Днес ще ви представя едно мое любимо сладко изкушение,което в много части на Европа се асоциира с Коледа и кулинарните традиции около празника.Turrón duro/твърда нуга/ или Turrón de Alikante, както го наричат испанците, добре познато ни още под наименованията халва/halwa/ или по-точно бяла халва,нуга/nuga/,nougat ,tuuron,torrone,gas.
Традиционно в Испания за Коледа се приготвя много разнообразни по вид халви,
приготвени от шоколад,меки халви с бадеми,орехи и сушени плодове,халви с жълтъци и др.Халвата с бадеми се приготвя, чрез термична обработка на мед,захар,белтъци и с добавени белени печени бадеми.Приготвената халва се излива в калъпи с поставени вафлени тънки кори,тънки като хартия,които се наричат obleas,но моята халва,ще ви я презентирам без такива кори,поради липса на такива у дома.
ПРОДУКТИ
150 гр.мед
150гр.захар
1 белтък
250гр.белени бадеми
1.Запечете бадемите на фурна или на тиган.
2.Разбийте с миксер един белтък и го заделете на страна.
3.В тенджера сипете 150гр.захар и 150гр.мед.Поставете тенджерата на слаб котлон и загрейте сместа.След около минута,две сместа,започва да прави балончета,оставете сместа да покъкри за още 2,3 минути и отстранете от котлона.
4.Към захарната смес на 2,3 пъти прибавете разбитите белтъци,като разбърквате енергично с дървена лъжица за да не се пресече сместа.Разбъркайте до хомогенна маса.За по-гладка маса може да разбъркате с миксера за кратко.
5.Върнете сместа на котлона и варете на слаб огън ,до сгъстяване или докато се получи текстура на бонбони с леко карамелен цвят.Добавете бадемите и разбъркайте с дървена лъжица.
6.Отстранете сместа от котлона,оставете да се охлади за кратко и я пресипете във форма с постлана хартия за печене или я поставете между вафлена хартия.
Традиционно в Испания за Коледа се приготвя много разнообразни по вид халви,
приготвени от шоколад,меки халви с бадеми,орехи и сушени плодове,халви с жълтъци и др.Халвата с бадеми се приготвя, чрез термична обработка на мед,захар,белтъци и с добавени белени печени бадеми.Приготвената халва се излива в калъпи с поставени вафлени тънки кори,тънки като хартия,които се наричат obleas,но моята халва,ще ви я презентирам без такива кори,поради липса на такива у дома.
ПРОДУКТИ
150 гр.мед
150гр.захар
1 белтък
250гр.белени бадеми
1.Запечете бадемите на фурна или на тиган.
2.Разбийте с миксер един белтък и го заделете на страна.
3.В тенджера сипете 150гр.захар и 150гр.мед.Поставете тенджерата на слаб котлон и загрейте сместа.След около минута,две сместа,започва да прави балончета,оставете сместа да покъкри за още 2,3 минути и отстранете от котлона.
4.Към захарната смес на 2,3 пъти прибавете разбитите белтъци,като разбърквате енергично с дървена лъжица за да не се пресече сместа.Разбъркайте до хомогенна маса.За по-гладка маса може да разбъркате с миксера за кратко.
5.Върнете сместа на котлона и варете на слаб огън ,до сгъстяване или докато се получи текстура на бонбони с леко карамелен цвят.Добавете бадемите и разбъркайте с дървена лъжица.
6.Отстранете сместа от котлона,оставете да се охлади за кратко и я пресипете във форма с постлана хартия за печене или я поставете между вафлена хартия.
Танче,
ОтговорИзтриванепрекрасна е халвата.Не знаех,че има такава традиция да се поднася халва на Коледа.Приятно изкушение е за всеки празник.
Поздрави !
От години имах мерак да си приготвя бяла халва,но ми се струваше трудно,е убедих се,че е много лесно за приготвяне.В Испания имат традиция да си хапват такива сладкиши по коледните празници а у нас си я хапваме по-късно на Сирни заговезни.Така си е приятно изкушение по всяко време. :)
ИзтриванеАз също свързвам бялата халва със Заговезни, но както казваш - по всяко време е вкусна! :) И при всички случаи домашно приготвената е много по-вкусна от купешката!
ИзтриванеПоздрави, Танче!
Да така си е Инче,по-всяко време е вкусна.Живот и здраве пак,ще приготвя и за Заговезни.
ИзтриванеТанче, обожавам халва - ама всякаква! Твоята изглежда прекрасно! Подслади се и заради мен. :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМерси,Гери.Радвам се,че ти харесва халвата.И аз обожавам халва и много ми липсва нашата слънчогледова халва.А тази беше супер,но за съжаление свърши много бързо.Утре живот и здраве,ако ми остане време,ще приготвя още една доза.Прегръдки слънце :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата, Таничка! Беше много вкусна! Поздрави!
ОтговорИзтриване