.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 21 април 2012 г.

ЧУРОС/CHUROS

ЧУРОС/CHUROS

Испанската версия на пържените тестени изделия се наричат Чурос и за разлика от други производни изделия чурос се консумира на закуска и често в следобедните часове.Почти във всеки голям град,  излизайки от вкъщи може да видите churrería- малки магазини или улични търговци, или просто последвайте аромата, който ще ви отведе точно до източника на вкусната миризма. Обикновено вкусните чурос се продават за вкъщи или се хапват на място като дузина или половин дузина. Може да ги поръсите със захар или да ги потопите в гореща чаша шоколад, но направете всичко възможно да ги хапнете още докато са топли и хрупкави!
А ето и рецептата за приготвянето им.


ПРОДУКТИ
125гр.масло
120гр.вода
1к.л.сол
1ч.ч с леко капаче брашно
3яйца

ЗА ПОРЪСВАНЕ
захар
прясно мляко
шоколад
канела

Кипнете водата в тенджерка,заедно с маслото и солта.Изсипете брашното на веднъж и разбъркайте с дървена лъжица,докато се получи хомогенна маса.Тестото става на топка и се отделя от съда.Отстранете от огъня и оставете да се охлади за около 5 минути.Добавете яйцата ,като непрекъснато разбърквате.Аз си помагам със приставка за пасиране на картофи и др.става по лесно и по бързо,отколкото да разбърквате с лъжица.
Прехвърлете тестото в шприц с къдрав накрайник.
В тиган или в малка тенджерка загрейте около 300 мл.олио.Шприцовайте дълги ивици и пържете до златисто.Ако ги оставите по бели ще бъдат меки,ако ги изпържите добре ще хрупкат много приятно.Може да си помагате с ножица,като режете ивичките.Ако има и кой да ви помогне в кухнята ;) :) :)..ще ви бъде много лесно.Един да шприцова a друг да реже и пържи.Изваждайте чуросите с решетъчна лъжица върху попивателна хартия.Оваляйте приготвените чуроси в захар.Може да ги потопите в шоколадова глазура или просто да си направите горещ шоколад.
Аз го приготвям,като кипна на котлона 400мл.прясно мляко,добавя и 100гр.шоколад и щипка канела.ако искате да е по гъст намалете количеството мляко.Е това е рецептата за домашни чуроси.Да ви е сладко!!!

 

четвъртък, 19 април 2012 г.

СВИНСКО ПЕЧЕНО С КАРТОФИ И КАШКАВАЛ

СВИНСКО ПЕЧЕНО С КАРТОФИ И КАШКАВАЛ

ПРОДУКТИ
700гр.свинско филе
5картофа
2глави лук
200мл.бяло вино
сол,черен пипер
щипка къри
1ч.ч.брашно
1с.л.галета
100гр.настърган кашкавал

Нарежете месото на по-едри еднакви парчета.Посолете месото със сол,черен пипер и щипка къри.Оваляйте месото в брашно и изпържете с 2с.л.олио до златисто.Подредете месото в огнеупорна тавичка с капак.Нарежете картофите на по-едри филийки,лука на лентички.Разпределете картофите и лука върху месото и разбъркайте.Залейте ястието с 200мл.вино и 50мл.зеленчуков бульон.Поръсете със сол и черен пипер.Похлупете съда и печете на фурна около час -час и петнадесет минути на 220градуса.Може да приготвите ястието и в обикновена тавичка,като го покриете с фолио.След като ястието се е задушило за около час,махнете капака и запечете за 5минути.Поръсете ястието със настърган кашкавал смесен със 1с.л.галета.запечете за още 5минути.Сервирайте ястието топло със млечна салата или зелена салата.

