл.вода
250гр.захар
2яйца
щипка сол
40/50гр.мая за хляб
около 300гр.мас
олио 

За пълнежа
cabello de angel /сладко от тиква/или друго сладко 

*Преди да започнете трябва да знаете,че тестото трябва да се меси докато е напълно гладко и еластично.За това е най добре да се използва подходящ миксер  .Ако не разполагата с такъв месенето ще ви отнеме най-малко половин час.
*Маста не може да я замените с друга мазнина.Няма да се получи същият резултат.

В малка купичка си направете закваска,като в около 30мл.вода разтворите маята.Прибавете щипка захар и толкова брашно/около3,4с.л./,колкото да получите кашичка с консистенция на гъсто кексово тесто.
Покрийте закваската с чиста кърпа и оставете на топло за около 20/30минути.
Сложете в купата на миксера брашното,захарта,щипка сол,закваската,2яйца, водата и месете първоначално за около5минути на ниска скорост,докато всички продукти се смесят.Увеличете скороста и месете докато тестото стане гладко и еластично.
След като тестото е готово го извадете от купата,премесете го,оформете го на топка и го намажете с малко олио.
Поставете тестото в купа,завийте го и го оставете да почива за около час.
Разделете тестото на равни части около 80гр всяка,оформете леко топчета и ги оставете да починат за около 30минути. 
Много леко намажете плота с олио.
С точилка разточете първото тесто да се удължи и изтъни.Намажете с размекната мас и го разтегнете с ръце да стане още по тънко/на принципа на дърпана баница/
Разстелете от плънката само в едната широка част на кората.Половината от кифличките намазах съсcabello de angel /сладко от тиква/ а другата половина със мармалад от дюли.Може да сложите и някакво друго сладко,важното е да е гъсто.  Завийте кората на руло и оформете не много стегнато охлювче.По същият начин оформете и останалото тесто.
Подредете кифличките в тави на разстояние едно от друго.
Оставете кифличките да втасат за най малко 6/7часа.
Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.Изпечените кифлички поръсете със пудра захар.
Да ви е сладко !



7 коментара:

  1. Прекрасна закуска,Таня.......Това ще е първата ни неделна закуска като се прибера в Пловдив:)))))Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно предложение! Нещо средно между кифлички и сладка баничка. Ще се пробва! :)
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Nunca comi mas adorei o aspecto ,devem ser uma delicia.
    bjs

    ОтговорИзтриване
  4. Танче ,много са изкусителни твоите кифлички!
    А и пълнежите ги правят неустоимо вкусни!
    Поздравления за изпълнението и хубавата рецепта!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни кифлички са станалаи! За първи път ги виждам.Много са интересни!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте.Добре дошли в моята кухня.
    Богата испански продукт.
    Поздрав.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Irmina,Траянче,Мире,São,Тили,Миленка.
    Радвам се,че ви харесват енсаймадите.То такова месене падна,че ги слагам направо в графа деликатеси :)Майтап.Наистина си заслужават да се опитат.Следващият път като ми се приядат стягам куфарите за Майорка.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...