Покрай празниците и покрай изобилието на ястия на трапезите ни в повечето случаи остава час от вкусното печено месо.За Коледа моят избор на основно ястие ,беше печен свински врат със сос грейви.Остана почти половината месо и лично аз, много обичам студено свинско варено,но от останалото може да се приготви и някакво друго ястие,например,много вкусна и ароматна сгряваща,люта гъбена супичка.
ПРОДУКТ
400/500г гъби асорти
1/2 глава лук
1/2 бялата част на праз лук
1 морков
2,3 вода или бульон
1/2кафена лъжичка сух джинджифил
1кафена лъжичка къри
щипка сух чесън
100/200г свинско печено
1 среден по големина картоф
100г нудли/или фиде/
За застройка
1жълтък
3,4 суп. лъжици кисело мляко
сол,черен пипер
накълцан пресен магданоз
Нарежете лука на ситно,моркова на лентички,праза на шайби.Загрейте на котлон,тенджера с 3,4супени лъжици олио.Сложете нарязаните зеленчуци да се задушат за 2,3 минути.
Прибавете гъбите,измити и накълцани на парченца.Задушете за около 2,3 минути и полейте с около 2 литра вода или бульон.Оставете супата да покъкри за 10 минути и прибавете картофа,нарязан на ситно.Добавете и подправките,посолете със сол и прясно смлян черен пипер.Към врящата супа,прибавете и нарязаното на лентички свинско печено.
Щом картофите са полусварени прибавете нудлите/фиде/.Оставете супата да покъкри още за около 2,3 минути и я отстранете от огъня.
В купа разбийте 1 жълтък с 3,4 супени лъжици кисело мляко.Към застройката прибавете с черпак,част от бульона,за да се изравни температурата.Сипете застройката при супата.
Поръсете с пресен накълцан магданоз и черен пипер.А който обича и лютиво,задължително и сушени люти чушки.
**Рецепта за печен свински врат със сос грейви,може да видите ТУК.
ПРОДУКТ
400/500г гъби асорти
1/2 глава лук
1/2 бялата част на праз лук
1 морков
2,3 вода или бульон
1/2кафена лъжичка сух джинджифил
1кафена лъжичка къри
щипка сух чесън
100/200г свинско печено
1 среден по големина картоф
100г нудли/или фиде/
За застройка
1жълтък
3,4 суп. лъжици кисело мляко
сол,черен пипер
накълцан пресен магданоз
Нарежете лука на ситно,моркова на лентички,праза на шайби.Загрейте на котлон,тенджера с 3,4супени лъжици олио.Сложете нарязаните зеленчуци да се задушат за 2,3 минути.
Прибавете гъбите,измити и накълцани на парченца.Задушете за около 2,3 минути и полейте с около 2 литра вода или бульон.Оставете супата да покъкри за 10 минути и прибавете картофа,нарязан на ситно.Добавете и подправките,посолете със сол и прясно смлян черен пипер.Към врящата супа,прибавете и нарязаното на лентички свинско печено.
Щом картофите са полусварени прибавете нудлите/фиде/.Оставете супата да покъкри още за около 2,3 минути и я отстранете от огъня.
В купа разбийте 1 жълтък с 3,4 супени лъжици кисело мляко.Към застройката прибавете с черпак,част от бульона,за да се изравни температурата.Сипете застройката при супата.
Поръсете с пресен накълцан магданоз и черен пипер.А който обича и лютиво,задължително и сушени люти чушки.
**Рецепта за печен свински врат със сос грейви,може да видите ТУК.
Танче,
ОтговорИзтриванеот години избягваме да приготвяме много и голямо количество от ястията.Но понякога остава - по една или друга причина и ги префасонираме.Чудесно предложение е и твоята гъбена супичка - топла и сгряваща.
Поздрави и весели празници !
Обожавам гъби,а никога не съм яла гъбена чорба .
ОтговорИзтриванеСветли коледни празници,Танче и весело посрещане на 2017г