КЕЙК С БОРОВИНКИ И ШОКОЛАД

КЕЙК С БОРОВИНКИ И ШОКОЛАД

ПРОДУКТИ
6яйца
2ч.ч.захар
1ч.ч.разтопен маргарин
или масло
настъргана портокалова кора
1бакплувер
1ч.ч.прясно мляко
4ч.ч.брашно
3с.л.какао
1/2ч.ч.сушени боровинки

ЗА ДЕКОРАЦИЯ
70гр.черен шоколад
20гр.бял шоколад
боровинки

Отделете белтъците от жълтъците.
Белтъците разбийте със 3с.л.захар и щипка лимонтозу.


Разбийте маргарина със захарта.Прибавете един по един жълтъците.Прибавете млякото,брашното,размесено с бакпулвера,настъргана портокалова кора и накрая на порции прибавете разбитите на сняг белтъци,като разбърквате много лекичко.Разделете сместа на две и в едната част прибавете 3с.л.какао.Намажете с мазнина и поръсете с брашно кексова форма с дупка

.С лъжица сипете във формата част от бялата смес и отгоре и сипете от кафявата.Така редувайте двете смеси.Оваляйте шепа боровинки в брашно и ги поръсете върху кексовото тесто.Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса около 45/50минути.Кейка трябва да се пукне.Извадете го от фурната,оставете го да се охлади и го обърнете върху подходяща чиния.Полейте кейка с разтопен шоколад.Настържете тук там бял шоколад и украсете с боровинки.

сряда, 18 април 2012 г.

ТАРТА С БАДЕМИ,АНАНАС И ОРЕХОВ ПЪЛНЕЖ

ТАРТА С БАДЕМИ,АНАНАС И ОРЕХОВ ПЪЛНЕЖ

Един чудесен сладкиш със хрупкава платка,печени бадеми,парченца ананас и мека орехова плънка.Много ароматен десерт със превъзходен вкус.

ПРОДУКТИ
2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
1жълтъка
1бакплувер
1ч.л.бренди
ЗА ПЛЪНКАТА
2с.л.сладко от кайсии
50гр.печени белени бадеми
 100гр.нарязани парченца ананас
ЗА ОРЕХОВИЯ ПЪЛНЕЖ
150гр.смлени орехи
5с.л.захар
2белтъка
щипка лимонтозу

 В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете меко масло,захарта,жълтъка и алкохола.Омесете продуктите до меко тесто.Завийте ги във стреч фолио и го приберете в хладилник за около 5 минути.
Разточете тестото на кръг и много леко го сложете във форма за пай или във кексова форма с махащо дъно.Притеснете леко с пръсти и оформете кората със лек борд.Надупчете кората тук там с вилица за да не се надуе прекалено много при печенето и да се обезформи.Изпечете платката в нагряна фурна на 200градуса за около 15 минути.Извадете платката от фурната и я оставете да се охлади.
Разбийте белтъците със 4/5с.л.захар и леко разбъркване добавете постепенно смлените орехи.
 Вече охладената платка намажете с 2с.л.кайсиено сладко и поръсете със цели белени печени бадеми.Наредете парченца ананас пресен или от консерва.Сипете ореховия пълнеж и леко загладете.





Допечете тартата в нагряна фурна на 180градуса за около 15/18 минути.
Извадете тартата от фурната и я оставете да се охлади.Намажете я със 1с.л.сладко от кайсии разредено със 1ч.л.портокалов сок.Украсете я със орехи,ананас,боровинки  и сметана.
Оставете тартата поне 2, 3 часа на хладно да се стегне и ..може да си я хапнете.




вторник, 17 април 2012 г.

САЛАТА С ЯЙЦА,КАРТОФИ И МАЙОНЕЗЕН ДРЕСИНГ

САЛАТА С ЯЙЦА,КАРТОФИ И МАЙОНЕЗЕН ДРЕСИНГ

ПРОДУКТИ
5сварени яйца
5сварени картофа
1връзка пресен лук
5кисели краставички
5репички

ЗА ДРЕСИНГА
100гр.майонеза
3с.л.кисело мляко
1с.л.горчица
2стръка пресен чесън
сол,черен пипер,оцет или лимонов сок

Нарежете сварените яйца на колелца.Картофите на четвъртини.Киселите краставички на шайби.Пресния зелен лук на ситно.Подредете всички продукти за салатата в подходяща чиния.
Направете дресинг от изброените продукти и с него полейте салатата.Поднесете салатата леко охладена и украсена със маслини и кисели краставички.

