ПРОДУКТИ
**За блата
30гр.овесени ядки
40гр.ечемични ядки
1суп.лъж.сурово какао
3гр.Стевия
2суп.лъж.кокосово брашно
1 ванилия
100гр.орехови ядки
---
2суп.лъж.сироп от Агаве
1суп.лъж.сусамов тахан
50/70гр.сушени череши
накиснати във вода/
3суп.лъж.не разтопено какаово масло
**За крема
150гр.сурово Кашу/накиснато във вода от 4,5часа
1/2 чаена лъж.лимонов сок
50мл.кокосова сметана
3гр.Стевия
2суп.лъж.сироп от Агаве/или меласа/
1ванилия
настъргана лимонова кора
3суп.лъж.не разтопено настъргано какаово масло
6,7бр.пресни ягоди
За декорация
100гр.пресни ягоди
по желание 1суп.лъж.кайсиево сладко за глазиране на ягодите
ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА
1.Накиснете сушените череши във вода и ги оставете да се отпуснат за около 30минути,нарежете ги на парченца а водата запазете,ще ви трябва за блата.
2.В блендер смелете овесените и ечемични ядки,прибавете и смелете ореховите ядки.
3.Пресипете смлените съставки в купа и към тях прибавете какаото,стевията,кокосовото брашно,ванилията.Разбъркайте за да се смесят сухите съставки.
4.Към сухата смес прибавете сипопа от Агаве/може да се замени с меласа/,сусамовият тахан/може да се замени с какъвто и да е тахан/ и накълцаните на ситно череши.
5.Разбъркайте с лъжица и към сместа добавете 5,6суп.лъж.от черешовата вода.Отново разбъркайте за да се смесят съставките.
6.Настържете с нож 3 пълни суп.лъж.какаово масло и го разтопете за секунди на водна баня.Прибавете разтопеното масло,към сместа за блата и разбъркайте.
7.Постелете с хартия за печене дъното и стените на форма с отделящо се дъно с диаметър 18см.предварително намазана с масло за да полепне хартията.
8.Пресипете сместа и с ръце разпределете равномерно,оформете блата и с помощта на навлажнена лъжица леко загладете.Приберете формата в хладилник,докато си приготвите крема.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Накиснете Кашуто в студена вода за около 4,5 часа.
2.Прецедете Кашуто и го пасирайте до гладък крем,като прибавите на 2 пъти 50мл.кокосова сметана/може да се замени с кокосово мляко.Прибавете и 1/2 ч.л. лимонов сок за да почернява кашуто.
3.Към Кашуто прибавете 2суп.лъж.сироп от Агаве/може да се замени с меласа/,3 грама подсладител Стевия,1,2 ванилии,настъргана кора на половин лимон.Разбийте крема с миксер,разтопете на водна баня 3 пълни суп.лъж. не разтопено,настъргано какаово масло и го прибавете,към крема.Отново разбийте с миксер за кратко.
4.Измийте,почистете и подсушете 6,7 бр.пресни ягоди или малини.Нарежете ягодите на малки парченца и ги добавете,към крема.Разбъркайте с лъжица,колкото да се смесят ягоди с крема и леко да се оцвети в розово.Приберете крема в хладилник за около час,за да се стегне.
ОФОРМЯНЕ НА ТОРТАТА
1.Извадете формата с блата от хладилника и върху него разпределете още 2,3 ягоди нарязани на ситно.По стените на тортата подредете ягоди ,нарязани вертикално на филийки.Внимателно пресипете крема и загладете.Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.Декорирайте тортата с нарязани пресни ягоди.Нарязаните ягоди след няколко часа леко повяхват за да избегнете това намажете ягодите със някакво сладко,като кайсиено.
**За блата
30гр.овесени ядки
40гр.ечемични ядки
1суп.лъж.сурово какао
3гр.Стевия
2суп.лъж.кокосово брашно
1 ванилия
100гр.орехови ядки
---
2суп.лъж.сироп от Агаве
1суп.лъж.сусамов тахан
50/70гр.сушени череши
накиснати във вода/
3суп.лъж.не разтопено какаово масло
**За крема
150гр.сурово Кашу/накиснато във вода от 4,5часа
1/2 чаена лъж.лимонов сок
50мл.кокосова сметана
3гр.Стевия
2суп.лъж.сироп от Агаве/или меласа/
1ванилия
настъргана лимонова кора
3суп.лъж.не разтопено настъргано какаово масло
6,7бр.пресни ягоди
100гр.пресни ягоди
по желание 1суп.лъж.кайсиево сладко за глазиране на ягодите
ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА
1.Накиснете сушените череши във вода и ги оставете да се отпуснат за около 30минути,нарежете ги на парченца а водата запазете,ще ви трябва за блата.
