Ensaimada de Mallorca са сладкарски продукт направен от подсладено тесто- твърдо брашно/с високо съдържание на глутен/,
вода, захар, яйца, квас и свинска мас ,нежно поръсени с пудра захар,с хрупкава коричка и с пълнеж най-често от cabello de angel /сладко от тиква/Този сладкарски продукт е постоянно произвеждан и консумиран в Майорка,с дълга традиция, и е част от културното и историческо наследство на Майорка.
Е за в момента не ми се е отдала възможност да посетя острова,затова си направих едно кулинарно пътешествие.
Рецептата е адаптирана от:http://www.mis-recetas.org/recetas/show/25797-ensaimadas-de-mallorca
и от:http://www.lolacocina.com/2011/10/ensaimadas.html
ПРОДУКТИ
800гр.твърдо брашно
/с високо съдържание на глутен/
300мл.вода
250гр.захар
2яйца
щипка сол
40/50гр.мая за хляб
около 300гр.мас
олио
За пълнежа
cabello de angel /сладко от тиква/или друго сладко
*Преди да започнете трябва да знаете,че тестото трябва да се меси докато е напълно гладко и еластично.За това е най добре да се използва подходящ миксер .Ако не разполагата с такъв месенето ще ви отнеме най-малко половин час.
*Маста не може да я замените с друга мазнина.Няма да се получи същият резултат.
В малка купичка си направете закваска,като в около 30мл.вода разтворите маята.Прибавете щипка захар и толкова брашно/около3,4с.л./,колкото да получите кашичка с консистенция на гъсто кексово тесто.
Покрийте закваската с чиста кърпа и оставете на топло за около 20/30минути.
Сложете в купата на миксера брашното,захарта,щипка сол,закваската,2яйца, водата и месете първоначално за около5минути на ниска скорост,докато всички продукти се смесят.Увеличете скороста и месете докато тестото стане гладко и еластично.
След като тестото е готово го извадете от купата,премесете го,оформете го на топка и го намажете с малко олио.
Поставете тестото в купа,завийте го и го оставете да почива за около час.
Разделете тестото на равни части около 80гр всяка,оформете леко топчета и ги оставете да починат за около 30минути.
Много леко намажете плота с олио.
С точилка разточете първото тесто да се удължи и изтъни.Намажете с размекната мас и го разтегнете с ръце да стане още по тънко/на принципа на дърпана баница/
Разстелете от плънката само в едната широка част на кората.Половината от кифличките намазах съсcabello de angel /сладко от тиква/ а другата половина със мармалад от дюли.Може да сложите и някакво друго сладко,важното е да е гъсто. Завийте кората на руло и оформете не много стегнато охлювче.По същият начин оформете и останалото тесто.
Подредете кифличките в тави на разстояние едно от друго.
Оставете кифличките да втасат за най малко 6/7часа.
Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.Изпечените кифлички поръсете със пудра захар.
Да ви е сладко !
Е за в момента не ми се е отдала възможност да посетя острова,затова си направих едно кулинарно пътешествие.
Рецептата е адаптирана от:http://www.mis-recetas.org/recetas/show/25797-ensaimadas-de-mallorca
и от:http://www.lolacocina.com/2011/10/ensaimadas.html
ПРОДУКТИ
800гр.твърдо брашно
/с високо съдържание на глутен/
300мл.вода
250гр.захар
2яйца
щипка сол
40/50гр.мая за хляб
около 300гр.мас
олио
За пълнежа
cabello de angel /сладко от тиква/или друго сладко
*Преди да започнете трябва да знаете,че тестото трябва да се меси докато е напълно гладко и еластично.За това е най добре да се използва подходящ миксер .Ако не разполагата с такъв месенето ще ви отнеме най-малко половин час.
*Маста не може да я замените с друга мазнина.Няма да се получи същият резултат.
В малка купичка си направете закваска,като в около 30мл.вода разтворите маята.Прибавете щипка захар и толкова брашно/около3,4с.л./,колкото да получите кашичка с консистенция на гъсто кексово тесто.
Покрийте закваската с чиста кърпа и оставете на топло за около 20/30минути.
Сложете в купата на миксера брашното,захарта,щипка сол,закваската,2яйца, водата и месете първоначално за около5минути на ниска скорост,докато всички продукти се смесят.Увеличете скороста и месете докато тестото стане гладко и еластично.
След като тестото е готово го извадете от купата,премесете го,оформете го на топка и го намажете с малко олио.
Поставете тестото в купа,завийте го и го оставете да почива за около час.
Разделете тестото на равни части около 80гр всяка,оформете леко топчета и ги оставете да починат за около 30минути.
Много леко намажете плота с олио.
С точилка разточете първото тесто да се удължи и изтъни.Намажете с размекната мас и го разтегнете с ръце да стане още по тънко/на принципа на дърпана баница/
Разстелете от плънката само в едната широка част на кората.Половината от кифличките намазах съсcabello de angel /сладко от тиква/ а другата половина със мармалад от дюли.Може да сложите и някакво друго сладко,важното е да е гъсто. Завийте кората на руло и оформете не много стегнато охлювче.По същият начин оформете и останалото тесто.
Оставете кифличките да втасат за най малко 6/7часа.
Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.Изпечените кифлички поръсете със пудра захар.
Да ви е сладко !
Прекрасна закуска,Таня.......Това ще е първата ни неделна закуска като се прибера в Пловдив:)))))Лека вечер!
ОтговорИзтриванеМного интересно предложение! Нещо средно между кифлички и сладка баничка. Ще се пробва! :)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Nunca comi mas adorei o aspecto ,devem ser uma delicia.
ОтговорИзтриванеbjs
Танче ,много са изкусителни твоите кифлички!
ОтговорИзтриванеА и пълнежите ги правят неустоимо вкусни!
Поздравления за изпълнението и хубавата рецепта!
Хубав ден ти желая!
Прекрасни кифлички са станалаи! За първи път ги виждам.Много са интересни!
ОтговорИзтриванеЗдравейте.Добре дошли в моята кухня.
ОтговорИзтриванеБогата испански продукт.
Поздрав.
Благодаря Irmina,Траянче,Мире,São,Тили,Миленка.
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ви харесват енсаймадите.То такова месене падна,че ги слагам направо в графа деликатеси :)Майтап.Наистина си заслужават да се опитат.Следващият път като ми се приядат стягам куфарите за Майорка.