понеделник, 16 април 2012 г.

ПАНИРАНИ ПЪЛНЕНИ ЯЙЦА



Продукти
8/10твърдо сварени яйца
за пълнежа
1малка глава лук
1скилидка чесън
1/2маринована капия
50гр.шунка
2бр.гъби
нарязан магданоз
 200мл.прясно мляко
3с.л.брашно
60гр.масло
сол,черен пипер


ЗА ПАНИРОВКАТА/1/
2яйца
1ч.ч.брашно
1ч.ч.галета
ЗА ПАНИРОВКА/2/
40мл.бира
2яйца
100гр.брашно


Разрежете сварените и обелени яйца на половинки.
В малка тенджерка на слаб огън загрейте маслото.Прибавете 3с.л. брашно и с дървена лъжица разбъркайте енергично.Добавете топло мляко,като продължавате да разбърквате на края на котлона.Трябва да се получи консистенция,като много гъст крем,да се отделя от стените на тенджерата.Посолете със черен пипер и сол.Оставете да се охлади.
В тиган с 1с.л.олио запържете ситно нарязаните лук,чесъна,капията и шунката.Оставете да се охлади и добавете сместа към гъстия бешамел.Разбъркайте и приберете в хладилник за около час.
С леко намокрени ръце вземете около 1супена лъжица от пълнежа и го сложете върху половинка от белтъка.Оформете с влажни ръце така,че да се получи  цяло яйце.Наредете напълнените яйца в чинийка и ги приберете във фризер за около 30минути.
Пригответе си 3дълбоки купички за панировката.
В едната разбийте 2яйца.В друга сипете брашно.И в третата галета. Извадете яйцата от фризера.Потопете ги първо в яйцата,после в брашно,отново в яйце и завършете панировката,като оваляте яйцата в галета.
Подредете ги в чиния и отново ги приберете във фризер за 30-40минути.
Изпържете яйцата едно по едно в сгорещена мазнина до леко зачервяване.
За панировка /2/
Разбийте яйцата и добавете брашното и  бирата.Потопете яйцата в панировката и ги изпържете в маслена баня до златисто.Изваждат се върху попивателна хартия.Поднесете ги топли със препечен хляб и ...хубаво червено вино.





ПИЛЕШКО МЕСО С ГЪБИ,МАСЛИНИ И НАХУТ

ПИЛЕШКО МЕСО С ГЪБИ,МАСЛИНИ И НАХУТ

ПРОДУКТИ
4 пилешки бутчета
сол
черен пипер
1ч.ч.брашно
1малка глава лук
100гр.гъби асорти
1червена капия
10черни маслини
150гр.сварен нахут
1с.л.сос Терияки
зеленчуков бульон

Обезкостете пилешките бутчета и ги нарежете месото на хапки.Посолете го със сол и черен пипер и го оваляйте в брашно.
Нарежете лука на ситно,чушката на лентички,гъбите на четвъртини.Ако са от консерва сложете ги цели.
В загрят съд със 2с.л.мазнина запържете месото до порозовяване.Прибавете лука,чушката и накрая гъбите,маслините и сварения нахут.Прибавете 1 или 2 с.л.сос Терияки и бульон,колкото да покрие продуктите.Оставете ястието да си покъкри на слаб огън,като от време на време разбърквате.Ако има нужда може да долеете още малко бульон.Щом месото се приготви и соса се сгъсти ,ястието ви е готово за сервиране. Поднесете го топло със препечена нарязана франзела,намазана със зехтин и прясна домата.