2.В блендер смелете овесените и ечемични ядки,прибавете и смелете ореховите ядки.
3.Пресипете смлените съставки в купа и към тях прибавете какаото,стевията,кокосовото брашно,ванилията.Разбъркайте за да се смесят сухите съставки.
4.Към сухата смес прибавете сипопа от Агаве/може да се замени с меласа/,сусамовият тахан/може да се замени с какъвто и да е тахан/ и накълцаните на ситно череши.
5.Разбъркайте с лъжица и към сместа добавете 5,6суп.лъж.от черешовата вода.Отново разбъркайте за да се смесят съставките.
6.Настържете с нож 3 пълни суп.лъж.какаово масло и го разтопете за секунди на водна баня.Прибавете разтопеното масло,към сместа за блата и разбъркайте.
7.Постелете с хартия за печене дъното и стените на форма с отделящо се дъно с диаметър 18см.предварително намазана с масло за да полепне хартията.
8.Пресипете сместа и с ръце разпределете равномерно,оформете блата и с помощта на навлажнена лъжица леко загладете.Приберете формата в хладилник,докато си приготвите крема.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Накиснете Кашуто в студена вода за около 4,5 часа.
2.Прецедете Кашуто и го пасирайте до гладък крем,като прибавите на 2 пъти 50мл.кокосова сметана/може да се замени с кокосово мляко.Прибавете и 1/2 ч.л. лимонов сок за да почернява кашуто.
3.Към Кашуто прибавете 2суп.лъж.сироп от Агаве/може да се замени с меласа/,3 грама подсладител Стевия,1,2 ванилии,настъргана кора на половин лимон.Разбийте крема с миксер,разтопете на водна баня 3 пълни суп.лъж. не разтопено,настъргано какаово масло и го прибавете,към крема.Отново разбийте с миксер за кратко.
4.Измийте,почистете и подсушете 6,7 бр.пресни ягоди или малини.Нарежете ягодите на малки парченца и ги добавете,към крема.Разбъркайте с лъжица,колкото да се смесят ягоди с крема и леко да се оцвети в розово.Приберете крема в хладилник за около час,за да се стегне.
използвани основни продукти |
1.Извадете формата с блата от хладилника и върху него разпределете още 2,3 ягоди нарязани на ситно.По стените на тортата подредете ягоди ,нарязани вертикално на филийки.Внимателно пресипете крема и загладете.Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.Декорирайте тортата с нарязани пресни ягоди.Нарязаните ягоди след няколко часа леко повяхват за да избегнете това намажете ягодите със някакво сладко,като кайсиено.
Прелест!Десерт за милиони,Таня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за комплиментите,Миленка. :)
ОтговорИзтриванеAdoro sobremesas com morangos e esta ficou linda
ОтговорИзтриванеGracias,São. :)
ИзтриванеТаня,
ОтговорИзтриванехраня се със сурова храна и кълнове от доста години.Правя и сурови десерти понякога.Попаднах на твоя блог случайно преглеждайки рецептите в друг блог.Мога да повторя думите на Милена Поптолева " Десерт за милиони " Чудесна е тортата, но виждам и много други интересни рецепти що се отнася до раздела - веган.Ще ги прегледам, доста интересни продукти използваш.Пожелавам ти леки почивни дни и празници!
Здравей,Елена.От скоро експериментирам с веган,сурови сладкиши и десерти и много се радвам на позитивен коментар от съмишленик :) Да в раздела -веган има и други рецепти,за сега не са много,но са интересни рецепти с интересни продукти.Видях,че списваш блог и ей сегичка ти идвам на гости,за да разгледам местенцето ти. :)Пожелавам ти весели почивни дни!
ИзтриванеПрелестна, ще се присъединя към думите на Миленка, а и ще потвърдя думите на Елена, прост блогът ти е извор на прекрасни здравословни рецепти. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМерси за комплиментите,Катенце.:)
Изтриване