.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Домашна торта с ванилов и белтъчен крем

ПРОДУКТИ
За блата
100гр.меко масло
130гр.захар
1ванилия
3жълтъка
1ч.л.бренди
180гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
100мл.прясно мляко
За ванилов сладкарски крем
3жълтъка
120гр.захар
1шушулка ванилия
4с.л. с калпаче брашно/100гр./
500мл.прясно мляко
70гр.масло
200мл.течна сладкарска сметана
140гр.захар
За белтъчен крем
3белтъка
80гр.захар
3с.л.шипков мармалад
за декорация
смлени орехови ядки
Пригответе блата,като в купа разбиете с миксер 100гр.меко масло с 130гр.захар и 1ванилия.
Към маслената смес прибавете един по един жълтъците и 1ч.л.бренди.
Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го прибавете,към сместа.
Разбъркайте с миксер до хомогенна маса и прибавете на тънка струйка 100мл.прясно мляко.
Намажете с масло форма за печене с диаметър около 26см.с отделящо се дъно.
Пресипете сместа за блата във формата за печене и загладете равномерно.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около15минути.
Извадете изпеченият блат от фурната и го оставете да се охлади.
 ♦♦Приготвяне на ванилов крем
В купа разбийте 200мл.течна сладкарска сметана с 140гр.захар.Оставете сметаната на страна.
Изсипете 500мл.прясно мляко в касеролка.Разполовете ваниловата шушулка по дължина,остържете с остър нож семената и заедно с шушулката ги добавете,към прясното мляко.Млякото и ванилията загрейте на умерен огън,докато заври.
В касеролка поставете жълтъците и захарта и ги разбийте с миксер.Към сместа прибавете около 50мл.от млякото,като продължавате да разбивате.Към крема добавете 4с.л.с калпаче/100гр./брашно.Разбийте с миксер до хомогенна маса.Прецедете останалото мляко за да отстраните семенцата от ванилията и го добавете към крема.


Сложете касеролката на умерен огън и разбърквайте крема непрекъснато с телена бъркалка докато се  сгъсти и се получи плътен крем.
Отстранете крема от котлона и го оставете леко да се охлади,като разбърквате от време на време,за да не хване коричка.
Към крема прибавете бучка масло и разбъркайте до хомогенна маса.
Към крема добавете битата сметана и разбъркайте с миксера.
    ♦♦♦Приготвяне на белтъчен крем
В купа разбийте на твърд сняг 3белтъка с 80гр.захар.Към разбитите белтъци прибавете 3с.л.шипков мармалад и разбъркайте с дървена лъжица за да остане пухкав крема.
 ♦♦♦♦ЗГЛОБЯВАНЕ
Разпределете ваниловият крем,върху блата.Загладете равномерно.Приберете тортата за кратко в хладилник за да се стегне леко крема.
Извадете леко охладената торта от хладилника и върху ваниловият крем разпределете белтъчният крем.Загладете равномерно.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа за да се стегне.Отстранете ринга на формата и декорирайте със ситно смлени орехови ядки.
Да ви е сладко!
  ♦♦♦Ако имате въпроси,относно рецептите,винаги можем да ги обсъдим в коментар!

8 коментара:

  1. Никога не мога да си обясня как може ваниловият крем да се разпредели върху торта... При мен винаги е по-течен...
    Танче, чудесна ти е тортичката, много домашна и уютна. :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Гери.При мен пък често ми се случва да прекаля със сгъстяването,че чак едвам да се разбърква,ама този път го уцелих на гъстота :)Хубав ден,Гери!

      Изтриване
  2. Браво Таня Толкова много обичам когато и най-семплата рецепта после става перфектен десерт .От нищо нещо хаххахахааа Трябва да пробвам някой път този крем . Приятна седмица ! Прегръдки Иви :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пу,за мен първото парченце! Обожавам ги тези торти, Таничка, чудесна е твоята, неустоима! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата е ... ама точно по мой вкус Таня :)
    Малко блатче и много кремче ... мммм разкош!

    ОтговорИзтриване
  5. Никакви въпроси, само апетит ми идва неустоим, като гледам:)Чудесна е станала!

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам домашно приготвен торти, Таня, твоята изглежда страхотно:
    комбинацията от два фини крема, шипковият мармелад и орехите за финал -
    една чудесна рецепта, благодаря, сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Танче, пак поднасяш и предизвикваш с нещо сладичко! Много е семпла и вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...