РАЗЯДКА СЪС ЯЙЦА,СИРЕНЕ И МАЙОНЕЗА

РАЗЯДКА С ЯЙЦА,СИРЕНЕ И МАЙОНЕЗА


Ако сте боядисали повечко яйца и се чудите...как да ги оползотворите!Ето едно много вкусно и много бързо за приготвяне предложение:Бърза разядка със яйца.
ПРОДУКТИ
5яйца
70гр.сирене
2/3с.л..майонеза
ситно нарязан магданоз
1маринована капия
черен пипер
1малка скилидка чесън

Нарежете яйцата на половинки.Извадете жълтъците и ги стрийте с вилица. Прибавете сиренето и също го стрийте.Нарежете чесъна и пиперката на много ситно и ги прибавете,към яйцата и сиренето.Добавете майонеза и ситно нарязан магданоз.Поръсете с ситно смлян черен пипер.Разбъркайте разядката добре за да се смесят всички продукти.
Напълнете жълтъците или просто,поднесете разядката с препечени филийки хляб.

неделя, 15 април 2012 г.

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - СЛАДКИ С БАДЕМИ

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - СЛАДКИ С БАДЕМИ

ПРОДУКТИ
300гр.брашно
1/2бакплувер
2яйца
120гр.смлени печени бадеми
220гр.меко масло
100гр.пудра захар
2ванилии
Брашно за доомесване


От изброените продукти замесете меко тесто.Ако искате да си направите шахматни сладки,разделете тестото на две и в едната част добавете 2с.л.какао.Приберете го за 30 минути в хладилник да се охлади.Разточете го на кора около сантиметър.Изрежете със формички кръгчета ,лунички или други.Подредете ги в тавичка и ги приберете в хладилник за около 30минути.За шахматните сладки си оформете от тестото3кафеви и 3бели еднакви пръчки.Върху фолио сложете бяла пръчица до нея залепена кафява и третата пак бяла.Върху тях сложете пак три ,като смените местата на цветовете.Оформете като квадратно руло,завийте го във фолиото и го приберете в хладилник за около 30минути.Извадете рулото и с нож нарежете квадратчета дебели около един сантиметър.Подредете ги в тавичка и ги изпечете в нагряна фурна на 180градуса до леко порозовяване.Около 18минути.
Оставете сладките леко да се охладят и ги оваляйте в пудра захар или във подсладено какао.

сряда, 11 април 2012 г.

КОЗУНАК СЪС СТАФИДИ,ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ И БАДЕМИ

*КОЗУНАК СЪС СТАФИДИ,ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ И БАДЕМИ
*КОЗУНАЧЕНО РУЛО С МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ,ОРЕХИ И ТАХАН ХАЛВА

 Козунакът - едно от вкусните и сладки изкушения, които си приготвяме за Великден. Домашния козунак е нещо неповторимо изпълва дома с приятен аромат и мирис на ванилия и мляко.Сякаш в него има някаква магия,уют, топлина, радост и любов към близките ни.Ако сте решили да зарадвате близките си с домашно приготвен козунак,ето няколко съвета,които ще ви помогнат да постигнете много добър резултат и да имате за Великден вкусни,топли и незабравими козунаци.

Важно!!!Всички продукти за приготвянето на тестото трябва да са топли,дори и брашното/сложете го в леко топла фурна преди да започнете да замесвате тестото/Топлината е много важна.Температурата в кухнята по време на приготвянето трябва да е около 25градуса.Най големият враг на козунака е студеният въздух и течението.Маята трябва да е прясна,светла и с приятен мирис на мая.Брашното трябва да е с добро качество и с високо съдъжание на глутен/силно брашно/,сухо и пресято.Мазнината е много важна за козунаците.Добре е да бъде смесенаонците се оформят,заради развитието на глутена при продължително месене.Задължително е готовото тесто да си удвои обема при втасването. Това може да отнеме от 60 мин. до 3-4 часа. 

