Нежен орехов кейк с пресни хрупкави череши,лимонова кора, мед и глазура крем Страчатела.
ПРОДУКТИ
300гр.череши
5белтъка
100гр.захар
100гр.меко масло
120гр.захар
1с.л.мед
5жълтъка
50мл.прясно мляко
кората на 1/3лимон
160гр.брашно
1бакпулвер
100гр.смлени орехи
2с.л.какао/подсладено/
Измийте и почистете от костилките 300гр.пресни,добре узрели череши.
В купа разбийте с миксер 5 белтъка с 100гр.захар и ги заделете на страна.
В купа разбийте с миксер 100гр.меко масло с 120гр.захар.Към маслената смес прибавете 1 с.л.мед.Към сместа прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.
Към тестото прибавете на тънка струйка прясното мляко,като продължавате да разбивате до хомогенна маса.
Пресейте брашното,заедно с бакпулвера и го добавете,към сместа.Разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса.
Разбитите на сняг белтъци добавете на 2,3 пъти,към тестото.Рабърквайте с дървена лъжица бавно,за да остане пухкаво тестото.
Намажете с масло стените и дъното на обла форма за печене/около 24см./ с отделящо се дъно.
Отрежете 2 ленти хартия за печене и ги поставете по стените на формата за печене.
Пресипете във формата за печене 1/2 от тестото.Поръсете с 2с.л.какао.Върху какаото разпределете измитите и почистени череши.
Добавете и останалото количество тесто.
Загладете с помощта на лъжица.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за 40минути.
След изпичане оставете кейка да се охлади и го извадете от формата за печене.
За глазура и декорация може да използвате шоколад,пудра захар,крем или мус,пресни череши
или конфитюр от череши.
За глазура съм използвала крем Страчатела на dr.Oetker.
Как се приготвя домашен крем Страчатела,ще напиша в следваща публикация.
Разрежете кейка преди поднасяне и сервирайте с топка сладолед или черешово сладко.
Да ви е сладко!
ПРОДУКТИ
300гр.череши
5белтъка
100гр.захар
100гр.меко масло
120гр.захар
1с.л.мед
5жълтъка
50мл.прясно мляко
кората на 1/3лимон
160гр.брашно
1бакпулвер
100гр.смлени орехи
2с.л.какао/подсладено/
Измийте и почистете от костилките 300гр.пресни,добре узрели череши.
В купа разбийте с миксер 5 белтъка с 100гр.захар и ги заделете на страна.
В купа разбийте с миксер 100гр.меко масло с 120гр.захар.Към маслената смес прибавете 1 с.л.мед.Към сместа прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.
Към тестото прибавете на тънка струйка прясното мляко,като продължавате да разбивате до хомогенна маса.
Пресейте брашното,заедно с бакпулвера и го добавете,към сместа.Разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса.
Разбитите на сняг белтъци добавете на 2,3 пъти,към тестото.Рабърквайте с дървена лъжица бавно,за да остане пухкаво тестото.
Намажете с масло стените и дъното на обла форма за печене/около 24см./ с отделящо се дъно.
Отрежете 2 ленти хартия за печене и ги поставете по стените на формата за печене.
Пресипете във формата за печене 1/2 от тестото.Поръсете с 2с.л.какао.Върху какаото разпределете измитите и почистени череши.
Добавете и останалото количество тесто.
Загладете с помощта на лъжица.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за 40минути.
След изпичане оставете кейка да се охлади и го извадете от формата за печене.
За глазура и декорация може да използвате шоколад,пудра захар,крем или мус,пресни череши
или конфитюр от череши.
За глазура съм използвала крем Страчатела на dr.Oetker.
Как се приготвя домашен крем Страчатела,ще напиша в следваща публикация.
Разрежете кейка преди поднасяне и сервирайте с топка сладолед или черешово сладко.
Да ви е сладко!
Танче, такова изкушение отново при теб... Вкусно, сочно, ароматно, свежо и слааадичко! :) Прекрасно е, черпя се с парченце. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни и хубав ден!
Благодаря,Гери.Радвам се,че ти допада десертчето.Сърдечни поздрави и усмихната седмица ти желая!
ИзтриванеТаничка, голямо изкушение е този кейк и снимките ти са прелест! Поздрави, миличка!
ОтговорИзтриванеМерси,Кате. :)
ИзтриванеТанче,кекса е изкушаващ......
ОтговорИзтриванеМерси,Миленка :)
Изтриване