.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 29 август 2013 г.

СЛАДКО ОТ СМОКИНИ И ДЕСЕРТ С ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ И СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

Обожавам сладко от смокини.До преди няколко години не се престрашавах да си направя,попадах на рецепти, които не ми допадаха. Смокините се накисват във вар и това ми звучеше някак си  много странно и страшно.А и да намеря вар е малко трудна, да не кажа невъзможна задача.Затова се доверих на Пенка Чолчева .Първите нещо които сложих в куфара си при идването ми в Испания и поради ограничения в багажа бяха една извехтяла готварска книга на Пенка Чолчева и една любима книга на Емили Бронте. Ако можех бих си взела цялата си библиотека е и няколко бурканчета сладко от смокини, приготвени от свекърва ми но уви на първо време нямаше как да взема всичко любимо.Та да не се отплесвам и да се върна към сладкото.Много сполучливо и вкусно сладко се получава и без да се накисват смокините във варена вода.С малки изменения от мен при приготвянето ви записвам рецептата и начина на приготвяне.
ПРОДУКТИ
30 бр.узрели смокини
1кг.захар
3ч.ч.вода
1ч.л.лимонена киселина
1 кухненска кърпа или кухненска попивателна хартия




 1.Измийте и отрежете дръжките на смокините.Още веднъж измийте плодовете, защото при отрязването на дръжките потича бяла течност като мляко,която лепне.
 2.Сложете плодовете в подходяща тенджерка полейте ги с вода,колкото да ги покрие.Изварете плода за около 5 минути.
 3.Изсипете водата,извадете смокините една по една върху кърпа или попивателна хартия за да се подсушат.
 4.В тенджера кипнете на котлон 1кг.захар и 3ч.ч.вода.Оставете захарният сироп леко да се сгъсти за около 15 минути и прибавете една по една смокините.
 5.Оставете сладкото да къкри до необходимата гъстота.От време на време отпенвайте сладкото.По време на варенето си проверявайте на 2,3пъти готовността на сладкото.С лъжичка капвайте по капка от сладкото върху чинийка.Първоначално капката ще се разлива но постепенно при сгъстяването ще спре.
Сладкото ви е готово ако капната капка от сладкото спре да се разлива.
 6.Няколко минути преди да отстраните сладкото от огъня около 2,3минути прибавете лимонтозу за да не се захароса сладкото.
Отстранете сладкото от огъня и го оставете за няколко часа да престои.
След охлаждане сиропа се отпуска и затова трябва отново да се върне на котлона и да се вари за около 10 минути  до леко сгъстяване.
Още топло го пресипете в  измити и подсушени бурканчета,затворете с капачки, като внимавате да не се изгорите.Обърнете бурканчетата с капачката надолу за да се запечатат от топлината на сладкото.Не е необходима допълнителна обработка за консервиране.
 Сладкото от смокини освен че си го хапваме директно от бурканчетата :)
намира приложение и като добавка към торти,сладкиши и десерти.
Споделям и една нова рецепта за десерт със смокини,бита сметана,бисквитки напоени с кафе и дулсе де лече/карамелено мляко/.
Продукти

400мл.течна сладкарска сметана
1малка консерва Дулсе де лече
1ч.ч.приготвено кафе/нес/
5,6бр.бисквити
4,5бр.смокини от сладко
какао за поръсване

Разбийте сметаната и заделете на страна.
В купа разбийте карамеленото мляко и към него прибавете сметаната,като си заделите за декорация.
В 4купички разпределете крема.
Потопете няколко бисквитки в разтворено нес кафе и ги разпределете върху крема.
Нарежете смокините и ги прибавете към бисквитките.Приберете кремовете в хладилник за да се охладят и стегнат.
Преди да поднесете декорирайте с остатъка от битата сметана и поръсите с какао.
Сервирайте десертите охладени.
Дулсе де лече може да си направите и в домашни условия.Желателно е да си направите няколко консерви защото се вари над 2часа и не си заслужава да се прави с една консерва.
Начинът на направа е следният.
В подходяща тенджера поставете консервите подсладено кондензирано мляко,цели консерви без да се отварят.Покрийте изцяло с вода консервите и варете на котлона за около 2,3часа.При варенето водата се изпарява затова е необходимо да доливате на няколко пъти с  вода за да са покрити консервите.След изтичане на времето оставете кутиите да се охладят и са готови за употреба.
Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. И аз днес съм на вълна сладко от смокини ,Танче ! Моята рецепта е друга ,но и твоята ми хареса !
    А това дулсе де лече се изтрепах да го търся по магазините и не го намирам ....ще те помола да обясниш по подробно как се прави , че прости ми ама нищо не разбрах .
    Поздрави ! Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче купувам го от стилажите със сладката,меда намирала съм го и до кафетата.А иначе става много лесно същото като купешко да си го направиш у дома само че се вари много дълго.
      Купуваш си 2,3,4малки консерви подсладено кондензирано мляко.Слагаш ги в тенджерка и ги заливаш до горе с вода.Вариш 2,3часа и е готово.От вереме на време задължително доливаш вода като се изпари.Това е друго няма само го вариш за дълго.Става по гъсто и с карамелен цвят и вкус.Ей сега отивам да опитам и твоето сладко :)

      Изтриване
  2. Ооо, Таничка, прекалено изкушение е тази публикация... Прекрасно, прекрасно! Открадвам си чашка от този крем и се потапям в света на мечтите...
    А сладко от смокини и аз много обичам. Едно от малкото, които обичам да си хапвам просто така. Майка ми го е приготвяла с орехова ядка във всяка смокиня - чудно е!
    Сърдечни поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей Гери много се радвам че и на теб ти е любимо смокиновото сладко.Ей така една една топлина излъчва като го хапваш,уют и все хубави детски спомени.И аз го приготвям и с орехови ядки и круши ама си мислех че е странно и не написах рецептата.Явно греша.Сърдечни поздрави миличка.:) :) :)

      Изтриване
  3. И сладкото, и десертът са станали прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  4. I ja obozavam smokve, ali su ovdje veoma rijetke i skupe. Odlicne recepte si objavila!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Jasna.И тук смокините са много скъпи и рядко се намират по магазините. Донесе ми ги един комшия имал в градината си голямо дърво и ми даде цяла торба.Поздрави!

      Изтриване
  5. Сладкото от смокини изглежда много апетитно, но десертът е направо невероятен. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комлиментите Жана.Радвам се че ти харесва десертчето!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...