В днешният пост,ще представя три разядки с патладжан.Едната разядка е Баба Гануш много вкусна ,простичка и лесна за приготвяне разядка с патладжани от кухнята на Близкият изток.Основните съставки за приготвянето на разядката са патладжани,кисело мляко ,сусамов тахан и подправки.Поднася се като мезе,гарнитура или на препечени филийки.
Продукти за Баба Гануш
2бр.Патладжан
1с.л.Сусамов тахан
сока на 1/2лимон
3с.л.кисело мляко
2,3ск.чесън/или по ваш вкус/
2с.л.зехтин
щипка кориандър
щипка кимион
магданоз
сол на вкус
по желание щипка канела и
20гр.смлени орехи
Изпечете патладжаните на фурна или чушкопек.Обелете патладжаните и ги намачкайте с вилица или ги сложете в блендер и пюрирайте,като добавяте и останалите продукти чесъна,тахана,зехтина и киселото мляко.
Добавете и подправките.По желание добавете канела и смлени орехи.Поднесете разядката поръсена с ситно нарязан магданоз.
Втората разядка Кьопоолу е типично нашенска но се среща и в почти всички Балкански страни.В някой краища на страната ни приготвят разядката само от патладжан,чесън и олио.Съществува и вариант към който се добавят и печени чушки и домати.Традиционно продуктите за разядката се счукват в дървена гаванка но в съвременната кухня по често се смилат.Варианта на смилане на продуктите съм избрала и аз заради децата.Не искат да опитат Кьопоолу в едро смлян вариант и със семки и затова го приготвям в блендер.
Аз добавих повече червени чушки и се получи с изразен вкус и цвят на червени чушки.
Продукти за Кьопоолу
2бр.патладжан
2бр.червени пиперки
2ск.чесън
6,8с.л.олио
сол
Патладжаните и чушките се изпичат.Начукват се или се слагат в блендер.Прибавят се едно по едно чесънът, олиото,сол и по желание магданоз.
Третата разядка е с продукти като за Кьопоолу само че към тях добавям крема сирене и майонеза на вкус,които омекотяват вкуса на чесъна.
Разядките могат да се поднесат с препечени филийки хляб или прясно изпечен хрупкав домашен хляб Фугас с лук,кашкавал Маздам нежно поръсен с кристалчета сол , маслини и хамон.Няма да разказвам повече за ароматното,хрупкаво хлебчето а ви записвам рецептата.
ПРОДУКТИ
За тестото
500гр.брашно
1и1/2ч.ч.вода
15гр.мая за хляб
2с.л.зехтин
1и1/2ч.л.сол
1ч.л.захар
За плънката
1/2глава лук
пресен розмарин
щипка едра сол
50гр.кашкавал Маздам
маслини,хамон
В купа пресейте брашното.Добавете сол и захар и направете кладенче.Разтворете маята в хладка вода и я пресипете в кладенчето.Към продуктите прибавете и 2с.л.зехтин.
Замесете тесто,завийте го с чиста кърпа и го оставете да почива за около час.
Премесете леко тестото и го разделете на две части.
Разточете всяка част на правоъгълник оформете леко като листо.Направете голям диагонален разрез през центъра и няколко по малки отстрани на разреза.
Прехвърлете хлябовете в тави постлани с хартия за печене.Поръсете леко с брашно и едра сол.
Задушете нарязания на тънко лук за минутка.Разпределете лука върху хлебчетата,поръсете с кашкавал,розмарин,маслини и парченца бекон.
Оставете Фугасите да починат за около 20минути и ги изпечете в нагряна фурна на 240градуса един по един до зачервяване за около 13/15минути.
Рецептата за хляба е адаптирана от Good Food.
Продукти за Баба Гануш
2бр.Патладжан
1с.л.Сусамов тахан
сока на 1/2лимон
3с.л.кисело мляко
2,3ск.чесън/или по ваш вкус/
2с.л.зехтин
щипка кориандър
щипка кимион
магданоз
сол на вкус
по желание щипка канела и
20гр.смлени орехи
Изпечете патладжаните на фурна или чушкопек.Обелете патладжаните и ги намачкайте с вилица или ги сложете в блендер и пюрирайте,като добавяте и останалите продукти чесъна,тахана,зехтина и киселото мляко.
