ПРОДУКТИ
3белтъка
80гр.захар
125гр.меко масло
100гр.захар
3с.л.олио
2с.л.тахан
1/2кора на лимон
100мл.прясно мляко
1ванилия
180гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
За пълнежа
2,3с.л.подсладено какао
250гр.конфитюр/или желе/от череши
пудра захар за поръсване
В купа разбийте с миксер белтъците с 80гр.захар,и ги оставете настрана.
В друга купа разбийте с миксер мекото масло с 100гр.захар.Към сместа прибавете 3с.л.олио и 2с.л.тахан.Настържете кората на половин лимон и я прибавете,към тестото.
Добавете 100мл.прясно мляко и ванилия,като продължавате да разбивате.
Пресейте брашното,размесено с бакпулвера и го прибавете,към сместа.С помощта на дървена лъжица прибавете на 2,3пъти разбитите белтъци.Разбървайте леко до хомогенна маса.
Намажете с масло форма с отделящо се дъно с диаметър около 22/20см.
Оформяне
1*Разстелете част от тестото/около 1/3/ по дъното на формата за печене.
2*Поръсете тестото с 1с.л.какао.
3*Върху какаото внимателно разпределете тук-там половината конфитюр.Конфитюра може да се замени с желе или сладко,важното е да не е много течна консистенция
4*Върху конфитюра разпрелете втората част от тестото.Загладете с помощта на лъжица.
5*Отново поръсете с какао.
6*Разпределете останалият конфитюр.
7*Разстелете с помощта на лъжица останалото тесто.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180гр.за 50минути.
След изпичане оставете кейка да се охлади и отстранете внимателно формата за печене.
За декорация поръсете кейка с пудра захар.
Да ви е сладко!
3белтъка
80гр.захар
125гр.меко масло
100гр.захар
3с.л.олио
2с.л.тахан
1/2кора на лимон
100мл.прясно мляко
1ванилия
180гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
За пълнежа
2,3с.л.подсладено какао
250гр.конфитюр/или желе/от череши
пудра захар за поръсване
В купа разбийте с миксер белтъците с 80гр.захар,и ги оставете настрана.
В друга купа разбийте с миксер мекото масло с 100гр.захар.Към сместа прибавете 3с.л.олио и 2с.л.тахан.Настържете кората на половин лимон и я прибавете,към тестото.
Добавете 100мл.прясно мляко и ванилия,като продължавате да разбивате.
Пресейте брашното,размесено с бакпулвера и го прибавете,към сместа.С помощта на дървена лъжица прибавете на 2,3пъти разбитите белтъци.Разбървайте леко до хомогенна маса.
Намажете с масло форма с отделящо се дъно с диаметър около 22/20см.
Оформяне
1*Разстелете част от тестото/около 1/3/ по дъното на формата за печене.
2*Поръсете тестото с 1с.л.какао.
3*Върху какаото внимателно разпределете тук-там половината конфитюр.Конфитюра може да се замени с желе или сладко,важното е да не е много течна консистенция
4*Върху конфитюра разпрелете втората част от тестото.Загладете с помощта на лъжица.
5*Отново поръсете с какао.
6*Разпределете останалият конфитюр.
7*Разстелете с помощта на лъжица останалото тесто.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180гр.за 50минути.
След изпичане оставете кейка да се охлади и отстранете внимателно формата за печене.
За декорация поръсете кейка с пудра захар.
Да ви е сладко!
Таня благодаря за тази рецепта , сладкишът изглежда супер!! Когато имам време със сигурност ще го направя.
ОтговорИзтриванеПрегръдки Иви !!
Иви,кексчето е страхотно.Много сочен и вкусен у дома го нападнаха веднага,едвам успях да отрежа две парченца да почерпя две приятелки.Прегръдки.Хубава следобед ти желая!
ИзтриванеЧудесен е, Танче! И с любимото ми сладко:)...благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! Хубав следобед!
Мерси,Ванче,радвам се,че ти допада кексчето.И на мен ми е любимо сладкото от череши,обожавам го.Беше ми последното бурканче домашно сладко,ама го прежалих :) Прегръдки и хубав следобед!
ИзтриванеЧудесна рецепта, Таня,
ОтговорИзтриванеизкушаваща с любимо черешово сладко, тахан, масло и лимон - обичам кейкове...
Харесах и предложението ти за бирени соленки и охлювчета.
Благодаря за хубавите идеи, сърдечни поздрави и хубав уикенд!
Таничка, вълшебен е! Така сочен, ароматен, какви лъжички с вълшебства си му добавила между които и любимото ми таханче! Разкошен е, мила! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВкусно и сочно, тъкмо имаме тази година сладко от череши!
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Таня!