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
КОЗУНАК
1кг.силно брашно/с високо съдържание на глутен/
40гр.мая
5яйца
320гр.захар
100гр.мас/или олио/
100гр.масло
250мл.прясно мляко
2ванилии
1/2от кората на лимон
щипка сол
2с.л.бренди
брашно за доомесване

ЗА НАМАЗВАНЕ
1жълтък
1с.л.прясно мляко
20гр.бадеми
ванилина захар за поръсване


Пригответе си всички необходими продукти за тестото.Пресейте брашното в купа и го приберете на топло.Разтворете маята в 100мл.топло мляко,2с.л.захар и 4,5с.л.брашно.Приберете закваската на топло за около 10минути.Накиснете стафидите и боровинките в алкохола за да набъбнат.
В друг съд  разбийте яйцата със захарта, прибавете една чаена чаша топло мляко и кората на половин лимон.
Направете кладенче в средата на брашното и сипете вътре закваската,яйчената смес, щипка сол и ванилия.Замесете меко и гладко тесто като при месенето си потапяте ръцете в разтопените прясна мас и масло.Потапяйте си ръцете в топла мазнина и разтегляйте тестото.От време на време съберете тестото на топка и го "блъскайте/бийте/" в плота.Събирайте го на топка ,разтегляйте го мажете с масло,разтегляте,блъскате и така докато свърши мазнината и тестото започне да става на мехури.
Намажете тестото с масло сложете го в купа и го завийте с чиста кърпа.Приберете го на топло за около 2часа докато удвои обема си.
Щом тестото е удвоило обема си е време да оформите козунаците по следния начин.
Подсушете стафидите и боровинките.Отрежете с нож равни части за фитилите.
С намазнени ръце леко разтеглете всяка част и поръсете със стафиди и боровинки.Завийте на руло и с длани оформете първия фитил.По същия начин оформете и другите два.Сплетете фитилите на плитка и подвийте краищата на козунака навътре.
Сложете козунаците в подходящи тавички или форми,покрийте  със стреч фолио или чиста кърпа и ги приберете на топло за около 1,2 часа.
Намажете козунаците с разбит жълтък с 1с.л.мляко и поръсете със ванилена захар.Набучете бадеми.
Изпечете козунаците в нагряна фурна на 180градуса.Времето за печене ...е относително около 40/45 минути за средни по големина козунаци.Ако е необходимо по време на печенето покрийте козунаците с алуминиево фолио за да не изгорят.За да сте сигурни,че козунаците ви са изпечени си направете проверка с клечка за зъби.Ако по нея няма полепнало тесто и е чиста то козунакът ви е изпечен.
След изпичане извадете козунака върху метална скара за да не се запоти.
Остана ми малко тесто и импровизирах с руло с тахан халва.Слагам я защото ....знаете от какво се прави от слънчоглед.А козуначеното тесто му трябва мазнина иначе става прекалено сухо. От халвата рулото става много сочно и не толкова сухо като козунака.Невероятно вкусно е.
А ето и продуктите и начина на приготвяне на

*КОЗУНАЧЕНО РУЛО С МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ,ОРЕХИ И ТАХАН ХАЛВА

КОЗУНАЧЕНО РУЛО С МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ,ОРЕХИ И ТАХАН ХАЛВА


ПРОДУКТИ
1/2бурканче мармалад от сини сливи
мармалада трябва да е гъст
щипка канела
шепа едро смлени орехи
100гр.тахан халва
 ванилена захар за поръсване

Разточете правоъгълна кора.Намажете я с мармалада.
Поръсете навсякъде със канела,халва и орехи и завийте на руло.
С нож разрежете рулото на дълго,като оставите 3см.от началото не отрязани.Получават се два фитила.
Започнете да ги сплитате като плитка само че с два фитила,като се стараете разрязаната част да остава отгоре.Подгънете краищата на вътре и лекичко прехвърлете рулото в правоъгълна форма намазана с масло.Оставете рулото за около 2 часа да удвои обема си и го изпечете в нагряна фурна на 180 градуса .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...