Добавете и подправките.По желание добавете канела и смлени орехи.Поднесете разядката поръсена с ситно нарязан магданоз.
Втората разядка Кьопоолу е типично нашенска но се среща и в почти всички Балкански страни.В някой краища на страната ни приготвят разядката само от патладжан,чесън и олио.Съществува и вариант към който се добавят и печени чушки и домати.Традиционно продуктите за разядката се счукват в дървена гаванка но в съвременната кухня по често се смилат.Варианта на смилане на продуктите съм избрала и аз заради децата.Не искат да опитат Кьопоолу в едро смлян вариант и със семки и затова го приготвям в блендер.
Аз добавих повече червени чушки и се получи с изразен вкус и цвят на червени чушки.
Продукти за Кьопоолу
2бр.патладжан
2бр.червени пиперки
2ск.чесън
6,8с.л.олио
сол
Патладжаните и чушките се изпичат.Начукват се или се слагат в блендер.Прибавят се едно по едно чесънът, олиото,сол и по желание магданоз.
Третата разядка е с продукти като за Кьопоолу само че към тях добавям крема сирене и майонеза на вкус,които омекотяват вкуса на чесъна.
Разядките могат да се поднесат с препечени филийки хляб или прясно изпечен хрупкав домашен хляб Фугас с лук,кашкавал Маздам нежно поръсен с кристалчета сол , маслини и хамон.Няма да разказвам повече за ароматното,хрупкаво хлебчето а ви записвам рецептата.
ПРОДУКТИ
За тестото
500гр.брашно
1и1/2ч.ч.вода
15гр.мая за хляб
2с.л.зехтин
1и1/2ч.л.сол
1ч.л.захар
За плънката
1/2глава лук
пресен розмарин
щипка едра сол
50гр.кашкавал Маздам
маслини,хамон
В купа пресейте брашното.Добавете сол и захар и направете кладенче.Разтворете маята в хладка вода и я пресипете в кладенчето.Към продуктите прибавете и 2с.л.зехтин.
Замесете тесто,завийте го с чиста кърпа и го оставете да почива за около час.
Премесете леко тестото и го разделете на две части.
Разточете всяка част на правоъгълник оформете леко като листо.Направете голям диагонален разрез през центъра и няколко по малки отстрани на разреза.
Прехвърлете хлябовете в тави постлани с хартия за печене.Поръсете леко с брашно и едра сол.
Задушете нарязания на тънко лук за минутка.Разпределете лука върху хлебчетата,поръсете с кашкавал,розмарин,маслини и парченца бекон.
Оставете Фугасите да починат за около 20минути и ги изпечете в нагряна фурна на 240градуса един по един до зачервяване за около 13/15минути.
Рецептата за хляба е адаптирана от Good Food.
Апетитни разядки!
ОтговорИзтриванеВкусно, хрупкаво хлебче и много оригинално оформено!
Поздрави!
Благодаря Инче.Хлебчетата наистина са много вкусни.Дали заради вкуса или заради оформлението но имам поръчка да ги приготвям и днес.Поздрави Инче!
ИзтриванеВсички разядки са ми любими, щом са с патладжан:) А с това хлебче ощеповече!
ОтговорИзтриванеИ на мен са ми любими разядките.Малко се мусят децата заради чесъна ама важното е че ги хапват.Поздрави Траянче!
ИзтриванеКакво красиво хлебче, Танче, като цъфнало храстче! Сигурна съм, че и у дома ще го харесат и затова си го записвам :)
ОтговорИзтриванеХубав и спокоен следобед!
Радвам се че ти харесват хлебчетата Албенче.Наистина се получиха много красива а и по вкус и аромат не отстъпват на декорацията.Поздрави Албенче!
ИзтриванеТанче!!! Може ли толкова изкушения на едно място? Неприлично вкусно е тук и красиво и ароматно и уютно!!! Много красиви са станали хлебчетата! Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Катенце за комплиментите.:)Прегръдки и за теб миличка!
ИзтриванеЗдравей, Таня!
ОтговорИзтриванеЧудесни неща правиш. Номинирам те за Liebster Blog Award, като отговориш на моите 10 въпроса. http://havefunwithfood.blogspot.com/2013/08/liebster-blog-award.html Ще се радвам да се включиш! :) Поздрави!
Благодаря за комплимента Кремена.Ще приема предизвикателството ти :)
Изтриване