ПРОДУКТИ за 4порции
200г грухана пшеница
1пръчица канела
130г захар
50мл.розова вода/или сок от нар
50г стафиди
50г сушени кайсии
100г натрошени белени бадеми
1бр нарязана на малки парченца ябълка
настъргана лимонова кора
канела на праз за поръсване
орехови ядки за декорация
зрънца нар за декорация
1.Измийте житото и го накиснете в студена вода за няколко часа а най-добре за една вечер.
Варете житото на умерен огън с пръчка канела докато започне да се разварява.Отпенвайте с помощта на лъжица.
2.Отстранете по-голямата част от водата и добавете захарта,стафидите,натрошените бадеми,нарязаните кайсии и розовата вода.Опитайте на сладост и по желание добавете,още захар.По желание може да добавите и други сушени плодове а розовата вода може да я замените с сок от нар.**Върнете на котлона и варете на умерен огън за около 10/15минути,като разбърквате и внимавате да не загори.
3.Отстранете тенджерата от котлона и я покрийте с кърпа за около час за да се поеме течността и леко да се охлади.
4.Към ашурето прибавете нарязана на малки парченца ябълка и настъргана лимонова кора.
5.Сипете ашурето в десертни купички,поръсете с канела,орехови ядки и нар.
Ашурето е най-вкусно,ако предстои една нощ.
рецептата е адаптирана от Tvoia.Net
Танче,
ОтговорИзтриванестрахотно ашуре.И аз пробвах да направя ашуре с различни ядки и нар.Получава се много ароматно и вкусно.Чудно !
Поздрави и весели празници !